Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Innehållssamlare

Regeringen ønsker 10-15 ekstra ambulanceberedskaber

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - ons, 16/01/2019 - 19:00

Hvis regeringens nye sundhedsreform bliver en realitet, så vil det præhospitale beredskab blive styrket med 10-15 ekstra beredskaber – i form af ambulancer, akutbiler eller akutlægebiler. Målet er at nedbringe responstiderne i de områder, hvor der er et særligt behov. Samtidig lægger regeringen op til, at det præhospitale beredskab skal organiseres på samme måde i hele landet.

Som led i sundhedsreformen vil regeringen oprette en ny nærhedsfond på 6 mia. kr. Og en del af disse penge vil gå til det præhospitale beredskab. Regeringen beskriver det selv således:

”Tryghed på akutområdet med nye akutbiler og sammenhængende akuthjælp i hele landet: Nærhedsfonden vil sikre finansiering til øget tryghed med et styrket beredskab, hvor responstiderne kan forbedres. Det betyder flere akutbiler, akutlægebiler og/eller ambulanceberedskaber. Samtidig vil Nærhedsfonden finansiere udgifter forbundet med en enstrenget og ensartet akuthjælp som opfølgning på Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Dermed gøres der op med, at indretningen af den akutte hjælp organiseres forskelligt, alt efter hvilken region man bor i, og hvad tid det er på døgnet”.

Konkret vil regeringen gennem Nærhedsfonden etablere ca. 10-15 ekstra akutberedskaber i form af akutbiler, akutlægebiler eller ambulancer i de områder i landet, hvor der er særlige behov. Regeringen forventer samtidig, at allerede placerede beredskaber ikke flyttes i de kommende år, så der ikke sker forringelser af dækningen.

Sundhedsforvaltninger overtager ansvaret for ambulancerne

Organisatorisk vil ansvaret for det præhospitale beredskab overgå fra de nuværende regioner til de nye sundhedsforvaltninger. Sundhedsforvaltningerne får samme geografiske grænser som regionerne i dag, men de skal ledes af bestyrelser, som består af seks medlemmer med stærke fagligheder.

”Vi har de seneste mange år opnået flotte resultater i vores sundhedsvæsen. Patientrettigheder har haft en enorm positiv effekt på vores sundhedsvæsen. Men vi bliver ældre og ældre, og antallet af danskere, der skal leve med såvel kroniske som livstruende sygdomme, vil vokse. Det er derfor, vi handler nu. Vi indfører flere patientrettigheder og styrker de eksisterende. Vi udbygger akutsystemet med 10-15 akutbiler landet over. Og vi sætter skub i moderniseringen af den nære sundhed med udbygning af sundhedshuse landet over”, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Regeringen: Forskellige hjerteløber-ordninger viser behov for reform

Som et af argumenterne for at nedlægge regionerne, peger regeringen på det nuværende system med forskellige apps til hjerteløbere.

Borgere, der får et hjertestop, har større sandsynlighed for at overleve, hvis de modtager livreddende hjælp, allerede inden ambulancen når frem. Derfor har regionerne indført en ordning, hvor en app kan tilkalde frivillige til at yde førstehjælp ved hjertestop. Men regionerne bruger forskellige apps, som ikke taler sammen. Derfor er de frivillige hjerteløbere nødt til at tilmelde sig flere apps for at kunne hjælpe i hele landet. Samtidig kan de frivillige ikke altid få lov til at yde den livreddende hjælp, hvis de er i en anden region, fordi regionerne stiller forskellige krav til de frivillige.

”For den enkelte patient kan det betyde, at de ikke får den afgørende livredning, selvom der er en frivillig hjerteløber i huset ved siden af – alene fordi hjerteløberen normalt bor i en anden region”, skriver regeringen i udspillet om sundhedsreformen.

De protesterar mot tystnadskultur på SU

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 16/01/2019 - 15:05

Sahlgrenska universitetssjukhusets nya styrelseordförande Henrik Ripa (M), uppmanar till en tystnadskultur. Det anser förtroendevalda i Vårdförbundet.

Måns app hjälper unga med ADHD att medicinera rätt

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 16/01/2019 - 11:30

Vid medicinering av barn och ungdomar med ADHD är det viktigt att de regelbundet följs upp under den första tiden. Men det behöver inte nödvändigtvis ske genom upprepade besök på bup-mottagningen. I Gävleborg använder de unga en app i stället.

Her er Falcks nye el-akutlægebil

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - ons, 16/01/2019 - 10:00

Den danske ambulancetjeneste har fået sit første eldrevne køretøj. Det er Falck, som har ombygget en Tesla, der nu kører som akutlægebil hos det Falck-ejede Responce i Region Syddanmark. Den nye bil har et separat elsystem, som gør, at alt udstyr drives udenom bilens batteri, så f.eks. udrykningslys og -lyd, radio, medicinsk udstyr og køle-/varmeudstyr kører i et lukket system, som er opladet ved afgang.

Falck har mere end 5.000 køretøjer i hele verden, men meget få er eldrevne, da mange af opgaverne inden for brand og redning kræver meget energi, hvilket harmonerer dårligt med en elbils begrænsede batteri. Alligevel har Falck nu udviklet en testbil. Og snart ruller de første elbiler til patienttransport rundt i København som følge af en aftale med Region Hovedstaden, hvorefter næste projekt bliver eldrevne køretøjer til liggende sygetransport.

”I Falck er vi optaget af at bruge mindre brændstof. Det er gavnligt både for miljøet og økonomien, og da ingen andre i verden har lavet en eldreven ambulance, har vi selv kastet os over at udvikle en”, fortæller Jakob Riis, der er koncernchef i Falck.

Batteriet er udfordringen

Udfordringerne har været, at en ambulance bruger strøm til meget andet end blot at køre, og derfor belaster det bilens batteri. Det er afgørende at løse dette, så patienten er tryg under transport og sikker på at nå frem til hospitalet.

”Vi kører med et separat elsystem i bilen, som gør, at alt udstyr drives udenom bilens batteri så f.eks. udrykningslys og -lyd, radio, medicinsk udstyr og køle-/varmeudstyr kører i et lukket system, som er opladet ved afgang, mens en Fuel Cell hele tiden lader under kørsel og ophold uden for garagen”, forklarer Jakob Riis.

Varmeenhed skal sikre behageligt bårerum

Der monteres desuden en varmeenhed, som også er uafhængig af bilens elsystem. Det er en “Self Powered Heater”, der anvender lidt brændstof, f.eks. methanol, som gør, at bilen altid kan holdes varm.

”Så selv på en bundfrossen vinterdag på motorvejen, hvor redderne skal vente på, at redningsopgaven er løst, og patienten bliver frigjort og kan indlades i ambulancen, kan vi garantere, at der står en varm bil klar til patienten. Dette er et meget vigtigt element i fremtidens eldrevne ambulance”, siger Jakob Riis.

Falck er helt på forkant med denne varmekilde, som andre bilproducenter først tager i brug på et senere tidspunkt.

”Jeg glæder mig over, at vi allerede nu har den første elbil i drift. Den bliver testet under ægte udrykning med hurtig acceleration og hårde opbremsninger, og det har aldrig været gjort før. Vi tester på den og begynder udviklingen af en ambulance til liggende patienttransport sideløbende”, fortæller Jakob Riis.

Tidspress og manglende opplæring bidro til at AW101-helikopteret veltet på Sola

Nyheter från Ambulanseforum - ons, 16/01/2019 - 09:48

Den endelige havarirapporten er ute, melder Teknisk Ukeblad. Bakgrunn: Nytt redningshelikopter veltet under testkjøring Les også: Ulykkeshelikopter har veltet før og Norge er ikke alene om AW101-problemer Mer: Helikoptervelten til Stortinget Tidspress som følge av forsinkelser, kombinert med feil og mangelfull opplæring var medvirkende årsaker til at Luftforsvarets nye redningshelikopter veltetRead More

Innlegget Tidspress og manglende opplæring bidro til at AW101-helikopteret veltet på Sola dukket først opp på Ambulanseforum.

– NSF må kjempe mer for sykepleiere i ambulanse

Nyheter från Ambulanseforum - ons, 16/01/2019 - 09:31

– NSF sentralt gjør lite for å heve lønna til sykepleiere som jobber i ambulansen. Det irriterer medlemmene våre, sier Tor Rune Aarø, hovedtillitsvalgt i Helse Møre og Romsdal HF til Sykepleien. Sykepleiens sak om Maja Louise Lauritsen i tv-serien «113» som sa opp i protest ved ambulansestasjonen i Tromsø, engasjerte SykepleiensRead More

Innlegget – NSF må kjempe mer for sykepleiere i ambulanse dukket først opp på Ambulanseforum.

Lockar blivande specialistsjuksköterskor med prova på-tjänster

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 16/01/2019 - 09:30

Nyfiken på en specialistutbildning, men osäker på om det är rätt område för dig? Nu testar Region Kalmar län en ny sorts tjänst där sjuksköterskor får jobba inom verksamheten innan de börjar AST-utbildningen.

Millionkutt i Helse Møre og Romsdal, men ikke 200 hoder

Nyheter från Ambulanseforum - ons, 16/01/2019 - 09:19

Styret i helseforetaket opphever vedtaket om å «gjennomføre en nedbemanning med 200 årsverk». Nå er dette om- regnet til 131 millioner, skriver Sunnmørsposten. Det bestemte styret i Helse Møre og Romsdal i det ekstraordinære styremøtet som blei gjennomført per telefon tirsdag. Styreleder Ingve Theodorsen hadde hasteinnkalt styret for å «justere ordlyden»Read More

Innlegget Millionkutt i Helse Møre og Romsdal, men ikke 200 hoder dukket først opp på Ambulanseforum.

Endast var tionde tonårsflicka rör sig tillräckligt

Nyheter från Vårdförbundet - ons, 16/01/2019 - 06:00

Bland 15-åriga tjejer rör sig endast nio procent i tillräcklig utsträckning. Mest aktiva är pojkar i 11-årsåldern. På Gotland, i Tierp och Värnamo startar nu ett omfattande projekt för att minska på barnfetman.

Vårdförbundet: Vi behöver inte fler utredningar

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 15/01/2019 - 15:55

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ser flera positiva tecken i den politiska överenskommelse som mittenpartierna presenterat. Men hon uppmanar också politikerna att börja agera – inte bara utreda.

Akutthjelpere i Rogaland blir nå synlige på AMK

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 14:23

Fra i dag synes akutthjelperne i Rogaland på kartet i AMK, og kan tilkalles som førstehjelpere før ambulansen kommer. Bakgrunn: Nordmenn skal bli flinkere til å redde liv – Fram til nå har vi jobbet med opplæring og utdannet 30 akutthjelpere her i Rogaland. Vi er på plass på veldigRead More

Innlegget Akutthjelpere i Rogaland blir nå synlige på AMK dukket først opp på Ambulanseforum.

Bristen på sjuksköterskor bakom två dödsfall på Karolinska

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 15/01/2019 - 12:08

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har lex Maria-anmält två dödsfall som ytterst antas ha berott på bristen på sjuksköterskor. På grund av platsbrist vårdades patienterna på avdelningar där de egentligen inte hörde hemma.

Mittuniversitetet återupptar grundutbildning

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 15/01/2019 - 11:30

Pausen är slut – det blir en sjuksköterskeutbildning vid Mittuniversitetet i Sundsvall hösten 2019.

Østsjællands Beredskab og Falck: Vi indestår for kvaliteten og sikkerheden

Nyheter från Beredskapsinfo i Danmark - tis, 15/01/2019 - 10:00

Den nye brandslukningsaftale mellem Østsjællands Beredskab og Falck er blevet kritiseret, men de to parter slår fast, at både Østsjællands Beredskab og Falck som leverandør kan indestå for kvaliteten og sikkerheden i den indgåede aftale. Som led i aftalen bliver der færre brandfolk, men det bygger ifølge de to parter på grundige analyser.

Formanden for beredskabskommissionen i Østsjællands Beredskab, Greve-borgmester Pernille Beckmann, har sammen med sine borgmesterkollegaer underskrevet en ny 8-årig aftale med Falck om løsning af brandopgaven i Greve, Høje-Taastrup, Ishøj, Vallensbæk, Solrød og Stevns.

Opgaven har været i udbud primo 2017, hvor det alene var Falck, der viste interesse for opgaven. Dette har nu efter 1½ års forhandlinger resulteret i en aftale, som alle parter erklærer sig tilfredse med.

”Vi når i mål med de krav, vi havde sat til kontrakten, både økonomisk og kvalitetsmæssigt, og det er vi selvfølgelig glade for er lykkes, selvom det har taget lang tid at nå hertil”, siger Pernille Beckmann.

Træder i kraft om få uger

Aftalen træder i kraft 1. februar 2019. For borgere og virksomheder i området vil der ifølge Østsjællands Beredskab ikke kunne ses de store forandringer i forhold til det beredskab, man kender i dag. Det er de samme brandfolk, de samme stationer og i vidt omfang også de samme køretøjer, som bliver brugt i dag, der også i fremtiden kommer til at køre i området.

Aftalen bygger dog på mere samarbejde og bedre udnyttelse af de fælles ressourcer. Derfor kan man se, når man tæller efter, at antallet af brandfolk i det samlede område er reduceret. Ifølge Østsjællands Beredskab har aftalen dog ikke konsekvenser for borgernes sikkerhed, hvilket har været en afgørende forudsætning for den nye aftale. ”Beredskabet har lavet grundige analyser forud for den nye dimensionering, og de viser, at hjælpen i den nye aftale vil komme lige så hurtigt frem som tidligere, den vil nu bare blive sammensat af mandskab og køretøjer fra flere stationer. En udrykning i Greve kan f.eks. fremover bestå af en sprøjte fra Greve og en tankvogn fra Høje-Taastrup”, oplyser Østsjællands Beredskab.

Falck er også glade for den nye aftale:

”Vi har i dagligdagen et tæt og godt samarbejde med Østsjællands Beredskab, hvor det lykkes at gøre nytte af det, vi hver især er bedst til, men også gøre det vi er bedst til sammen. Det har vi f.eks. set på uddannelsesområdet, hvor vi både planlægger, tilrettelægger og afholder branduddannelse sammen og derved får dygtigere brandfolk, der kender og kan bruge hinanden uanset hvilket logo, der står på deres brandhjelm”, siger branddirektør Max Andersen fra Falck. Han fortæller, at dette samarbejde også har været bærende for, at de nye aftaler er kommet i hus på en god og konstruktiv måde, som har sikret, at Østsjællands Beredskab og Falck som leverandør kan indestå for kvaliteten og sikkerheden i den indgåede aftale.

Kommuner kan tage deres del af aftalen med sig

Aftalen tager højde for, at kommunerne i Østsjællands Beredskab i slutningen af 2018 har besluttet, at de ikke længere ønsker at samarbejde i den nuværende konstellation. Aftalen kan således ”knækkes op”, når der i de kommende år skal etableres nye beredskabsenheder i området, og hver af de nye beredskabsenheder kan tage deres del af aftalen med sig.

”Vi står i den kommende tid over for en stor opgave med at afvikle Østsjællands Beredskab og samtidig etablere nye mindre beredskabsenheder i området. Aftalen med Falck betyder, at vi kan garantere borgere og virksomheder et trygt og robust beredskab i denne overgangsperiode, som jo er vores vigtigste opgave”, siger Pernille Beckmann.

Østsjællands Beredskab blev etableret i 2015 som et samarbejde mellem kommunerne Greve, Ishøj, Vallensbæk, Høje-Taastrup, Roskilde, Stevns, Solrød og Køge. Falck har i mange år været leverandør af beredskab i alle kommunerne undtaget Roskilde.

Falck i Danmark har sin første elbil som utrykningskjøretøy

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 09:33

I første omgang blir teknologien testet i en ombygget Tesla som skal fungere som legebil i Region Syddanmark, men ikke kjøre med pasienter, ifølge MSN Finans.com. På lengre sikt er planen at en stor del av de vanlige ambulansene også skal være el-drevet. Falck er i gang med å utvikleRead More

Innlegget Falck i Danmark har sin første elbil som utrykningskjøretøy dukket først opp på Ambulanseforum.

Ambulanse når du trenger den

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 08:55

Ingvild Kjerkol (Ap) har i innlegg kritisert Senterpartiet for å ville lovfeste responstidskrav for ambulansen. I stortinget i høst hindret Arbeiderpartiet flertall for dette, skriver Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet i Nordnorsk debatt. De stemte med Høyre og regjeringen i saken. Problemet er at ingen helseforetak i landet klarerRead More

Innlegget Ambulanse når du trenger den dukket først opp på Ambulanseforum.

Når minuttene teller

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 08:49

Senterpartiet har denne vinteren hatt et prisverdig engasjement for ambulansetilbudet og akuttmedisinen i landet. Dessverre har den ofte kommet i form av kritikk av Arbeiderpartiet, skriver Ingrid Kjerkol, Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.  Årsaken er at vi like før jul ikke støttet Senterpartiet i en umiddelbar forskriftsfesting av responstiderRead More

Innlegget Når minuttene teller dukket først opp på Ambulanseforum.

113-tilknytning og ambulansetjenesten

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 08:28

Venner av Drammen sykehus – VADS – har brakt i erfaring at Helse Sør-Øst vurderer å utvide ordningen med at 113-tilknytningen og ambulansetjenesten i deler av sykehusområdet til Vestre Viken blir lagt til Oslo, står det i et innlegg i Drammens Tidende. VADS finner at slik splitting av oppgaver ogRead More

Innlegget 113-tilknytning og ambulansetjenesten dukket først opp på Ambulanseforum.

Ny podkastepisode: Slik ser du at noen drukner

Nyheter från Ambulanseforum - tis, 15/01/2019 - 07:58

– Drukning er en prosess, ikke et resultat. Hvordan se at noen drukner før de ligger og flyter på ryggen, magen eller på bunnen? Du puster for fort er i gang igjen. Her er første episode i 2019.  Hør hele episoden på iTunes her Eller Podbean her Årlig drukner rundtRead More

Innlegget Ny podkastepisode: Slik ser du at noen drukner dukket først opp på Ambulanseforum.

Ny metod ger snabbare svar efter blododling

Nyheter från Vårdförbundet - tis, 15/01/2019 - 05:00

Vilken behandling passar bäst vid sepsis? Med hjälp av en ny metod som utvecklats på mikrobiologen i Växjö går det nu att få svar på detta redan efter fyra till åtta timmar.

Sidor

Prenumerera på Ambulansforum® innehållssamlare