Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Fyra ambulanser i länet bort – personalen behövs på sjukhusen

Tid att läsa
1minut
Läst

Fyra ambulanser i länet bort – personalen behövs på sjukhusen

19 april 2020 - 12:51
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Regionen vill flytta ambulanssjuksköterskor till Jönköpings län sjukhus för att förstärka under coronakrisen. Det innebär att fyra ambulanser tillfälligt försvinner.
Men nu varnar ambulansfacket för att förändringen kommer att få konsekvenser.

– Vi kan inte förstå hur man kan nedrusta ambulanssjukvården inför en krissituation som vi står inför i stället för att upprusta, säger Henrik Johansson, förbundsordförande för Ambulansförbundet.

I fredags under ett möte fick ambulanspersonalen och Ambulansförbundet veta att fyra ambulanser ska tas bort i Jönköpings län. Det handlar om de enda ambulanserna som finns i Aneby och Mullsjö. Dessutom tar man bort en från Värnamo och en från Eksjö.

– På många håll i länet är det redan nu långa väntetider på ambulansen. Försvinner fyra till så riskerar det att bli ännu längre väntetider, säger Henrik Johansson.

Vad finns det för risker med att ta bort ambulanser?

– Det kan skapa en frustration och ilska hos patienter och deras anhöriga om det tar lång tid för ambulansen att komma. Vi har hört det från våra kollegor som är mitt i pandemin i Sydeuropa, att när man kommer till ett larm efter två timmar eller mer så finns en enorm ilska och frustration som ambulanspersonalen får ta hand om innan de kan utföra sitt jobb, säger han.

”Måste göra prioriteringar”

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Jönköpings län, menar att regionen behöver flytta sjuksköterskor från ambulansen till länets sjukhus där de behövs under pandemin. Därför tas fyra ambulanser tillfälligt bort.

– Vi befinner oss mitt i en kris och då behöver vi se efter var vi behöver personalen som mest, säger han.

Ambulansförbundet menar att längre väntetider leder till arga patienter. Vad säger du om det?

– Jag tror att vår befolkning verkligen förstår att detta är ett svårt läge för vården och att vi måste göra prioriteringar, säger Mats Bojestig.

”Blir en arbetsmiljörisk”

Henrik Johansson ställer sig frågade till regionens förklaring.

– Vi har under flera år slagit larm och kommit med konstruktiva förslag på hur de skulle kunna stärka sin usla beredskap, så jag får ställa mig oförstående till att de nu vill dränera ambulanssjukvården på resurser. Det blir en arbetsmiljörisk som heter duga om ambulanspersonalen ska kastas ut i länet i 24 timmar i sträck när man samtidigt tar bort flera ambulansenheter, säger Henrik Johansson.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/fyra-ambulanser-ska-bort-trots-att-lanet-star-infor-en-coronapandemi