<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |
Kravspecifikation - 1 ALLMÄNT Sjukvårdshuvudmannen - Landstinget "“ har enligt Hälso- och Sjukvårdslagen det övergripande ansvaret för ambulanssjukvården. Ledningsansvaret "“ medicinskt, ekonomiskt och administrativt - åvilar av Landstinget utsedd chefsöverläkare för Ambulanssjukvården i Östergötland. Driftsansvaret åvilar kontrakterad(e) entreprenör(er), vars åligganden och befogenheter fastställs i avtal. Entreprenör kan vara enhet/företag inom Landstinget, inom annan offentlig förvaltning (ex. kommunal räddningstjänst) eller privat företag. Ambulanserna dirigeras enligt Huvudinstruktion för Ambulanssjukvården i Östergötland (underbiIaga 5). Samtliga fordon inom Ambulanssjukvården i Östergötland är resurser för hela länet, även om de har naturliga primära upptagningsområden kring sina resp. baseringsorter.
2 UPPHANDLINGSREGLER Upphandlingen genomföres som s. k. förenklad upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), 6 kap.
3 ANBUDSOMFATTNING Anbudet skall tillgodose kraven i denna specifikation, inklusive underbilagorna 1 "“ 7. Samtliga punkter skall besvaras, och det skall tydligt framgå, vilka eventuella avsnitt, som innehåller avsteg från angivna specifikationer. Där så erfordras, skall anbudsgivaren även ange under vilka förutsättningar, som kravet efterlevs.
4 MEDICINSKA RIKTLINJER Entreprenören svarar för, att anställd personal arbetar enligt de instruktioner och riktlinjer, som utfärdas av chefsöverläkaren. Detta gäller såväl vård och behandling av varje enskild patient som samarbete med andra enheter - inom eller utom Ambulanssjukvården i Östergötland "“ som är av betydelse för omhändertagandet av patienten (Räddningstjänst, Polis mm).
5 LAGAR, FÖRORDNINGAR MM De lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd, som gäller för hälso- och sjukvården, gäller även entreprenören i dennes arbete för Landstinget.
6 AMBULANSSTATIONER - ENHETER En ambulansstation är en odelbar enhet, som svarar för driften av en eller flera ambulanser. Stationernas antal, lokalisering och storlek framgår av underbilaga 1. Om anbud lämnas på flera stationer, skall dessa särredovisas, så att Landstinget har möjlighet att anta anbud på var och en av stationerna. Anbudsgivare, som lämnar anbud på fler än en station, kan i anbudet ange rabatter, om Landstinget antar mer än ett av buden. Exempel: Även rabatterade anbud på specificerade kombinationer av ambulansstationer kan ges.
7 LOKALISERING - LOKALER Ambulansstation skall lokaliseras inom resp. tätort, nära stora trafikleder. Det står anbudsgivaren fritt att välja lokaler enligt principerna i bilagan. Undantag gäller för ambulansstationerna i Norrköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg. På dessa orter har Landstinget långsiktiga hyresåtaganden, vilket betyder, att nuvarande lokaler skall användas, och att Landstinget står för hyreskostnaderna. Om anbudsgivaren tänker använda lokaler, som inte är kända inom Ambulanssjukvården i Östergötland sedan tidigare, har Landstinget rätt att "“ före avtals ingående "“ inspektera dessa och avgöra, om de är tillfyllest. Detta gäller även lokaler, som tillhör/brukas av enheter inom Landstinget, men som inte tidigare använts inom Ambulanssjukvården.
|
8 BEMANNING - KOMPETENS - ORGANISATION Bemanning och organisation skall tydligt framgå av anbudet, liksom tänkta former för samverkan med sjukhusen i Östergötland och andra enheter "“ inom och utom sjukvården "“ som är av betydelse för det totala omhändertagandet av patienterna. De professionella "“ "helvita" "“ ambulanssjukvårdare, som idag arbetar på resp. ambulansstation, är en på Landstingets bekostnad särskilt utbildad resurs, som inte kan ersättas med annan personal, utan att en åtminstone övergående kompetenssänkning uppstår i organisationen. Ev. ny entreprenör måste därför i första hand anställa befintliga "helvita" på resp. station, i den utsträckning som krävs, för att bemanna stationen fr.o.m. 1998-01-01. Anställning av ytterligare personal "“ enligt kompetenskraven i underbilaga 3 "“ är alltså aktuell, först om befintliga "helvita" inte räcker till för att klara bemanningen, eller om befintlig personal väljer att inte övergå i den nya entreprenörens tjänst. Ambulanssjukvårdare i tjänst får inte utnyttjas för annan tjänstgöring än den inom ambulanssjukvården. Tid mellan uppdrag disponeras för fort-/vidareutbildning, fordons- och materielvård etc. Varje ambulans skall vara bemannad med (minst) två ambulanssjukvårdare, som uppfyller kraven i underbilaga 3. Entreprenören skall "“ även med hänsyn tagen till sjukfrånvaro, semestertider o. dyl. "“ bemanna varje bil med två helvita ambulanssjukvårdare, varav minst en skall ha arbetat som helvit i minst ett år. Även vikarier måste uppfylla ställda kompetenskrav. Även vikarier måste kompletteringsutbildas och innebär därmed kostnader för Landstinget. Samtidigt är det självklart, att ju längre tjänstgöring en vikarie får, desto lättare har vederbörande att upprätthålla bästa möjliga kompetens. Landstinget har därmed ett intresse av, att så få vikarier som möjligt utnyttjas så mycket som möjligt. Vidare skall i anbudet ingå, att ambulanssjukvårdare skall kunna ges utbildning på arbetstid, motsvarande två och en halv vecka per heltidstjänst och år, utan extra kostnad för Landstinget. Nämnda utbildningstid är för varje station en "totalmängd", som inte nödvändigtvis måste delas lika på alla ambulanssjukvårdare varje år. På varje station skall finnas en funktion som ambulansIedare. Denna är stationens kontaktman gentemot chefsöverläkaren i medicinska frågor samt ansvarar för, att chefsöverläkarens beslut och anvisningar följs på stationen. Befattningshavaren skall ha gedigen erfarenhet av heltidsarbete som ambulanssjukvårdare, helst inom Ambulanssjukvården i Östergötland, och är skyldig att även fortsättningsvis upprätthålla sin kompetens genom praktisk tjänstgöring som ambulanssjukvårdare samt deltagande i fort-/vidareutbildning.
9 UTBILDNING - DELEGERINGAR Kvalificerad ambulanssjukvård kräver återkommande fort-/vidareutbildning. Denna är i praktiken en förutsättning för, att ambulanssjukvårdarna skall kunna behålla de delegeringar från chefsöverläkaren, som ger dem rätt att utföra särskilt kvalificerad behandling. Introduktionsutbildning, fort- och vidareutbildning fastställs av chefsöverläkaren, genomförs av denne, organisationens utbildningsledare eller annan, som chefsöverläkaren utser, och bekostas av Landstinget. Landstinget betonar vikten av, att varje station fortlöpande arrangerar intern fortbildning, såväl repetitioner av teoriavsnitt i av Landstinget anvisad litteratur som praktiska övningar med reglementerad utrustning. Ev. egna utbildningsinitiativ på stationerna "“ utöver ovanstående "“ skall i förväg godkännas av chefsöverläkaren. Fort-/vidareutbildning ges dels enligt avtal och utan kostnad för Landstinget enligt punkt 8 ovan och dels på annan tid, varvid ersättning utgår efter överenskommelse i det enskilda fallet. På varje station skall finnas utrymme för de anvisningar och den facklitteratur, som Landstinget tillhandahåller.
10 DEBRIEFING Ambulanssjukvårdare utsätts av och till för svåra psykiska påfrestningar. För att dessa inte skall ge kvarvarande besvär, är det av synnerlig vikt, att de bearbetas "“ helst inom 24 timmar efter det inträffade "“ enligt särskilt mönster, s.k. debriefing. Om ambulanssjukvårdare ställer upp utanför ordinarie arbetstid i debriefing av personal inom annan sjukvårdsenhet/räddningstjänst/polis - eller i anhörigkontakt - utgår ersättning efter överenskommelse i det enskilda fallet.
11 AMBULANSJOURNALER - SEKRETESS - STATISTIK - UPPFÖLJNING Ambulanssjukvårdare är enligt lag skyldiga att föra journal. Ambulansjournalerna är också ett mycket viktigt underlag för den statistik, som Landstinget återkommande upprättar över verksamheten.
12 FORDON, UTRUSTNING, DRIVMEDEL, UNDERHÅLL Landstinget äger fordonen och utrustningen i dem, och Landstinget beslutar om ändringar i såväl fordonspark som utrustningslista. Principen är, att alla ambulanser i Östergötland skall ha likadan utrustning, med undantag för större, extrautrustade ambulanser, som också är avsedda för intensivvårdstransporter. Entreprenören skall använda fordon och utrustning enligt avtal och anvisningar och är skyldig att iaktta god fordons- och materielvård. Landstinget upphandlar drivmedel, smörjmedel och utrustning för nödvändigt mindre rutinunderhåll (definieras i underbilaga 6) centralt. Kraven på och principerna för underhåll framgår av underbilaga 6.
13 RESERVAMBULANSER - SERVICE Förutom de ambulanser, som skall finnas på varje station enligt underbilaga I, äger Landstinget ett antal "“ f.n. åtta "“ i det närmaste komplett utrustade reservambulanser. Dessa utgångsbaseras på de större stationerna enligt avtal, men är resurser för hela Ambulanssjukvården i Östergötland, när någon bil skall genomgå service/reparation. Viss samordning av service och reparationer mellan de olika stationerna förutsätts alltså. En station, som har en reservambulans utgångsbaserad hos sig, kan inte hävda företräde, vad gäller att disponera denna bil, jämfört med en mindre station, som behöver en reservvagn men inte har någon i vanliga fall.
14 KLÄDER Landstinget tillhandahåller arbetskläder enl. underbilaga 4.
15 TEXTILTVÄTT OCH -ANVÄNDNING Personalens arbetskläder och bäddutrustningen i ambulanserna skall användas och tvättas enligt hygienanvisning.
16 INFORMATIONSUTBYTE Entreprenören förbinder sig att - på eget eller Landstingets initiativ - sammanträffa för informationsutbyte om den pågående verksamheten och planerna för framtiden.
17 ERSÄTTNING Ersättningen skall utgå i fast pris under avtalsperioden. Av anbudet skall framgå ersättningen, fördelad över lönekostnader, sociala avgifter och övriga kostnader. Uttag av sociala avgifter skall presenteras med gällande procentsatser utifrån dels arbetgivaravgifter enligt lagen om sociala avgifter, dels som kollektivavtalade premier, s.k. avtalsförsäkring, varvid grunden skall vara inom kommun och landsting gällande avtalsförsäkring. Ersättningen anses anpassad till den ovan angivna procentsatsen för uttag av sociala avgifter. Angivna procentsats skall anses utgöra detta avtals bastal. Skulle bastalet p.g.a. riksdagsbeslut eller kollektivavtalsbeslut förändras uppåt eller nedåt med mer än 2,0 procentenheter i förhållande till bastalet, skall tillägg till resp. avdrag från utgående ersättning göras med det procenttal, varmed bastalet ändrats, beräknat på angiven lönesumma. Om minskningen av arbetsgivareavgifter sker p.g.a. införande av egenavgifter, och avgifterna i sin helhet återgår i form av lönekompensation, har Landstinget inget krav på sänkning av ersättningen. Uppkommer en sådan situation, äger entreprenören i motsvarande mån uppräkna angiven lönesumma, såvida hela den uppräknade lönesumman kommer att utgöra underlag för beräkning av lagstadgade och kollektivavtalade sociala avgifter. Landstinget förbinder sig att månadsvis i efterskott utbetala det belopp, som specificeras i entreprenadavtalet. Ersättning för tillkommande kostnader utöver avtal "“ enligt underbilaga 7 - utbetalas i efterskott mot specificerad faktura.
18 FÖRSÄKRINGAR Landstinget svarar för kostnader avseende patientförsäkring, fordons- och ev. utrustningsförsäkringar.
19 MEDICINSK REVISION Entreprenören förbinder sig att medge medicinsk revision.
20 UNDERENTREPRENAD - ÖVERLÅTANDE AV ENTREPRENAD Entreprenören äger ej rätt att för uppdragets utförande "“ helt eller delvis "“ utan Landstingets skriftliga medgivande nyttja underentreprenör(er). Ej heller äger entreprenören rätt att "“ utan Landstingets föregående skriftliga medgivande "“ helt eller. delvis överlåta entreprenaden på tredje part.
21 KRIGSPLACERING AV PERSONAL Om det inte redan är gjort, skall entreprenören hos vederbörande myndighet begära i första hand dispositionsrätt, i andra hand uppskov för den personal, som krävs för bemanning av ambulanserna på de stationer, vilka entreprenören åtagit sig att driva.
22 SKADESTÅND - HÄVNING AV AVTAL Skadestånd kan utkrävas, om entreprenören inte fullgör sina åligganden enligt avtal. En bestämmelse om hävning kommer att finnas i avtalet. Hävning kan ske, om entreprenören vid upprepade tillfällen underlåter att fullgöra avtalade skyldigheter.
Underbilagor: 1: Ambulansstationerna i Östergötland
Komplettering till anbudsförfrågan avseende "Ambulanssjukvård" i Östergötland perioden 1998 - 2000, bilaga 1 med underbilagor l. Anspänningstiden för ambulansstationen i Valdemarsvik är i underbilaga 1 definierad till 5 minuter, vilket är unikt för Östergötland. Då Landstinget strävar efter så lika villkor som möjligt för alla, som vistas i Östergötland, erbjudes anbudsgivarna att även inkomma med anbud, baserat på anspänningstiden 1 minut, vilket gäller för övriga Östergötland. På grundval av inkomna frågor förtydligas följande punkter: 2.Vidareutbildning, som leder till högre reell kompetens och därmed utökade delegeringar, för att kunna vidta mer kvalificerade åtgärder, är en självklar del av personal- och kvalitetsutvecklingen inom Ambulanssjukvården i Östergötland. 3. För ambulansstationen i Åtvidaberg bibehålls satellitprincipen. Av logiskt geografiska skäl är Linköping den enda praktiskt tänkbara moderstationen. 4. Personalen skall vara "helvit". Växeltjänstgöring ("vit-röd", "röd-vit"), som hittills förekommit på ett par stationer, ses av Landstinget som icke önskvärd. 5. Vid nyanställning av såväl fast personal som vikarier skall både annonsering och antagning genomföras i samråd med Landstinget. Bror Gårdelöf |
<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |