Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 1 timme 6 minuter sedan

Röster från vårdgolvet om varslet: ”Jag är stolt att tillhöra ett fackförbund som agerar”

tis, 16/04/2024 - 16:47
Vårdförbundets varsel i avtalsrörelsen med SKR är ett hett samtalsämne på många arbetsplatser. Vi har frågat vårdpersonal hur de ser på konfliktåtgärderna och om vilken effekt de tror att exempelvis övertidsblockad kan få på deras jobb.

Längre introduktion ökar tryggheten för alla

tis, 16/04/2024 - 15:23
Nya sjuksköterskor får landa i yrket på ett tryggare sätt numera på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Den förlängda introduktionstiden har gett ett större lugn för alla ­– medarbetare som chefer.

Ballonger och bildspel skapar feststämning på blodcentralen

mån, 15/04/2024 - 10:18
I dag rullas röda mattan ut på blodcentralen vid Hallands sjukhus i Halmstad. Biomedicinska analytikerna Ann-Marie Bergdahl, Jeanette Hallberg och Ulrika Greczula ser till att både personal och besökare firar lite extra på deras yrkesdag. ”Vi är en yrkesgrupp som behöver synas mer”, säger de.

Färgglatt när barnonkologen jobbade i fotbollströjor: ”Kul för både oss och patienterna”

fre, 12/04/2024 - 16:22
Djurgården, Hammarby, AIK – och Sollentuna FK. Idag jobbar sjuksköterskan Johanna Paulander och kollegorna på barnonkologen vid Karolinska sjukhuset i fotbollströjor. Det är ett sätt att bidra i kampen mot barncancer, något de gör varje dag.

Konsultföreningens sjuksköterskor stöttar Vårdförbundets blockad

fre, 12/04/2024 - 15:20
De bemanningssjuksköterskor som nyligen bildat en egen förening ger nu sitt stöd till Vårdförbundet, som varslat från den 25 april. ”Vi ställer oss positiva. Det är av största vikt att det händer något nu”, säger Cecilia Svanlind Thörn, föreningens vice ordförande.

Regionen där övertid blivit stridsfråga – här kan blockaden få stor påverkan

tors, 11/04/2024 - 16:45
Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder som innebär att övertids- och mertidsarbete inte ska utföras. I Västmanland arbetade medlemmarna över 100 000 övertidstimmar förra året. ”Konfliktåtgärden understryker de rimliga yrkanden vi haft mot SKR, att vi är för få för att orka jobba heltid ett helt yrkesliv”, säger Johanna Holmström, Vårdförbundets vice ordförande i Västmanland .

Sineva Ribeiro om Vårdförbundets varsel: ”Arbetsgivarna väljer att inte lyssna på oss”

tors, 11/04/2024 - 15:12
Ingen övertid eller mertid för 63 000 medlemmar från och med 25 april. Det är vad som gäller i samtliga regioner, ambulansen i Storstockholm och tre utvalda sjukhus om Vårdförbundets varsel om konflikt kvarstår. "Man går hem när arbetstiden är slut", säger ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdförbundet varslar om övertidsblockad

tors, 11/04/2024 - 13:38
Efter svåra förhandlingar som gått till medling varslade Vårdförbundet på torsdagen om konfliktåtgärder. "Det bud vi fått från arbetsgivarna räcker inte för att möta utmaningarna i den svenska sjukvården," säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Parterna är överens om att medlingen fortsätter, uppger SKR.

Så påverkas vårdpersonal av den hotande Kommunal-strejken

tors, 11/04/2024 - 09:21
Om en vecka kan Kommunals strejkvarsel bli verklighet. I Region Dalarna finns en risk att vårdpersonalen står utan rena arbetskläder och att förlossningsenheterna blir överbelagda om patienthotellet stänger. ”Det kommer i så fall leda till ökad stress och belastning för våra medlemmar”, säger Vårdförbundets avdelningsordförande Marion Vaeggemose.

Vårdförbundet har fått ett slutbud från medlarna

ons, 10/04/2024 - 17:36
Under onsdagen lämnade medlarna över sitt slutbud till parterna i de pågående avtalsförhandlingarna. Besked väntas komma under torsdagen.

Han tog chansen att bli specialist på ultraljud

ons, 10/04/2024 - 09:35
Skånes universitetssjukhus har betat av köerna till ultraljud genom ombyggda lokaler, ny utrustning och vidareutbildad personal. Adil Adlouni jobbar som sonograf och gör samma saker som läkarna.

Ett högt pris för Nato-medlemskapet?

tis, 09/04/2024 - 16:09
Är det vården som ska betala ett högt pris för att vi nu är medlemmar i Nato? Vill SKR/Sobona försämra förutsättningarna för ett hållbart och hälsosamt arbetsliv inom vården? Hur ska vi då orka vårda när det väl gäller? Hur ska vi då orka vårda i fredstid? Det skriver sjuksköterskan Linus Törneberg i en debattartikel, apropå de senaste turerna i avtalsförhandlingarna.

Administrativ personal fortsätter öka – Vårdförbundets yrkesgrupper minskar

tis, 09/04/2024 - 11:58
Sedan pandemin har personalen i regionerna ökat med motsvarande 14 000 heltidstjänster. Cirka en fjärdedel av dessa utgörs av administrativ personal. Allra mest har handläggarna ökat, som jobbar med allt ifrån marknadsföring till juridik. Samtidigt har Vårdförbundets grupper minskat i hundratal.

Avtalsförslag från medlarna kan komma i mitten av veckan

mån, 08/04/2024 - 17:10
Vårdförbundet förhandlar med arbetsgivarna med stöd av medlarna för sjunde dagen. Nu utvecklar Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg var de står. ”Det går framåt”, säger hon.

Politikerna vill inte kommentera SKR:s Nato-krav

mån, 08/04/2024 - 16:55
Enligt Vårdförbundet kommer arbetsmiljö och arbetstider försämras med SKR:s krav om att frångå arbetstidslagen med hänvisning till Natomedlemskapet. Varken statsministern, sjukvårdsministern eller oppositionen vill kommentera SKR-kraven.

Temperaturen stiger i avtalsförhandlingarna

mån, 08/04/2024 - 14:25
Vårdförbundet går ut starkt och vill ha besked från regeringen om de Nato-relaterade krav som SKR ställt i de pågående avtalsförhandlingarna. SKR vill inte kommentera Vårdförbundets kritik. Samtidigt varslar fackförbundet Kommunal om strejk efter att deras förhandlingar med SKR har strandat.

Arbetsgivarna föreslår försämringar i avtalet

sön, 07/04/2024 - 15:06
Arbetsgivarna vill göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och arbetsmiljö. Det är en av de främsta orsakerna till att avtalsförhandlingarna strandat och att Vårdförbundet nu sitter i medling med arbetsgivarna SKR/Sobona.

Medling pågår: ”Vi försöker hitta en lösning”

tors, 04/04/2024 - 11:46
Medlingen pågår för fullt mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona om ett nytt kollektivavtal. Det är två frågor som står i centrum. Arbetstidsfrågan och ett omdiskuterat yrkande från arbetsgivarsidan.

Röster om fackets krav och arbetsgivarnas svar: ”Vissa saker måste få kosta i samhället”

ons, 03/04/2024 - 14:34
Pressen är hög på vårdpersonalen, som förtjänar både kortare arbetstid och högre lön. Så kan man sammanfatta svaren i Vårdfokus mini-enkät på stan, apropå avtalsförhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKR och Sobona som nu gått till medling.

Kaoset inne på akutrummet är på något sätt mer hanterbart

ons, 03/04/2024 - 09:02
Om det blir ett larm så slipper jag ju kaoset utanför, ute på övriga akuten.

Sidor