Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 12 minuter 4 sekunder sedan

Han kör nattskift som norrskensjägare

fre, 30/09/2022 - 13:01
Calle Bergstrand är sjuksköterskan i Visby som också är känd som hela Sveriges norrskensnörd. Tack vare hans prognoser har allt fler svenskar kunnat uppleva sprakande norrsken i sina hemtrakter.

Vallöften

fre, 30/09/2022 - 09:03
llustration: Anders Parsmo.

Här bryts beroendet – steg för steg

tors, 29/09/2022 - 11:17
Sex Tramadol om dagen, i kombination med bensodiazepin och sömntabletter. Efter en tid blev Anna bara sämre av all medicin. Hos sjuksköterskorna i mobila teamet fick hon till slut hjälp att trappa ner.

Klassikern: Grejen med piccline

tors, 29/09/2022 - 08:21
Ofta används en piccline vid svår sjukdom, för att lättare kunna ge intravenös vätska. Vårdfokus har samlat fakta om infarten, som använts i decennier i vården.

Arbetskläder – en politisk fråga

ons, 28/09/2022 - 16:19
Nu har tiden kommit att se om vallöftena som gjordes innan valet infrias. Vallöften som kan handla om lite vad som helst - till exempel kläder och skor till vårdpersonalen. Det skriver Vårdfokus chefredaktör Michelle Wahrolén i sin nya krönika.

Sjuk under semestern – vad göra?

ons, 28/09/2022 - 09:52
Jag har semester och har blivit sjuk. Vilka rättigheter har jag?

De jagar parasiter – i allt fler prover från hundar och vildsvin

tis, 27/09/2022 - 09:36
Parasiter från katt, hund, vildsvin – eller sjöbjörn. Ett idogt detektivarbete i jakten på dessa pågår vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. "Det fina är att det vi kan se i mikroskopet lever", säger Ulrika Sjösten, biomedicinsk analytiker.

Här protesterade kollegorna – så fick de jobbet att betala för klänningar

mån, 26/09/2022 - 15:12
Klänning är ett exempel på ett plagg som oftast inte ingår i arbetsgarderoben - trots att det kan ge bättre rörlighet och vara mindre svettigt. I Sala protesterade medarbetare genom att bära egna klänningar på jobbet. Vårdfokus har granskat vad olika arbetsgivare betalar i klädväg.

Tunga lyft bland vårdpersonal granskas: ”Hoppas på ögonöppnare”

mån, 26/09/2022 - 09:30
En trubbnoshörning på över två ton. Det motsvarar vikten av den arbetsbelastning vid förflyttningar av människor som en medarbetare i vården kan utföra under en arbetsdag. Tunga lyft som orsakar belastningsskador är särskilt vanliga bland kvinnor i vård och omsorg, enligt Arbetsmiljöverket, som nu inleder en inspektion i syfte att minska riskerna.

Snart spökar det på Riket igen – tips på tv-serier med vårdanknytning

fre, 23/09/2022 - 14:53
Det spökar återigen på Rigshospitalet i Köpenhamn! Den kultförklarade sjukhusserien ”Riket” är tillbaka och tidigare säsonger finns att streama i väntan på upplösningen. Vårdfokus redaktion tipsar om serier med vårdanknytning.

”Jag har blivit målmedveten av skyttet”

fre, 23/09/2022 - 09:00
Vfu i stan, gratis gymkort och möjlighet att flytta tentor när de krockar med stora mästerskap. Det är några av ”privilegierna” som elitidrottare vid Linköpings universitet får för att underlätta studierna. Evelyn Öhnström är svensk juniormästare i bågskytte och pluggar till sjuksköterska. ”Det är en tuff utbildning, men den passar mig perfekt”, säger hon.

Ny forskning: Stöd från chefer minskar etisk stress

tors, 22/09/2022 - 15:06
Sjuksköterskor känner sig mindre stressade om de får rätt stöd i organisationen. Närvarande chefer och stöttande kolleger spelar stor roll, visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

SD vill förändra asylsökandes rätt till vård – hur starkt skyddad är den?

tors, 22/09/2022 - 10:08
Sverigedemokraterna har uttryckt en önskan att begränsa asylsökandes rätt till vård som inte kan anstå. Men kan politiker verkligen tumma på rätten till vård? Vårdfokus reder ut frågan med hjälp av Yana Litins'ka, doktor i medicinsk rätt, som konstaterar att vårdpersonal har stor makt att påverka – och att inskränkta rättigheter kan innebära sanktioner för Sverige.

Så kan du hantera känslor på jobbet

ons, 21/09/2022 - 12:16
I vårdyrket förväntas man visa empati och kunna trösta – samtidigt som man själv kan vara både ledsen och stressad. Författaren Nicolas Jacquemot, aktuell med boken Känslokoden som kommer ut i oktober, tipsar om hur chefen kan stärka det emotionella klimatet på arbetsplatsen.

Låg lön och hårt styrd elevhälsa – därför slutar skolsköterskorna

ons, 21/09/2022 - 09:24
Omsättningen av skolsköterskor är hög på flera håll i landet. Låg lön och en elevhälsa alltför styrd av rektor är huvudskälen till att Anna Hedlund och Åsa Larsson på Vivallaskolan i Örebro nu väljer att lämna ett arbete de egentligen älskar. ”Idag är det i hög grad upp till skolans rektor att avgöra vad elevhälsan ska innehålla”, säger Anna Hedlund, som menar att det utgör ett hinder för en likvärdig elevhälsa.

Chefen för nya BB S:t Göran: ”Vi vill locka tillbaka dem som lämnat vården”

tis, 20/09/2022 - 10:26
Den 1 april nästa år öppnar förlossningskliniken BB S:t Göran. Hanne Fjellvang, barnmorska och tidigare enhetschef på SÖS förlossningsklinik, blir vårdenhetschef på nya kliniken.

Ny som regionpolitiker: ”Viktigt att barnmorskor är representerade i beslutsfattande organ”

mån, 19/09/2022 - 09:41
Det blir maktskifte i Region Stockholm. Aida Hadzialic (S) tar över som regionstyrelsens ordförande efter Iréne Svenonius (M). Vänsterpartiets nya representant, barnmorskan Hannah Dahlbäck, hoppas få vara med och påverka sjukvårdspolitiken.

Har röntgat 50 djurarter: ”Man får vara vaksam så att de inte ställer sig upp och springer iväg”

fre, 16/09/2022 - 09:10
Hitta tårkanalerna på en huggorm. Sätta venkateter på ett lejon. Få en älg att ligga still i datortomografen. Det är några av utmaningarna i röntgensjuksköterskan Petter Quicks jobb. "På de flesta arbetsplatser har det nog hänt att en läkare tagit med sin katt eller kanin och undersökt den för att den mår dåligt. Men vi är unika i omfattning och variation", säger han.

Rörigt i lokalpolitiken för nyvald sjuksköterska

tors, 15/09/2022 - 11:04
Det är premiärdags för operationssjuksköterskan Lene Lorentzen. Hon kommer in i kommunfullmäktige i Skövde. Att hitta personal till vård och omsorg, och ge dem bra förutsättningar är hennes hjärtefråga i politiken. Hon tror att det kommer att bli en rörig höst, då ett nytt parti lyckats kamma hem oväntat många mandat.

Tredje försöket att få subvention för läkemedel mot cystisk fibros

tors, 15/09/2022 - 08:20
Det nya läkemedlet kan förlänga livet och höja livskvaliteten för patienter med med cystisk fibros. Ändå tycker staten att det inte är kostnadseffektivt. Nu ansöker läkemedelsbolaget om subvention en tredje gång.

Sidor