Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Innehållssamlare

Sundhedshensyn skal veje tungere end brandhensyn ved brug af håndsprit

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - sön, 24/05/2020 - 17:10
De seneste måneder er håndsprit blevet en uundværlig del af hverdagen i danske hjem og virksomheder. Men håndsprit er en brandfarlig væske, der hører til blandt de mest letantændelige væsker. Derfor er håndsprit også omfattet af restriktive regler om opbevaring og transport, som f.eks. gør, at butikker faktisk ikke må opstille håndsprit ved indgangsdørene. Men nu lempes reglerne.

Beredskabsforbundet har fået ny vicelandschef

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - sön, 24/05/2020 - 13:00
Den 52-årige Brian Eriksson er blevet udpeget til ny vicelandschef i Beredskabsforbundet. Han afløser tidligere vicelandschef Stine Arenshøj, og Beredskabsforbundets præsidium består nu af præsident Jan Johansen, landschef Niels Bonde Jensen, de to vicelandschefer Charlotte Lund og Brian Eriksson samt forbundets direktør, Carsten Iversen.

Pænt overskud i TrekantBrand

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - fre, 22/05/2020 - 11:00
Efter flere år med økonomisk krise kom det fælleskommunale TrekantBrand ud af 2019 med et overskud på 3,2 mio. kr. Overskuddet skyldes delvist en stor erstatning efter branden på Fredericia Havn i 2016, men en række besparelser har også styrket økonomien. I år forventer TrekantBrand imidlertid et markant dårligere resultat.

"Hela sjukvårdens kris - inte bara hjältarnas"

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 22/05/2020 - 06:00

Coronapandemin påverkar alla som jobbar inom vården, skriver Marie, som jobbar på ett sjukhus i Mellansverige. Visst är de som jobbar nära covid-patienterna hjältar och bör hyllas – men glöm inte bort resten av personalen som har det minst lika tufft.

Banksy hyllar sjuksköterskan som superhjälte

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 20/05/2020 - 13:29

Batman och Spiderman har hamnat i papperskorgen. Det finns en ny superhjälte i stan: Sjuksköterskan.

Gravida fortfarande oroliga för covidvård

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 20/05/2020 - 13:21

Skyddsstoppet hävdes, men de tre gravida röntgensjuksköterskorna i Värmland är fortfarande oroliga. Nu får de förlita sig på skyddsutrustning och omtänksamma kolleger. Även om myndigheterna avråder från att gravida utsätts för smittorisker, är det arbetsgivaren som har sista ordet.

Sjuksköterskor kritiserar nytt avtal: "En förolämpning"

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 20/05/2020 - 12:25

Sjuksköterskor som arbetar med intensivvård av covidpatienter ges extra ersättning i ett förstärkningsavtal med Region Sörmland. Anställda på Mälarsjukhuset kallar villkoren ”ett skämt” och ”en förolämpning” i jämförelse med vad läkarna får.

Brand- og ambulancefolk får fartbøder – men løsning i næste måned

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - ons, 20/05/2020 - 07:19
Landets brandvæsener og ambulancetjenester har fået hundredvis af fartbøder siden indførelsen af de såkaldte stærekasser. Justitsministeriet har tidligere bebudet, at der i starten af i år ville være fundet en løsning, så udrykningskørsel ikke udløser bøder. Det skete dog ikke, men nu lover ministeriet atter en løsning – eller måske bare en plan for en løsning – senest i næste måned.

Har försonats med sin ångest

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 20/05/2020 - 06:00

I boken Ångestgudinnan undersöker den finlandssvenska journalisten Sofia Torvalds sin egen oro för att lära sig hantera den. Nu hoppas hon att fler ska våga söka sin egen ångestberättelse.

Studie: Sjukvårdspersonal inte mer smittade

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 19/05/2020 - 12:21

Omkring 15 procent av stockholmarna är eller har varit smittade med viruset som orsakar covid-19. Den slutsatsen drar forskare efter att ha analyserat prover från tusentals anställda vid Karolinska universitetssjukhuset. Det är ingen skillnad mellan de som arbetar med patienter och de som inte gör det.

120 timmar övertid – på fyra månader

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 19/05/2020 - 11:02

Övertiden på Södra Älvsborgs sjukhus iva-avdelning ökade med 900 procent i april. För en i personalen blev det totalt 120 timmar övertid under årets första månader. Nu varnar Vårdförbundet för ökade sjukskrivningar i krisens spår.

Alpackan ger ledtrådar i hennes studier

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 19/05/2020 - 06:00

Hur kan man förhindra blodproppar utan att öka risken för blödning? Det är den magiska fråga som Caroline Kardeby, biomedicinsk analytiker, söker svaret på.

20 nye terrængående køretøjer på vej til Beredskabsstyrelsen

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - mån, 18/05/2020 - 22:00
Som led i en samlet leverance på næsten 1.000 nye lastbiler til Forsvaret vil Beredskabsstyrelsen i den kommende tid modtage i alt 20 nye, terrængående lastbiler. De første køretøjer til Beredskabsstyrelsen er alle opbygget på Scania G 450 B8x8-chassiser med et kraftigt kroghejs til håndtering og transport af de mange specialiserede containere, som er det bærende transportsystem i Beredskabsstyrelsen.

”Saknar uppskattning från vår arbetsgivare”

Nyheter från Vårdförbundet - mån, 18/05/2020 - 13:58

DEBATT. Sjuksköterskorna på op vid Mälarsjukhuset ställer upp för patienterna, men kan inte lova att de stannar efter coronapandemin. De sliter sida vid sida med läkarkollegerna men får sämre ersättning och återhämtning under krisen. "Arbetsgivaren uppskattar inte oss", skriver de. 

Musiker stöttar i kampen mot coronaviruset

Nyheter från Vårdförbundet - mån, 18/05/2020 - 10:43

I pandemitider flödar kreativiteten för att ingjuta styrka i vårdpersonal och andra som kämpar. Dr Alban spelar in en gammal låt med ny coronainspirerad text, och ett 50-tal andra svenska artister har samlats för projektet Vi håller ut. Men först ut var en matematikprofessor i Blekinge.

"Många var rädda för smitta från Sverige"

Nyheter från Vårdförbundet - mån, 18/05/2020 - 06:00

För sjuksköterskestudenter kan coronapandemin innebära uppskjuten vfu och andra ovälkomna avbrott och förseningar i utbildningen. Här skriver Nathalie Helin, vice ordförande för Vårdförbundet Student, om sina erfarenheter från praktiken i Tanzania.

Akutlægehelikopterne har nu fløjet til 17.500 patienter

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - fre, 15/05/2020 - 16:00
Fra den første danske akutlægehelikopter lettede den 1. oktober 2014 til den 1. oktober 2019 har akutlægehelikopterne i alt fløjet 17.484 missioner. Godt halvdelen af de akut syge og tilskadekomne patienter er blevet fløjet til hospital, og heraf er 90 pct. fløjet direkte til specialiseret behandling på et af landets universitetshospitaler.

Hjärtan och vimplar för covid-överlevare

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 15/05/2020 - 15:46

Sjuksköterskorna Maria Sjögren och Nathalie Röttger hänger upp ett hjärta för varje patient med covid-19 som skrivs ut. ”Vi vill lyfta det positiva”, säger de. På andra avdelningar firas hemgångar med vimplar och fjärilar.

Svenska siffror: Unik bild över livets slut i covid-19

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 15/05/2020 - 15:28

Palliativregistret mäter hur väl olika besvär, som andnöd, lindrats under de covidsjukas sista tid. Registret har snabbt öppnat en speciell kolumn för den nya sjukdomen. Fyra studier är på gång, och intresset är stort internationellt.

Vill skärpa straffen för hot mot vårdpersonal

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 15/05/2020 - 12:20

Sedan januari i år riskerar den som saboterar blåljusverksamhet att få ett långt fängelsestraff. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska titta på möjligheten för ett liknande skydd för annan vårdpersonal.

Sidor

Prenumerera på Ambulansforum® innehållssamlare