Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Lätt ambulans hjälper lättare sjuka

Tid att läsa
1minut
Läst

Lätt ambulans hjälper lättare sjuka

26 november 2011 - 11:08
0 kommentar/er

Lättvårdsambulansen testades under några sommarmånader och utfallet var framgångsrikt. Därför påbörjas nu ett nytt projekt där båda sjukhusen i SÄS ingår, med start vid årsskiftet.

– Det blir ett tillskott i vår verksamhet, säger verksamhetschefen Marie Gardtman vid ambulanssjukvården till Markbladet.

En lättambulans gör det möjligt för sjukvården att avlasta de idag tungt belastade ambulanserna. Dessa ska i stället ägna sig åt akuta larm och andra ärenden inom prioritetsområde 1 och 2. Lättambulansen tar över transporten mellan Borås och Skene lasarett, de planerade och icke akuta fallen.

– Nu har vi en möjlighet att effektivt utnyttja våra resurser genom att anpassa vårdnivån för patientens behov och få smartare transporter mellan sjukhusen, säger Marie Gardtman.

Utrustningen i en ambulans är densamma mot den som finns i en vanlig ambulans. Skillnaden ligger i att en lättambulans bara har en sköterska, mot två i den tyngre versionen. Det gör att kostnaden blir betydligt lägre och att sjukvården därför kan låta fler ambulanser rulla på vägarna till samma kostnad. Till en början kommer endast en bil att köras, men med tiden kan det utvecklas.

Övervakningen mellan förare och den sjuke möjliggörs genom att det finns en öppning mellan förarutrymme och patientutrymme samt videokamera och larm.

– Vi vet att vi kommer att få se positiva effekter. Det blir spännande att se i vilken utsträckning vi kan förbättra tillgänglighet när lättvårdsambulansen kommer att köras utöver vår ordinarie verksamhet, säger Marie Gardtman.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot