<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Landstinget Sörmland närmar sig kravet
Allt fler sjuksköterskor i ambulanserna

NYKÖPING (A/F) den 29 augusti -99
Enligt Socialstyrelsen ska det om sex år finnas minst en sjuksköterska i varje ambulans.
- Det f år vi sv årt att riktigt n å upp till även om vi sedan en tid återbesätter de vakanser som uppst år endast med sjuksköterskor. N ågra uppsägningar är definitivt inte aktuella, och genom de nyanställningar som under de kommande åren sker i samband med naturlig avg ång närmar vi oss Socialstyrelsens m ål, säger Landstinget Sörmlands verksamhetschef för ambulanssjukv ården, Mads Kjeldgaard.

Landstinget Sörmland har nu cirka 28 procent sjuksköterskor, varav flertalet med specialistutbildning.
Sörmland har f å (7 procent) ambulanssjukv årdare med undersköterskeutbildning och en majoritet (65 procent) med 7-20-veckors ambulansutbildning.
- Det här ser jag inte som n ågot som helst problem. Vi har under m ånga år satsat h årt p å intern fortbildning, s å v åra ambulanssjukv årdare har generellt en hög kompetens. De allra flesta har ocks å mycket l ång erfarenhet, vilket är mycket värdefullt även om det inte är en direkt formell merit, säger Mads Kjeldgaard.




Ny signalväxling
Gult ljus betyder stanna

Den 4 september införs ny signalväxlingsföljd p å alla svenska trafiksignaler. Den grön-gula kombinationen försvinner och ersätts med enbart gult. En gul signal som betyder stanna.
Med förändringen skall trafiksignalernas innebörd bli tydligare. Betydelsen av dagens grön-gula ljus är luddig. M ånga tolkar den kombinationen som en uppmaning att gasa p å, i stället för att bromsa i god tid före rött ljus.

Den nya signalväxlingen har inget med EU att göra, förändringen är en anpassning till FN-konventioner som upprättades i Wien 1968 och i Genève 1971, och som Sverige godkände 1985. Innebörden av detta var bland annat att de svenska trafiksignalerna skulle anpassas till internationell standard. 1988 bestämde regeringen att ändringen till ny signalväxling skulle genomföras under 1999. Den nya signalväxlingsföljden beskrivs som den största trafiknyheten i Sverige sedan högertrafikomläggningen 1967.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/29



Läkemedelsförfattning lämnar trycket inom kort

STOCKHOLM (A/F) den 29 augusti -99
Socialstyrelsens nya föreskrift om läkemedelsbehandling inom ambulanssjukv ården, SOSFS 1999: 17, lämnar trycket inom kort. I författningen har nu även trombolysläkemedel inkluderats, dock krävs ordination av läkare i varje enskilt fall. Författningen betonar ocks å att den med högst formell medicinsk kompetens skall ansvara för de medicinska åtgärderna som patientens tillst ånd och den medicinska säkerheten kräver.

Den nya författningen träder i kraft 1 oktober 1999 och gäller till och med 30 september 2005. Samtidigt upphävs SOSFS 1990: 14 och 1995: 8.

Fotnot: SOSFS 1999: 17 kommer inom kort att publiceras i sin helhet i Ambulansforum.




Flygambulansutbildning genomförs i Ume å

UME å (A/F) den 28 augusti -99
Nu p å m åndag, den 30 augusti, börjar den veckoutbildning i Ume å för läkare och sjuksköterskor som ska arbeta i flygambulans, som PAM tidigare rapporterat om. Utbildningen gäller s åväl helikopter som flygplan. Detta har kursledningen vid akut- och katastrofmedicinskt centrum (AKMC) vid Norrlands universitetssjukhus i Ume å lyckats åstadkomma genom ett samarbete med försvarets helikopterdivision och SOS-Flygambulans. Under kursen har deltagarna tillg ång till tv å helikoptrar och ett flygplan. Helikoptrarna är en Bell 412 (försvarets ambulanshelikopter) och en Superpuma (försvarets sjö- och flygräddningshelikopter) samt en Beech 200 (ett flygplan fr ån SOS-Flygambulans).

En fr åga som bland annat kursledningen ställer sig inför denna utbildning är vad det blev av Socialstyrelsens utredning om (och förslag till) en landsomfattande ambulanshelikopterorganisation. Sedan utredningen presenterades tidigt i v åras har det varit alldeles tyst.




Räddningschef riktar skarp kritik mot Region Sk åne

I veckan hölls den sk ånska brandskyddsdagen i Helsingborg. I samband med denna riktade Helsingborgs räddningschef Claes Thorell skarp kritik mot den ambulansupphandling som eventuellt skulle skilja ambulansverksamheten fr ån räddningstjänsten, skriver Helsingborgs Dagblad.
- Jag är upprörd över hur fr ågan har behandlats. Höganäs och Helsingborg har haft en integrerad ambulans- och räddningstjänst, och i samverkan skapat en fin produkt som är billig och h åller hög kvalitet, sa han och fortsatte:
- Vissa företrädare vill ha tillbaka en sektorisering, men det är inte modellen. Jag hoppas att politikerna sätter sig in i fr ågan och tar ställning för människor.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/28



Sunderby sjukhus skaffar akutbil

LULE å (A/F) den 28 augusti -99
I juni 1993 beslutade Norrbottens läns landsting att bygga ett nytt sjukhus i Sunderbyn, mellan Lule å och Boden. Sunderby sjukhus ligger cirka 21 km fr ån Boden och cirka 15 km fr ån Lule å. Det nya länsdelssjukhuset ska ersätta b åde Bodens och Lule ås sjukhus. Sjukhuset var byggklart i januari 1999 och kommer att invigas den 1 september i år. Den 19 januari år 2000 börjar det fungera som akutsjukhus, d å akutmottagningen p å Lule å sjukhus stänger. Fr ån och med den 9 februari år 2000 har även akutmottagningen i Boden stängt och Sunderby sjukhus ska d å vara i full drift.

Verksamhetsledningen har nu beslutat om att det ska finnas en akutbilsverksamhet d å det nya sjukhuset är i full drift. Akutbilen kommer att vara placerad p å Sunderby sjukhus, och bemannas med ambulanssjukv årdare fr ån stationerna i Boden/Lule å och sjuksköterskor fr ån Sunderby sjukhus. Vid behov ska även en anestesiläkare kunna bemanna akutbilen.




Ambulansen dröjde, patienten dog
- nu kräver politikerna att verksamheten ska bedrivas i egen regi

Ambulansen kom för sent för att rädda livet p å en 37- årig polsk sjöman, som blev akut sjuk ombord p å en b åt i hamnen i Rana, Norge. Läkaren, som skulle följa med ambulansen, fick vänta i 20 minuter innan den kom, skriver Rana Blad. När ambulansen väl kom, tog det fyra minuter innan den kom fram till patienten. Anledningen till dröjsm ålet var att personalen hos entreprenören, Nordtrafikk Ambulanse, hade beredskap i hemmet sedan den 12 juli i år. Detta av kostnadsskäl. N ågot som Anette Fosse, förtroendevald för fylkesläkarna, är mycket kritisk till:
- Dette er helt h årreisende at en lege m å vente i 20 minutter p å å f å med seg ambulansen ut til en pasient. Innen akuttmedisinen er det en kjensgjerning at minuttene teller.

Nu kräver fylkestingsrepresentanterna Rolf Knoph (SV) och Geir Waage (Ap) att fylket tar tillbaka ambulanssjukv ården för drift i egen regi - integrerad med övrig akutsjukv ård:
- Ambulansetjenesten m å tilbake til fylket. Privatiseringa har vært en kostbar fiasko, slik vi foruts å.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/26



Ny policy i Halland:
Ambulanserna kör direkt till akutsjukhus

En akutklinik vid Länssjukhuset i Halmstad utreds för närvarande. Kortare väntetider för patienterna, ökad kompetens bland personalen och bättre schemaläggning är n ågra av fördelarna. Idéskissen om en akutklinik är bara ett av resultaten i den stora utredningen om akutsjukv ården i länet som beställts av landstinget.

En fr åga som väckts är att bara ha ett akutsjukhus i Halland. Men en s ådan förändring tillbakavisas av utredningen. En orsak är att transporterna till sjukhuset skulle kunna bli för l ånga. Klart är dock att alla ambulanstransporter med högsta prioritet, kallade prio 1, ska g å direkt till akutsjukhus. I dag händer det att de g år till v årdcentraler, skriver Hallands-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/24



GPS-mottagare riskerar bli obrukbara

Navigationssystemet Global Positioning System (GPS), som fungerar med hjälp av satelliter, riskerar att sl ås ut till helgen. Anledningen är att GPS interna tideräkning börjar om klockan 02.00 den 22 augusti, och framför allt äldre mottagarapparater klarar inte det. GPS-mottagare kan börja visa felaktig position, eller inte fungera alls. Nya GPS-mottagare kan justeras, men äldre m åste kasseras, skriver Svenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/22



Sk åningar handlar ambulanssjukv ård igen!

KRISTIANSTAD (A/F) den 21 augusti -99
Regionstyrelsen, Region Sk åne godkände vid ett extra sammanträde i veckan ett reviderat upphandlingsunderlag för ambulanssjukv ården i Region Sk åne. Anbudssekretess r åder. Beslut har ocks å fattats om att material fr ån den tidigare - av Länsrätten olagligförklarade - upphandlingen skall lyda under sekretess. I det nya upphandlingsunderlaget har man ändrat s å att en entreprenör f år lägga anbud p å mer än tv å distrikt.

Tf regiondirektör Harald Lindström skall fullfölja upphandlingen och återkomma med förslag s å att beslut kan fattas senast vecka 41 (11/10 - 17/10). Fr ån och med den 1/1 2000 skall entreprenören/erna ta över verksamheten.




Dalarnas storbilsambulanser rullar igen
- fick förstärkta bromsar

Den sista av de sju Chevroletambulanser som togs ur drift i Dalarna förra helgen ska börja rulla igen p å fredagen. Ambulansen är stationerad i Ludvika. Med anledning av den senaste tidens rapporter om bromsproblem p å modellen har landstinget i Dalarna beslutat att utrusta Ludvikaambulansen med en särskild förstärkningssats för bromsarna.
- Om det faller väl ut kommer vi kanske att utrusta fler ambulanser med förstärkningssatsen, säger Lars Lundberg, chef för ambulanssjukv ården i Ludvika, till TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/20



Ambulanspersonal fick elchock när patient defibrillerades
- inga fel hittades p å defibrillatorn

Det var i början p å juli förra året som en patient p å väg i ambulans plötsligt blev medvetslös. Ambulanssjukv årdaren ans åg att det kunde finnas behov av att koppla in defibrillatorn. Apparaten verkade vara avstängd. Ambulanssjukv årdaren tryckte d å tv å g ånger p å on/off-knappen, utan resultat. Därefter avfyrade defibrillatorn spontant en elchock genom hjärtat p å patienten. Även ambulanssjukv årdaren fick d å en elchock. Patienten kom till medvetande igen.

Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen, dels därför att ambulanssjukv årdaren fick en elstöt och dels att det fanns misstanke om att det kunde vara fel p å apparaten.
- När det är en incident som vi bedömer är av riksintresse, som även andra med s ådana apparater kan r åka ut för, brukar vi åtminstone prata med Socialstyrelsen, säger Christer Höglund, medicinteknisk chef vid Västerviks sjukhus.

Efter en noggrann genomg ång av den aktuella apparaten stod det dock klart att den inte var behäftad med n ågra fel, skriver Östra Sm åland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/19



Vägverket överväger ändra bromskrav

Vägverket kommer att överväga om reglerna för ambulansernas bromsprov skall ändras.
- Det är möjligt att vi m åste ställa större krav p å ambulanserna, säger Lars Kalhäll p å Vägverket.

Vägverket kommer dock först att avvakta de kommande testerna av östgötska ambulanser i Strängnäs. Vägverket och Svensk Bilprovning tog kontakt med varandra efter det att Östgöta Correspondenten avslöjat att de bromstester som utförts inte hade genomförts efter personbilsnormer, vilket alla trott. Svensk Bilprovning hade följt gällande bestämmelser och testat efter de normer som gäller bland annat lastbilar.
- Vi skall först avvakta de omfattande testerna i Strängnäs, sedan skall vi sätta oss ned och överväga om vi skall försöka ändra reglerna, säger Lars Kalhäll, till Östgöta Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/18



Karolinska i Stockholm blir först i Sverige med
Renodlade akutmottagningsläkare modell USA.

Som första sjukhus i Sverige inför Karolinska i Stockholm nu fasta läkartjänster p å akutmottagningen. Läkarna skall vara specialistkompetenta. Verksamhetschefen Stefan Engqvist uttrycker en viss förv åning över att ingen brytt sig om att studera den första timmens sjukv ård. En av tankarna bakom idén med fasta läkartjänster är just att f å ig ång forskning och utvecklingsverksamhet, skriver Läkartidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/18



Nya bromstester ska reda ut problemen

Onsdagen 1 september kommer sanningens minut för de östgötska ambulanserna. D å skall VTI genomföra en omfattande test p å ett flygfält i Strängnäs för att en g ång för alla avgöra vad som ligger bakom bromsproblemen.
- Det vi skall testa i Strängnäs är "hur mycket bilen t ål, när händer detta, var g år gränsen, hur mycket skall vi pressa tills vi kommer fram till "fading-problemet", säger Leif Gustafsson, fordonsansvarig p å Landstinget i Östergötland, till Östgöta Correspondenten.

I Östergötland kom man p å m åndagen överens om att l åta de fyra ambulanser som stoppats f å köra, s å snart man p å verkstad konstaterat att de är felfria. Problemet är att bromsbeläggen slits ned för fort. Därför byttes bromsoken ut mot s ådana som kunde ta större belägg. Även större bromsskivor monterades. VTI-forskaren Ruben Mildh fick i uppdrag att genomföra bromstester p å flygfältet i Strängnäs för tre m ånader sedan. Tester som utfördes enligt de tuffare personbilsnormerna och som de nya bromsarna klarade. Men de större skivorna och den större bromseffekten medförde att ännu mer värme alstrades och lagrades i bromsskivan. Därför antändes damm och smuts i Dala-ambulansernas fälgar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/17



Felaktiga bromstester gav ambulanser godkänt

De bromstester som legat till grund för godkännandet av Chevroletambulanser utfördes inte p å det sätt Vägverket förutsatt. Istället för att testa enligt de tuffare reglerna för personbilar, testades bromsarna efter de betydligt lindrigare lastbilskraven.
- Vi skulle aldrig ha godkänt den lindrigare provningen, säger Lars Kalhäll p å Vägverkets fordonsavdelning.

- Vi har tydligen blivit lurade, kommenterar Leif Gustafsson, ambulansansvarig i Östergötland, som för en tid sedan begärde underlag p å hur bromstesterna g ått till.
- Vi har hela tiden fr ån GM f ått uppgift om att det utförts enligt personbilsnormerna. Även den som byggt p å ambulansen har haft samma uppfattning, säger Gustavsson till Östgöta Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/17



D åliga fälgar orsakade ambulansbränder
- gav otillräcklig kylning

Det var en fälgmodell med d ålig ventilation som gjorde att det började brinna i framhjulen p å tv å Chevroletambulanser i Dalarna i samband med utryckningar under lördagen. Det visade m åndagens haveriutredning. Landstinget i Dalarna införde körförbud p å flera Chevroletambulanser efter incidenten. Vägverkets haveriutredare och representanter för tillverkaren General Motors kunde p å m åndagen lokalisera brandorsaken.
- De fälgar som sitter p å bilarna ventilerar inte tillräckligt vid inbromsning. D å blir bromsarna upphettade och det kan börja brinna, säger Lars Lundberg, chef för ambulanssjukv ården i Ludvika, till TT.

Endast sju av landstingets 17 Chevroletambulanser är av 1999 års modell och utrustade med d åliga fälgar (pl åtfälgar). De sju ambulanserna är tagna ur trafik i väntan p å nya fälgar (aluminiumfälgar). Tv å av dem skulle utrustas under m åndagskvällen, de övriga under tisdagen. De äldre Chevroletambulanserna har en bättre fälgmodell och har därför inte tagits ur trafik, skriver TV 4 Nyheterna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/17



Ambulanser i Östergötland fick körförbud

Tv å Chevroletambulanser började p å lördagen brinna i Dalarna, med största sannolikhet beroende p å överhettade bromsar. Ledningen för Dalarnas ambulanssjukv ård fattade d å beslut om körförbud för samtliga storbilsambulanser.

P å söndagseftermiddagen stoppade ambulanssjukv årdarnas skyddsombud Peter Hermansson, Linköping, fyra ambulanser av samma modell i Östergötland. Därigenom blir problemet med östgötaambulanserna ett fall för yrkesinspektionen.
- Bilen är godkänd efter alla regler men vi menar att den är gjord efter en viss belastning men att den inte klarar den belastning den utsätts för som ambulans.

Beslutet togs ocks å i samr åd med arbetsgivaren, Falck Ambulans AB. Det innebär att bromsproblemen inte bara blir ett fall för General Motors och Landstinget i Östergötland, utan även för Yrkesinspektionen. Man har även tagit kontakt med Arbetarskyddsstyrelsen. Ambulansöverläkare Bror G årdelöf säger att man givetvis kommer att ta kontakt med Landstinget i Dalarna för att f å information om vad som hänt, skriver Östgöta Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/17



Ambulanssjukv årdare avled efter polismiss

En man som cyklat omkull l åg skadad i Gopa norr om Falun. Polisen larmades av en privatperson om olyckan tidigt p å söndagsmorgonen, men först klockan åtta, nära tre timmar senare, kom en polispatrull till platsen. Den 36- åriga mannen var d å död. Ambulans fanns p å plats tjugo minuter senare och kunde d å konstatera att mannen, som själv var ambulanssjukv årdare, varit död i cirka en timme.
- Det är olyckligt. Helt klart skulle en ambulans ha kommit till platsen mycket fortare, säger Lars-Erik Janson, informationsansvarig för polisen i Dalarna till TT.

Mannen avled i samband med olyckan, men inte förrän obduktionen blir klar g år det att fastställa den exakta dödsorsaken. Enligt Lars-Erik Janson fanns totalt tio poliser i tjänst i Dalarna p å söndagsmorgonen. Det ansvariga polisbefälet och radiooperatören har nu stängts av och en internutredning har startat, under ledning av chefs åklagare Bengt Kulin och kriminalkommissarie Sven Lind.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/16



Originaldelar ökar bromsarnas livslängd

Bromsarna har kort livslängd p å ambulanser av märket Chevrolet. Vid mycket stadstrafik kan beläggen ta slut efter 700 mil, annars h åller de upp åt 800-900 mil.
- Är man medveten om det och byter bromsbelägg i tid s å är ambulanserna inte farliga, säger Lars H ållen p å Ambulanssjukv ården Borlänge.

Där har man nu provat att sätta in kraftigare bromsar i en bil. Bromsskivorna till en större Chevroletmodell passade p å ambulanserna. Den modell som bromsarna kommer fr ån har tvillinghjul bak och lastar ett ton mer än ambulanschassiena.
- Vi satte in större hjulcylindrar bak och en annan typ av bromsbackar, säger Tony Herlufsén, reservdelsman, till Falukuriren.

Vägverket har testat bromsarna med h årda provkörningar p å Dala Airport och godkänt dem.
- P å den ombyggda bilen har bromsarna h ållit 1 800 mil. Och vi kan räkna med att de h årda provkörningarna p å flygfältet har slitit extra h årt s å de h åller mer än dubbelt s å länge som de gamla bromsarna, säger Tony Herlufsén, och poängterar att de nya bromsarna ocks å är Chevrolets originaldelar, även om de hör till ett kraftigare chassi. Delarna till ombyggnaden kostar 14 000 kronor.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/15



Ambulanser fattade eld
- samtliga storbilsambulanser i Dalarna tas ur trafik

Tv å Chevroletambulanser fattade eld under utryckning i Dalarna i lördags. I det första fallet var det en ambulans i Falun som var p å utryckning när det plötsligt började brinna i ena framhjulet. I det andra fallet var det en ambulans i Borlänge som började brinna i b åda framhjulen när en patient skulle hämtas. B åda bränderna kunde släckas med pulversläckare. I Falun kunde personalen åka tillbaka med patienten, men i Borlänge tvingades man ringa efter en ny ambulans. Ledningen för Dalarnas ambulanssjukv ård har i helgen fattat beslut om körförbud för samtliga storbilsambulanser.
-- Vi skall träffa ambulansleverantören p å m åndagen och representanter för General Motors som skall göra en teknisk undersökning av bilarna, säger Lars Lundberg, chef för ambulanssjukv ården i Ludvika, till Östgöta Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/15



Storbilsambulanserna rullar snart igen
- bromssystemet byggs om

General Motors generalagent Saab-Opel Sverige AB har nu g ått med p å att bygga om bromssystemet p å de Chevroletambulanser som har haft problem med d åligt fungerande bromsar. Enligt Saab-Opels produktchef Bo Magnus Eriksson, borde Landstinget i Halland räknat med att bromsarna skulle behöva servas oftare p å grund av den extrema körning ambulanserna används till vid utryckningar. Trots detta godkänner Saab-Opel nu att modifieringen omfattas av garantin.

De tv å ambulanserna som Landstinget i Halland beslöt att ta ur bruk kommer därför snarast att f å effektivare bromsar, sedan besiktigas de och därefter kan de åter användas.
" Jag är mycket glad för att problemet fick en snabb lösning, s å att v åra ambulanser kan börja rulla p å de halländska vägarna igen. Vi räknar med att ha ambulanserna i drift inom de närmaste veckorna, säger Tommy Lewander, chef för sjuktransportförvaltningen i Halland, till Hallands-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/13



Ny adress för Socialstyrelsen
Ambulansfr ågor integreras med övrig hälso- och sjukv ård

STOCKHOLM (A/F) den 13 augusti -99
Hela Socialstyrelsen har i sommar flyttat fr ån Karlavägen i Stockholm till nya lokaler vid Västerbroplan p å Kungsholmen. Den 1/8 flyttade Louise Stensnäs fr ån Beredskapsenheten till Hälso- och sjukv årdsavdelningens kansli. Detta bl a med anledning av ambulanssjukv årdens naturliga närhet till, och behov av integrering, i övrig hälso- och sjukv ård. Här finns ocks å Gunilla Hulth-Backlund, numera kanslichef och tidigare ansvarig handläggare av ambulanssjukv årdsfr ågor.

Den nya adressen är: R ålambsvägen 3, Stockholm
Postadress: Socialstyrelsen, 106 30 Stockholm
Telefonnummer. 08-55 55 30 00
Direktnummer Louise Stensnäs 08-55 55 30 19.




Läkemedelsverket varnar ambulanspersonal igen:
M åste fr åga om Viagra innan nitroglycerin!

Läkemedelsverket har tidigare g ått ut med varningar, särskilt riktade till ambulanspersonal, om faran med att ge nitroglycerin till patienter med misstänkt hjärtsjukdom som tagit Viagra. Viagra och nitroglycerin är en direkt livsfarlig kombination, eftersom b åda medlen sänker blodtrycket. Verket kommer nu att g å ut med en förnyad rekommendation till i första hand akut- och ambulanspersonal.
- Alla som tar hand om misstänkta hjärtpatienter m åste aktivt fr åga om de tagit Viagra, säger professor Björn Beermann vid Läkemedelsverket i Uppsala till DN.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/13



Viagra och nitroglycerin direkt livsfarlig kombination:
80- årig man dog i Stockholm

En 80- årig man i Stockholm dog den 24 maj i år efter att ha ätit Viagra. Mannen tog den 23 maj ett viagrapiller, och fick efter bara 3 timmar sv årt att andas, sv åra smärtor i bröstet, ont i vänster axel samt m ådde illa. Mannen hade extremt l ågt blodtryck när han fördes i ambulans till sjukhus. Ambulanspersonalen visste inte om att mannen hade tagit Viagra, utan gav honom nitroglycerin.
- Viagra och nitroglycerin är en direkt livsfarlig kombination. Det var därför väldigt olyckligt att ambulanspersonalen inte kände till att mannen tagit Viagra. Han avled dagen därp å. Obduktionen visade att mannen f ått en hjärtinfarkt, säger professor Björn Beerman, Läkemedelsverket i Uppsala, till Expressen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/12



Chevroletambulanserna undersöks:
Yrkesinspektionen, Vägverket och Bilprovningen kopplas in

Under m åndagen kopplades b åde Yrkesinspektionen, Vägverket och Bilprovningen in för att rekommendationen att ambulansförarna i Östergötland ska h ålla hastighetsbegränsningarna under utryckning kan tas bort fortast möjligt, skriver DN.
- Jag har varit p å Bilprovningen och tagit del av de handlingar som handlar om hur de aktuella ambulanserna, av märket Chevrolet, har testats innan de godkänts, säger Leif Gustafsson vid landstinget. Det har ju inträffat ett par incidenter nyligen där bilarna tappat bromsförm ågan och det har skett tidigare ocks å.
Nu ska alla inblandade, plus importören, undersöka vad som hänt och vad som kan göras. Alla Chevroletambulanser, 22 stycken, inom landstinget ska ses över.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/10



Tillverkaren bemöter kritiken:
- Ambulanserna körs onödigt fort

De flesta Chevroletambulanserna byggs i Sandviken av firman Anders Wiman AB.
- Vi köper Chevroletchassin där vi varken konstruerar eller byter ut bromsar eller axlar. Vi bygger bara p å sjukhytten. Den ombyggnaden h åller sig inom den marginal p å totalvikt som Chevrolet angivit, säger Anders Wiman till Sveriges Radio Gävleborg.

Det finns upp till 150 ambulanser av märket Chevrolet i Sverige, och de flesta har inga problem med bromsarna, enligt Wiman. Han tror att det istället handlar om olika körkultur - att man p å m ånga h åll kör onödigt fort. Han menar att det förut krävdes att patienten fort kom till sjukhus. I dag kan mycket av sjukv ården göras i ambulansen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/10



Chevroletambulansernas bromsproblem växer
- ambulanser tas ur trafik

Landsting i södra Sverige har valt att ta Chevroletambulanser ur trafik p å grund av att bromssystemen inte är säkra, bl a Hallands sjuktransportförvaltning har fattat beslut om att ta sina tv å Chevroletambulanser ur trafik..

Tre s ådana ambulanser körs i Jämtlands län. De f år köra vidare, trots att deras bromsbelägg kräver ständig översyn. Ambulanspersonalen i Jämtland har ännu inte f ått n ågra restriktioner beträffande de tre Chevroletambulanserna som används i länet. Dan ånneg ård, ambulansförman i Östersund, betraktar bristerna med Chevroletbilarnas bromsar som ett storstadsproblem.
- Bromssystemen slits när ambulanserna ofta tvingas stanna för trafikljus och trafikhinder. Här g år ambulansen fr ån exempelvis Hammarstrand till Östersund, p å en tio mil l ång rak väg utan särskilt m ånga hinder, säger Dan ånneg ård när han beskriver skillnaden.
Han bläddrar i avvikelserapporterna p å ambulanshallen i Östersund och hittar inga anmärkningar som berör den stora Chevroletambulansens bromsar. Han medger dock att de stora Chevroletambulanserna behöver byta sina bromsbelägg oftare än andra ambulanser.
- Det görs i samband med den kontinuerliga servicen av bilarna, säger Dan ånneg ård till Östersunds-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/10



V årdförbundet positivt till ny föreskrift
- men riktar kritik mot sjuksköterskegeneraliseringen

V årdförbundet är positivt till Socialstyrelsens förslag p å ny föreskrift om läkemedelsbehandlingen inom ambulanssjukv ården (som skall ersätta SOSFS 1995: 8 och 1996: 6), men skriver i sitt remissvar att det är viktigt att den träder i kraft s å snabbt som möjligt, skriver V årdfacket. I remissvaret pekar V årdförbundet p å att den nya föreskriften kan leda till en översyn av arbetsorganisationer när det gäller rutiner och arbetsfördelning, s å att det blir s å bra som möjligt för patienten när verksamheten kräver specifika kunskaper inom prehospital akutsjukv ård. V årdförbundet riktar dock kritik mot SoS förslag: behovet av specialistutbildade sjuksköterskor skulle ha behandlats mer utförligt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/09



Strid om ambulansbemanning i Landstinget Gävleborg
- sjuksköterskor placeras p å b årbilar

Trots att Landstinget Gävleborg har fattat beslut om en kompetenshöjning inom ambulanssjukv ården, fortsätter dess chefer att tänka i gamla sp år. I Hälsingland har en ambulanschef lagt nya scheman som innebär att sjuksköterskorna placeras p å b årbilar och dagambulanser, allts å i rena transporter. Inte enbart i akutambulanser.
- P å s å sätt jämställs sjuksköterskornas kompetens med ambulanssjukv årdarnas och det strider mot landstingets beslut. Vi har därför begärt en förhandling, säger Anna-Karin Eklund, V årdförbundets ordförande i Gävleborg, till V årdfacket.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/09



SOS Alarm installerade nytt dataprogram
- viktiga uppgifter försvann

Vid en sv år trafikolycka utanför Töreboda för drygt en m ånad sedan, tog det nästan en timme innan den första läkaren fanns p å plats, trots att det bara var 15 km till v årdcentralen. Av allt att döma var det ett missförst ånd som gjorde att läkarteamet fr ån v årdcentralen inte kördes direkt till platsen, utan fick hämtas av Mariestadspolisen. Hur det var med den saken lär aldrig komma fram. SOS Alarm, som bedömer vilka insatser som behövs och sedan kommenderar ut dem, installerade samma eftermiddag ett nytt datorprogram. N ågot gick fel, och all kommunikation mellan klockan 13 och 16 denna dag är för alltid förlorad. N ågon backup finns inte, skriver GP.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/09



F å EU-länder har 112 som enda nödnummer
- Sverige ett undantag

Sverige är ett föreg ångsland med fler funktioner inom ramen för 112-tjänsten än n ågot annat land i Europa. Sverige är dessutom ett av f å länder som har infört 112 som enda nödnummer. Sverige har en organisation som andra länder strävar efter men inte fullt ut har lyckats etablera. P å EU-niv å diskuteras nu informationskampanjer för att göra numret mer känt, skriver SOS Signalen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/06



SWEDE h åller SOS Alarm uppdaterat
- ger bättre överblick över akutsjukv årdsresurserna

Socialstyrelsen h åller p å att utveckla ett informationssystem - IF SWEDE - som ska ge sjukv ården bättre överblick över akutsjukv årdsresurserna inom ett landsting, en sjukv årdsregion eller i riket som helhet. IF SWEDE:s dator kommer att installeras i anslutning till SOS-centralen i Stockholm. SOS Alarm ska ocks å förse systemet med information om olika händelser.

Socialstyrelsen beräknar utvecklingskostnaden av systemet till ca 25 miljoner kronor. De landsting som installerar sambandutrustning för SWEDE-systemet i sina ambulanser f år ekonomiskt bidrag fr ån Socialstyrelsen.
- Tack vare SWEDE känner vi hela tiden till hur m ånga sjukv årdsgrupper, ledningsläkare, intensivv årdsplatser, operationslag, akutmottagningar etc som finns tillgängliga. P å s å sätt vet vi vilka resurser som kan skickas till en olycksplats och till vilka sjukhus de ska dirigeras, säger SOS Alarm:s teknikchef Per Palm till SOS Signalen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/06



Ny ambulansupphandling i Sk åne
- Regionen överklagar inte Länsrättens beslut

Det blir en ny upphandling av ambulanssjukv ården i Region Sk åne. Regionen övervägde aldrig att överklaga Länsrättens beslut.
- Mest p å grund av tidsbrist, säger Regionstyrelsens ordförande Carl Sonesson (m) enligt GP.
Den här g ången tas begränsningarna bort för hur m ånga av de 5 distrikten som f år skötas av ett och samma företag.
- Exakt hur de nya upphandlingsreglerna i övrigt kommer att se ut kan jag inte säga idag, bara att ärendet ska behandlas igen, säger Sonesson.
Den nya tiden för anbud är satt till 7 september.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/05



SOS-central slogs ut

SOS Alarm i Norrköping slogs ut under tv å timmar av ett strömavbrott i helgen. Mellan 13.57 och 16.00 dirigerades samtliga samtal till SOS Alarm i Eskilstuna. Normalt ska ett reservbatteri ta över elförsörjningen, men inte heller detta fungerade, rapporterar Aftonbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/08/05



Nordic - Baltic EMS Conference
- Tallinn 26-28 Maj 2000

TALLINN (A/F) den 31 juli -99
Den 26-28 maj 2000 kommer ambulanskonferensen Nordic - Baltic EMS Conference att äga rum p å Sakala Center i Tallinn. Konferensen inneh åller bland annat en presentation av varje lands prehospitala akutsjukv ård, EU-regler, European Heart Association, trauma, ATLS, utbildning och kvalitetsutveckling, finansiering, prehospital akutsjukv ård i Österrike och Schweiz, prehospital trombolys, HLR. Föreläsare kommer att vara internationellt kända namn inom respektive omr åde. Deltagare kommer fr ån Sverige, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen.




Göteborg vill ha patent p å begreppet OLA-ambulans
- vill vara ute i god tid

OLA-ambulans. Det begreppet vill Räddningstjänsten i Storgöteborg ha patent p å. Det var i Göteborg den första OLA-ambulansen kom till 1980, nu finns det tv å stycken. Begreppet OLA-ambulans betyder OLycksfallsAmbulans-ambulans.
- Det finns inte en göteborgare som inte vet vad en OLA-ambulans är, konstaterar räddningstjänstens direktör åke Jacobsson.
Och för att skydda namnet har nu räddningstjänsten ansökt om att f å registrera det som ett varumärke hos Patent och registreringsverket. S å att ingen annan olovligen kan använda och dra nytta av den goodwill OLA har.
- Det beror inte p å att det finns n ågot hot i dagsläget. Vi är ute i god tid, säger åke Jacobsson, till GP.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/30



HoSiANa - registret över anmäld sjukv årdspersonal

GÖTEBORG (A/F) den 25 juli -99
Nu kan vem som helst med hjälp av Internet och databasen HoSiANa se en sammanställning av samtliga ärenden - där sjukv årdspersonal f ått disciplinp åföljd - som inkommit till Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd (HSAN) under 1998. Databasen drivs av sidan www.press.nu i samarbete med GRÄV (grävande journalister) och syftet med HoSiANa uppges vara att peka p å hur myndigheter skulle kunna använda modern informationsteknik för att förstärka demokratin och underlätta medborgarnas insyn i statens verksamhet. Alla i HoSiANa presenterade handlingar är offentliga och kan beställas fr ån Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd.




Karlstads ambulansstation revs
- oklart var ambulanserna ska lokaliseras

I veckan avslutades rivningen av Karlstads gamla ambulansstation vid Centralsjukhuset (CSK). Stationen var endast 18 år gammal, men utdömd p å grund av mögelskador. Dessa upptäcktes i mitten av 90-talet, d å en stor del av ambulanspersonalen fick hälsoproblem. Sedan juni 1998 har ambulanssjukv ården därför hyrt in sig p å den gamla flygplatsen.
Under hösten skall landstinget bestämma sig var den nya ambulansstationen ska ligga. Räddningsnämnden i Karlstads kommun vill att ambulanserna lokaliseras vid Sandbäckstjärnet, där Karlstads Brandförsvar och polisen redan finns.
- I första hand ska vi försöka förlägga verksamheten till Centralsjukhuset, men vi ska givetvis beakta räddningsnämndens förslag, säger ambulanschef Torbjörn Nyvall till NWT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/23



Ambulanspersonal anmälda
- beställde inte serum åt ormbiten patient

En 31- årig man fr ån Filipstad har skickat in en anmälan om felbehandling till HSAN. Mannen har anmält ambulanspersonal och en läkare vid Centralsjukhuset i Karlstad för att de underlät att beställa serum till honom sedan han blivit ormbiten - ett förfarande som mannen säger sig ha m ång årig erfarenhet av - och till följd av detta förlorat halva vänster tumme, skriver NWT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/23



Ambulanssjukv årdare stal morfin
- Fyllde ampullerna med natriumklorid

En ambulanssjukv årdare i Tromsö, Norge, utsatte patienter för livsfara d å han stal morfin och istället fyllde ampullerna, gjorda av plast, med natriumklorid. Ambulanssjukv årdaren har erkänt att han manipulerat med ampullernas inneh åll, skriver Aftonposten.
Ambulansöverläkare Mads Gilbert, vid Regionsykehuset i Tromsö (RiTö) ser mycket allvarligt p å saken:
- En ting er å stjele morfinampuller. Det er noe helt annet å etterfylle med saltvann, noe som rammer en uskyldig tredjepart, nemlig pasienten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/14



Kris inom Stockholms akutsjukv ård:
Patient med brutet ben fick vänta sex timmar i ambulans

Ragnhild Nyström, 84 år, ramlade en dag i slutet av juni och blev liggande. En förbipasserande larmade SOS Alarm och en ambulans kom till platsen. D å var klockan 16.50. Därefter bar det av till Huddinge sjukhus. Där fick hon inte komma in. D å åkte ambulansen till Karolinska sjukhuset. Inte heller här blev hon mottagen. 22. 30 kom s å ambulansen med Ragnhild fram till S:t Görans sjukhus och där blev hon insläppt - efter sex timmar i ambulansen utan smärtlindring. P å S:t Göran konstaterade läkaren att hon brutit l årbenshalsen. Det blev operation och sjukhusvistelse i en vecka.
- Mitt förtroende för sjukv ården är i botten efter det här, säger Ragnhild Nyström till Expressen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/05



Anestesisjuksköterskor vill öka kompetensen
- Önskar f å deltaga vid ambulanslarm

Statistik fr ån 1995 visar att 83 procent av alla norska ambulanstjänster kompletterades med anestesisjuksköterska vid ambulanslarm. Nu undrar anestesisjuksköterskorna i norska Sör-Tröndelag varför de inte används vid akuta ambulansuppdrag.
- Inne p å sjukhuset blir vi ofta tillkallade till andra avdelningar när livet st år p å spel. Ambulanssjukv årdarna gör en kämparinsats, men vi kan komplettera varandra och öka kvaliteten, säger ledaren för de 85 anestesisjuksköterskorna, Laila Strand.

Detta innebär, rent praktiskt, att ambulanserna m åste flyttas till Regionssjukhuset i Trondheim (RiT), n ågot som luftambulansen har planer p å när RiT 2000 st år färdigt. Laila Strand önskar att anestesisjuksköterskorna larmas ut när AMK-centralen finner behov av detta.
- Vi vill inte p å n ågot vis överta ambulanssjukv ården. Men det kan vara nyttigt för anestesisjuksköterskorna att ha prehospital erfarenhet den dagen d å katastroflarmet g år, säger Laila Strand till Adresseavisen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/03



Ambulanssjukv årdare vägrar använda delegeringar
- Vill ha högre lön och betald utbildning

Ambulanspersonal i Trondheim, Malvik och Klæbu vill ha högre lön för arbetet och bättre möjligheter för att genomföra betald utbildning. För att uppn å detta är de villiga till att sätta liv p å spel för att markera sitt missnöje. Samtliga 62 ambulanssjukv årdare, i ovan nämnda kommuner, har fr o m 21 juni helt slutat ge nödvändiga mediciner, skriver tidningen Adresseavisen
- Tills vi f år betald p åbyggnadsutbildning i akutmedicin, överl åts medicineringen till läkarna, säger talesmannen Gunnar Söberg vid Vinjes ambulansetjeneste.

Detta innebär att legevaktsläkarna och läkarna vid Regionssjukhuset i Trondheim (RiT) har f ått mer att göra. Därför uppmanades ambulanssjukv årdarna under den första förhandlingen att fortsätta använda sina delegeringar, men de vägrade. Nya förhandlingar kommer nu först att ske i augusti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/03



Ökat v åld mot personal inom akutsjukv ården

V åldet mot personalen vid storstadsomr ådenas akutmottagningar har ökat kraftigt p å senare år. Allvarliga hot fr ån patienter hör numera till vardagen p å Södersjukhuset i Stockholm, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Malmö Allmänna sjukhus.
" Under 1998 tvingades vi begära polishjälp vid 54 tillfällen jämfört med 28 året innan, säger Bengt Wallström som är säkerhetschef p å Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Vid tv å tillfällen skadades Sahlgrenskas personal av hugg med sax eller kniv. Fyra g ånger s å ofta som under 1997 tvingades vaktmästarpersonal under fjol året följa med och "passa" patienten för att situationen upplevdes hotfull, skriver Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/07/01



Oenighet kring Sk ånes ambulansupphandling
- Socialdemokraterna protesterar mot svaret till länsrätten

KRISTIANSTAD (A/F) den 30 juni -99
Upphandlingen av ambulanssjukv ården i Sk åne har överklagats av tre olika anbudsgivare. Länsrätten har inhiberat Region Sk ånes beslut, vilket betyder att regionen inte f år g å vidare och teckna avtal. Den borgerliga majoriteten försvarar beslutet i en skrivelse till länsrätten och vill nu skriva avtal. Socialdemokraterna vill ha andra entreprenörer.
- Beslutet att tilldela Falcks tre distrikt av v åra fem strider mot en föreskrift i förfr ågningsunderlaget, som säger att samma entreprenör kan f å uppdrag i maximalt tv å distrikt, förklarar Sven-Erik Bergkvist.

Ett av de viktigaste skälen att upphandla ambulanssjukv ården hos entreprenörer och intraprenörer är att konkurrensutsätta verksamheten och förhoppningsvis därigenom f å bättre kvalitet till lägre pris. Med den här lösningen riskerar vi att f å ett privat monopol som kan diktera villkoren för avtalsskrivande i framtiden. Socialdemokraterna tycker att det är bättre med fler aktörer som sköter verksamheten. B åde gamla och nya, interna och externa.
- Det är bra när ambulanssjukv ården ska utvärderas och jämföras. Prisskillnaden i anbuden är s å pass liten att den inte är avgörande i sammanhanget. Ett monopol skulle däremot kunna kosta skattebetalarna mycket pengar i ett längre perspektiv, avslutar Bergkvist.




Kraftig ökning av ambulanstransporter i Norra Värmland:
Ambulanspersonalen tvingas söka dispens för övertid

Redan under 1998 märkte Landstinget i Värmland att kostnaderna för ambulans- och sjuktransportresorna skenat iväg i norra distriktet. D å framkom att det var en kraftig ökning av antalet transporter jämfört med året innan. En bidragande orsak tros vara att kommunerna, i och med ÄDEL-reformen, övertagit äldre patienter till sjukhemmet. När dessa blir sjuka är det ambulanstransport till sjukhus som gäller, skriver NWT.

Ökningen av ambulanstransporterna gör att ambulanspersonalen tvingas jobba s å l ånga pass att man m åste söka dispens när det passerar gränsen för vad som är till åtet.
Att ambulanserna nyttjas i större utsträckning innebär ocks å att de slits fortare. Inom landstinget i Värmland körs ambulanserna cirka 35 000 mil innan de byts ut. I år kommer tv å nya ambulanser att köpas in till norra distriktet. En kostnad av cirka 700 000 kronor per styck.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/27



Ambulanssjukv ården i Göteborg prövar MC-ambulans

Ambulanssjukv ården i Göteborg har, med hjälp av räddningstjänstens fond för alternativa utvecklingsvägar, infört en mc-ambulans p å prov under sommaren. Den är av märket Honda XL V 600 Transalp. Ambulanssjukv årdare Björn Gullberg blev premiärförare under motionsloppet "Göteborgsvarvet". MC:n är utrustad med tre packväskor, som bl a inneh åller defibrillator och akutväska. MC-ambulansen har bl åljus men ingen siren - än s å länge.

Tanken med mc-ambulansen är att snabbt n å fram till patienten i ett tidigt skede.
- Kompetens och insatstid. Det är de tv å parametrarna som ambulanssjukv ården bygger p å, säger enhetschef och initiativtagare Mats Kihlgren, till Landstingsvärlden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/21



Ny flygambulansutbildning i Ume å

UME å (A/F) den 13 juni -99
Under tiden 30 augusti " 3 september 1999, kommer en flygambulansutbildning att genomföras vid Akut- och katastrofmedicinskt centrum i Ume å. Den riktar sig till bl a anestesiologer/anestesisjuksköterskor med intresse för att arbeta i luftambulans.

Utbildningen inneh åller följande moment: Välj rätt transportmedel: flyg, helikopter eller ambulans, akutmedicin, säkerhetsfr ågor, PHTLS, flygfysiologi, patofysiologi, Crew resource management, primäruppdrag och sekundäruppdrag med ambulanshelikopter/ambulansflygplan, medicin-teknisk utrustning, kommunikation, krishantering/debriefing och praktisk tillämpning. Kursen inneh åller cirka 2 timmars flygning varje dag.




Malmö Brandk års ambulansanbud olagligt?

Länsrätten i Sk åne län kommer nu att pröva om Malmö Brandk års anbud om ambulansverksamhet utanför de egna kommungränserna är ett brott mot kommunallagen.
- Jag menar att lokaliseringsprincipen i kommunallagen förbjuder en s ån konstruktion, säger juristen Pär Cronhult till Sydsvenska Dagbladet.
B åde kommunförbundet och Malmös egen chefsjurist svävar p å m ålet. Brandchef Lars Berg är dock helt klar över vad som gäller:
- Vi anser att kommunallagen till åter detta. Vi fick entreprenaden i fri konkurrens helt enkelt därför att vi är bäst och h åller högst kvalitet, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/09



Patient med bröstsmärtor inl åst i ambulans

En patient med sv åra bröstsmärtor blev inl åst i en ambulans vid Mölndals sjukhus i omkring 20 minuter. Orsaken var att bakluckan hade g ått i bakl ås och ambulanspersonalen lyckades inte f å upp den. Händelsen, som inträffade den 1 mars i år vid en transport fr ån K ållered till Mölndals sjukhus, är nu anmäld till Socialstyrelsen, skriver Dagens Medicin.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/09



Polisbil utrustas med defibrillator

Närpolisstationen Karlstad Öst f år Nordens första defibrillatorutrustade polisbil.
åtta polismän har utbildats vid Centralsjukhuset i hjärt-lung-räddning med defibrillator och blir därmed akutsjukv årdens förlängda arm.
-Tanken är att vi ska larmas tillsammans med ambulans p å alla hjärtstillest ånd i södra Värmland. Vi rör oss p å ett annat sätt i samhället, m ånga g ånger är vi snabbare p å plats än ambulansen vid sjukdoms- och olycksfall, säger polisassistent Magnus Jarneman till TV4 Värmland.

Varje år drabbas tusentals svenskar av hjärtstillest ånd. Elchocker i ett tidigt skede fr ån en defibrillator ökar överlevnadschanserna betydligt.
Den specialutrustade polisbilen är en del i ett ett årigt försöksprojekt med defibrillatorer utanför sjukv ården, även deltidsbrandk årerna i Lesjöfors och Storfors deltar.
Karlstadpolisen har f ått inspiration till projeket fr ån USA där defibrillator är standardutrustning i m ånga delstater.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/07



Ny utg åva av "Räddningstjänsthandboken"
- Viktig information ang ående samband

KARLSTAD (A/F) den 6 juni -99
Räddningsverkets (SRV) "Räddningstjänsthandboken, del 3 - Samband" har nu utkommit i ny utg åva. S åväl inneh åll som layout har anpassats till nuvarande förh ållanden. Den finns som pdf-fil att ladda hem p å SRV:s hemsida: https://www.srv.se/pdf-filer/handbok3.pdf.
Den tryckta versionen med beställningsnummer R31-073/99 beräknas komma före semestern och kan beställas skriftligen fr ån Räddningsverkets publikationsservice, 651 80 KARLSTAD, via fax 054-10 42 10 eller via e-post publikationsservice@kd.srv.se.




Sk ånes upphandling tillfälligt stoppad av Länsrätten

Länsrätten har beslutat att tills vidare stoppa region Sk ånes beslut att l åta företaget Falcks ta över ambulansverksamheten i tre sjukv årdsdistrikt. Beslutet överklagades av räddningsnämnden i Helsingborg tillsammans med tv å konkurrerande ambulansentreprenörer. Enligt upphandlingsunderlaget f år ett och samma företag som mest sköta verksamheten i tv å av de fem sjukv årdsdistrikten i Sk åne.

Region Sk ånes ambulanschef Per Andersson är inte orolig utan menar att det är vanligt att s å här stora upphandlingar blir överklagade och tillfälligt stoppade, men att det senare visar sig att upphandlingen varit helt korrekt.
- Jag är övertygad om att det blir s å även i detta fallet, säger Per Andersson till Radio Malmöhus.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/05



Brandförsvaret i Helsingborg överklagar upphandlingsbeslut

Räddningsnämnden i Helsingborg överklagar Region Sk ånes beslut att l åta Falcks ta över ambulanserna efter ny år.
- Helsingborgs brandförsvar yrkar att länsrätten omg ående förbjuder Region Sk åne att fullfölja slutförhandlingar och avtalstecknande, skriver nämnden.

I g år kontaktade räddningsnämnden kommunförbundets jurist.
- Han bedömde det som ett solklart fall och r ådde oss att agera innan n ågra avtal tecknats med Falcks, säger nämndens ordförande Bertil Olsson (m) till Helsingborgs Dagblad.
Omedelbart därefter skickades en begäran om inhibering till länsrätten.

Region Sk åne har organisatoriskt delat in Sk åne i fem distrikt. I handlingarna framg år klart och tydligt att ingen entreprenör ska kunna f å mer än tv å distrikt.
Men Falcks fick tre.
- Region Sk åne har s åledes p å ett flagrant sätt g ått vid sidan av sina egna uppsatta ramar för upphandlingen, vilket enligt en rad rättsfall är felaktigt, skriver räddningsnämnden till länsrätten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/06/03



Ambulansupphandling klar i Region Sk åne

LUND (A/F) den 1 juni -99
Ambulansupphandlingen är nu klar i Region Sk åne. Sent p å tisdagseftermiddagen meddelade regionstyrelsen massmedia vilka entreprenörer som f ått anbuden, och fr ån och med årsskiftet kommer att bedriva ambulanssjukv ård åt Region Sk åne fem år framöver. Regionen har totalt valt ut tre entreprenörer.

I förfr ågningsunderlaget beskrevs det tydligt att en entreprenör maximalt skulle f å driva ambulansverksamhet i tv å ambulansdistrikt. Enligt ett uttalande av regionstyrelsens ordförande, Carl Sonesson (m), fanns det gott om anbudsgivare. Trots detta fick Falck Ambulans AB, som idag driver fem stationer i Sk åne, tre distrikt: Lund-Landskrona, Helsingborg-Ängelholm och Kristianstad-Hässleholm. Österlens Ambulans AB tog hem distrikt Ystad-Simrishamn och Räddningstjänsten i Malmö tog hem Malmö-Trelleborg.




Syrgasutrustning började brinna
- Nya regler ska förhindra fler olyckor

Den utlösande orsaken till Yrkesinspektionens arbete med att ta fram nya handhavanderegler, var en olycka som inträffade i Göteborg för drygt tre år sedan. När en brandman skulle ge syrgas åt en man som segnat ned p å gatan, fattade syrgasutrustningen plötsligt eld. Brandmannen fick sv åra brännskador p å armarna. Det visade sig att fett kommit in i regulatorn, kranen man reglerar gasen med.

Nu har yrkesinspektionen och AGA gas tagit fram nya regler för handhavande av syrgas inom sjukv ården och räddningstjänsten.
" M ånga först år nog inte hur farlig utrustningen är. Den kan börja brinna eller till och med explodera, säger Jan Gunnarsson p å Yrkesinspektionen, skriver Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/31



Ny ambulansstation i Jönköping
- Byggs vid Länssjukhuset Ryhov

Ambulanssjukv ården i Jönköping kommer att f å en ny ambulansstation p å Länssjukhuset Ryhovs omr åde. Den nya stationen beräknas kosta 10 miljoner kronor. Därmed ökar integreringen med den övriga akutsjukv ården. Ambulanssjukv ården i Jönköpings län drivs i egen regi sedan 1997. Ambulanserna och en akutbil är idag inhyrda hos räddningstjänsten. Ett avtal som kommer att sägas upp, skriver Jönköpings-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/27



TETRA testas under World Police & Fire Games

Under World Police & Fire Games i Stockholm i juli kommer i kulisserna kampen om polisens framtida kommunikationsradiosystem att utkämpas. Totalt rör det sig om en affär p å närmare tv å miljarder kronor.
" Världens alla polischefer finns p å plats. Det är klart att vi vill visa upp v årt systems fördelar, säger Jakob Cederquist, marknadschef p å Motorola, som sponsrar spelen med 500 apparater och ett lokalt kommunikationsnät.

Det är första g ången den digitala TETRA-standarden används i större sammanhang i Sverige. Post- och telestyrelserna i Europa har enats om att TETRA (Terrestrial Trunked Radio) ska bli den gemensamma framtida standarden för all kommunikation inom polis, ambulans, brandk år, tull och övrig räddningstjänst. TETRA är en s å kallad öppen standard och inte bunden till n ågon speciell leverantör. Det lämnar fältet öppet för alla de stora aktörerna inom telekommunikationsomr ådet, skriver Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/25



Fler skadas under utryckningskörning
- Speciell körkortsbehörighet i framtiden?

Antalet döda och skadade i samband med utryckningar har ökat med 40 % under åren 1995 - 1998, enligt Vägverket. Under fyra- årsperioden skadades eller omkom 523 personer, eller 131 personer per år. Mellan åren 1990 - 1994 var motsvarande siffra 92 personer per år.
Vägverket utreder nu kostnaderna för en förändrad lagstiftning, vilken kommer att innebära speciell behörighet utöver B-körkort för förare av utryckningsfordon, meddelar SVT Text.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/22




Privatisering av sjukv ården i Västra Götaland möjlig
- Borgerliga majoriteten drev igenom beslut

Sjukv ården inom Västra Götalandsregionen ska öppnas för privata initiativ.
Det är innebörden av beslutet som den borgerliga majoriteten i regionstyrelsen fattade p å tisdagen.
Begreppet "privatisering" finns inte med i det politiska underlaget till beslutet. Där heter det "alternativa driftsformer" eller "konkurrensutsättning" av verksamheten.
Redan i nuläget finns ett tiotal ansökningar fr ån personal, bl a p å v årdcentraler och andra arbetsplatser, som begärt att f å starta egen verksamhet under regionens hägn, skriver Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/13



Nummerbyte orsakar
Felringningar hos SOS Alarm p å 112

Telias byte av nummer till nummerupplysningen har ökat antalet felringningar till larmnumret 112. Tidigare var numret till nummerupplysningen 07975, men detta ändrades den 1 april till 118 118. Skälet till detta var att Post- och telestyrelsen (PTS) har beslutat att följa en europeisk överenskommelse om att vissa samhällsnyttiga tjänster ska ha telefonnummer som börjar p å 11. Hittills har ett mindre antal länder infört det nya numret för nummerupplysningen, skriver Dagens Medicin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/11



Göteborg vill inte ha ambulanshelikopter
- Anser det kostar för mycket

Göteborg är en av m ånga orter som saknar ambulanshelikopter. I stället anlitas försvarets helikopterdivision p å Säve vid extrema nödsituationer. Med en renodlad flygande akutambulans skulle regionen allts å f å ett tillskott. En resurs att använda exempelvis vid trafikolyckor med allvarliga personskador.
- Vi behöver egentligen inte en s ådan ambulanshelikopter. Vi har ett utmärkt samarbete med Säve som vi gärna skulle utveckla, säger Kaj Möllefors, hälso- och sjukv årdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
- Eftersom det är fredstid borde vi kunna använda försvarets helikopter mer än vi gör.
Kaj Möllefors hänvisar till samhällsekonomin. Han p åpekar att ett nytt helikoptersystem kostar mycket pengar - 250-300 miljoner om året enligt Socialstyrelsen - samtidigt som försvarets helikoptrar övar eller gör n ågot annat. Att förstärka utrustningen och bemanningen p å befintliga helikoptrar kostar inte lika mycket som ett helt nytt system.

Även Mats Kihlgren, enhetschef för ambulansen inom Räddningstjänsten i Storgöteborg, är avvaktande till Socialstyrelsens förslag.
- Möjligen skulle en ambulanshelikopter tillföra en del i södra skärg ården. Där har vi problem, med en enda ambulansb åt som är stationerad p å Donsö, säger han till Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/07



Ambulanssjukv ården i Göteborg börjar med trombolys
- Deltar i landsomfattande studie

Ambulanssjukv ården i Göteborg kommer att delta i en landsomfattande studie med start i nästa vecka. Det som undersöks är vad tidsvinsten innebär om man kan ge propplösaren Rapilysin redan strax efter infarkten, hemma hos patienten.
- De stora vinsterna gör man i glesbygd, till exempel i norra Sverige, där transporten till sjukhus kan ta tre fyra timmar, säger hjärtläkare Johan Herlitz vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Tillsammans med en kollega i Stockholm ansvarar han för den nationella studien.
- Men vi vill se om vi vinner n ågot även i Göteborg, där transporten kanske bara tar 20-25 minuter.

Det är bara Göteborgs tv å OLA-ambulanser som kommer att utrustas med Rapilysin. De är bemannade dygnet runt med en sjuksköterska och en brandman/ambulanssjukv årdare, och skickas alltid ut när SOS alarm misstänker hjärtrelaterade besvär.Vilka patienter som kommer att f å injektioner med Rapilysin avgör hjärtintensivens läkare, efter att ha studerat EKG:et som sänts in via telefonen, skriver Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/03



Landstinget i Jönköpings län har bestämt sig:
Ambulanssjukv ården är värd vad den kostar

Som PAM tidigare har rapporterat om s å har ambulanssjukv ården i Landstinget i Jönköpings län ett årligt underskott p å 12 miljoner kronor. Ett antal besparings åtgärder har därför föreslagits.

Landstinget anser sig ha en bra ambulanssjukv ård som är värd vad den kostar. Därför har man nu beslutat att den ska f å de medel som behövs. N ågon vidare utredning behövs därmed inte. Ledningen menar att det är viktigt att landstinget uppfyller krav p å god kvalitet och tillgänglighet. Ambulanssjukv ården är en trygghetsfr åga för inv ånarna och kostnaden m åste därför vara underordnad kvaliteten och säkerheten.
Ledningen anser dock att det g år att samordna verksamheten bättre med den övriga sjukv ården, men detta f år bli en fr åga för verksamheterna framöver, skriver Värnamo Nyheter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/05/02



Fler Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]