Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 39 minuter 44 sekunder sedan

Morfinkvinnorna, Esters pigor och underkastelsens kultur

fre, 01/07/2022 - 13:54
"Morfinkvinnorna räddar mitt liv och en dag är jag hemma igen. Till brädden fylld av tacksamhet minns jag dem", skriver författaren Mats Wahl i en gästkrönika exklusivt för Vårdfokus.

Hon förklarar placebo – hoppets magi

fre, 01/07/2022 - 13:20
Vad är det som gör att vi kan njuta av ett billigt vin med en dyr etikett, springa snabbare efter speciella ritualer eller må bättre av sockerpiller? Karin Jensen, en av världens ledande placeboforskare, förklarar i sin nya bok Hoppets anatomi - om förväntanseffekter och placebo, vetenskapen bakom hoppets magi.

Omplacering under graviditet

fre, 01/07/2022 - 13:05
Jag har blivit omplacerad under min graviditet. Egentligen arbetar jag på en avdelning där jag har både ob-ersättning och en lägre veckoarbetstid men nu är jag omplacerad till en mottagning med 40-timmarsvecka. Ska jag inte få behålla min tidigare veckoarbetstid?

Gasen i botten – för en god sak

fre, 01/07/2022 - 13:00
Uppfylla en dröm och samtidigt bidra med en god gärning. Det är tanken med projektet Rosa rallyrattar. ”Vårt budskap är att ta vara på livet här och nu, för det kan få ett abrupt slut”, säger sjuksköterskan och rallykartläsaren Anette Petterson.

”Min sjukvårdskompetens är en trygghet för gruppen”

fre, 01/07/2022 - 12:35
Brandmannen Andreas Persson ville utvecklas och blev sjuksköterska med specialistutbildning inom ambulans och anestesi. Numera är han verksam i båda yrkena. ”Det är svårt att välja. Jag har alltid haft en fascination för blåljusverksamhet”, säger han.

Hon räddar liv till sjöss – på sin fritid

fre, 01/07/2022 - 12:33
På jobbet vårdar hon sjuka och skadade i ambulansen. När hon är ledig hjälper hon nödställda till havs. "I båda rollerna gäller det att utstråla lugn och trygghet", säger anestesisjuksköterskan och sjöräddaren Charlotte Axelsson Strömbom.

Hon blir Vårdförbundets nya kanslichef

fre, 01/07/2022 - 12:18
Nu är det klart att det blir Linnea Nordin som tar över stafettpinnen efter Anders Printz. Med en gedigen erfarenhet från organisationen kommer hon in med en styrfart som hon hoppas ska gynna den pågående utvecklingen av verksamheten.

Sjuksköterskan som nådde målet – att sitta i riksdagen

fre, 01/07/2022 - 09:11
I riksdagens socialutskott har sjuksköterskan och centerpartisten Sofia Nilsson vare sig obegränsat med pengar eller enväldig makt. Men hade hon det skulle hon lämna makten till medarbetarna – de kan tänka ut de smartaste lösningarna.

”Det ska vara nära mellan politiker och medborgare”

fre, 01/07/2022 - 09:10
Blott 30 år gammal har Ola Robertsson hunnit vara fritidspolitiker i tolv år och är nu Socialdemokraternas toppnamn i Ronneby kommun. Som sjuksköterska inom regionen har han ett brett perspektiv på vad vården behöver.

”Satsa på personalen – det är verkligen nyckelfrågan”

fre, 01/07/2022 - 09:08
Förra hösten blev Hannah Dahlbäck ansiktet utåt för barnmorskeupproret i Stockholm. I september kandiderar hon för första gången för Vänsterpartiet i regionvalet i Stockholm. ”Nu vill jag vara med och påverka besluten inifrån.”

”Vill inte vara politiker i den kommun där jag jobbar”

fre, 01/07/2022 - 09:06
Det fackliga engagemanget ledde in Martin Ekstrand från Höör i politiken. "Jag har stor kunskap om vården och hur den fungerar, både från mitt kliniska arbete och mitt engagemang i Vårdförbundet. Det är verkligen något att ta med sig in i kommunpolitiken", säger han.

Här är toppen och botten i regionernas lönesatsningar

tors, 30/06/2022 - 16:36
Med en löneutveckling på 5,1 procent klättar Region Gävleborg från en mittenplacering till toppen på ett år. Men flera regioner ligger stabilt lågt när det gäller lönesatsningar för Vårdförbundets medlemmar.

Han ska lösa vfu-krisen

tors, 30/06/2022 - 16:03
På torsdagen presenterade regeringen Hans Wiklund som nationell vfu-samordnare. Uppdraget är att lösa den akuta vfu-krisen, bland annat genom att tvinga fler vårdgivare att ta emot sjuksköterskestudenter. ”Jag ska i första hand ha en dialog och vara ett stöd i samordningen mellan vårdens aktörer”, säger han till Vårdfokus.

Dags att syna sjukvårdens ledare och organisation!

tors, 30/06/2022 - 14:26
Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att finna sig i att bli dåligt behandlade av chefer utan lämplighet eller utbildning för sitt uppdrag. Anledningar till sjuksköterskebristen kan finnas i organisationens brister – dags att lyfta detta i debatten, skriver sjuksköterskan Karin Strand.

Olika bud om sjal som arbetskläder: ”Man kan inte jämföra med strumpor”

tors, 30/06/2022 - 10:33
I Skåne fanns förbud mot att bära privat huvudduk i tjänsten, men i Östergötland ingår plagget inte som en del av arbetskläderna. Det förbryllar sjuksköterskestudenten Sara Al Ameli, som i år sommarjobbar på Universitetssjukhuset i Linköping. Nu kräver hon förändring.

Här är stridsfrågorna i höstens heta vårdval

tors, 30/06/2022 - 08:47
Kömiljard, höjda löner, kriskommission. En majoritet av väljarna anser att sjukvården är den viktigaste valfrågan. Vårdfokus har synat hur de åtta riksdagspartierna vill lösa vårdkrisen, utifrån valplattformar och svar från talespersoner.

Lön efter specialistutbildning

ons, 29/06/2022 - 14:31
Jag är snart färdig med min examen och ska förhandla min lön som specialistutbildad. Vad ska jag tänka på?

Lyssna på oss som lämnat regioner och kommuner för bemanningsbranschen

ons, 29/06/2022 - 13:42
Lyssna på alla oss som lämnat regioner och kommuner för bemanningsbranschen. Ställ frågor vad som skulle få oss tillbaka, bemöt den nya generationen sjuksköterskor i deras behov för de är guld värda i framtiden, skriver bemanningsjuksköterskan Birgitta Stiefler.

”Jag är en bärare av förståelse mellan politiken och vårdgolvet”

ons, 29/06/2022 - 09:25
Som ny sjuksköterska reagerade Sandra Ivanovic Rubin på den omöjliga arbetssituationen. För att förändra blev hon politiker. "Jag känner mig väldigt hemma i Miljöpartiet eftersom tänket kring sjukvården är detsamma som professionens, till exempel när det gäller tidiga insatser, att sätta patienten i centrum och ha ett holistiskt synsätt", säger hon.

”Svårt att greppa att ett västerländskt land kliver bakåt i tiden på det här sättet”

tis, 28/06/2022 - 13:12
När nu rätten till abort rivs upp i USA ökar ohälsan och människor får se sina framtidsdrömmar gå om intet, framhåller företrädare för RFSU och Kvinna till kvinna. ”Det troliga är att vårdpersonal kommer att träffa ännu fler kvinnor med fysisk och psykisk ohälsa till följd av illegala ingrepp”, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

Sidor