<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanssjukv ården Dalarna m åste spara

Landstingets Dalarnas ambition är att ambulanssjukv ården ska n å 90 procent av befolkningen vid "prio 1-fall" inom 30 minuter.
- Det m ålet n år vi med r åge överallt, utom fjällhörnet, säger Harald Asplund, funktionschef i Falun med ansvar för bland annat ambulanssjukv ården i Dalarna.

Men det är ett m ål som kan bli sv årt att uppfylla. Ambulansen i Dalarna st år inför en bantning:
- Nästan tre miljoner. Det motsvarar mer än en dygnsambulans och det skulle äventyra 90-procentsm ålet. Därför m åste vi se över organisationen, och vill hitta en s å bra modell som möjligt. Ska man ändra ambitionsniv ån är det i s å fall ett politiskt beslut. Utg ångspunkten för oss är att beh ålla den servicen till befolkningen som vi har idag, säger Harald Asplund till Dala Demokraten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/23



GPS hjälper SOS Alarm h ålla reda p å ambulans

Norrbottens nya sjukhus Sunderbyn är beläget mitt emellan Lule å och Boden, med 20 kilometer till varje stadskärna. För SOS Alarm medför detta längre omloppstider för ambulanserna fr ån Lule å och Boden innan de blir lediga för nya uppdrag.
- Det räknar vi med att kunna kompensera med hjälp av ambulanspositionering via GPS s å att vi lättare kan finna närmaste lediga ambulans, säger SOS Alarm:s platschef i Lule å, Leif Markström, till SOS Signalen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/23



IVPA - I Väntan P å Ambulans
- nytt projekt i Norrbotten

IVPA - I Väntan P å Ambulans, är ett nytt, tv å årigt projekt som inleds strax före ny år. Det är räddningsvärnet i Gunnarsbyn som ska larmas vid akuta sjukv årdslarm och göra en första insats - i väntan p å att ambulans fr ån Boden ska anlända till platsen. Ett liknande projekt p åg år i L ångträsk, Pite å, skriver Landstingstidningen Norrbotten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/21



Utökad ambulansberedskap i Dalarna

Ambulanssjukv ården i Dalarna kommer att förstärkas med åtta extra ambulanser p å ny årsnatten. Framförallt gäller detta turistorten Sälen, men även övriga stationer i länet kommer att ha extra beredskap, skriver Landstinget Dalarnas tidning Personalinblick.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/21



Ullev åls Sykehus säger upp avtalet med Värmland
- har inte kapacitet att ta emot svenska patienter

Sv årt skadade patienter fr ån Värmland är inte längre välkomna till Ullev åls Sykehus, utanför Oslo. Anledningen är brist p å intensivv årdsjuksköterskor. En av tre tjänster är inte besatta. Detta meddelade Ullev åls sjukhusdirektör, Karl-Arne Johannesson, i m åndags Landstinget i Värmland, skriver Nya Wermlands-Tidningen (NWT).

Sedan årsskiftet 1994/95 har Landstinget i Värmland haft avtal med Ullev ål om att f å skicka sv årt skadade patienter med Norsk Luftambulanse (NLA) dit. Det har inte handlat om speciellt m ånga patienter, fyra, fem per år bara.
- Det har s å gott som uteslutande varit patienter som varit med om trafikolyckor, säger Jonas Holst, beredskapsöverläkare.

Nu blir det problem i Värmland. Sv årt sjuka patienter kommer istället att f å åka till Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) - antingen med ambulans eller med NLA:s ambulanshelikopter. Och därefter, eventuellt, hämtas av uppsalahelikoptern för vidare v ård p å Akademiska sjukhuset i Uppsala.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/21



Falcks frikända i kaffepausm ål
- dansk rätt fann inget juridiskt eller ekonomiskt ansvar

Falcks Redningskorps A/S kan inte göras juridiskt eller ekonomiskt ansvariga för
att deras räddare kom försent till en kvinna med hjärtstopp. Det beslutade rätten i Randers i veckan.

Kvinnan dog och hennes make, Allan Jensen, stämde Falck för att det tog över 18 minuter för ambulansen att n å fram till parets bostad - som l åg tre minuter fr ån Falck-stationen i Randers. Allan Jensen krävde 353 000 kronor i ersättning, men rätten avvisade kravet med motiveringen att det snarare är regel än undantag att patienter med hjärtstopp inte f år hjälp inom fem minuter, vilket Retslæger ådet har som krav p å Falck.

Allan Jensen överväger nu om han skall överklaga domen till landsretten. Den friande domen betyder att han skall betala 40 000 kronor i rätteg ångskostnader, skriver Politiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/14



Akut brist p å ambulanspersonal

Ambulanspersonalen vid ambulanssjukv ården i Karlstad har jobbat över i snitt en timme om dagen de senaste åren och det senaste året har övertiden ökat ytterligare. Nu kräver V årdförbundet och Kommunal, i en gemensam skrivelse, att landstinget akut rekryterar personal. De b åda fackförbunden har varit ganska frikostiga med att bevilja dispenser för övertid utöver 200 timmar per år, men nästa år kommer de att behandla dispensansökningarna betydligt mer restriktivt än hittills, skriver Värmlands Folkblad.

Även ambulansledningen h åller med om att personalen f år jobba mycket övertid.
- Visst har vi mycket övertid, säger ambulanschef Torbjörn Nyvall. Vi har haft lite otur med l ångtidssjukskrivningar och det är sv årt att hitta timvikarier som kan hoppa in. Men största orsaken till övertiden är belastningsökningen. Sedan 1996 har antalet uppdrag ökat med cirka 20 procent.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/12



Uppsalahelikoptern räddas av skattehöjning

De s k primäruppdragen med Akademiska sjukhusets ambulanshelikopter räddas kvar. Landstingets politiska majoritet - s, v och mp - höjer skatten med 30 öre nästa år.
Sjukhusstyrelsen planerar att använda en del av de nya skattepengarna till ambulanshelikoptern.
- Vi har ju f ått pengar till akut v ård. D å f år väl en del av pengarna användas till ambulanshelikoptern, säger Margareta Tufvesson, controller p å Akademiska sjukhuset och en av de tjänstemän som har jobbat fram budgetförslaget.

Ambulanshelikopterns verksamhet g år back med tv å miljoner kronor i år. Orsaken är att helikoptern utför primäruppdrag inom uppsalalandstingets omr åde, skriver Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/08



Ännu en räddningstjänst åker p å sjukv årdslarm

Allt fler räddningstjänster åker p å sjukv årdslarm. Nu senast är det Lindesbergs kommun och Örebro läns landsting som har enats om ett samarbete i Fellingsbro. Samarbetet g år ut p å att rädda liv och innebär att räddningstjänsten kommer att rycka ut p å sjukv årdslarm i väntan p å att ambulans ska komma. Den här satsningen ska starta i mars nästa år och kommer att f å en prövotid p å ett år.
- Vi tror att det här är ett bra initiativ eftersom det kan ta l ång tid att f å en ambulans till Fellingsbro, säger Göran Karlsson (s), som är ordförande i byggnads-, miljö- och räddningsnämnden i Lindesbergs kommun. Förhoppningen är att vi ska kunna rädda liv genom detta samarbete.

Om prövotiden i Fellingsbro blir positiv kan fler brandk årer i Lindesbergs kommun f å rycka ut p å sjukv årdslarm i framtiden, skriver Nerikes Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/12/05



Läkare kräver ambulanshelikopter

I Västra Götalandsregionen med 1,5 miljoner inv ånare finns ingen ambulanshelikopter. Det är Sven Martinell, med 15 års erfarenhet som helikopterläkare, som sl år larm.

Göteborg hade ambulanshelikopter mellan 1981 och 1996 i samarbete med polisflyget. Under de åren togs över 2 000 sv årt sjuka patienter om hand. Det handlande mest om hjärtinfarkter, stroke och sv åra olycksfall. Topp året var 1988 med 200 larm.

1996 lades verksamheten ned och sedan dess lever regionen med en nödlösning. Det är en s å kallad nödhelikopter fr ån Säve som kan larmas, men bara d å liv är hotat eller ingen annan möjlighet finns. Nackdelen är att dessa helikoptrar är tunga och inte lika lätthanterliga, rapporterar Medical Link.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/11/26



Ambulans p å entreprenad blev inte billigare

Att lägga ut ambulanssjukv ården p å entreprenad blev inte billigare för Region Sk åne, jämfört med att driva den vidare i egen regi. Det visar en granskning gjord av SR Malmöhus och SR Kristianstad, skriver SVT Text.

Beslutet att lägga ut ambulanssjukv ården p å entreprenad fattades av den borgerliga majoriteten i Region Sk åne i v åras. De exakta kostnaderna för verksamheten g år ej att fastställa, men Per-Ingvar Johnsson (c), som var med och fattade beslutet, bekräftar SR:s uppgifter.
- Syftet var ju att spara en slant, men s å blev det nog änd å inte, säger han.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/11/22



Räddningsvärn prövar akuta sjukv årdslarm

MARKBYGDEN (A/F) den 21 november -99
Räddningstjänsten i Pite å genom räddningsvärnet i Markbygden genomför ett projekt "“ Akuta sjukv årdslarm, s k Prio 1-larm - i samverkan med länsstyrelsen, Norrbottens läns landsting (NLL) och Statens Räddningsverk (SRV).

I byarna saknas räddningstjänstens deltidsstyrkor och ambulans. Däremot finns p å m ånga ställen väl fungerande räddningsvärn. Till flera glesbygdsbyar är körtiden för ambulans minst 30 - 40 minuter. Projektet innebär att räddningsvärnets personal, efter särskild utbildning, larmas samtidigt som ambulansen i samband med akuta sjukv årdslarm inom Markbygden.

Syftet med projektet är att hitta former för nyttjande av räddningsvärn som en första hjälpen-resurs vid akuta sjukv årdslarm, skriver NLL i ett pressmeddelande.




Prehospital debatt p åg år i Danmark

KÖPENHAMN (A/F) den 21 november -99
För närvarande debatteras det i Danmark hur framtidens prehospitala akutsjukv ård skall bedrivas och av vem. Det är det danska sjuksköterskefacket, Dansk Sygeplejer åd (DSR), och dess tidskrift Sygeplejersken som anordnat denna via sin webbplats: www.sygeplejersken.dk.

Debattledare är sjuksköterskan Tove Madsen och läkaren Steffen Högskilde. Debatten p åg år under perioden 29/10-1/12.




Patienter i ambulans far illa av vägbulor

De sköraste patienterna i ambulans far illa av vägbulor. Det hävdar SU-sjukv ården inom Västra Götaland och hoppas p å mjukare körväg p å ambulansernas huvudled mellan Mölndals sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset.
- Vägbulorna tvingar ambulansen antingen att krypa över farthindret eller utsätter vid passage med fart en sv årt skadad person för ytterligare v åld. Det är ganska uppenbart för de flesta att detta inte är en ideal behandling för en patient som kanske har flera frakturer i kroppen, säger Per Örtenwall.

Stefan Petersson, förest åndare för ambulanssjukv ården i södra Bohuslän, bekräftar bilden.
- Patienterna m år d åligt av att passera guppen. Det r åkar vi dagligen ut för p å Toltorpsgatan som är v år autobahn mellan Mölndals sjukhus och Sahlgrenska, säger Petersson till Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/11/21



Ny ambulansstation byggs i Vaggeryd

VAGGERYD (A/F) den 15 november -99
Ambulanssjukv ården i Vaggeryd, Landstinget i Jönköpings län, har under n ågra år levt en turbulent tillvaro. Innan 1997 bemannades ambulansen med deltidsanställd ambulanspersonal fr ån räddningstjänsten och garagerades i brandstationen. Sedan kom den nya ambulansorganisationen, som drivs i egen regi, och Vaggeryd fick endast en dagbil, som utgick fr ån Värnamo, och som placerades p å v årdcentralen.

Denna ville tjänstemännen efter n ågot år dra in d å ambulanssjukv ården skulle spara pengar. Besparingskravet drogs sedan tillbaka, och efter mycket protester fr ån inv ånarna, finns det nu ett politiskt beslut p å att Vaggeryd åter ska ha en dygnsambulans. Nu med heltidsanställd ambulanspersonal.

Därför ska nu en ny ambulansstation byggas. Det är produktionsköket i ett före detta äldreboende som ska byggas om och omvandlas till en ambulansstation med garage, förr åd, tvätthall, verkstad samt logement för ambulanspersonalen. Om allt g år enligt planerna ska den nya stationen vara färdig i februari nästa år. Den nya stationen kostar cirka 1,3 miljoner kronor, skriver Värnamo Nyheter.




NLL startar kurs i ambulanssjukv ård för sjuksköterskor

LULE å (A/F) den 15 november -99
Norrbottens läns landsting och dess utbildningsenhet, Doctum, startar nu en kurs i ambulanssjukv ård för sjuksköterskor. Kursen är p å 5 veckor och startar den 3 april 2000. Utbildningen syftar till att ge teoretiska och praktiska kunskaper i ambulanssjukv ård, räddnings- och sambandstjänst samt ge kunskaper om specifika sjukdomar och skador.

Utbildningen bedrivs som heltidsstudier i Boden, och kostar 16 000 exkl moms - allt enligt en annons i Landstingstidningen Norrbotten.




Akutväska stals fr ån ambulans

P å m åndagskvällen stals en akutväska fr ån en ambulans i Delsbo, Gästrikland. I akutväskan finns flera livsfarliga mediciner. Ambulanspersonalen hade fysträning p å en skola och n ågon tog sig in i omklädningsrummet och stal bilnycklarna till ambulansen. Polisen i Gävle har ännu inga sp år efter gärningsmännen, rapporterar WighNews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/11/10



Ambulanssjukv ården i Västmanland år 2000-säkrat

I Västmanlands alla 14 ambulanser finns en dator som används för att ta EKG p å patienter, kallat Mobimed. Sedan ett år tillbaka har ansvariga för år 2000-säkringen vid ambulanssjukv ården i länet arbetat med att säkra sina datorer inför millennieskiftet. Leverantören av Mobimed-systemet, Ortivus, har g ått igenom datorerna i varje ambulans. Fem av datorerna, de äldsta och först inköpta, kommer inte att klara skiftet till det nya millenniet, utan kommer att bytas ut.
- Ambulansens system har första prioritet av alla landstingens system och före september m ånads utg ång var alla v åra datorer säkrade, säger Stefan Eldving, ansvarig för år 2000-säkringen, till Landstinget Västmanlands tidning Västmannakontakt.

Inte bara datorerna har säkrats. Inget har lämnats åt slumpen. Allt som kan tänkas p åverka ambulanspersonalen i sitt arbete har g åtts igenom. Mercedes har lämnat garantier p å att ambulanserna kommer att fungera som vanligt. OK har intygat att deras bensinpumpar kommer att fungera. Telia har garanterat att personsökare och telefoner kommer att fungera.
- Vi är inte oroliga för millennieskiftet och det känns inte som n ågot stort bekymmer för oss. De problem vi har kunnat förutse har vi undersökt. Vi har intyg fr ån alla leverantörer att deras utrustning ska klara millennieskiftet, säger Stefan Elfving.

Säkringen av ambulanssjukv årdens utrustning kommer att kosta landstinget cirka 100 000 kronor.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/11/05



Politiker bryr sig inte om sjukhusets önskem ål
Ambulanssjukv ården ska privatiseras

Hela ambulansverksamheten inom NU-sjukv ården, som best år av sjukhusen Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus (och som är en del av Västra Götalands län), ska upphandlas i konkurrens. Detta trots starka önskem ål fr ån sjukhuset Näl om att beh ålla den sjukhusbaserade ambulanssjukv ården i egen regi, skriver Göteborgs-Posten.

I Dalsland och Bohus är ambulanssjukv ården utlagd p å entreprenad sedan länge. Vid sjukhusstyrelsens senaste möte blev det en borgerlig majoritet (v och s ville ha mera information och deltog inte i beslutet) om att även Näl-ambulanserna ska upphandlas.
- Det är självklart. Vi kan inte ha olika system inom NU-sjukv årdens omr åde, säger Peter Heien (c) ordförande i sjukhusstyrelsen. Sedan har givetvis Näl ocks å rätt att lämna anbud. Är de bäst f år de anbudet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/31



Ovanligt kort ambulansutryckning

För en tid sedan kolliderade tv å bilar p å Jakobsbergsvägen i Hudiksvall. Bilisterna hade dock tur i oturen d å olyckan skedde strax utanför ambulansstationen vid Hudiksvalls sjukhus.
Ambulanspersonalen s åg vad som hände och kom snabbt till undsättning och kunde ta hand om tv å skadade och chockade En ångersbor inom loppet av en halv minut. B åde makarna klarade sig lindrigt undan, men kvinnan fick ligga kvar p å sjukhuset under natten för observation, skriver Hudiksvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/29



Ambulanssjukv årdarnas arbetsmiljö studeras

UME å (A/F) den 29 oktober -99
Nästan 44% av alla anställda inom ambulanssjukv ården anger att de under det senaste året haft kroppsliga besvär eller andra besvär som de sätter i samband med sitt arbete. Arbetslivsinstitutet vid Ume å Universitet och sjukgymnasten och doktoranden Ulrika Aasa kommer därför att genomföra en landsomfattande studie av ambulanssjukv årdarna.

En enkät kommer under hösten 1999 att skickas ut till all personal, den kommer sedan att ligga till grund för fortsatta mätningar av arbetsmiljön. Utifr ån enkätens svar kommer 100 ambulanssjukv årdare fördelade p å storstad, tätort och landsbygd att tillfr ågas om medverkan i projektet, d å en ergonomisk analys av deras arbetsuppgifter och hjälpmedel ska utföras. Även mätningar av stress och den fysiska kapaciteten kommer att göras. Därefter sker en utvärdering av hur arbetsmiljön kan förbättras samt hur individens förutsättningar kan förbättras, skriver Kommunal.




Ambulanshelikopterverksamhet i kris
- f år inga extra pengar till primäruppdrag

Tidigt i v åras kom beskedet om att uppsalahelikoptern saknar närmare tv å miljoner kronor i sin budget. Varje år utför ambulanshelikoptern cirka 300 primäruppdrag. Det är dessa uppdrag som har orsakat budgetunderskottet. Styrelsen för sjukhuset har begärt mer pengar till helikoptern. Men p å m åndagen sade politikerna nej.
- Sjukhuset m åste klara verksamheten med de pengar som finns i budgeten, säger Mats O Karlsson (s), landstingsr åd, till Upsala Nya Tidning.

Styrelsen för Akademiska sjukhuset ska försöka hitta ett sätt att rädda den akuta verksamheten. Men sjukhusets ekonomi är d ålig. Den senaste prognosen som kom för en vecka sedan, visar att sjukhuset g år back med 75 miljoner kronor i år.
- Vi f år överväga vad landstingsstyrelsens beslut innebär för ambulanshelikopterns verksamhet, säger Gunnar Hofring (s), ordförande i styrelsen för Akademiska sjukhuset.
- Jag kan inte utesluta att de akuta transporterna försvinner. S å pass allvarlig är den ekonomiska situationen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/27



Den lyckade återupplivningens baksida
Var tredje patient fick best ående hjärnskador

En kartläggning av patienter som överlevt ett hjärtstopp utanför sjukhus i Göteborg har nyligen genomförts av Hjärtstoppsmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Kartläggningen, som omfattar 33 patienter mellan 18 och 75 år, visar att mellan 33 och 50 procent av patienterna fick best ående hjärnskador.

Patienterna har kvarst ående problem, vilka omfattar nyinlärning, initiativförm åga och spatial förm åga, vilket f år stora konsekvenser i det dagliga livet. Kunskapen och beredskapen utanför sjukhus för att ta hand om dessa patienter med hjärnskador är dock mycket bristfällig, skriver Dagens Medicin.

Fotnot: Hjärtstoppsmottagningen, som har bedrivits i projektform sedan 1996, har inte kunnat permanentas eftersom Sahlgrenska inte har fattat beslut om att finansiera verksamheten. Mottagningen läggs därför ned vid årsskiftet. Syftet med mottagningen har bl a varit att kartlägga omfattningen av hjärnskador hos patienter som överlevt ett hjärtstopp utanför sjukhus i Göteborg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/26



Lyckat projekt med defibrillering

I Uppsala län har ett projekt där deltidsbrandmännen har defibrillerat visat sig vara mycket lyckat. Patienter i glesbygd med akuta hjärtproblem f år nu hjälp mer än dubbelt s å snabbt. Det tar 17-18 minuter för en ambulans att n å en patient i n ågon av Uppsala läns glesbygdsorter. För deltidsbrandmännen tar det 7-8 minuter, skriver Dagens Medicin som hänvisar till Radio Uppland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/26



Ambulansupphandling i Sk åne klar

KRISTIANSTAD (A/F) den 25 oktober -99
Regionstyrelsen i Sk åne har idag fattat beslut om ambulanssjukv ården inom länets fem ambulansdistrikt. Regiondirektören har f ått i uppdrag att genomföra upphandlingen enligt nedanst ående:

Ambulansdistrikt 1 (Malmö - Trelleborg)
Malmö Brandk år

Ambulansdistrikt 3 (Helsingborg - Ängelholm)
Helsingborgs Brandförsvar

Ambulansdistrikt 2 (Lund - Landskrona)
Ambulansdistrikt 4 (Kristianstad "“ Hässleholm)
Ambulansdistrikt 5 (Ystad "“ Simrishamn)
Falck Ambulans AB




Fel nödnummer i landstingsannons

Oskarshamns kommuns växel blev mer eller mindre nedringd p å fredagen, sedan senaste numret av kommunens informationstidning kommit ut till alla hush åll. P å tidningens sista sida har Landstinget i Kalmar Län en halvsidesannons; i en speciell text, markerad i rött, st år att läsa: "Vid sv åra olycksfall och akut, livshotande sjukdom ska du alltid ringa efter ambulans direkt p å telefon 121".
- Felet är naturligtvis mycket beklagligt, men det hela rör sig helt enkelt om ett kommunikationsproblem. Tyvärr upptäcktes inte felet vid korrekturläsningen, säger biträdande chefen för Norra hälso- och sjukv årdsförvaltningen, Stefan Jutterdal, till Barometern.

Fotnot: Det rätta nödnumret, inte bara i Sverige utan i hela Europa, är sedan 1 juli 1996 som bekant 112, och ingenting annat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/25



Sjukhusledning struntar i tidigare fattat beslut
Undersköterska ska vara arbetsledare inom ambulansen

För en vecka sedan beslutade sjukhusledningen vid Torsby sjukhus, Landstinget i Värmland, att anställa en undersköterska som arbetsledare inom ambulanssjukv ården.
Detta beslut accepteras inte av V årdförbundet, som istället vill att tjänsten skall g å till en sjuksköterska - n ågot som ocks å överensstämmer med det omorganisationsbeslut som fattades i april för tv å år sedan.
Arbetsgivaren har änd å - efter förhandlingar med V årdförbundet - beslutat att undersköterskan skall f å jobbet som arbetsledare. Därför begär nu V årdförbundet centrala förhandlingar i ärendet, skriver Nya Wermlands-tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/23



Ambulans var snabbt p å plats

En ambulans fr ån södra Stockholm var snabbt p å plats vid en älgolycka p å onsdagskvällen. Det var nämligen den som krockade med älgen. I ambulansen fanns ingen patient, enbart ambulanspersonalen. De var p å väg söder ut för att hämta en patient. Det var dock ingen akututryckning. Olyckan inträffade vid klockan 20.20 p å Nynäsvägen, ungefär en mil söder om Västerhaninge. B åda fördes efter olyckan till Södersjukhuset i Stockholm för kontroll, men hade inga allvarliga skador, skriver TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/21



Norrlands helikopterbataljon blir kvar

Norrlands helikopterbataljon, som har avtal med Västerbottens läns landsting till 2001, blir kvar, men reduceras. Detta framkom ig år d å den socialdemokratiska riksdagsgruppen informerades om den militärpolitiska styrgruppens förslag.
- Det ser ljusare ut än i m åndags. Norrlands helikopterbataljon kommer inte att finnas med i regeringens försvarsproposition i november, säger Lennart Klockare (s) till NSD.

Kommunalr ådet Christian Lindgren pratade i g år med försvarsministern, Björn von Sydow (s).
- Antalet helikoptrar i landet reduceras. Bodens helikopterverksamhet bli kvar, men minskas.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/20



Norrlands helikopterbataljon ska läggas ned
- har avtal med Västerbottens landsting till 2001

Norrlands helikopterbataljon i Boden är Skandinaviens största helikopterförband. Nu ska den läggas ned.
- Det är en vansinnig hantering av samhällsresurser. Vi m åste f å folk här uppe att först å vilken resurs vi är. Att släppa det här utan kamp vore vansinnigt, säger Per-Anders Hansson, flygadjutant och flygförare.

Norrlands helikopterbataljon har i alla fall avtalsknuten verksamhet med Västerbottens läns landsting till 2001.
- Att lägga ned här är en vansinnig hantering av samhällsresurser. Vi behövs i händelse av katastrofer. Vi förflyttar oss snabbt. Det visade vi inte minst när vi flög ned och hjälpte till med släckningsarbetet vid den stora skogsbranden i Stockholm i somras, säger Per-Anders Hansson till NSD.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/19



Efter 20 års provisorium
Ny ambulansstation i Avesta

Ambulanssjukv ården i Avesta flyttar nu in i en ny ambulansstation. Därmed är över 20 års provisorium över. Ända sedan 1978 har ambulanspersonalen kamperat i provisoriska lokaler. Dessförinnan dömdes de gamla ut av Yrkesinspektionen.
- De provisoriska lokalerna skulle vi ha medan ny ambulansstation byggdes, men det kom förslag efter förslag som vi m åste säga nej till eftersom de i praktiken aldrig skulle ha fungerat, säger Jan Hammar, en av veteranerna som suttit med i den grupp som planerat den nya stationen.

Den nya garagedelen är ihopbyggd med en äldre fastighet s å att alla utrymmen nu finns under ett tak. För den personal som arbetar natt finns det nya, fräscha sovrum och det nya matrummet är av bästa slag.
- Dessutom f år vi en betydligt bättre utfart nu. Den gamla gick i princip över huvudentréns g ård med risk för fotgängare, bussar och andra fordon. Nu kan vi dra direkt ut mot utfarten till stora vägen utan att riskera att trängas med andra, säger Jan Hammar.

I november är det tänkt att den nya ambulansstationen ska invigas. Ett öppet hus planeras till början av nästa år, skriver Landstinget Dalarnas tidning "Inblick".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/19



Region Sk åne har fattat beslut om
Upphandling av akutbilsverksamheten

LUND (A/F) den 16 oktober -99
Nuvarande avtal med befintliga akutbilsentreprenörer i Region Sk åne g år ut 1999-12-31. Regionstyrelsen beslutade i samband med beslutet att inleda upphandlingen av ambulanssjukv ården i Region Sk åne, "att en särskild upphandling av akutbilsverksamheten skulle inledas snarast".

Hälso- och sjukv årdsberedningen beslutade därför 1999-08-31 om direktiv för upphandling av akutbilsverksamheten i Region Sk åne. Hälso- och sjukv årdsberedningen beslutade 1999-10-12 att ordföranden, efter MBL-förhandling, godkänner underlaget.

Följande tidsplan anges p å Region Sk ånes hemsida: V 39 upphandlingsunderlag klart, V 41 tas beslut om upphandling och upphandlingen inleds, V 46 avslutas upphandlingen och V 48 tas beslut om entreprenörer i Regionstyrelsen.




För f å ambulanser larmades vid brandkatastrofen

Vid brandkatastrofen p å Hisingen i Göteborg för snart ett år sedan (29 oktober), avstod SOS-centralen i Göteborg fr ån att kalla p å ambulanser fr ån Kungsbacka, detta trots att det fanns en s ådan begäran fr ån dem som ledde arbetet p å brandplatsen, skriver Aftonbladet.
Femton ambulanser körde i skytteltrafik till och fr ån brandplatsen p å Herkulesgatan. Änd å var det inte nog.
- Jag begärde hjälp fr ån Kungsbacka, via SOS-centralen, eftersom jag visste att de fanns i v år region den natten, säger Stefan Pettersson, ansvarig för ambulanserna vid brandkatastrofen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/16



Trots att ambulansupphandlingen inte är klar
Falck annonserar efter sjuksköterskor

I senaste numret av V årdfacket, sjuksköterskornas facktidning, annonserar Falck Ambulans AB efter sjuksköterskor till ambulanssjukv ården i Region Sk åne. Detta trots att ambulansupphandlingen är omgärdad av sekretess och l ångt ifr ån klar.
Inte ens politikerna vet förrän den 25 oktober vilka anbudsgivarna är. Först d å kommer politikerna att kunna ta ställning till vilka som ska ta hand om ambulanssjukv ården i de fem sjukv årdsdistrikten, skriver Kristianstadsbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/14



Nya turer inom Region Sk ånes ambulanssjukv ård
Läkarbilar f år inget nytt avtal

I 19 år har Ove Grauers tv å läkarbilar ryckt ut i Malmös kranskommuner, Lund-, Eslöv- och Hörbyomr ådet. Men om drygt tv å m ånader försvinner de tv å läkarbilarna. Region Sk åne har struntat i att ens försöka förlänga avtalet med Grauers företag, Sydsvensk Läkarkonsult AB.
- Region Sk åne är en märklig soppa, där politiker och tjänstemän g år i otakt med varandra, säger Ove Grauers till KvP.

Ove Grauers avtal med Region Sk åne g år ut vid årsskiftet.
- Sedan i januari har jag försökt f å tillst ånd ett nytt. Men inget har hänt. Därför har jag tvingats säga upp min personal. Det är totalt 25 personer som blir utan jobb, säger Grauers.

Regionr ådet Henrik Hammar har ärendet p å sitt bord.
- Vi har olika system när det gäller den typ av v ård som Ove Grauers erbjuder inom regionen. Det är inte tillfredsställande. Men entreprenörer som Ove Grauers f år acceptera att det tar tid när man jämkar samman olika kulturer. Vi kommer imorgon (i tisdags) att ta beslut om en ny upphandling. D å kan Grauers lämna in anbud, som alla andra.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/14



Region Sk åne betalar ambulansutbildning

Sjuksköterskor som läser specialistutbildningen i prehospital akutsjukv ård f år nu betalt av Region Sk åne. Detta trots att de efter utbildningen kommer att arbeta hos privata ambulansentreprenörer, t ex Falck.

Fram till nyligen finansierades högskoleutbildningen av Länsarbetsnämnden. När stödet därifr ån upphörde hamnade utgiften hos de olika sjukv årdsdistrikten. Men eftersom ambulanssjukv ården skall privatiseras, var inte distrikten intresserade av att betala utbildningen.

När sjuksköterskorna blev varse om detta, hoppade nästan hälften av utbildningen. De nio som fortsatte utbildningen kommer nu att f å bidrag av Region Sk åne. Detta allts å trots att de inte kommer att arbeta hos Region Sk åne, skriver Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/12



Volvo-ambulans vägrade starta vid larm
- det elektroniska startskyddet slog inte ifr ån

I maj förra året var ambulanspersonalen i Hällefors ute p å ett ärende med sin ambulans. Det är en Volvo som utrustats med ett elektroniskt centrall ås. När personalen l åser ambulansen skyddas bilen ocks å av ett elektroniskt startskydd. När de ställde ifr ån sig bilen l åste de som vanligt med hjälp av den nya elektroniken. I nästa ögonblick gick larmet. En patient behövde omedelbart köras till sjukhuset i Lindesberg. Dörrarna till ambulansen gick upp men det elektroniska startskyddet slog inte ifr ån. Ambulanspersonalen kunde trots upprepade ansträngningar inte förm å bilen att starta.
- Det här var en helt ny situation för oss och naturligtvis var det obehagligt. Vi trodde systemet var idiotsäkert, säger Anders Eklind, som är ansvarig för ambulanserna, till Nerikes Allehanda.

Nu fick en akutambulans tillkallas fr ån Nora samtidigt som läkarjouren i Hällefors kallades ut till den väntande patienten. Det innebar att patienten fick vänta ytterligare 25-30 minuter innan ambulansen fr ån Nora var p å plats. Verksamhetschef Göran Ermedahl har g ått igenom det inträffade. Hans bedömning är att den fördröjning som uppstod inte p åverkat det medicinska händelseförloppet för den väntande patienten.
- Numera l åser vi dörrarna med nyckeln vilket innebär att det elektroniska startskyddet inte kopplas in, förklarar Anders Eklind.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Landstinget i Örebro byter till gult

Hallsberg har f ått en ny ambulans, en klargul bil som tutar fram vid br ådskande sjuktransporter. Distriktet, som innefattar Örebro, Hallsberg och Askersund, köpte in fyra ambulanser. Tre hamnade i Örebro och den fjärde bilen fick Hallsberg. Askersund förs ågs med en ny bil redan i fjol.
- Det är den s å kallade dygnsbilen, den som g år dygnet runt, som är utbytt. Men det är samma utrustning som i den gamla bilen. Enda skillnaden är att den är n ågot större, och s å är det ju d å den gula färgen. Det är en EU-bestämmelse som ligger bakom det, förklarar Sven-Erik Fritz, som är ansvarig för ambulanserna i Hallsberg, för Nerikes Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Sunderby sjukhus blir utan ambulans

Det nya länssjukhuset i Sunderbyn blir utan ambulans. Landstingsstyrelsen fastställde tidigare att en ambulans och en akutbil skulle stationeras vid sjukhuset. Sjukv årdsdistriktet föresl år nu i sitt svar p å direktiven för år 2000 att ambulansen i Sunderbyn flyttas till Lule å. Det betyder att Lule å f år tre och Boden tv å heldygnsambulanser. Akutbilen blir dock kvar, skriver NSD.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Omkomne ambulanssjukv årdaren hade sv åra skador

Den 36- årige ambulanssjukv årdare som avled efter en cykelolycka i Gopa i augusti fick i fallet sv åra skallskador. Obduktionen visar att de var s å omfattande att han aldrig skulle ha återhämtat sig även om hans läge upptäckts i anslutning till olyckan.

Det har ocks å klarlagts att han legat skadad i minst en och en halv timme innan han upptäcktes av en förbipasserande. Utredningen av olyckan har visat att olyckan inträffade senast klockan tre p å natten. Nu blev han i stället liggande först till 04.30 d å en förbipasserande upptäckte honom och slog larm. Sen dröjde det allts å ytterligare drygt tre timmar till först polis och sen ambulans n ådde platsen. D å var 36- åringen redan död, skriver Dala-Demokraten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Ambulansen i Nybro g år med plus
- antalet transporter fler än beräknat

I Nybro bedriver räddningstjänsten ambulanssjukv ård p å entreprenad åt landstinget i Kalmar. Räddningsnämnden är den enda nämnd i Nybro kommun med ett litet plus, den noterar ett preliminärt överskott p å 22 000 kronor. Det beror främst p å att intäkterna fr ån ambulansverksamheten blir större än nämndens ledamöter räknat med.
- Andraambulansen rullar betydligt mer än vad avtalet säger. Avtalet är p å 300, men prognosen är p å 700 transporter i år. Det som g år utöver 300, betalar landstinget med 1 320 kronor per resa, säger Erik W ångmar (c), vice ordförande i räddningsnämnden, till Östra Sm åland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Ambulansbristen i Gästrikland ska utredas

Ambulansöverläkare Lena Wahlin informerade nyligen primärv ården, länssjukhuset i Gävle och hälso- och sjukv årdsnämnden om ambulansbristen i Gästrikland under ett möte. Fr ån ambulanssjukv årdens sida anser man att det borde finnas minst ytterligare en ambulans tillgänglig i Gävle. Det fattades dock inga beslut under detta möte.
- Vi fick inte tillräckligt med information för att fatta beslut. Vi ska i stället avvakta tills en utredning om ambulanssituationen är färdig, säger hälso- och sjukv årdsnämndens ordförande Ann Lidman (s) till Arbetarbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/06



Ökade chanser för hjärtpatienter i Halland

HALMSTAD (A/F) den 5 oktober -99
Tiden är det avgörande för den som drabbas av hjärtinfarkt. Ju snabbare behandling, desto större delar av hjärtmuskeln räddas. Därför kommer nu ambulanssjukv ården i Halland att ta EKG p å patienter med bröstsmärtor och sända det till hjärtspecialist p å sjukhus. 12 av 17 ambulanser i Halland h åller just nu p å att utrustas med EKG-utrustning. Nästa steg blir att ge propplösande behandling redan p å väg in till sjukhus.




Inga problem att f å sjuksköterskor
- Landstinget i Jönköpings län har m ånga sökande

Ibland uttrycks farh ågor för sv årigheter att rekrytera sjuksköterskor till ambulanssjukv ården. Detta är n ågot som Landstinget i Jönköpings län inte har märkt n ågot av. Idag best år nästan hälften av personalstyrkan av sjuksköterskor.
- Vi har m ånga sökande till dessa tjänster, av b åda könen, säger avdelningsförest åndaren för ambulanssjukv ården i södra sjukv årdsomr ådet, Helena Östblom till Värnamo Nyheter.

I samband med att ambulansutredningen antogs 1996 beslutade landstinget att anställningskravet skulle vara sjuksköterska. I södra sjukv årdsomr ådet, där ambulansstationer finns i Värnamo, Gislaved och Vaggeryd, anställdes 14 sjuksköterskor 1997, sedan dess har ytterligare åtta sjuksköterskor anställts. Men endast sex av de fast anställda är kvinnor.
- M ånga tjejer har sv årt för att uppfylla kraven p å fysisk styrka, framförallt vid bärtesterna, säger Helena Östblom.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/04



Patient kapade ambulans

En man i Särna kapade en ambulans p å lördagskvällen. Mannen hade beställt ambulansen via SOS Alarm, men när den kom fram till hans bostad överrumplade han personalen som skulle ta hand om honom. Mitt för ögonen p å ambulanspersonalen hoppade mannen in i fordonet, startade och körde iväg.

En anhörig till mannen s åg händelsen och skyndade sig att köra ifatt honom. Släktingen lyckades f å stopp p å mannens framfart. D å stal mannen släktingens bil och körde iväg. Under tiden anlände en polispatrull, som länspolisen i Falun sänt ut. Efter en stund lyckades poliserna förm å biltjuven att stanna och l åta sig gripas. Vid ankomsten till polisstationen delgavs han misstanke om bilstöd och rattfylleri, rapporterar TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/10/03



Inköpt ambulans skänks till Turkiet

Hjälporganisationen Hjärta till hjärta har f ått ihop pengar till att köpa tre ambulanser som nu ska fraktas ner till Turkiet. Den här g ången finns en körklar ambulans med ombord.
- Den här Mercedesambulansen, modell 1989, är köpt för 50 000 kronor i Strömstad, där den gick i trafik till i förra veckan. Den är betald med pengar fr ån en nybildad stiftelse i Danmark, SOS Turkiet, säger Hjärta till hjärtas grundare Sixten Widerstedt, till Östgöta-Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/30



"Trauma Transfer" - årets uppfinning i Halland

HALMSTAD (A/F) den 27 september -99
Landstingsstyrelsen i Halland har vid sammanträdet 99 09 20 beslutat att tilldela Anders Erlandsson, Landeryd 1999 års Uppfinnarstipendium p å 40 000 kr för utveckling av "Trauma Transfer", en madrass som används vid transport av traumapatienter genom hela v årdkedjan.

Anders har utvecklat madrassen i samarbete med akutkliniken p å Länssjukhuset i Halmstad. Med madrassen kan patienten fixeras i ett säkert läge och materialet gör att tryckskador p å patienten reduceras. Madrassen kan ocks å användas genom hela röntgenprocessen. Produkten är miljöanpassad.




Räddningstjänst tvingas agera ambulans

Deltidsbrandmännen vid Räddningstjänsten i årjäng har under de senaste tre m ånaderna tvingats rycka ut fyra g ånger vid akuta sjukdomsfall - n ågot de saknar utbildning för - eftersom det ej funnits n ågon ambulans ledig. Nu vill räddningschefen i årjäng, Roger Jansson, att Landstinget i Värmland utbildar deltidsbrandmännen och att landstinget betalar för utryckningarna. Detta om räddningstjänsten ska fortsätta ersätta ambulansen, skriver TV4 Värmland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/25



Malmö Brandk års ambulanspersonal utsätts för v åld
- utredning om arbetsvillkoren p åg år

Under sommaren har det vid ett flertal tillfällen hänt att patienter och anhöriga slagits med Malmö Brandk års ambulanspersonal. Klimatet har h årdnat anser en ambulanssjukv årdare, som inte v ågar framträda med namn i Sydsvenskan.

Den värsta incidenten för den anonyme ambulanssjukv årdaren var när han och hans kollega skulle kolla tillst åndet hos en ung man, synbarligen helt utslagen av sprit. Helt rutinmässigt fr ågade de om vilka droger patienten möjligen kunde tagit.
- Men när vi fr ågade den här killen tog det hus i helsike. Hans kompisar tryckte upp oss mot väggen och skulle sl å ihjäl oss, säger han.

Redan före sommaren tillsattes en utredning om hotbilden mot personalen efter en diskussion med yrkesinspektionen. Utredningen skall vara klar i slutet av året. Dock efterlyser ambulanssjukv årdaren redan nu en larmanordning till kom-radion av den typ som polisen har.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/21



Svensk anestesisjuksköterska hjälte vid bussolyckan i Tyskland
- deltog i räddningsarbetet trots skador

Bland de skadade vid bussolyckan i Tyskland fanns anestesisjuksköterskan Thomas Höjdén fr ån Ambulanssjukv ården åm ål. S å fort han kom ut ur bussen deltog han i räddningsarbetet. Thomas satte dropp, fixerade frakturer, tog hand om bussens extrachaufför, informerade den tyska räddningspersonalen och ringde till SOS International. Sedan blev han själv förd till sjukhus. Thomas hade skador i axeln och knäet samt en bruten näsa. Den drog han själv rätt utanför bussen.
- När man är s å bedövad s å känns det inte, den sitter perfekt, säger han till Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/21



Volvoambulanser byggs av Wiman

Företaget Anders Wiman AB i Sandviken blir det företag som f år Volvos förtroende att bygga och marknadsföra deras personbilsambulanser. Volvo Car Special Vehicles har letat i hela Europa efter en lämplig samarbetspartner, men fastnade allts å för Wiman - som sedan i somras ägs av Föreningssparbankens investmentbolag Sparta. För Volvos räkning ska företaget tillverka inledningsvis mellan 25 och 30 ambulanser om året. S å sm åningom ska produktionen utökas till 100 per år, rapporterar TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/21



Ännu en deltidsk år åker p å sjukv årdslarm

Att deltidsk årer p å landsbygden f år uppgiften att åka p å sjukv årdslarm har blivit allt vanligare. Nu har turen kommit till deltidsk åren i Hassela i Hälsingland. Det tar cirka 20 minuter för ambulansen att ta sig mellan Jättendal och Hassela. En tid som nu kan komma att kortas eftersom det ser ut som om deltidsk åren i Hassela ska f å åka p å akuta ambulansuppdrag. Det handlar inte om att Hassela ska f å n ågon egen ambulans, eller att deltidsk åren ska ta över ambulanspersonalens arbete. Det handlar istället om att snabbt vara p å plats för att ge första sjukv årdsinsats och ge ett psykologiskt stöd, skriver Hälsinglands Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/20



Oförklarligt ambulansfel i Östergötland
- Vägverket tvivlar p å uppgifterna

Förra veckan drabbades ännu en Chevrolet-ambulans i Östergötland av att bromsarna slutade fungera. Men b åde Vägverket och den svenska Chevrolet-importören ställer sig tveksamma till rapporteringarna. Det var under en utryckning i Östergötland som den senaste incidenten inträffade. Samma fel har rapporterats flera g ånger fr ån just Östergötland, men inget fel p å bromsarna har hittats. Nu börjar Vägverket tvivla p å riktigheten i rapporterna.
- Vi har gjort omfattande tester utan att hitta n ågra fel och det är bara i Östergötland som förarna har rapporterat om problem. Jag m åste säga att det är ganska märkligt, säger Kjell Bäckman, chef för Vägverkets fordonsavdelning, rapporterar Hälsinglands Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/18



Ambulanspersonalens hälsa i fara
- Yrkesinspektionen kräver att bristerna åtgärdas

Ambulanspersonalen vid v årdcentralen i Likenäs, Landstinget i Värmland, riskerar sin hälsa genom att g å till jobbet. Detta konstaterar Yrkesinspektionen efter en inspektion. Bland annat saknas kunskaper i lyft- och förflyttningsteknik, med risk för att ambulanspersonalen f år belastningsskador. Yrkesinspektionen vill därför att ambulanspersonalen f år återkommande träning och utbildning i ämnet. Dessutom saknas det en ögondusch i ambulanshallen. Yrkesinspektionen kräver nu att landstinget före november m ånads utg ång redovisar hur de skall åtgärda bristerna, skriver Nya Wermlands-tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/16



Värmland vill förlänga avtalet med NLA

Vid årsskiftet g år Landstinget i Värmlands avtal med Norsk Luftambulanse, NLA, ut. Avtalet gäller för de västra och norra sjukv årdsdistrikten i Värmland. Men beredskapsöverläkare Jonas Holst har ännu inte f ått n ågot besked fr ån norrmännen. Han hoppas och tror dock att det kommer att förlängas.
- Det grundar jag p å att vi inte har hört n ågot och att belastningen p å Ullev ål har kunnat minska genom att ambulanshelikoptern lämnar i Karlstad, säger Jonas Holst till Nya Wermlands-tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/16



Inbrott i ambulans under uppdrag

En ambulans under uppdrag i Norrköping utsattes för inbrott p å m åndagskvällen. Ambulanspersonalen skulle hämta en hjärtsjuk äldre man. När de kom ned med patienten fann de ambulansen full av krossat glas. Tjuvarna hade slagit sönder sidorutan till förardörren och tagit en mobiltelefon.
- De använde ett av v åra egna glaskrossverktyg som vi har för nödlägen. Det sitter i ett sk åp bak i bilen, berättar ambulanssjukv årdare Tommy Karlsson.

Eftersom larmet gällde hjärtstillest ånd, hade tv å ambulanser kallats till platsen. Mannen kunde därför skyndsamt föras till sjukhuset i den andra ambulansen, skriver Östgöta-Correspondenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/15



Rikstäckande ambulanshelikopternät i fara
- Staten vill inte bidra med pengar

Det blir inga statliga pengar till ett nationellt system med ambulanshelikoptrar. Näringsdepartementet vill inte bidra med pengar och Socialstyrelsens förslag om ett rikstäckande ambulanshelikopternät, best ående av 15 baser, som presenterades i maj i år lämnas utan åtgärd. Näringsdepartementet lämnar nu åt landstingen att st å för en vidare utbyggnad av ambulanshelikoptersjukv ården. Socialstyrelsen kommer inte att agera mer i fr ågan, skriver Dagens Medicin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/14



Nya bromsfel p å ambulanser

Ytterligare en ambulans av märket Chevrolet har drabbats av bromsproblem. Denna g ång är det en ambulans i Finsp ång som helt plötsligt förlorade bromsförm ågan. D å ambulansföraren skulle bromsa upptäckte han att bilen helt saknade bromsförm åga, men lyckades änd å hejda framfarten utan att n ågon kom till skada. Bromsfelet uppstod bara n ågon dag efter att General Motors (GM) visat en rapport om hur bromsfelet skulle lösas. Den aktuella ambulansen skall nu undersökas i Norrköping, uppger WighNews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/09



Förslag fr ån danska läkare:
Läkarbemannade ambulanser kan ersätta akutmottagningar

Ledande läkare inom den prehospitala akutsjukv ården i Danmark föresl år att de sm å sjukhusens dygnetrunt-beredskap läggs ner. Detta kan göras om man förstärker ambulanssjukv ården, genom att sätta läkare i ambulanserna. Det danska sjuk- och hälsoministeriet har, i en nyligen publicerad rapport, konstaterat att man kan spara 1 miljard danska kronor p å att lägga ner de sm å sjukhusens akutmottagningar. Läkarna bedömer att det behövs omkring 20 ambulanser, bemannade med en erfaren anestesiläkare, skriver Dagens Medicin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/07



Göteborg planerar anställa 60 sjuksköterskor

Räddningstjänsten i Göteborg, som bedriver ambulanssjukv ård p å entreprenad åt Västra Götaland, planerar nu för Socialstyrelsens krav p å en sjuksköterska i varje ambulans, där läkemedel ska kunna ges. Det är tänkt att en ambulansbesättning i framtiden ska best å av sjuksköterska och ambulanssjukv årdare med undersköterskeutbildning och 20 veckors ambulansutbildning. Om förslaget g år igenom fullt ut behöver räddningstjänsten anställa cirka 60 sjuksköterskor, enligt enhetschef Mats Kihlgren, skriver Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/06



Socialstyrelsen vill skapa fem katastrofmedicinska centra
Professor orolig för att kompetensen sprids

Socialstyrelsen vill att staten satsar 30 miljoner kronor årligen p å forskning och utbildning inom katastrofmedicin. Spetsforskningen inom omr ådet är eftersatt, anser myndigheten. Pengarna ska satsas p å fem kunskaps- och forskningscentra. Dessa skall vara kopplade till befintliga forskningsinstitutioner eller universitet, och inriktade p å forskning inom allmän katastrofmedicin, str ålmedicin, angrepp med biologiska vapen, katastrofhälsov ård och katastrof toxikologi (giftolyckor), skriver Dagens Medicin.

Idag finns endast en professur inom katastrofmedicin, och den finns i Linköping. Professor Sten Lennqvist gläder sig åt att Socialstyrelsen vill satsa p å "hans" omr åde. Men han anser ocks å att det finns en fara med att sprida ut forskning och utbildning p å m ånga centra.
- Risken är att ingen av dem blir bärigt. Fr ågan är om det finns forskningspengar och utbildningsuppdrag s å det räcker till vart och ett?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 99/09/01



Fler Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]