Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 9 minuter 41 sekunder sedan

Allt fler får vfu-plats – Calle har haft landets bästa praktik

52 minuter 32 sekunder sedan
Färre vill hoppa av utbildningen efter praktiken, fler får vfu-platser och handledarnas engagemang och kunskap ökar. Det är de positiva nyheterna i Vårdförbundet Students årliga rapport om verksamhetsförlagd utbildning, som i dag presenteras vid Högskolan i Kristianstad. Calle Almblad har studerat till biomedicinsk analytiker vid lärosätet och är särskilt nöjd med just praktikperioderna.

Socialstyrelsen har sagt sitt – nu får vi se om någon tar ansvar

ons, 31/05/2023 - 13:43
På 90-talet konstaterade Socialstyrelsen att medicinska framsteg skulle minska behovet av vårdplatser. Vårdgivarna hängde glatt på och drog ner vårdplatser i rask takt. Nu konstaterar Socialstyrelsen att det gått för långt, antalet vårdplatser måste öka kraftigt. Ett kvitto på att vårdpersonalens larmrop varit befogade. Må det bli en lärdom, skriver Vårdfokus reporter Jonatan Westin.

Iva-protester mot slopat önskeschema: ”Kände oss klappade på huvudet”

ons, 31/05/2023 - 08:57
Region Dalarna har sagt upp kollektivavtalet som reglerar individuell schemaplanering, vilket upprört personalen på iva vid Falu lasarett som värnar sitt ”önskeschema”. Men nu backar arbetsgivaren. ”De har lyssnat på oss”, säger Marion Vaeggemose, Vårdförbundets avdelningsordförande.

Studenter bemannar ambulansen i sommar – facket kritiskt

tis, 30/05/2023 - 16:18
Sahlgrenska i Göteborg anställer 15 studenter som sjuksköterskeassistenter inom ambulanssjukvården i sommar. Modellen kommer från Örebro och kritiseras av Vårdförbundet i båda städerna. ”Det kan uppstå etiska dilemman och stress”, säger Nicklas Modig, huvudskyddsombud på sjukhuset.

Studiebesök och lekterapi gör att färre barn sövs inför MR

tis, 30/05/2023 - 09:54
Nästan alla barn som går på studiebesök vågar genomgå undersökning i magnetkamera utan att bli sövda – vilket många tidigare blev av gammal vana. Det visar ett nytt arbetssätt vid Drottning Silvias barnsjukhus.

Stark kritik mot förslag om ny roll inom operation på Karolinska

mån, 29/05/2023 - 16:51
Karolinska universitetssjukhuset vill utbilda och anställa en ny yrkesroll för att hantera bristen på operationssjuksköterskor. Men förslaget får skarp kritik. ”Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren så stannar personalen” säger Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm.

”De borde ha rätt att stanna på sina jobb”

mån, 29/05/2023 - 12:19
Nu höjer nordiska organisationen för sjuksköterskor från Filippinerna rösten. De följer vad som händer Attendos sjuksköterskor och har kontaktat Vårdförbundet. Samtidigt verkar dörren till jobb i Sverige inte helt stängd från Migrationsverkets sida.

Provanställning hos samma arbetsgivare

fre, 26/05/2023 - 07:53
Jag är anställd inom regionen sedan drygt ett år. Nu har jag blivit erbjuden ett nytt jobb inom regionen. Jag blev väldigt förvånad när den nya chefen sa att jag ska vara provanställd sex månader igen. Vad gäller egentligen?

Falsk sjuksköterska gav narkotikaklassat läkemedel

tors, 25/05/2023 - 16:43
I Region Jönköping har en specialistundersköterska jobbat nästan en månad som sjuksköterska i ambulans med en falsk examen. Nu är mannen polisanmäld och regionen har fattat beslut om avsked. "Alla är chockade. Man kör ju inte bil innan man tagit körkort", säger Nils Höglund, Vårdförbundets lokala ombud.

Stockholm: Fler anmäler långa väntetider på akuten

tors, 25/05/2023 - 13:15
Antalet anmälningar till Patientnämnden i Region Stockholm rörande akutmottagningarna ökade förra året igen. Mest ökade klagomålen som handlar om långa väntetider, visar en ny rapport.

Filippinska sjuksköterskor får inte stanna i Sverige

tors, 25/05/2023 - 13:13
Gina Olasiman rekryterades i hemlandet Filippinerna för fem år sedan av vårdföretaget Attendo. Sedan dess har hon lärt sig svenska, arbetat som trainee på ett äldreboende, gjort en rad examinationer och till slut i januari fått svensk legitimation. Men nu stoppar Migrationsverket hennes planer.

Vad ska jag tänka på när jag söker jobb inom bemanning?

ons, 24/05/2023 - 12:06
Jag och en kollega vill få bättre möjlighet att styra våra arbetstider och har därför börjat undersöka vad det finns för möjligheter att arbeta som bemanningssköterska. Vad är det viktigaste att tänka på när jag söker jobb i ett bemanningsföretag?

Hon vill skapa en vårdmiljö som får barnmorskor att stanna

ons, 24/05/2023 - 09:36
Framtidens förlossningsvård ska byggas för de födande, men också för vårdpersonalen som ska spendera så mycket tid där. Den fysiska vårdmiljön måste bli en attraktiv arbetsmiljö för barnmorskor. Det menar Lisa Björnson Skogström som forskat inom området.

Vi på golvet kommer inte lyda angiverilagar

tis, 23/05/2023 - 11:12
Även om Jimmie Åkesson lyckas övertyga regeringen om sin linje att offentliganställda ska göras skyldiga att ange papperslösa, kommer deras order bara ha betydelse så länge vårdpersonalen lyder. Det skriver företrädare för kampanjen "Vi anger inte".

Hon flyttar till Kiruna för att sommarjobba: ”Kär i naturen”

tis, 23/05/2023 - 08:29
Sjuksköterskan Vedrana Muharemovic är svag för norrsken och fastnade för Region Norrbottens sommarjobbskampanj. I juni flyttar hon med sin man från Stockholm till Kiruna. ”Får vi båda bra erbjudanden kanske vi kommer stanna längre”, säger hon.

Forskare: Så får vi till hållbara chefer i vården

mån, 22/05/2023 - 10:28
Forskaren Charlotte Klinga har utbildat chefer inom vården i många år. Nu är hon aktuell med en ny bok om ledarskap och uppmanar alla chefer att fundera över sina egna drivkrafter.

Ny på jobbet

ons, 17/05/2023 - 11:42
Illustration: Anders Parsmo.

Hundratals protestbrev mot blygsam löneökning i Skåne

ons, 17/05/2023 - 09:56
”Vykortsbomba regionrådet!” Det föreslog Malin Tillgren, ordförande i Vårdförbundet Skåne, efter löneökningen på drygt två procent. Hittills har 285 besvikna brev, varav cirka 60 vykort, landat på regionkontoret i Malmö.

Söka jobb som nyexaminerad

ons, 17/05/2023 - 09:15
Jag blir färdig biomedicinsk analytiker i juni. Hur ska jag göra när jag söker jobb? Några ställen där jag gjort praktik vill att jag ska sommarjobba där. Är det bra att ta ett sådant jobb och hoppas på att få vara kvar till hösten? Vad ska jag tänka på när jag söker jobb?

Åtalas för mordförsök på sjuksköterska

tis, 16/05/2023 - 10:51
Patienten ska enligt åtalet ha försökt strypa sjuksköterskan med en strumpa när en medpatient ingrep och avbröt. Under tisdagen hålls rättegången vid Vänersborgs tingsrätt. Bland vittnena finns två kollegor till sjuksköterskan.

Sidor