Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Innehållssamlare

Fagforening: Alle sager om kræft hos brandfolk skal genoptages

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - sön, 03/07/2022 - 17:00
Ny forskning har vist, at der nu er tilstrækkelig evidens for, at i hvert fald to kræftformer kan være udløst af arbejdet som brandmand. Samtidig viser forskningen, at der er yderligere fem kræftformer, hvor der er evidens – om end begrænset – for en sammenhæng mellem kræft og jobbet som brandmand. Fagforeningen FOA vil på baggrund af forskningen insistere på, at gamle sager om kræft blandt brandfolk genoptages til fornyet vurdering.

Region Sjælland ansætter sin første ambulancechef

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - lör, 02/07/2022 - 20:00
Region Sjællands Præhospitale Center har ansat regionens første ambulancechef. Den nye chef, Karina Jensen, kommer fra en stilling som sundhedsfaglig chef i Region Sjællands sundhedsstrategiske planlægningsenhed, hvor hendes hovedfokus har været COVID-19. Hun skal stå i spidsen for opstarten og udviklingen af regionens kommende ambulancetjeneste.

Morfinkvinnorna, Esters pigor och underkastelsens kultur

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 13:54
"Morfinkvinnorna räddar mitt liv och en dag är jag hemma igen. Till brädden fylld av tacksamhet minns jag dem", skriver författaren Mats Wahl i en gästkrönika exklusivt för Vårdfokus.

Hon förklarar placebo – hoppets magi

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 13:20
Vad är det som gör att vi kan njuta av ett billigt vin med en dyr etikett, springa snabbare efter speciella ritualer eller må bättre av sockerpiller? Karin Jensen, en av världens ledande placeboforskare, förklarar i sin nya bok Hoppets anatomi - om förväntanseffekter och placebo, vetenskapen bakom hoppets magi.

Omplacering under graviditet

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 13:05
Jag har blivit omplacerad under min graviditet. Egentligen arbetar jag på en avdelning där jag har både ob-ersättning och en lägre veckoarbetstid men nu är jag omplacerad till en mottagning med 40-timmarsvecka. Ska jag inte få behålla min tidigare veckoarbetstid?

Gasen i botten – för en god sak

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 13:00
Uppfylla en dröm och samtidigt bidra med en god gärning. Det är tanken med projektet Rosa rallyrattar. ”Vårt budskap är att ta vara på livet här och nu, för det kan få ett abrupt slut”, säger sjuksköterskan och rallykartläsaren Anette Petterson.

”Min sjukvårdskompetens är en trygghet för gruppen”

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 12:35
Brandmannen Andreas Persson ville utvecklas och blev sjuksköterska med specialistutbildning inom ambulans och anestesi. Numera är han verksam i båda yrkena. ”Det är svårt att välja. Jag har alltid haft en fascination för blåljusverksamhet”, säger han.

Hon räddar liv till sjöss – på sin fritid

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 12:33
På jobbet vårdar hon sjuka och skadade i ambulansen. När hon är ledig hjälper hon nödställda till havs. "I båda rollerna gäller det att utstråla lugn och trygghet", säger anestesisjuksköterskan och sjöräddaren Charlotte Axelsson Strömbom.

Hon blir Vårdförbundets nya kanslichef

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 12:18
Nu är det klart att det blir Linnea Nordin som tar över stafettpinnen efter Anders Printz. Med en gedigen erfarenhet från organisationen kommer hon in med en styrfart som hon hoppas ska gynna den pågående utvecklingen av verksamheten.

Sjuksköterskan som nådde målet – att sitta i riksdagen

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 09:11
I riksdagens socialutskott har sjuksköterskan och centerpartisten Sofia Nilsson vare sig obegränsat med pengar eller enväldig makt. Men hade hon det skulle hon lämna makten till medarbetarna – de kan tänka ut de smartaste lösningarna.

”Det ska vara nära mellan politiker och medborgare”

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 09:10
Blott 30 år gammal har Ola Robertsson hunnit vara fritidspolitiker i tolv år och är nu Socialdemokraternas toppnamn i Ronneby kommun. Som sjuksköterska inom regionen har han ett brett perspektiv på vad vården behöver.

”Satsa på personalen – det är verkligen nyckelfrågan”

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 09:08
Förra hösten blev Hannah Dahlbäck ansiktet utåt för barnmorskeupproret i Stockholm. I september kandiderar hon för första gången för Vänsterpartiet i regionvalet i Stockholm. ”Nu vill jag vara med och påverka besluten inifrån.”

”Vill inte vara politiker i den kommun där jag jobbar”

Nyheter från Vårdförbundet - fre, 01/07/2022 - 09:06
Det fackliga engagemanget ledde in Martin Ekstrand från Höör i politiken. "Jag har stor kunskap om vården och hur den fungerar, både från mitt kliniska arbete och mitt engagemang i Vårdförbundet. Det är verkligen något att ta med sig in i kommunpolitiken", säger han.

Här är toppen och botten i regionernas lönesatsningar

Nyheter från Vårdförbundet - tors, 30/06/2022 - 16:36
Med en löneutveckling på 5,1 procent klättar Region Gävleborg från en mittenplacering till toppen på ett år. Men flera regioner ligger stabilt lågt när det gäller lönesatsningar för Vårdförbundets medlemmar.

Han ska lösa vfu-krisen

Nyheter från Vårdförbundet - tors, 30/06/2022 - 16:03
På torsdagen presenterade regeringen Hans Wiklund som nationell vfu-samordnare. Uppdraget är att lösa den akuta vfu-krisen, bland annat genom att tvinga fler vårdgivare att ta emot sjuksköterskestudenter. ”Jag ska i första hand ha en dialog och vara ett stöd i samordningen mellan vårdens aktörer”, säger han till Vårdfokus.

Midlertidig brandstation skal sikre hurtig udrykning under touren

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - tors, 30/06/2022 - 16:00
Enkeltstarten i Tour de France i København giver nogle særlige udfordringer for beredskabet i hovedstaden. Derfor er der oprettet en midlertidig brandstation ved Livgardens Kaserne på Gothersgade, hvor alt mandskab fra Hovedbrandstationen og Fælledvejens brandstation er samlet. Herfra dækker 11 udrykningskøretøjer den del af København, der ligger inden for det afspærrede område. 

Dags att syna sjukvårdens ledare och organisation!

Nyheter från Vårdförbundet - tors, 30/06/2022 - 14:26
Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att finna sig i att bli dåligt behandlade av chefer utan lämplighet eller utbildning för sitt uppdrag. Anledningar till sjuksköterskebristen kan finnas i organisationens brister – dags att lyfta detta i debatten, skriver sjuksköterskan Karin Strand.

Olika bud om sjal som arbetskläder: ”Man kan inte jämföra med strumpor”

Nyheter från Vårdförbundet - tors, 30/06/2022 - 10:33
I Skåne fanns förbud mot att bära privat huvudduk i tjänsten, men i Östergötland ingår plagget inte som en del av arbetskläderna. Det förbryllar sjuksköterskestudenten Sara Al Ameli, som i år sommarjobbar på Universitetssjukhuset i Linköping. Nu kräver hon förändring.

Här är stridsfrågorna i höstens heta vårdval

Nyheter från Vårdförbundet - tors, 30/06/2022 - 08:47
Kömiljard, höjda löner, kriskommission. En majoritet av väljarna anser att sjukvården är den viktigaste valfrågan. Vårdfokus har synat hur de åtta riksdagspartierna vill lösa vårdkrisen, utifrån valplattformar och svar från talespersoner.

Nye regler for alarmcentralerne

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - tors, 30/06/2022 - 08:00
For første gang reguleres alarmcentralernes opgaver nu i lovgivningen. Det sker, efter at Justitsministeriet har udstedt en ny bekendtgørelse om minimumskrav til alarmcentralernes og beredskabstjenesternes alarmbehandling. Der er tale om en implementering af EU-regler, og fokus er på regler om alarmcentralernes behandling af personoplysninger.

Sidor

Prenumerera på Ambulansforum® innehållssamlare