<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |
Huvudinstruktion för Ambulanssjukvården i Östergötland Denna huvudinstruktion ersätter den tidigare Huvudinstruktion för Ambulanssjukvården i Östergötland, LiÖ 224/92, daterad 1992-14-14. För verksamheten gäller naturligtvis även, vad som i övrigt föreskrives i lag och författning. Målsättning Målsättningen är, att verksamheten inom Ambulanssjukvården i Östergötland bedrivs med tonvikten lagd på patientsäkerhet, optimalt utnyttjande av givna resurser samt god service till patienter, anhöriga och vårdinrättningar. Ambulanssjukvårdens uppgifter Samtliga Landstingets ambulanser är resurser för hela Östergötland. Under fullgörande av uppdrag, skall besättningen vårda och behandla patienten på så sätt, som anges i utgivna vårdinstruktioner för Ambulanssjukvården i Östergötland, utifrån gjorda observationer och av patienten angivna symtom. Ambulanserna är i första hand till för omhändertagande och transport till/mellan sjukhus av patient med akut kroppslig sjukdom, som bedöms behöva omedelbar läkarundersökning/-behandling (prio 1- och prio 2- uppdrag enl. nedan), i andra hand för transport av patient med icke akut kroppslig åkomma men med behov av vård eller tillsyn och krav på bårtransport (prio 3- uppdrag), och i tredje hand för transport av patient med icke akut kroppslig åkomma, utan vård-/tillsynsbehov, men där åkomrnan kräver bårtransport (prio 3-uppdrag). Ambulans skall ej användas, l. om patienten lider av enbart psykisk sjukdom, och ej behöver bårtransport. 2. vid överflyttning meIlan vårdinrättningar av patient, som inte kräver bårtransport. För ev. övervakning av kroppsligt frisk patient ansvarar i sådana fall avsändande vårdinrättning. 3. vid transport av kroppsligt frisk patient, där polishandräckning krävs. 4. för transport av avlidna. Undantag finns, se separat instruktion. 5. för transport, om patienten inte behöver ambulans, men man anger problem med att transportera hjälpmedel. Om en ambulans ändå får ett uppdrag, som faller inom 1 "“ 4 ovan, från SOS Alarm, skall uppdraget fullgöras, om det inte går att få tag i chefsöverläkaren med kort varsel. Denna kontakt tas i så fall av SOS Alarm.
Mottagande vårdinrättning/motsv. Huvudregeln är, att akut sjuka patienter - prio 1 och 2 - efter adekvat omhändertagande på hämtplats förs till öppen akutmottagning på det sjukhus, dit det går snabbast att föra patienten. Undantag kan göras i "gränszonen" mellan två sjukhus, om enbart det ena sjukhuset har resurser, som bedöms nödvändiga för patientens handläggning. Sålunda är det t. ex. lämpligt, att en multitraumapatient med skallskador förs direkt till Universitetssjukhuset i Linköping, om detta inte innebär en påtagligt förlängd körtid jämfört med transport till närmaste akutmottagning. Om ambulans på väg till akutmottagning passerar i närheten av en vårdcentral, kan man "“ efter radio- eller telefonkontakt med densamma "“ "mellanlanda" där, om detta Icke akut sjuka parienter "“ prio 3 - förs till den mottagare, som anvisas av SOS Alarm eller avsändande vårdinstitution.
Avrapportering Ett ambulansuppdrag, där patienten lämnas på vårdinrättning, är inte avslutat, förrän en besättningsmedlem muntligen avrapporterat till mottagande personal, i regel sköterska/läkare. Ambulansjournalen ersätter inte muntlig avrapportering.
Dirigering Landstingets i Östergötland ambulanser dirigeras av SOS Alarm Östergötland. SOS Alarm dirigerar också sjukbilar (tidigare benämning bårtaxi) med uppdrag enligt avtal inom Östergötland samt vid behov externa helikopterresurser. Detta innebär, att SOS Alarm 1. håller fortlöpande "minutaktuell" kännedom om tillgängliga ambulans-/sjukbil-/helikopterresurser i Östergötland, alla dagar, dygnet runt, Körorder från enstaka stationers ledning får förekomma endast i undantagsfall, om 1. samband med SOS Alarm ej kan uppnås, och Detta är extremt ovanligt, då det ingår i SOS Alarms uppgifter, att med automatik upprätta reservcentral. På (större) skadeplats gäller, att räddningsledare "“ RÄL - på platsen formellt har det övergripande befälet över all verksamhet, inklusive ambulanssjukvårdens.
Prioritering SOS Alarm svarar för prioritering av uppdragen fram till den tidpunkt, då besättningen kan påbörja sitt omhändertagande. Härefter svarar besättningen själv för ev. omprioritering. Ambulansuppdrag har tre prioriteringsgrader: Prio 1 - "ambulanslarm" "“ används vid symtom, som kan vara omedelbart livshotande, t. ex. bröstsmärtor, andnöd, oklar medvetanderubbning, kramper, större blödning, större olycksfall, omedelbart förestående förlossning. Prio 2 - "förtur" - används, när patientens symtom är akuta men ej livshotande och kräver omhändertagande på hämtplats/under transport - eller kräver bårtransport "“ samt indikerar behov av snar läkarundersökning. Prio 3 "“ "sjuktransport" "“ används, när väntetid inte bedöms påverka patientens tillstånd, t. ex. vid planerade, icke akuta, transporter mellan vårdinrättningar eller till/från hemmet, om patienten inte kan åka taxil Om patienten inte behöver vård/övervakning under transporten, kan sjukbil anlitas. (Se nedan under respektive rubriker.) I principen om optimal resursanvändning ligger, att prio3-resp. sjukbilsuppdrag om möjligt organiseras så, att man transporterar patienter både vid fram- och återresa, liksom att ambulans, som rapporterar sig klar vid akutmottagning efter fullgjort uppdrag, kan ges i uppgift att direkt ombesörja ett prio 3-uppdrag från det sjukhus, där man befinner sig. Efter avlämning på vårdavdelning kontaktar besättningen SOS Alarm, redan när man befinner sig på denna avdelning, för att så tidigt som möjligt motta ev. nytt uppdrag. Prio 3-uppdrag planeras av SOS Alarm så, att ambulansbesättningarna får tillfälle till matraster. Transporter av infekterade patienter planeras om möjligt så, att besättningen efteråt hinner rengöra ambulansen på ordinarie arbetstid. Prio 3-uppdrag under jourtid En ambulans vardera i Linköping, Motala och Norrköping kan användas för Prio 3-uppdrag, där ambulansen beräknas vara upptagen i högst 30 minuter, definierat som tiden från ilastning till avlämning. Ambulansen är sedan direkt gripbar för nytt uppdrag och ett nytt Prio 3-uppdrag kan tilldelas en annan ambulans på samma station, redan innan den första återvänt till stationen.
Ambulansbesättningens ansvarsfördelning Ambulanspersonal har ett självklart ansvar för att hålla sig underrättad om gällande instruktioner och arbeta enligt dessa. Om besättningsmedlemmarnas formella kompetens inte är likvärdig "“ t. ex. en sjuksköterska och en undersköterska - skall den med den högsta formella kompetensen ta vårdarrollen på hämtplats, och när man har patient i ambulansen. Undantag kan göras vid rena transporter, där patienten inte är akut sjuk. En väl fungerande ambulanssjukvård förutsätter naturligtvis, att besättningen samarbetar och är överens om handläggningen av patienten. Vårdaren ansvarar för patienten och avgör 1. vilken vård och behandling patienten skall ges, Patienten får alltså inte lämnas ensam i sjukhytten. Tillkommande högre medicinsk kompetens kan ta över beslut från vårdaren under 1 "“ 4, men inte 5 "“ 6, ovan. Läkare + vårdare, eller sjuksköterska + vårdare, är alltså optimal bemanning i sjukhytten, när man transporterar en patient. Om både läkare och sköterska behöver åka med i ambulansen, får en av dem sitta framme bredvid föraren under patienttransport. Undantag gäller säng- /intensivvårdsambulans, där överenskommelse träffas i varje enskilt fall. Föraren ansvarar ytterst för l. att fordonet kontrolleras och åtgärdas enligt gällande instruktioner, Ev. högre medicinsk kompetens i sjukhytten/passagerarsätet kan inte frånta föraren ansvaret på någon av dessa punkter!
Tillkommande högre medicinsk kompetens Högre medicinsk kompetens kan komma till hjälp, antingen som utryckande sjukvårdsgrupp från sjukhus/vårdcentral, eller som slumpvis förbipasserande läkare/sjuksköterska. I fallet med utryckande sjukvårdsgrupp är det medicinska ansvarstagandet enkelt. Läkare/sjuksköterska tar över sjukvårdsansvaret, när de är på plats. Om det rör sig om en för besättningen okänd, slumpvis förbipasserande läkare eller sjuksköterska, kan "hårda regler" inte ställas upp. Besättningen bör begära legitimation av vederbörande, helst i form av något, som kan styrka inte bara identitet utan också yrkestillhörighet. Om sådant papper saknas, måste besättningen använda sitt eget omdöme och avgöra, om vederbörande ter sig kompetent att agera på hämtplats. Oberoende av, om det rör sig om utryckande sjukvårdsgrupp eller förbipasserande personer, skall journal föras över vidtagna åtgärder. Okänd läkarelsjuksköterska skall signera med fullständigt, läsbart namn, titel och helst adress/telefonnummer. Observera, att person med högre medicinsk kompetens inte kan "mota ut" vårdaren från sjukhytten. Se vidare under "Besättningens ansvarsfördelning" ovan.
Ambulansjournal Särskild ambulansjournal förs på alla uppdrag, som av SOS Alarm givits prio 1-bedömning, samt vid alla andra uppdrag, där vårdaren vidtagit behandlingsåtgärd(er) eller gjort en medicinsk bedömning, allt enligt utgiven instruktion. Även ett av besättningen nedprioriterat uppdrag skall journalföras, och nedprioriteringen skall motiveras. Detsamma gäller, om patienten vägrar att följa med, eller om besättning en i samförstånd med patienten inte genomför transport.
"Patientvägran" Besättningens uppgift vid prio 1- och 2-uppdrag är att föra patienten till närmaste akutmottagning. Detta ger följande riktlinjer: l. Ambulanspersonal får aldrig någonsin föreslå, att patienten inte följer med. Här finns prejudikat i Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd, HSAN. 2. Om patienten inte vill åka med, skall besättningen försöka övertala vederbörande att åka med i alla fall. 3. Om patienten trots detta vägrar och har sällskap av person(er), som besättningen bedömer som omdömesgilla, får patienten lämnas kvar. I sådana fall skall besättningen efterfråga den läkare eller vårdinrättning, som i vanliga fall sköter patientens sjukdom. 4. Om patienten vägrar och är ensam men inte bedöms vara psykiskt sjuk, kan läkare på akutmottagning kontaktas för information och råd. I detta fall kan man knappast tvinga patienten att följa med, om vederbörande fortfarande vägrar. Bäst är att låta patienten själv tala med jourhavande läkare och identifiera sig. Besättningen ber sedan läkaren att notera detta samtal i patientens journal. Denna notering innebär ett visst skydd, om dispyt skulle uppstå i efterhand. 6. Om patienten bedöms vara farlig för eget eller annans liv eller hälsa, agerar besättningen "utifrån den uppkomna situationen för att försöka hindra, att någon "“ patient eller annan - kommer till skada.
(Misstänkt) infekterade patienter När SOS-centralen får kännedom om, att en (misstänkt) infekterad patient skall transporteras, meddelas besättningen, att så är fallet. Besättningen vidtar smittskyddsåtgärder enligt instruktion "“ ev. kompletterade med åtgärder enl. avsändarens rekommendation "“ samt rengöring efter fullgjort uppdrag, likaså enl. instruktion.
Handläggning av (misstänkt) avlidna Föreligger oklarhet om, huruvida patienten lever eller ej, skall åtgärder vidtas enligt instruktion. Ambulans används endast i undantagsfall för transport av avlidna.
Ambulansflyg SOS Alarm dirigerar v.b. ut (säng-)ambulans för anslutningstransport i samband med ambulansflyg.
Utomlänstransporter När Ambulans från Östergötland avslutat ett uppdrag i ett annat landstings område, skall besättningen kontakta SOS Alarm Skaraborg, ev. via närmaste SOS-central, för att efterhöra, om det finns någon patient, som kan tas med på hemresan.
Samtidig utlarmning av Polis Vid ambulanslarm pga olycksfall utanför bostad underrättar SOS Alarm Polisen. Dessutom underrättas Polisen, om brott misstänks föreligga. Beroende på omständigheterna görs detta antingen av SOS Alarm, ambulansbesättningen eller ev. tillkommande högre medicinsk kompetens.
Ev. medföljande i ambulansen (vårdpersonal, polis, anhöriga) Om vårdpersonal - t. ex. läkare, sjuksköterska "“ medföljer patient i ambulansen gäller, att dessa kan räkna med återresa i ambulansen, endast om den ändå skall tillbaka till den ort, där resan startade, och om ambulansen inte tas i anspråk för ett akut uppdrag åt annat håll. I övriga fall får nämnda personal ordna återresan på annat sätt, t. ex. med taxi, och på sin resp. kliniks bekostnad. Samma princip gäller för ev. medföljande polis(er). Ambulansen är tillgänglig för nytt uppdrag, när den lämnat av patienten, och kan ges ett akutuppdrag under återresan via s.k. "öppet anrop". Anhöriga, som rest med patienten in till vårdinrättning, erbjuds aldrig återresa med ambulans.
Ledningsförhållanden på ambulansstationerna På varje station skall finnas minst en person utsedd att leda den dagliga ambulansverksamheten och vara en kontaktlänk mellan ambulanskansliet och stationens personal. I ledningsuppgifterna ingår bl.a. personalplanering, ansvar för daglig fortbildning ("veckans övning") samt tillsyn av, att gällande instruktioner följs, vad gäller t. ex. materiel och fordonsskötsel.
Fordons- och materielvård, tillsynsrutiner mm. Fordon och materiel kontrolleras "“ och åtgärdas v.b. - enligt särskilt utgivna tekniska instruktioner. Stationsledningen ansvarar för, att dessa instruktioner efterlevs.
Hygienrutiner, smittskydd mm. Särskilda hygien- och smittskyddsinstruktioner finns för Ambulanssjukvården i Östergötland. Stationsledningen ansvarar för, att dessa instruktioner följs.
Resursbrist - Större olyckor - Katastrofer Vid "akut ambulansbrist" kontaktar SOS Alarm stationsledningen för att försöka lösa problemet. Bemanning av reservfordon, övertidstjänstgöring, ökat utnyttjande av sjukbil och begäran om hjälp fiån grannlandsting är exempel på tänkbara åtgärder.
Trafikhinder etc Det åligger varje ambulansstation att upparbeta informationskanaler till resp. kommuns gatukontor och Vägverket på så sätt, att man fortlöpande hålls informerad om ev. trafikhinder etc, som kan ge problem vid utryckning. Om ambulans ej kan ta sig ända fram till patienten, dvs om farbar väg saknas, skall SOS Alarm larma räddningstjänsten (eller sjöräddningen) för att föra patienten till närmaste ambulans eller direkt till närmaste sjukhus, beroende på vilket som är bäst i den aktuella situationen.
Hjälpmedel, husdjur, rökning Hjälpmedel får medföras i sjukhytten, om de kan förankras och stuvas så, att de inte utgör fara för personerna i sjukhytten, och inte heller hindrar vårdaren från att vidta åtgärder, om patienten blir akut sämre under transporten. Husdjur får ej medtas i ambulans. Rökförbud gäller i ambulans, såväl i förar- som i sjukhytten.
Falskt ambulanslarm - "Ambulansmissbruk" Falsk utlarmning av samhällets hjälpresurser är straffbart enligt lag och skall anmälas till chefsöverläkaren för kännedom och ev. polisanmälan. Om någon "“ patient eller vårdgivare "“ kräver ambulans för uppdrag, där det uppenbarligen räcker med vanlig taxi ("Ambulans blir billigare", "Ambulans kommer fortare" osv.), kontaktas chefsöverläkaren. Observera särskilt, att patient, som inkommit med ambulans, handlagts på akutmottagningen och därefter kan återgå till hemmet, långtifrån alltid behöver ambulans för hemresan. För ev. övervakning av kroppsligt frisk patient ansvarar avsändande vårdinrättning, v.b. med hjälp av Polisen. Det är alltså inget ambulansuppdrag över huvud taget.
Larmchef i beredskap SOS Alarm har alltid en larmchef i beredskap, kontaktbar för handläggning av speciella situationer.
Patientuppgifter till SOS Alarm Ambulansbesättningen skall vara SOS Alarm behjälplig med patientuppgifter "“ namn, födelsenummer, adress etc "“ närhelst SOS Alarm så begär.
Samband - sekretess mm. Se även särskilda anvisningar om sekretess. Ambulanserna är utrustade med datoriserat sambandssystem "“ Ambitex - samt mobiltelefon och kommunikationsradio. Besättningen är skyldig att fortlöpande hålla SOS Alarm underrättad om ambulansens aktuella status, såväl under fullgörande av uppdrag som mellan uppdragen. Rutinmeddelanden - statusmeddelanden "“ sänds i första hand via Ambitex-systemet, liksom viss sekretessbelagd information, se nedan. Ambitex-systemet är svårt att avlyssna och har således god sekretessgrad. Mobiltelefonen används v.b. för samband med patient/anhörig på väg ut till hämtplats, vilket har stor psykologisk betydelse, och för samband med mottagande akutmottagning under färden dit. Mobiltelefonen är också reservsystem för sekretessbelagd information. Kommunikationsradion används för medhörning, t. ex. vid utryckning tillsammans med polis-/räddningsstyrka, och är reservsystem för statusmeddelanden och övrig, icke sekretessbelagd information.
Sekretesskravet är detsamma inom ambulanssjukvården som inom sjukvården i övrigt. Sekretessbelagd information får aldrig lämnas ut till person eller organisation utanför Ambulanssjukvården i Ostergötland, med undantag av SOS-operatör, tillkommande högre medicinsk kompetens samt behörig personal på det mottagande sjukhuset. Alla förfrågningar om patienter etc. hänvisas till mottagande sjukhus. Efter förfrågan från Polisen får information utlämnas, som inte rör patientens hälsotillstånd. Det är t. ex. Polisens uppgift att identifiera okända. Vid tveksamhet kan chefsöverläkaren eller de lokala ambulansläkarna kontaktas, även utanför ordinarie kontorstid, enl. bilaga.
Sjukbil (tidigare benämning bårtaxi) Sjukbil kan anlitas för Prio 3-uppdrag, där patienten inte bedöms ha något behov av vård eller tillsyn, men ändå behöver transporteras liggande (vårdare saknas). Sjukbil drar kostnader, enbart när resursen utnyttjas, dvs vid belastningstoppar i organisationen. På ort med flerbilsstation anlitas sjukbil, om tillgången på ambulanser enbart räcker till för akuta uppdrag. På ort med enbilsstation anlitas sjukbil i första hand för alla icke akuta uppdrag utan vård-/tillsynsbehov, så att ambulansen hålls redo för akuta uppdrag. Om SOS Alarm bedömer, att väntetiden på ett prio 3-uppdrag kommer att överstiga en timma, beställs sjukbil.
Lyfthjälp Av och till förekommer, att en inrättning "“ eller någon från enskild bostad - ber om hjälp med att lyfta upp en patient, som fallit ur sängen etc. Inrättningen ifråga faktureras i efterhand från landstingets kansli.
Konsultation vid oklarheter Vid tveksamhet om, hur man skall förfara, kan resp. ambulansstationer/-besättningar konsultera personer inom Ambulanssjukvården i Östergötland enligt bifogad lista. Enskilda patientfall kan v.b. klaras ut direkt mellan berörd besättning och lokal ambulansläkare/chefsöverläkaren. Fastställes, Linköping 1996-11-05 Bror Gårdelöf |
<<<<<<<< Detta är arkivmaterial >>>>>>>> |