<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Busringningar p å larmnummer 112

Inom loppet av n ågra dagar har ungdomar i Nordanstig busringt upp till 700 samtal till SOS Alarm i Gävle p å 112. Tilltaget riskerar att blockera SOS-numret s å att akuta ärenden f år vänta. Operatörerna har sett att samtalen kom fr ån Nordanstig och hör att det är ungdomar som har ringt. Vid n ågra tillfällen har de uppringande p åst ått att de gäller bränder. Annars har samtalen mest best ått av skratt och stoj, eller inbjudningar till middag. Samtalen har kommit fr ån mobiltelefon utan kort, som inte kan sp åras.
- Det finns tv å faror i det här. Det ena är att akuta ärenden kan f å vänta och det andra är att operatören efter 49 samtal kanske inte är p å alerten när det akuta samtalet kommer, även om de har otroligt t ålamod, säger Ola Zackrisson, platschef p å SOS Alarm i Gävle, till Gefle Dagblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/25



Ambulanspersonal anmälda till HSAN

En 66- årig man fick en hjärtinfarkt. Hustrun ringde genast till SOS Alarm i Göteborg. Tio minuter senare ringde hon igen eftersom det inte hade anlänt n ågon ambulans. Hon ans åg att ambulansen borde ha kommit vid det laget. Det dröjde ytterligare nästan fem minuter innan denna kom fr ån Näl. Det har senare visat sig att det dröjde sex minuter efter larmet tills dess att ambulansen kom iväg. När väl ambulansen kom p å plats kr ånglade EKG-apparaten och var enligt hustrun besvärlig att f å att fungera. Mannen kördes till Näl men var död vid ankomsten dit, skriver ELA

Kvinnan har nu anmält händelsen till hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd.
- Deras agerande verkar klantigt och tafatt och de tycktes ha mer problem med apparaterna än med patienten, skriver hon i sin anmälan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/23



L ång väntan p å ambulans
- SOS Alarm missade aortaanerysm

Ingemar Pettersson tycker han blev nonchalant behandlad av SOS-operatören d å hans 83- årige sv åger blev sjuk.
- Hon fr ågade och fr ågade en massa saker som jag inte kunde svara p å. Jag visste inte vad det var med min sv åger, bara att han var jätted ålig. M åste man vara läkare för att f å en ambulans?

Lilian Svensson, driftschef vid SOS Alarm i Göteborg, förklarar att operatörerna är skyldiga att ställa fr ågor, att det är ett krav fr ån Socialstyrelsen.

SOS-operatören hade sv årt att f å fram mannens symtom. Därför blev mannen bedömd som en prio 3 (transport). Det dröjde därför en halvtimma innan ambulansen kom. Det visade sig sedan att stora kroppspuls ådern hade spruckit.
- Det framgick tyvärr inte av telefonsamtalet hur sjuk mannen var. Det enda som framkom var att han hade ont i ryggen, säger Lilian Svensson som lyssnat p å bandupptagningen av samtalet till Bor ås Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/22



Slut p å bollandet av patienter inom NU-sjukv ården

H ård kritik har riktats mot att patienter f ått åka fram och tillbaka mellan Uddevalla sjukhus och Näl, som tillsammans bildar NU-sjukv ården. Ett exempel är åtta årige Andreas Sandeberg, som för precis ett år sedan föll och bröt l årbenet. Ambulansen körde honom först till Uddevalla för behandling. Därifr ån skickades han med sv åra smärtor till Näl. Men snart kan bollandet av patienter mellan de b åda sjukhusen vara över. Sjukhusledningen har nu tagit fram ett förslag till hur man ska komma tillrätta med bristerna.
- Jätteskönt om det blir s å, säger Sonja Sandeberg, mamma till Andreas, till ELA.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/20



Ambulans tappade bakhjul
- Skärpta rutiner införs

En ambulans i Ume å som var p å väg tillbaka till ambulansstationen tappade ett av bakhjulen. Ingen patient fanns i bilen och personalen klarade sig oskadda.
Efter en teknisk undersökning av ambulansen, en Chevrolet, visade det sig att det var tv å hjulbultar som g ått av, samtidigt som alla hjulmuttrar lossnat och saknades.
- Jag v ågar inte spekulera i hur det kunde hända, men inspektionen av ambulansen fortsätter. Vi skärper ocks å rapportrutinerna, säger Britt-Marie Nordström, ambulansförest åndare, till Västerbottens-Kuriren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/17



Kommunal hävdar i yttrande till Socialstyrelsen:
Andra än sjuksköterskor kan ge medicin

Formell kompetens inom hälso- och sjukv ården är inte lika med sjuksköterskeutbildning, hävdar Kommunal i ett yttrande över Socialstyrelsens förslag om den framtida läkemedelshanteringen inom hälso- och sjukv ården. Den största förändringen i förslaget är att bara sjuksköterskor ska kunna iordningsställa och administrera läkemedel och att detta inte ska kunna delegeras. Kommunal menar att det inte alltid är nödvändigt med sjuksköterskekompetens för att administrera läkemedel och att Socialstyrelsens förslag inte tar tillvara de anställdas kompetens.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/17



Norge först i Europa med propandriven ambulans

Vestfold sentralsykehus i Tönsberg, Norge har tagit i bruk Europas första propangasdrivna ambulans. Ambulansen, som är en Volkswagen LT 35 med plats för tv å patienter, har nyligen satts i drift för att utföra de dagliga ambulanstransporterna mellan Tönsberg och Oslo.
- Vi har arbetat med att f å till dessa miljövänliga transporter i ett halv års tid, säger ambulanschef Trond Thoresen till Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/11



En sann "norgehistoria":
Katastrofbil f år inte ha bl åljus

Ambulansetjenesten i Akershus är tvungna att plocka av bl åljusrampen fr ån sin nya katastrofbil och tillika sambandsbil - en Volvo 945.
- Vi kan lika gärna rycka ut i en taxi, säger ambulanschefen Steinar Olsen till Aftonposten.

Orsaken är att Vegdirektoratet nekar att registrera katastrofbilen som utryckningsfordon. Detta med motivering att Vegdirektoratet vill begränsa antalet utryckningsfordon p å de norska vägarna. Ambulanschefen tycker att beslutet är ironiskt:
- Vi kan registrera s å m ånga ambulanser vi vill som utryckningsfordon, men när det gäller en katastrofbil s å är det tvärstopp.

P å Vegdirektoratet är man kritisk till en del av argumenten fr ån ambulanschefen. De har nu sänt ett brev till Statens Helsetilsyn, där de ber att en del av problemställningarna belyses närmare.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/11



Haverikommissionen utreder helikopterolyckan

Det är ännu oklart vad som orsakade haveriet med Gällivares ambulanshelikopter natten mot p åskafton. Haverikommissionen har redan varit p å plats och inspekterat helikoptern.
- S å snart det blir bättre väder bärgas helikoptern. Förmodligen kan olyckan bero p å att piloterna förlorade referenserna i slutfasen av landningen. Det var drivande snö p å l åg höjd, säger Monica Wismar vid Haverikommissionen till TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/06



Ambulanshelikopter räddade skoterförare till havs

UME å (A/F) den 5 april -99
Larmet kom mitt i natten; "skoterförare kört genom isen i Bottenviken". Föraren klarade sig kvar p å iskanten och kunde själv larma SOS Alarm via sin mobiltelefon. Den nödställde kunde i mörkret fr ån sitt isflak, via mobiltelefonen, hjälpa till att leda ambulanshelikoptern rätt, som under sökandet använde sina instrument för mörkerseende.
Ett par timmar efter larmet togs mannen ombord p å ambulanshelikoptern fr ån Lycksele och fördes nedkyld, men i övrigt välbeh ållen till Ume å sjukhus.
- Teamet p å ambulanshelikoptern är sedan 1 år tillbaka tränade att utföra räddningsaktioner fr ån helikopterskidden, säger ambulanshelikopterläkare Olle Karlsson till PAM.




Ambulansverksamhet m åste anmälas till Socialstyrelsen
- senast 30 april 1999 enligt "Lagen om Yrkesverksamhet"

STOCKHOLM (A/F) den 5 april -99
Den tämligen nya "Lagen om Yrkesverksamhet" (SFS 1998:531) ställer krav p å att även befintligt sjukv årdsverksamhet skall anmälas till SoS. Detta för att SoS skall ha ett komplett register som underlag för sin tillsynsverksamhet. Redan existerande verksamhet skall anmälas senast 30 april.

1 § Föreskrifterna i 2­3 §§ gäller verksamhet som bedrevs den 1 januari 1997, fortfarande bedrivs, och inte erh ållit tillst ånd enligt stadgan (1970:88) om enskilda v årdhem m.m.
2 § Anmälan av verksamhet skall göras senast den 30 april 1999.

Om ambulanssjukv ården hör till klinik bör den (?) anmälas via kliniken; i annat fall skall organisationen själv anmäla. Författningen och informationsbroschyr kan hämtas via Internet p å www.sos.se Anmälan kan göras direkt via Internet eller ocks å kan blanketten hämtas där i PDF-format. Den kan naturligtvis även beställas p å gammaldags vis....




Hjälteinsats av helikoptersjuksköterska

Gällivare (A/F) den 5 april -99
Helikoptersjuksköterskan Lena stod för en riktig hjälteinsats när Gällivares ambulanshelikopter störtade norr om Torneträsk natten till p åskafton.
 
Efter egna kraschen ger hon sin skadade helikopterläkare adekvat hjälp. Sen klättrar hon ut och beger sig mot den ursprungliga destinationen med de tv å brandskadade i full snöstorm och evakuerer sedan dessa  med snöskoter till Västerbottens ambulanshelikopter fr ån Lycksele, vilken svarade för evakueringen av samtliga skadade. Hon fungerar trots haveriet och gör en mycket stor insats vid skadeplatsen. Tack vare hennes sinnesnärvaro blir evakueringen av samtliga skadade fr ån olyckorna rationell och snabb. Akutv årdsinsatsen kunde därmed p å börjas omedelbart i ambulanshelikoptern fr ån Lycksele. 
- Strongt jobbat Lena, hälsar "helikopterteamet i Lycksele"




Ambulanshelikoptern i Gällivare störtade i fjällen
- samtliga ombord överlevde

Alla fyra ombord överlevde när Gällivares ambulanshelikopter störtade norr om Torneträsk natten till p åskafton. Väderleksförh ållandena p å platsen var mycket sv åra.

Helikoptern var p å väg till sjön Kamasjaure för att hämta en man och en tio årig pojke som var brännskadade. Vid halv tv åtiden p å natten s åg fiskare p å sjön ljusen fr ån helikoptern men innan den var framme försvann den bakom n ågra kullar. Därefter gick inte att f å n ågon radiokontakt med besättningen - tv å piloter, en läkare och en sköterska. Ett stort räddningsp ådrag drogs ig ång och i gryningen gick tre helikoptrar upp fr ån olika platser i norra Norrland.

Räddningsp ådraget fick kämpa mot vindar som i byarna n ådde stormstyrka, ett h årt snödrev och underkylt regn. En polishelikopter fr ån Gällivare lokaliserade strax efter klockan sju den kraschade helikoptern. Helikoptern - en Sikorsky S-76 - var totalhavererad.

Besättningen hade trots kraschen klarat sig hyggligt. En hade ryggskador medan de övriga var i stort sett oskadda. Efter kraschen hade en stannat kvar hos den ryggskadade medan de andra g ått genom snödrevet p å Kamasjaures is för att hjälp de brännskadade. Vid niotiden p å p åskaftonens morgon var samtliga skadade p å väg till Gällivare sjukhus.
- Med tanke p å omständigheterna, p å det sv åra flygvädret gjorde alla en mycket bra insats genom att överhuvudtaget ta sig till olycksplatsen, säger flygräddningsledaren Karin Schagerlind vid flygräddningscentralen till TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/04/03



Hjärt-lungräddningskonferens i Uppsala

Ambulanssjukv årdens och intensivv årdens personal fr ån hela landet samlades i helgen till en konferens i avancerad hjärt-lungräddning p å Uppsala Akademiska sjukhus (UAS). Konferensen handlade om hur man med hjälp av en defibrillator och olika läkemedel kan rädda patienter med hjärtstopp. Även etiska fr ågor kring återupplivning behandlades. Sammanlagt deltog cirka 270 sjuksköterskor och läkare, skriver Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/29



Ny ambulanshelikopter i Stockholm

Ambulanssjukv ården inom Stockholms läns landsting har f ått en ny ambulanshelikopter. Det är entreprenören Osterman Helicopter som har skaffat en av modellen EV 135 EMS. Den nya helikoptern har bättre sikt, större komfort för patient och besättning och tv å kraftfulla motorer som vid normaldrift endast behöver utnyttjas till 60 procent. Den kan, om s å erfordras, även flyga med endast en motor. Mest frapperande är dock att ljudvolymen har sänkts markant.
- Som att byta till Ferrari efter att ha kört en VW-bubbla, säger piloterna Bengt Troberg och Ulf Näsström till Vaxholms Nya Tidning.

Den nya helikoptern är, liksom den gamla, stationerad p å Värmdö kommuns räddningsstation. Ambulanshelikoptern har årligen ca 2400 uppdrag och är för skärg årdsbor en avgörande trygghetsfaktor vid sjukdom och olyckor. Trafikolyckor dominerar dock verksamheten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/28



Nya anropsnummer i Västra Götaland

I det nybildade Västra Götalands län, vars räddningsenheter styrs fr ån SOS Alarm i Göteborg, finns det flera enheter vars tre sista siffror är identiska. För att undvika missförst ånd har man nu istället infört att enbart anropa med enhetens fyra sista siffror i radioanropsnumret. T ex kallas en ambulans i Alings ås med CCIR-selektivkod 38 933 för "8933" istället för normala "Petter 933", skriver BrandWeb Sverige.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/14



Uppsala utbildar spansk ambulanspersonal

P å onsdagsförmiddagen startade en ambulans fr ån ambulanssjukv ården i Uppsala, utrustad med telemedicinsk utrustning, mot m ålet Sevilla i Spanien. Där ska ambulanspersonalen fr ån Uppsala utbilda sina spanska kolleger i att använda utrustningen, t ex att skicka olika patientdata mellan ambulans och sjukhus. Denna teknik finns p å m ånga h åll i Sverige, men är ovanlig utomlands, skriver Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/13



Mediambulans fick rätt i högsta instans
- Tingsrätten ska nu fastställa skadest ånd

Stockholms läns landsting hade inte rätt att häva avtalet med Mediambulans AB, som bytte personal under p åg ående utryckning. Ärendet förs nu därför tillbaka till tingsrätten som ska fastställa skadest ånd. Mediambulans kräver Stockholms läns landsting p å 16,6 miljoner kronor.
­ Det här är en tankeställare för hur man ska skriva avtal i sjukv ården i fortsättningen. Kanske m åste vi utfärda mer riktlinjer om vad man f år och inte f år göra, säger Barbro Naroskyin, tillförordnad avdelningschef p å CAK, Centrala avdelningen för ambulanssjukv ård och katastrofmedicinsk planering.

Mediambulans förra vd Lena Sjöholm är väldigt lättad över HD-domen. Hon tycker att landstinget hade klent underlag när man sade upp avtalet. Men Barbro Naroskyin tycker att HD har ett väldigt smalt juridiskt perspektiv, medan hovrätten tog ett bredare grepp och ans åg att transporterna inte genomförts s å att de var förenliga med det övergripande kravet p å god v ård, skriver Landstingsvärlden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/12



M ånga turer inom Landstinget Sk åne
- Östra Ljungby kan f å beh ålla ambulans

Det slog ned som en bomb bland politikerna i Klippans kommun att placering av ambulans i Ö Ljungby inte finns med i Landstinget Sk ånes upphandlingsunderlag inför ambulansens framtida placering. Istället pekas Perstorp ut som framtida placeringsort. Ambulansen är för närvarande placerad i tidigare brandstationen i Ö Ljungby p å dagtid. Placeringen anses som idealisk med tanke p å närheten till E4:an och därmed att åstorp och Örkelljunga lätt kan n ås samt att detta kortar tiden vid utryckning inom Klippans kommun.

Men efter m ånga turer är det nu är det klart att en ambulans stationerad i Östra Ljungby ska vara med som underlag vid upphandlingen av Sk ånes ambulanssjukv ård. Det beslöt regionsstyrelsen p å m åndagen. Beslutet innebär en delseger för Klippans kommun, tack vare stöd fr ån åstorp och Örkelljunga kommuner. Men om det blir fortsatt placering i Östra Ljungby återst år att se tills anbuden öppnats och beslut tagits i regionsstyrelsen, skriver Helsingborgs Dagblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/12



Ökad konkurrens i Sk ånes ambulanssjukv ård

Konkurrensen inom Landstinget Sk ånes sjukv ård bör öka. Detta kommer bland annat leda till att hälften av ambulanssjukv ården privatiseras. Detta förslag ing år i den plan som den borgerliga majoriteten i Region Sk åne nu har lagt fram för den framtida sjukv ården i Sk åne. Men socialminister Lars Engqvist tycker förslaget är oseriöst, skriver TV4:s text-tv.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/10



Gävleborg ser över behov av ambulanskompetens

En arbetsgrupp best ående av tre anestesisjuksköterskor och tre ambulanssjuksköterskor ska se över vilken kompetens som behövs i ambulanssjukv ården i olika situationer. Beslutet om att bilda gruppen togs vid ett möte mellan ambulanssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor och representanter för V årdförbundets lokala avdelning. Översynen är en konsekvens av att Landstinget Gävleborg har fattat beslut om att prioritera sjuksköterskor vid nyanställningar, detta för att uppn å m ålet med en sjuksköterska i varje ambulans, skriver V årdfacket.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/09



Stockholms läns landsting förlorade mot Mediaambulans
- Hade inte rätt att häva ambulansavtal

Stockholms läns landsting (SLL) hade inte rätt att häva entreprenadavtalet med Mediaambulans AB. Det sl år Högsta Domstolen (HD) nu fast i en dom.

Mediaambulans AB var en av de entreprenörer som fick uppdraget att bedriva ambulanssjukv ård p å entreprenad åt SLL fr ån första juli 1993. Ett halv år senare hävde SLL avtalet med omedelbar verkan, med motivering att Mediaambulans flera g ånger hade bytt personal under p åg ående uppdrag. SLL hävdade att detta hotade patientsäkerheten. N ågot som Mediaambulans inte höll med om, utan ans åg att SLL inte hade rätt att häva avtalet.

Tingsrätten och Svea Hovrätt gick p å landstingets linje. Men nu ger HD allts å Mediaambulans rätt.
- HD har uppenbarligen ej först ått hur allvarligt landstinget ser p å att byta personal under p åg ående ambulansuppdrag, säger landstinget i ett pressmeddelande.

SLL ska nu se över gällande ambulansavtal och i detalj försöka precisera vad en entreprenör f år och inte f år göra, skriver TV4:s text-tv.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/05



Välkänd lärobok i ny upplaga:
PHTLS: Basic and Advanced Prehospital Trauma Life Support

UPPSALA (A/F) den 5 mars -99
Nu har den fjärde utg åvan av kurslitteraturen inom PHTLS-konceptet kommit. Den har titeln "PHTLS: Basic and Advanced Prehospital Trauma Life Support" och är skriven av James L. Paturas (Editor), Elizebeth M. Wertz (Editor) och Norman E. Jr. McSwain (Editor).

Boken best år av 17 kapitel, varav tv å helt nyskrivna. Dessa är "Trauma Systems: The Right Patient in the Right Time to the Right Place" och "Military Medicine".

Boken kan beställas via NAEMT p å deras hemsida, https://naemt.org/phtls/, och har följande beställningsdata: Prehospital Trauma Life Support, 4th Edition, National Association of Emergency Medical Technicians (NAEMT) in cooperation with the Committee on Trauma of the American College of Surgeons (COT/ACS), ISBN: 08151-45691 - Book code: 30219.




Tvärvändning inom Landstinget i Jönköpings län
- Vaggeryd f år åter dygnsambulans

Som AF tidigare har rapporterat om s å har ambulanssjukv ården i Landstinget i Jönköpings län överskridit sin budget med 12 miljoner kronor. Landstingets tjänstemän förslog d å bland annat att dagambulansen i Vaggeryd skulle dras in. Men det förslaget raseras nu, d å oppositionen i form av kd, m, v, fp och mp har meddelat att de avser att g å samman och köra över s och c och deras minoritetsstyre och återinföra en dygnsambulans i Vaggeryd. Ett resultat av en stark opinion - b åde fr ån lokalpolitiker och inv ånare - sedan den deltidsbemannade dygnsambulansen försvann 1997.

En ambulans i Vaggeryd - bemannad av en ambulanssjuksköterska och en ambulanssjukv årdare - kommer att kosta tv å till tre miljoner per år.
- Det är en väldigt konstig prioritering. Gör vi detta kommer det att krävas nya sjukskötersketjänster och d å uppst år h ål i Värnamo, Jönköping eller Eksjö. Men vi f år böja oss för den majoritet som finns, säger landstingsr ådet Hans Toll (s).

Ambulansen kommer förmodligen att införas redan den första oktober i år, skriver Värnamo Nyheter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/03/01



Värmland har fattat beslut om det juridiska ansvaret
- Arrangörerna f år betala ambulansberedskapen

Uppemot 1,5 miljoner kronor kostade ambulansberedskapen för Landstinget i Värmland (LiV) vid olika idrottstävlingar och publika arrangemang under 1997. I vissa lägen är det rimligt att arrangörerna f år vara med och betala räkningen, anser landstingsstyrelsen, som nu lagt fast en prislista för servicen, skriver NWT.

I vissa sporter föreskriver tävlingsbestämmelserna att ambulans ska finnas p å plats - annars f år tävlingen inte genomföras. I dessa fall l åter landstinget fortsättningsvis arrangören st å för 10 procent av kostnaden vid mindre arrangemang, för 20 procent vid tävlingar p å nationell och internationell niv å. Landstingets andel betalas fr ån ett speciellt anslag p å 240 000 kronor.

Behovet av en policy har inte bara med ekonomin att göra, utan ocks å med det juridiska ansvaret när ambulanssjukv årdens personal ställer upp p å sin fritid. I beslutet sl ås fast vad som är att betrakta som tjänsteuppdrag respektive bisyssla.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/24



SOS Alarm åläggs lämna ut band

För över tv å m ånader sedan dog en 38- årig man i sin lägenhet i Malmö. SOS Alarm, som i samband med detta anklagades för tjänstefel och polisanmäldes, har ännu inte lämnat ut uppgifter till vara sig åklagare eller Socialstyrelsen.
- Vi har f ått en fullmakt fr ån anmälaren som vi har lämnat till SOS. Nu har vi fullföljt kraven SOS ställde för att ge oss bandinspelningarna. Gör de inte det blir det strid, säger kammar åklagare Ronny Jonsson.

Den döde mannens vänner försökte f å SOS att skicka en ambulans flera g ånger den aktuella kvällen. Enligt deras version tog det cirka 40 minuter innan det kom n ågon ambulans. SOS hävdar att det bara krävdes tv å samtal och att ambulansen larmades som prio 2. Men polisen har inte kunnat kontrollera om detta stämmer, d å SOS Alarm vägrat lämna ut bandet fr ån tillfället, skriver Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/20



Ume å startar specialistutbildning i ambulanssjukv ård

UME å (A/F) den 17 februari -99
Akut- och katastrofmedicinskt centrum (AKMC) i Ume å har som m ål att vara en forsknings-, utvecklings- och utbildningsenhet inom omr ådet personskadereduktion. Nu startar AKMC ambulanssjuksköterskeutbildning, som är ett samarbete mellan Akut- och katastrofmedicinskt centrum, Hälsohögskolan i Ume å och Räddningsskolan Sandö. Specialistutbildningen startar till hösten 1999, detta enligt AKMC:s hemsida.

För ytterligare upplysningar kontakta Agneta Brandt, e-post: agneta.brandt.us@vll.se.




EU-pengar till ambulanssjukv ården i Uppsala län

Ambulanssjukv ården i Landstinget i Uppsala län har f ått EU-pengar för att skapa ett integrerat telemedicinskt system med existerande teknologi, multimedia och telekommunikation för att förbättra kvaliteten i akutsjukv ården. Samarbetsländer är Spanien, Italien, Storbritannien, Irland, Portugal, Frankrike, Tyskland, Belgien och Grekland. Detta sker inom EU-programmet: Telematics Application - Health, Fjärde Ramprogrammet, skriver Landstinget i Uppsala läns personaltidning "Upptinget".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/17



Uppföljning av Georges och Mitch
Öppnare attityd i Katastrofmedicinsk utvärdering

Santo Domingo (A/F) den 17 februari -99
Pan American Health Organization, som är ett regionalt organ av FN/WHO har sammankallat till en uppföljning av förberedelser och katastrofinsatser i samband med de mycket omfattande orkanerna över Centralamerika hösten 1998.

Har d å Sverige n ågot att lära sig av s ådan uppföljning? Ja, naturligtvis har vi det. I första hand när det gäller svensk medverkan i internationellt katastrofarbete. Men även när det gäller samordnade insatser, som berör flera län vid omfattande svenska katastrofer. T ex vid s å extrem belastning p å sjukv ården att ett landsting inte har tillrackliga resurser och vid den belastning p å samhället i övrigt som torde följa av den stroleken p å katastrof. Det är värt att begrunda i en tid när regionala ledningsorgan stryps allt mer resursmässigt.

Flertalet av oss kan knappast först å den otroligt kraftiga p åverkan p å samhället och dess infrastruktur katastrofer av denna storlek skapar. Orkanerna slog till olika h årt i olika länder, men hos de värst drabbade var stora flertalet människor hemlösa. Och det är väl känt att s ådana omfattande katastrofer drabbar de svagaste i samhället allra h årdast.

Uppföljningen har visat en mycket positiv attitydförändring jämfört med m ånga liknande genomg ångar. Tidigare har ofta framställningarna varit falskt glättade, och talare har försökt övertyga åhörarna, och kanske sig själva, om hur förträffliga deras insatser varit. I dag märktes en mycket ärligare, öppnare och ödmjukare attityd än tidigare. Ambulansforum återkommer med fortsatt rapportering




L ång väntan p å hjälp
- Ambulansen dröjde en halvtimme

En patient som r åkat ut för ett olycksfall, fick vänta drygt 30 minuter innan det kom n ågon ambulans till undsättning. Eftersom den närmsta ambulansen, placerad p å Dalslands sjukhus, var upptagen tvingades ambulanspersonal köra fr ån Näl.
- Ibland är ambulanssituationen i v årt omr åde oerhört s årbar, säger Norra Älvsborgs ambulanschef Eva Niklasson.

Efter klockan sex p å kvällen finns det tre ambulanser i Dalsland som kan rycka ut. P å Näl finns det tre dygnsambulanser och en dagambulans.
- Vi samordnar naturligtvis v åra resurser i omr ådet s å l ångt det g år. V årt m ål är att vi ska n å 90 procent av befolkningen inom 20 minuter, och enligt den bedömningen ligger vi trots allt bra till, säger Niklasson till Elfsborgs läns allehanda (ELA).

Dessutom har Näl:s fordonspark utökats till viss del när det gäller dygnsambulanser eftersom ortopediverksamheten flyttat till Uddevalla sjukhus. Dessa ambulanser ska tillsammans täcka hela Dalsland, Norra Älvdalen ner till Göteborgsgränsen och även hjälpa till i Bohuslän när det behövs.
- Vi har länge p åpekat behovet av fler ambulanser och har därför f ått en viss utökning av dagambulansen, säger Eva Niklasson.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/13



Sk ånes ambulanshelikopter stationeras i Helsingborg?

Helsingborg kan bli försöksort för en sk ånsk ambulanshelikopter. Det som talar för detta är sjukhuset, helikopterflygplatsen och närheten till Danmark.
- Jovisst är Helsingborg en tänkbar ort, men det finns ocks å andra möjligheter, säger regionr ådet Carl Sonessons (m).

Regionr ådet Marita Zander-Schale (fp) som ska leda försöket, förtydligar:
- Allt beror p å vilken form projektet ska ha. En fast helikoptergrupp - d å blir det mitt i Sk åne, kanske Hörby. En grupp som normalt jobbar med annat och kallas samman vid varje larm - d å blir det Kristianstad eller Helsingborg.

B åda de städerna uppfyller kravet p å att ha en helikopterflygplats och ett sjukhus med akutsjukv ård. Men Helsingborg kan dessutom ta pluspoäng genom närheten till Danmark, med tanke p å ett eventuellt samarbete över gränserna.
- Och s å f år vi ju inte bara av slentrian ta Lund, Malmö eller Kristianstad. Helsingborg har inte f ått s å mycket av regionen, säger Carl Sonesson.

När projektet sätter ig ång är ännu oklart.
- Förhoppningsvis till sommaren men troligen senare i år, säger Marita Zander-Schale, till Helsingborgs Dagblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/10



Landstinget Sk åne har fattat beslut
- 50 procent av ambulanspersonalen ska vara sjuksköterskor

Regionledningen i Sk åne har fattat ett beslut om att en central ambulansenhet ska inrättas för hela Sk åneregionen, och att m ålsättningen inom denna ska vara att 50 procent av ambulanspersonalen är sjuksköterskor. Man har ocks å sagt ja till ett krav fr ån V årdförbundets lokala avdelning om att särskild omv årdnadskompetens ska tillföras enheten, skriver V årdfacket.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/08



Utökat Nordiskt Samarbete
Nordic-Baltic EMS Conference

Väster ås (A/F) den 8 februari -99
Ett utomordentligt initiativ för "utökat nordiskt samarbete" tas med den planerade Nordic-Balic EMS Conference som g år av stapeln i Tallin 26 " 28 maj år 2000.

Det finns i dag flera samarbetsprojekt inom det medicinska omr ådet mellan de nordiska länderna och v åra baltiska grannar. Idén till den här konferensen, som skall möjliggöra ömsesidigt utnyttjande av kunskap och erfarenheter fr ån de ing ående länderna, kom upp i samband med Rolf Granlunds uppdrag med katastrofplanering.

Estland, med Raul Adlas i spetsen, Lettland och Litauen deltar samtliga i planeringen. Av de nordiska länderna deltar hittills Sverige, Norge och Finland och organisatörerna hoppas att även Danmark skall vilja delta i organisation och planering.

Hittills har organisatörerna träffats en g ång i vardera Tallin och Stockholm. Nästa sammanträde äger rum i Riga 1 mars.

Sverige representeras i planeringen av Västmanlands läns landsting och Svensk ambulansägarförening. Björn Nysveen fr ån Väster ås berättar att man för närvarande jagar sponsorer. Detta är ju ett utsökt tillfälle för tillverkarna att visa upp sin förm åga för den samlade Nordisk-Baltiska ambulanskompetensen!

Björn avslöjar ocks å att tonvikten i programmet kommer att ligga p å HLR-programmen enligt American Heart Association och motsvarande europeiska program, ATLS och PHTLS, europeisk standardisering och övriga utvecklingsfr ågor. Man arbetar ocks å med att arrangera gemensamma resor till bra priser för att kunna h ålla den totala konferenskostnaden s å l åg som möjligt.




Ambulanssjukv ården i Norrland utvärderas
- Glesbygdsverket presenterar undersökningen i juni

300 politiker och näringslivsrepresentanter fr ån 34 kommuner i Norrlands inland samlades i dagarna tv å för att diskutera hur trenden skall vändas med minskad befolkning i Norrland. Glesbygdsverkets generaldirektör Pia Enochsson tvekade inte att använda krisstämpel p å regionen. åtgärderna m åste till snabbt för att vända den negativa trenden. I juni räknar hon med att presentera en utredning om hur glesbygden behandlas av offentliga organisationer - däribland ambulanssjukv ården, polisen och Räddningsverket, skriver DN.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/06



AISAB säljs ut
- Privatisering m ålet för landstinget

Inom Stockholms läns landsting (SLL) finns en mängd bolag och den nya borgerliga majoritetens m ål är att privatisera s å m ånga bolag som möjligt inom mandatperioden. Ett av de bolag som nu skall privatiseras är Ambulanssjukv ården i StorStockholm (AISAB), skriver Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/04



Dyrt åka ambulans i Göteborg
- Sjukhemspatient fick betala 1141 kronor för transporten

Marie Hellström fr ån Mölndal beställde en ambulans till sin pappa, som bor p å ett sjukhem i Göteborg, d å han blev d ålig hemma hos henne p å juldagen. När ambulansen kom, var hennes pappa bättre och ville åka direkt till sjukhemmet istället för till sjukhus. Nu har räkningen kommit - 1141 kronor kostade ambulanstransporten.
- Jag höll p å att smälla av. Jag hade ingen aning om att det kostar s å mycket. Det är oförskämt. Det här är massor av pengar för pappa, säger Marie Hellström till Göteborgs-Posten.

Mats Kihlgren är enhetschef p å Räddningstjänsten i Göteborg, som bedriver ambulanssjukv ård p å entreprenad åt Göteborgs stad, Han säger att Göteborg är unikt när det gäller ambulanstaxorna. Nästan överallt är ambulanssjukv ården skattefinansierad, men inte i Göteborg.
- Vi jobbar p å entreprenad och är bara delvis betalda med skattemedel. Resten f år patienten st å för. Det är det avtalet vi har, säger Kihlgren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/02/01



Räddningsarbetet vid bussolyckan i Fjärdhundra utvärderat
- Sjukv ården saknade larmplan

Länsstyrelsen i Uppsala län har nu utvärderat räddningsarbetet vid bussolyckan i Fjärdhundra och funnit brister som kunde f ått mycket allvarliga följder. En av bristerna var att den larmplanen var otydlig. Vid bussolyckan larmades inte den närmaste räddningsstationen. Om inte människor p å olycksplatsen ingripit och räddat människor, hade detta kunnat leda till att flera människor brunnit inne i bussen, skriver UNT. En bidragande orsak till felet var att det larm som kom in till SOS Alarm var otydligt. Den man som ringde visste inte riktigt var han befann sig.

Det största problemet som Länsstyrelsens utredare funnit i sjukv årdens agerande är att den saknar egna larmplaner.
- Det är inte tillfredsställande. Det behövs planer för att larma ut en ledningsläkare till olycksplatsen, säger Karl Barrljung vid Länsstyrelsen.

Enligt Lilian Antmo, sektionschef vid Landstinget i Uppsala län, p åg år det för närvarande en översyn av landstingets larmrutiner.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/30



Landstingsförbundet hävdar att Socialstyrelsens krav är orealistiskt

Socialstyrelsen vill att det inom fem år skall finnas en sjuksköterska i den ambulans som ska kunna ge läkemedelsbehandling. Detta anser Landstingsförbundet, i sitt yttrande till Socialstyrelsen, vara helt orealistiskt. De vill instället ha minst tio år p å sig för att införa detta, skriver Landstingsvärlden.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/22



SOS Alarm vägrar lämna ut uppgifter till polisen

SOS Alarm i Malmö polisanmäldes i början av detta år efter ett dödsfall. Men SOS vägrar att lämna ut bandupptagningen av 112-samtalet till polisen. Enligt polisanmälan dröjde det cirka 40 minuter innan det kom n ågon ambulans. SOS Alarm hävdar att detta berodde p å spr åksv årigheter. Nu st år utredningen stilla pga att polisen inte f ått tillg ång till banden, skriver Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/22



Nytt avtal i Uppsala
- Ambulanserna kvar p å brandstationen i 25 år till!

Den gamla brandstationen i Uppsala - där Landstinget i Uppsala läns ambulanser är garagerade - har stora brister i arbetsmiljön, bl a fukt, mögel och d ålig ventilation, och har dömts ut av Yrkesinspektionen. Den planeras därför att ersättas av en ny, centralt belägen brandstation inom en snar framtid. Även ambulanserna kommer d å att flytta till denna, eftersom Landstinget i Uppsala län har tecknat ett avtal med Uppsala Brandförsvar om att ambulanserna kommer att garageras p å brandstationen i 25 år till, skriver Upsala Nya Tidning. N ågon lokalitetsmässig integrering med den övriga akutsjukv ården finns s åledes inte med i landstingets planering de närmaste 25 (tjugofem!) åren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/19



H årda fysiska krav för sjuksköterskor i Uppsala

UPPSALA (A/F) den 19 januari -99
Landstinget i Uppsala län tog vid årsskiftet 97/98 över ambulanssjukv ården i Uppsala fr ån räddningstjänsten för drift i egen regi. Men när man nu rekryterar sjuksköterskor förefaller det ocks å som om man övertagit räddningstjänstens h årda anställningstester. Intresserade sjuksköterskor m åste genomg å följande tester:

*B årbärning - 80 kg /3 trappor
*Simning 200 meter
*Livräddning - dyka ner 4 meter och hämta en docka
*Bilkörning
*Löpning - 2,4 km under 14 minuter




Dalarna satsar p å sjuksköterskor i ambulanserna

Landstinget i Dalarna har nu bestämt att senast 2004 skall det finnas en sjuksköterska i varje ambulans. Man har därför utannonserat tio nya ambulanssjukskötersketjänster. De sjuksköterskor som tjänstgör inom ambulanssjukv ården kommer att f å titeln ambulanssjuksköterska, skriver V årdfacket.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/12



Ny ambulanshelikopter i Uppsala

Akademiska sjukhuset i Uppsala har f ått en ny ambulanshelikopter. Den nya helikoptern är en Lifeguard 993 med en marschfart av 300 km/tim, som liksom tidigare ägs av Norrlandsflyg, är mer miljövänlig, har modernare IVA-utrustning och bättre miljö i kabinen för s åväl personal som patient än i den gamla helikoptern - en Sikorsky S-76 A.

Till Göteborg tar det nu 1 timma och 25 minuter. Det är tio minuter snabbare än med den gamla helikoptern.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/09



Nytt löneavtal för ambulanssjukv årdare

Kommunal och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har slutit ett avtal för omkring 400 privatanställda ambulanssjukv årdare. Avtalet gäller till den 31 mars 2001.

Den 1 januari i år höjs lönen med tre procent eller lägst 450 kronor per heltidsanställd. Pengarna fördelas vid lokala förhandlingar med en individgaranti p å 300 kronor. Den 1 januari 2000 höjs lönerna med 3,2 procent eller lägst 480 kronor per heltidsanställd. Pengarna fördelas lokalt. Individgarantin är 200 kronor.
OB-ersätningen höjs den 1 januari i år till 24,30 och 71 kronor. Den 1 januari 2000 är OB-ersättningarna 24,71 och 73. Jourersättningen höjs den 1 januari i år till 32 kronor och ett år senare till 33 kronor. Beredskapsersättningen är fr ån den 1 januari i år 26 kronor och 1 januari 2000 27 kronor, skriver kommunal p å sin hemsida.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/09



Ambulanssjukv årdare nekade patient ambulans

I en insändare i Aftonbladet f år tv å ambulanssjukv årdare fr ån Stockholm kritik. De nekade en patient ambulanstransport, med motivering att han inte s åg "tillräckligt sjuk ut". Mannen hade f ått en propp i ett ben. P å grund av tidigare hjärtinfarkt och stomioperation hade patienten begränsad rörelseförm åga. De uppmanade patienten att istället ta taxi till akutmottagningen. Detta trots att sjukv årdsupplysningen hos SOS Alarm sände ambulansen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/08



Dagambulansen i Vaggeryd försvinner
- När Ambulanssjukv ården i Jönköpings län m åste spara

En grupp tjänstemän inom Landstinget i Jönköpings län kommer i mars att föresl å att dagambulansen i Vaggeryd försvinner. I juni f år landstingsfullmäktige ta ställning till förslaget.
Indragningen är ett av de besparingsförslag som "Programgruppen för akut omhändertagande" vid landstinget utreder just nu.
Besparingsförslagen beror p å att ambulanssjukv ården har överskridit sin budget med 12 miljoner kronor.
- Fullmäktige har sagt att vi m åste h ålla budget, säger Roger Hammarström till Jönköpings-Posten.

Innan landstinget tog över driften i egen regi fanns en dygnsambulans bemannad med deltidspersonal. Sedan landstinget tog över blev det en dagambulans mellan 9-15.
Roger Hammarström vill inte föregripa utredningens resultat, men han har sv årt att tro att det kommer att skilja sig fr ån vad 1996 års utredning kom fram till.
- I grundförslaget hade vi inte med n ågon ambulans alls i Vaggeryd, säger Hammarström.
N ågot som v ållade kraftiga protester bland ortsbefolkningen. Därav kompromissen med en dagambulans.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/07



Ny station inom ambulanssjukv ården i Jönköpings län
- Habo togs över fr ån Skaraborg

Landstinget i Jönköpings län tog officiellt över ansvaret för ambulanssjukv ården i Habo-Mullsjö fr ån Skaraborg vid årsskiftet. Men av praktiska skäl skedde bytet p å m åndagen.
Den första besättningen fr ån ambulanssjukv ården i Jönköping utgjordes av Ingemar Wahlfridsson och Camilla Andersson - som b åda är sjuksköterskor. Camilla är en av dem som har rotationstjänstgöring mellan ambulanssjukv ården och akutmottagningen p å Länssjukhuset Ryhov.
- Jag har ambulanstjänstgöring halva tiden och tjänstgör p å akutmottagningen den andra halvan. Det inrättades n ågra s ådana tjänster för ett par år sedan och det g år bra, säger Camilla Andersson till Jönköpings-Posten.

- Hela ambulansstyrkan i Jönköping är med i ett roterande schema som innebär att vi kommer till Habo-Mullsjö var sjätte vecka ungefär och har ett par tre jourdygn där, säger Ingemar Wahlfridsson.
Habo räddningsstation m åste därför nu byggas till. Det finns inga personalutrymmen för ambulanspersonalen, som nu tillfälligt f år bo i en inhyrd arbetsbod bakom stationen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/01/07



Ambulansen i Tyresö prövar datajournal

TYRESÖ (A/F) den 5 januari -99
Ett försök med datoriserad ambulansjournal kommer att genomföras inom Stockholms läns landsting.
Ambulansen i Tyresö, som drivs av Södertörns Brandförsvarsförbund, blir först ut. En dator kommer att placeras p å Södersjukhusets akutmottagning, där ambulanssjukv årdarna skriver in sina uppgifter vid framkomsten till SÖS. SOS Alarm AB kommer att skriva in de uppgifter som de erh ållit.

Projektledare p å CAK är Leif Jonsson.




Äldre Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]