Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Vårdförbundet stämmer SOS Alarm för uppsägning

Tid att läsa
1minut
Läst

Vårdförbundet stämmer SOS Alarm för uppsägning

21 juli 2017 - 17:49
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Sjuksköterskan blev uppsagd av SOS Alarm med hänvisning till arbetsbrist – trots att arbetsuppgifterna fanns kvar. ”Åldersdiskriminering”, misstänker Vårdförbundet och stämmer arbetsgivaren.

Sjuksköterskan har varit anställd vid SOS Alarm i många år. De senaste åren har hon jobbat som verksamhetsutvecklare. Efter en omorganisation erbjöds hon en omplacering till en mindre kvalificerad tjänst med treskift som hon tackade nej till.

Trots att det fanns möjlighet att omplacera kvinnan till en befattning som verksamhetsutvecklare i den nya organisationen - och att hon sökt två andra vakanta tjänster som gruppchef - valde SOS Alarm att säga upp henne med hänvisning till arbetsbrist.

Den centrala tvisteförhandlingen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet avslutades i oenighet i mitten av juli.  Det erbjudande om tjänst som kvinnan fick var inte skäligt, anser Vårdförbundet, och stämmer nu SOS Alarm för brott mot lagen om anställningsskydd och mot god sed på arbetsmarknaden. 

– Arbetsgivaren har inte presenterat något skäl till att säga upp henne annat än att de anser att befattningen har förändrats. Men de som jobbar som verksamhetsutvecklare gör samma sak som förut, säger Lena Ahlström, jurist på Vårdförbundet som skrivit stämningsansökan.

I avsaknad av en förklaring kan det inte uteslutas att uppsägningen beror på sjuksköterskans ålder, 60 år. Det är i så fall ett brott mot diskrimineringslagen, skriver Lena Ahlström i stämningsansökan.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/juli/Vardforbundet-stammer-SOS-Alarm