Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanspersonal ska kunna gå in med polis

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanspersonal ska kunna gå in med polis

10 april 2018 - 17:17
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

I dag är det ett år sedan terrordådet på Drottninggatan, då fem människor dödades och många skadades. Nu pågår inom sjukvården diskussioner om att ambulanspersonal vid liknande framtida händelser ska kunna gå in samtidigt som polisen.

I dag är ordningen att polis går in först, och ambulanspersonal väntar tills polisen gett klartecken.

– Man har pratat om att vi skall då kanske gå in och jobba i de här heta zonerna tillsammans med polisen. Men inte gå före, utan gå bakom polisen i sådana fall. Men där är vi inte ännu, säger ambulanssjukvårdaren Kenneth Lavrell, som var var stabschef under insatsen för ett år sedan.

Direkt efter att terrordådet på Drottningatan hade inträffat så fick ambulanspersonal avvakta tills polisen gett klartecken att det var säkert att gå in i det berörda området. Först då kunde sjukvårdare ta hand om skadade personer.

Men nu förs alltså diskussioner om att det i framtiden, vid stora händelser likt den på Drottninggatan, ska finnas möjlighet för ambulanspersonal att gå in samtidigt som, eller snarare bredvid eller strax bakom, polisen.

För detta behövs både rätt utbildning och utrustning, säger ambulanssjukvårdaren Kenneth Lavrell.

– Då måste vi ha utrustning i form av skottsäkra västar, kanske. Och också utbildningen som de har, säger Kenneth Lavrell.

Stefan Hector, polisens kommenderingschef efter terrorattacken, intervjuas i dag i Sveriges Radios program P4 Extra.

Där säger han bland annat att alla inblandade den dagen, både polis och sjukvård, liksom allmänheten, stått starka mot det som är terroristernas syfte.

– Mitt intryck från den 7 april var en helt unik gemenskap och samhörighet som utvecklades. Jag menar att vi bättre än vad jag någonsin kunde förvänta mig har bestått provet att hålla ihop under påfrestning, säger Stefan Hector.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6926106