Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nyheter från Vårdförbundet

Prenumerera på Nyhetsflöde Nyheter från Vårdförbundet
Tidningen för Vårdförbundet
Uppdaterad: 2 timmar 1 min sedan

Barnmorskor rasar mot nytt schema för Min barnmorska

fre, 27/01/2023 - 15:19
Modellen ”Min barnmorska” på Karolinska Huddinge är hotad. Det menar barnmorskorna som nu protesterar i ett öppet brev mot att ledningen slopar deras arbetstidsavtal. ”Vi känner en stor samvetsstress över att inte kunna hålla det vi lovat kvinnorna - att vara där”, säger barnmorskan Eleni Asreghan.

Här skräddarsys vården för yngre med demens

fre, 27/01/2023 - 10:28
Personer under 65 år som drabbas av demenssjukdomar har ofta andra behov och resurser än äldre. På Västergårdens omsorgsboende har Anna Rydberg och hennes kollegor anpassat så väl miljö som bemötande för att underlätta tillvaron för de boende.

Strejkande sjuksköterskor i New York fick 19 procents lönelyft

fre, 27/01/2023 - 08:56
Efter tre dagars strejk har sjuksköterskorna i New York vunnit två stora segrar. En gäller säker bemanning och en ett rejält lönelyft fördelat över tre år. "Sjukhusen har varit tvungna att förbättra villkoren, eftersom de inte klarat att vara konkurrensmässigt attraktiva", säger sjuksköterskan Jaqueline Van Vliet.

Jag vill jobba i bemanning

tors, 26/01/2023 - 10:22
Jag funderar på att börja jobba via ett bemanningsföretag men har aldrig gjort det tidigare. Vad behöver jag tänka på när jag pratar med de olika bemanningsföretagen?

De räddar klimatet – från operationssalen

ons, 25/01/2023 - 10:50
Östersunds sjukhus är först i landet med att återvinna anestesigaser från operationer. Specialistsjuksköterskan Toni Jonsson har drivit gräsrotsprojektet som både stöttar miljön och ger bättre vård.

Facket positivt till hyrsjuksköterskor i Värmland – ”anorektiskt bemanningsläge”

mån, 23/01/2023 - 15:26
På Centralsjukhuset i Karlstad är bristen på sjuksköterskor så stor att de öppnar en tillfällig medicinsk avdelning med enbart hyrsjuksköterskor. Vårdförbundet välkomnar satsningen. "Vi är i ett anorektiskt bemanningsläge", säger Camilla Gustafsson, ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Rätt att löneförhandla

mån, 23/01/2023 - 14:53
Jag har jobbat i en region och efter det börjat arbeta i en annan region. Jag trivs inte på det nya jobbet och vill gå tillbaka till min gamla arbetsgivare. Chefen säger att jag inte får löneförhandla eftersom det endast gått tre månader sedan anställningen upphörde. Är detta korrekt?

Vi vill vara flera förtroendevalda

mån, 23/01/2023 - 14:53
Jag vill helst inte vara ensam förtroendevald på arbetsplatsen. Jag och en kollega har tänkt att dela på förtroendeuppdraget. Min chef säger att det endast ska vara en förtroendevald på arbetsplatsen. Stämmer detta?

Sara får pris för sin uppfinning: ”Mormor hjälpte mig att rita mönstret”

mån, 23/01/2023 - 10:07
Sara Rosenberg, sjuksköterskestudent vid Högskolan i Kristianstad, får Drottning Silvia Nursing Award för en ren vårdinnovation. Nu ska hon starta företag vid sidan om utbildningen – och kanske ta ytterligare hjälp av sin mormor.

Tre röster: Varför är strejken viktig för dig?

fre, 20/01/2023 - 14:34
Strejken i Storbritannien bland sjuksköterskor fortsätter idag i det som är andra omgången. Facket har presenterat två strejkdagar för februari också. Här förklarar tre brittiska sjuksköterskor varför de strejkar.

Vårdförbundet: ”Det finns ingen ursäkt för obstetriskt våld”

fre, 20/01/2023 - 12:10
Att kvinnor utsätts för påtvingade ingrepp under förlossningen är ett tecken på att vården inte är fungerar som den ska. Det säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet, och efterlyser en nationell granskning av förlossningsvården och hela vårdkedjan.

Hon stämmer Region Skåne för ingrepp under förlossningen

fre, 20/01/2023 - 12:09
Olivia hade tydligt sagt ifrån att hon inte ville utsättas för en forcerad förlossning – ändå var det precis det som skedde. Men varken Ivo eller regionernas försäkringsbolag Löf har kunnat ge henne upprättelse och nu tar hon sitt fall till domstol. "Det handlar inte om att sätta press på barnmorskorna, utan att regionen ska skapa förutsättningar för sin personal att följa lagen", säger juristen Helena Myrin.

Brittiska sjuksköterskor ökar pressen med nya strejkdagar: ”Kan inte försörja oss på lönerna”

tors, 19/01/2023 - 14:34
LONDON. Det är högljutt utanför sjukhusets huvudentré. Strejkande sjuksköterskor ropar i kör ”Rädda vårt NHS!” Bilar, bussar och ambulanser tutar runt dem för att ge sitt stöd. Men fortfarande under andra strejkomgången märks inget lönebud från regeringen. TEXT + VIDEO.

Hyrstopp oroar i Sörmland – här är vårdplatserna som hotas

tors, 19/01/2023 - 13:32
Den 1 februari är det stopp för inhyrda allmänsjuksköterskor i Region Sörmland. Men 50 fasta sjuksköterskor saknas och sjukhusen tvingas nu dra ner på vårdplatser. "Det är väldigt stressande och oroligt", säger Lena Lindh på Vårdförbundet i Sörmland.

Våra artiklar gör mig mörkrädd

tis, 17/01/2023 - 11:58
Vårdfokus har i en ny artikelserie tagit ett grepp för att beskriva rasismen i vården, både historiskt och i dag. Att läsa de artiklarna gör mig mörkrädd, skriver Michelle Wahrolén, chefredaktör, i sin nya krönika.

Studenter ska få verktyg att bryta med fördomarna

tis, 17/01/2023 - 11:58
Rasism i vården behandlas sällan i utbildningen. Det vill amerikanska och svenska vårdlärare ändra på i ett gemensamt projekt.

Här ska inga trycksår missas

tis, 17/01/2023 - 11:57
Akne, eksem och trycksår kräver olika bedömning beroende på patientens hudfärg. Men mörk hud är underrepresenterad i alla källor som vårdpersonal har tillgång till, både i utbildning och klinisk verksamhet. Nu sker efterlängtade kunskapslyft på flera håll i landet.

Sarah synar rasismen i fikarummet

tis, 17/01/2023 - 11:57
Patienter ur minoritetsgrupper antas ljuga om sina symtom och inte vilja lyda instruktioner. Vårdpersonalens föreställningar gör att patienterna får sämre bemötande och behandling, konstaterar Sarah Hamed som forskar om rasism i vården.

Fördomar i vården har rötter i slaveriet

tis, 17/01/2023 - 11:56
Mänskligheten som helhet är till 99,9 procent genetiskt identisk. Ändå florerar fördomar i sjukvården om hudtjocklek, smärttålighet och lungkapacitet som är direkt hämtade från 1800-talets vetenskapliga rasism. Samtidigt har rasbegreppet återvänt i modern forskning. Finns det anledning att vara orolig?

Min chef tycker det är ett problem att jag vabbar

tis, 17/01/2023 - 09:01
Chefen tycker att det är ett problem att jag vabbar. Att frånvaron skapar irritation i arbetsgruppen. Nu vill hon ha ett möte med mig för att diskutera hur vi ska lösa den här situationen. Hur ska jag bemöta detta?

Sidor