Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Felmeddelande

Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given i theme_image_formatter() (rad 605 av /home/qevmewit/public_html/modules/image/image.field.inc).

september 2019

De kan konsten att jobba hygieniskt i ambulansen

30 september 2019 - 19:47
0 kommentar/er

I början var det tufft. Sjuksköterskan Jeanine Harnesk minns när hon drog hygienrutiner på möten och kollegerna suckade och sa ”För oss är det annorlunda, vi gör som vi alltid gjort”.

 

Det är fullsatt i salen på Flisa-konferensen i Karlstad när de fyra hygienombuden från värmländska ambulanssjukvården berättar om sin resa. Chefer och ledare inom prehospital vård vill lära sig hur ambulanspersonalen klarar att hålla sig till hygienrutiner även när det går undan.

Han fick HLR att bli folkligt

30 september 2019 - 19:44
0 kommentar/er

I hela sitt yrkesliv har Johan Herlitz arbetat för att förbättra vården för människor som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

 

Den 17 September tilldelas den numera 70-årige pionjären inom svensk hjärtsjukvård årets prehospitala pris.

Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad. Jag är glad och stolt över priset, säger Johan Herlitz som trots sin ålder fortfarande arbetar aktivt som forskare, lärare och handledare på centrumet för prehospital forskning på högskolan i Borås.

Regionen vill förbättra ambulansprioriteringen

26 september 2019 - 18:18
0 kommentar/er

Efter en artikelserie i Göteborgs-Posten vill regionstyrelsen i Västra Götaland förbättra prioriteringsfunktionen för regionens ambulanssjukvård.

SOS-operatör la på luren – missade larmande kvinnas viskning

26 september 2019 - 18:15
0 kommentar/er

En kvinna i Västerås som fick andnöd på grund av en allergisk reaktion ringde 112 och fick fram viskningen ”allergi”. Trots det la operatören på SOS Alarm på luren.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot att operatören på SOS Alarm uppfattade samtalet som helt tyst och lade på.

Enligt larmoperatören kan bedömningen av samtalet ha berott på hög ljudvolym på arbetsplatsen. När kvinnans inspelade samtal lyssnats på i efterhand i tyst miljö hörs viskningen.

Västra Götalandsregionen vill se över sin egen larmcentral

26 september 2019 - 18:13
0 kommentar/er

Prioriteringsfunktionen för ambulansvården måste styras upp efter att flera problem och konflikter uppdagats. Det menar det politiska styret i Västra Götalandsregionen som nu begär »handlingsutrymme« av de andra partierna.

Prioriteringsfunktionen i ambulansvården, där de medicinska bedömningarna görs, når inte upp till kraven. Det anser de styrande partierna i Västra Götalandsregionen – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Blekinge och Kronoberg utan sjuktransport med helikopter

26 september 2019 - 18:10
0 kommentar/er

Region Kronoberg och Bleking kan inte längre flyga patienter för vård med helikopter efter oktober.

Sjöfartsverket har sagt upp alla avtalet kring sin räddningshelikopter eftersom de bryter mot lagen.

– Det är så klart bekymmersamt, säger Mats Johnsson vid Region Kronoberg till Smålandsposten.

Gravid nekades ambulans – födde dött barn

11 september 2019 - 12:04
0 kommentar/er

Region Kalmar har utrett ett fall där en kvinna födde ett dödfött barn, detta efter att paret nekats ambulans till sjukhus, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Paret kontaktade ambulanspersonal för att få transport till sjukhus, då mannen inte vågade köra den långa sträckan dit. Under samtalet rådde det vissa språkförbistringar, som gjorde att paret upplevde ambulanspersonalen som långsam.

När personalen anlände var paret på väg att lämna, men fick då gå tillbaka till lägenheten, där kvinnan undersöktes av ambulanspersonalen.

Transport av vindkraftverk kolliderade med ambulans

11 september 2019 - 12:00
0 kommentar/er

För några veckor sedan var en ambulans på väg från Sollefteå mot Sundsvall inblandad i en mindre kollision med en av transporterna som kör vindkraftverk längs väg 331.

Det var när ambulansen hade stannat för att släppa förbi en lastbil med en av de stora runda torndelarna.

– Men när bilen kommer fram så fastnar ytterdelen på trumman i ambulansen. Men det gick inte hål och de kunde fortsätta, berättar Marie Nilsson, enhetschef för ambulansen i Sollefteå.

– De är klart de som satt bak i bilen upplevde att det var obehagligt, för de såg ju ingenting.

Stockholms nya ambulans för kraftigt överviktiga

11 september 2019 - 11:57
0 kommentar/er

Nu rullar en ny ambulans i Stockholms län för patienter med kraftig övervikt. Ambulansen klarar upp till 400 kilo.

Sedan den 1 september ingår den bariatriska ambulansen i Region Stockholms fordonsflotta.

En vanlig ambulans kan transportera patienter upp till 220 kilo, men den nya klarar 400 kilos vikt.

– Den har en baköverlift och en vinsch inmonterad och en speciell bår som är anpassad för bariatriska personer, säger Agne Pålsson som är ambulanssjukvårdare.

Sjuksköterska sparkades efter att Vårdförbundet stämt företaget

02 september 2019 - 08:41
0 kommentar/er

”Dålig publicitet”, tyckte ambulansföretaget och sparkade den sjuksköterska som krävdes på ersättning efter att ha skadat en port i jobbet. Nu stämmer Vårdförbundet företaget igen.

I december 2017 skulle sjuksköterskan tvätta ambulansen. I tvätthallen stod en av räddningstjänstens stegbilar i vägen. När sjuksköterskan på egen hand försökte flytta fordonet gick porten till tvätthallen plötsligt ner. Porten fick  en lättare skada som snabbt åtgärdades.

Kritik gav ny rutin för IVPA

02 september 2019 - 08:36
0 kommentar/er

Många kommuner har dragit ner kraftigt på IVPA-verksamheten. Torsby kommun har efter kritik hittat en medelväg för när deltidsstyrkorna ska larmas.

– Kvalitetssäkringen har blivit bättre, vi larmas när vi har en reell möjlighet att göra skillnad, säger tillförordnade räddningschefen Mats Moberg.

Ambulanssjuksköterskor kritiseras för fallolycka

02 september 2019 - 08:33
0 kommentar/er

När en multisjuk och kraftigt överviktigt patient skulle flyttas från säng till bår ramlade patienten och fick frakturer på två ryggkotor. De båda ambulanssjuksköterskorna får kritik av Ivo.

När ambulansen anlände tidigt på morgonen hade patienten andningsbesvär, frossa och feber. Sedan tidigare hade patienten njursvikt, hjärtsvikt, förmaksflimmer, diabetes och astma. Patienten var dessutom mycket tung med en vikt på omkring 180 kilo.

Sidor