Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nya vårdbilar minskar trycket på ambulanserna

Tid att läsa
1minut
Läst

Nya vårdbilar minskar trycket på ambulanserna

11 december 2018 - 11:34
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Projektet med single responders, en särskild sjukvårdsbil som skickas på larm som inte klassas som prio 1, har fallit i god jord. I Malmö och Helsingborg har man sedan i juni åkt på omkring 860 larm och därmed minskat trycket på ambulanssjukvården. 
Får det en fortsättning kan det innebära att insatstiderna på sina håll kan bli kortare, säger Lukas Hermelin, enhetschef och ambulanssjuksköterska på ambulansen i Malmö.

Projektet att minska trycket på ambulanssjukvården genom att sätta in en så kallad single responder, en särskild sjukvårdsbil bemannad med en specialistubildad sjuksköterska, i Malmö och Helsingborg startade den 1 juni. Syftet har varit att låta single responder-bilarna åka på larm som inte klassas som prio 1 för att göra en första bedömning och avgöra behovet av ordinarie akutambulans. Ett halvår senare konstaterar man nu att den nya sortens vårdbil har fallit i god jord.

Ungefär på 30 procent av våra turer lämnas patienten hemma för att man inte är i behov av en akutambulans och vi ser att många primärvårdsärenden går via 112. Med den här första bedömningen med single respondern frigörs alltså tillgången till akutambulanser till där de behövs, säger Lukas Hermelin.

Men single respondern i Malmö och Helsingborg åker även på tvåbilslarm och stöttar upp där resurser behövs.

Det kan vara olyckor, där någon behöver hjälp upp om man har ramlat, som exempel, säger Lukas Hermelin.

Förutom att på plats identifiera om det finns ett ambulansbehov, om det behövs sjukresa eller eventuellt hembesök av en läkare, kan single responder-sjuksköterskan påbörja eventuell vård på plats.

Läs mer på: http://www.lokaltidningen.se/nyheter/2018-12-04/-Nya-v%C3%A5rdbilar-minskar-trycket-p%C3%A5-ambulanserna-3662090.html

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot