Socialstyrelsens nya ambulansdirektiv är otydligt
Det är en stor brist att Socialstyrelsen inte ställer krav på kompetens för de ambulanssjuksköterskor som ska köra omkring patienter i trafiken. Det är beklagligt eftersom det inträffar ambulansolyckor och det idag saknas en nationell förareutbildning för utryckningsförare. Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin, enheten för kirurgi vid Umeå universitet.
Mitt i högsommaren kom Socialstyrelsen ut med nya föreskrifter för ambulanssjukvården i Sverige (Socialstyrelsen SOSFS 2009:10). I den står att läsa detaljerat vad som gäller för ambulanssjuksköterskors arbete och ambulanssjukvård. Den är bra för att den ställer krav på hur ett ambulansfordon ska vara märkt samt att alla ambulansfordon ska vara gulfärgade. Nu slipper medborgarna att se olika färger på ambulanserna, något som varit fallet under många år. Ett steg i rätt riktning. Men det räcker inte enligt min mening. Socialstyrelsen hade haft möjlighet att skriva något om kompetensen hos de sjuksköterskor som sätter sig bakom ratten också. Om detta står inget i de nya föreskrifterna. Däremot står det klart och tydligt att ”vårdgivaren ska även ansvara för att den hälso- och sjukvårdspersonal som ska framföra en ambulans har den kompetens som krävs för att på ett säkert sätt kunna utföra ett ambulansuppdrag”. Men vad är ett ”säkert sätt”? Och vem ska övervaka detta?
Ambulansolyckor på agendan
Varje år inträffar ett antal olyckor och skadehändelser där ambulanser är inblandade. Hur många dessa är finns det idag ingen som känner till. Det finns nämligen ingen myndighet, försäkringsbolag, organisation eller arbetsgivare under senare som visat sig intresserad av att föra sådan statistik. Det är anmärkningsvärt eftersom det handlar om trafiksäkerhet, arbetsmiljösäkerhet och patientsäkerhet.
Ambulansolyckor finns på agendan och kommer att finns där tills man kan åstadkomma en nationell förareutbildning för sjuksköterskorna som arbetar i ambulansverksamheten. En sådan utbildning kan inte genomföras på frivillig basis utan måste genomföras med nationella direktiv som grund.
Socialstyrelsen viktig
Enligt min uppfattning är Socialstyrelsen en mycket viktig aktör för att en utveckling mot en säkrare ambulanssjukvård ska kunna bli verklighet. Därför är det synd att Socialstyrelsen inte skriver in i sina föreskrifter att säkra ambulanstransporter borde förutsätta en miniminivå för de sjuksköterskor som ska ratta en ambulans. För vad spelar det för roll hur duktig och medicinskt kompetent du är som sjuksköterska i ambulansen om du är rädd och osäker när du rattar det tunga ambulansfordonet i den täta trafiken? Föreskriften från Socialstyrelsen som utkom nu i sommar kom ut för snabbt. Vi kan inte vänta oss någon större utveckling med säkra transporter enligt min mening.
Umeå den 5 augusti 2009
JÖRGEN LUNDÄLV
Jörgen Lundälv
Docent i trafikmedicin
Enheten för kirurgi
Umeå universitet
Mobil 0702-151186
E-post: Jorgen.Lundalv@surgery.umu.se
E-post: Jorgen.Lundalv@bornet.net