Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 55 minuter 11 sekunder sedan

Krock i digital satsning: ”Äldre menar att teknik kan hindra självständighet”

tis, 26/09/2023 - 10:00
Övervakning med kamera nattetid, pling i telefonen när tabletterna ska tas, eller en matta som larmar vid fall. Det låter tryggt och kostnadseffektivt. Men kommunernas förhoppningar att spara pengar krockar med de äldres behov, det visar en ny avhandling.

”En miljö där man känner sig sedd, hörd och värdefull räddar liv”

mån, 25/09/2023 - 14:49
En miljö där medarbetare känner sig sedda, hörda och värdefulla räddar bokstavligen liv. Det är betydligt trevligare att gå till jobbet när det finns en stark och tillmötesgående grupp och där man känner sig behövd och tillåts visa både sina tillgångar och brister, skriver sjuksköterksan Maria Cronholm i sin nya läsarkrönika..

Extra ersättning vid sjukdom?

mån, 25/09/2023 - 08:44
Har vi någon extra ersättning som man kan få från facket när man blir sjuk? Jag har fått en allvarlig sjukdom som innebär att jag kommer att vara sjukskriven ett bra tag.

Migrän – om att fastna i det mörka rummet

tors, 21/09/2023 - 15:26
Dunkande huvud. En avgiftning och 31 sprutor botox. Psykologen Celia Svedhem är aktuell med en ny bok om migrän. Själv hade hon så ont att hon kröp på golvet. I åratal sökte hon sätt att bota sin intensiva huvudvärk. Som tröst upptäcker hon att historiska giganter som Nietzsche och Freud också lidit av sjukdomen.

Barnmorskestudenten: ”Mina stickade vantar är ett feministiskt statement”

tors, 21/09/2023 - 08:33
För Anna Andhäll är stickningen inte bara ett sätt att varva ner efter jobbet, utan också viktigt för att hon ska få utlopp för sin kreativitet. Inspiration till vantarna ”Regina Uterina” och ”Snippans vänner” har hon fått under sin barnmorskeutbildning.

De kartlägger fallen av afrikansk svinpest: ”Väldigt smittsamt virus”

ons, 20/09/2023 - 16:01
Vildsvin och tamgrisar hotas just nu av landets första utbrott av afrikansk svinpest. Biomedicinska analytiker på Statens veterinärmedicinska anstalt spelar en viktig roll i kartläggningen av smittspridningen genom arbetet med att analysera inkomna prover. ”Vi prioriterar det här nu och har 24/7-beredskap som säkerställer att det sker skyndsamt”, säger Anna-Karin Theelke.

Oro över regionernas ekonomi efter besked om ny statsbudget

ons, 20/09/2023 - 14:43
Regeringens bidrag till hälso- och sjukvården de kommande åren är för snålt och riskerar att leda till besparingar i regionerna. Det menar både fack och arbetsgivarorganisationer efter finansministerns presentation av statsbudgeten. "Vi ser redan nu varsel och vakanta tjänster som inte tillsätts", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Chefer sätter ner foten om anmälningsplikten

ons, 20/09/2023 - 09:39
Allt fler chefer och ledare tar öppet ställning mot ett eventuellt krav på anmälningsplikt. Stödet uppifrån är viktigt, enligt Helén Lindblad, enhetschef på Aleris, som själv vill stötta sina medarbetare i beslutet att inte ange.

Amir fixade praktiken – nu har han svensk legitimation

tis, 19/09/2023 - 08:47
Minns ni Amir Bagsham som Vårdfokus berättade om i vintras? Han drömde om att få arbeta som biomedicinsk analytiker i Sverige, men behövde få praktikplats för att få legitimationen godkänd.

Budgetkravet: 400 anställda ska bort i vården i Sörmland

mån, 18/09/2023 - 10:52
I Region Sörmland saknas 1,2 miljarder och man ska bli 400 färre medarbetare inom vården. "Våra arbetsgrupper går inte att spara mer på”, säger Fredrik Skoog, sjuksköterska i styrelsen för Vårdförbundet Sörmland. Just nu går många regioner med kraftiga underskott. På onsdag släpps statsbudgetens satsningar på sjukvården.

”Mycket nytta av att jobba med människor som hundpsykolog”

fre, 15/09/2023 - 14:17
Emma Engqvist lär sig att vårda både djur och människor. Parallellt med sjuksköterskeutbildningen pluggar hon till hundpsykolog. ”Största skillnaden är att djur inte kan kommunicera på samma sätt om exempelvis smärta”, säger hon.

”En stor del av innerstadsbefolkningen skulle avlida omedelbart”

fre, 15/09/2023 - 08:35
Det spända världsläget har fått International Nursing Review och hundra andra internationella medicinska tidskrifter att publicera ett upprop mot kärnvapen. Sjuksköterskan Eva Petersson är en av de aktiva i frågan i den svenska yrkesföreningen Läkare mot kärnvapen.

”På vfu:n träffade jag engagerade medarbetare som blev förebilder”

tors, 14/09/2023 - 09:30
Biomedicinska analytikern Ina Loarp har utsetts till Årets studenthandledare av Vårdförbundet Student. ”Mitt mål är att studenterna ska känna sig trygga, våga prova alla praktiska moment och inte vara rädda för att göra fel”, säger hon.

Sepsisfall satte fart på förbättringsarbete om pvk

tors, 14/09/2023 - 09:28
Skånes universitetssjukhus har hittills i år lex Maria-anmält tolv händelser där pvk hanterats fel. ”Rutiner räcker inte hela vägen när arbetsbelastningen är tung, vi måste hålla diskussionen om infarter levande”, säger sjuksköterskan och vårdutvecklaren Monica Bergenek.

Ny hjärtundersökning kortade köerna i Kronoberg

ons, 13/09/2023 - 08:19
Centrallasarettet i Växjö är det första länssjukhuset i Sverige att göra perfusions-MR av hjärtat. Bättre diagnostik och kortade köer är några av vinsterna.

Får inget lönesamtal som chef

ons, 13/09/2023 - 08:15
Jag är chef på en arbetsplats i en region. Har genomfört medarbetarsamtal och lönesamtal med alla medarbetare efter konstens alla regler. Jag har ett gott samarbete med Vårdförbundets förtroendevalda på arbetsplatsen i samband med löneöversynen. Själv har jag fått ett kort medarbetarsamtal helt apropå och något lönesamtal har jag inte haft och kommer inte att få. Ny lön brukar meddelas på lönespecifikationen. Ska det vara så här?

Klassikern: Grejen med blyförklädet

tis, 12/09/2023 - 09:40
Blygummi har ersatts av nya material och förklädet bör kontrolleras en gång om året. Men i början av röntgenvårdens historia användes inga skydd alls, med förödande konsekvenser för de som arbetade med röntgen. Vårdfokus berättar historien om blyförklädet.

Sticket som sparar tid och vårdplatser

tis, 12/09/2023 - 09:33
Snabbare diagnos och kortare vårdtid på akuten. Det är vinsten när ambulanspersonalen i Kungsbacka tar blodprov för att mäta troponin hos patienter med bröstsmärta. Ambulanssjuksköterskan Kristoffer Wibrings forskning har lett fram till det världsunika arbetssättet.

”Det är nu vi måste protestera mot att ange patienter”

mån, 11/09/2023 - 17:59
Marlene Juhl var en av deltagarna i söndagens manifestation i Stockholm. Som blivande sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet Student känner hon stark oro över hur samhället riskerar att förändras om den nya "angiverilagen" blir verklighet. Hon tar just nu varje möjlighet att försöka bromsa utvecklingen.

Kollegan får högre lön

mån, 11/09/2023 - 09:53
Jag har just blivit färdig sjuksköterska och fått mitt första jobb. Vi pratade om lön och kom överens muntligt. Nu har en kursare till mig fått jobb på samma ställe. Men hen har fått 700 kronor mer i månadslön. Vad kan jag göra? Jag är väldigt besviken och har inte lust att börja på den avdelningen nu. Kan jag strunta i jobbet eller ska jag säga upp mig på något sätt? Jag har fortfarande inte skrivit på något avtal.

Sidor