<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

En person dödad av ambulans

En norsk ambulans körde i g år ihjäl en mötande bilist p å E 18 utanför Stokke i Norge. Olyckan uppstod d å ambulansen, som inte var under utryckning utan bara skulle transportera en nyligen höftopererad patient, kom över p å fel körbana i den täta eftermiddagstrafiken.
- Ambulansen träffade en mötande lastbil i sidan och brakade s å in i en personbil. Den krockade ocks å med en taxi innan olycksfärden slutade i diket, säger Olaf Klövstad vid Tönsbergspolisen till den norska tidningen Dagbladet.

Personbilens förare omkom. Men b åde ambulansens personal och dess patient klarade sig mirakulöst fr ån olyckan utan skador. Orsaken till olyckan är ännu inte klarlagd.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/30



Uppsalahelikoptern kan f å sponsor

Ambulanshelikoptern vid Akademiska sjukhuset i Uppsala (UAS) kan f å pengar fr ån en privat sponsor. Sjukhusledningen, som länge sagt nej till reklam inom sjukv ården, för nu diskussioner med ett försäkringsbolag om ett avtal som kan ge sjukhuset miljoninkomster. Anledningen är att avtalet kan bidra till att f å bukt p å ambulanshelikopterns d åliga ekonomi.

Varken försäkringsbolaget eller sjukhusets chefsläkare Bo Lindberg vill dock kommentera uppgiften.
- Vi för diskussioner med en sponsor. Jag vill inte bekräfta n ågot innan diskussionerna är avslutade, säger Lindberg, till Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/28



Sunderbyn förbereder för en sjuksköterska i varje ambulans

Sunderbyns sjukv årdsförvaltning inom Norrbottens läns landsting förbereder sig nu p å att införa en sjuksköterska i varje ambulans. Det man stöder sig p å är Socialstyrelsen föreskrift SOSFS 1999:17. Föreskriften innebär att år 2005 tas möjligheten bort för ambulansöverläkarna att utfärda generella direktiv för icke legitimerad ambulanspersonal.

Detta leder i Sunderbyns fall till att sjuksköterskor nu m åste rekryteras. Det betyder ocks å att flera vikarierande ambulanssjukv årdare f år st å tillbaka. N ågot som inte ses med blida ögon av ambulanssjukv årdarnas fackförbund, Kommunal.
- Man negligerar ambulanssjukv årdarnas kompetens. Det är "legitimationsmaffian" som driver p å. Det är ingenting som vi tycker om men vi m åste acceptera det, säger Jaan-Erik Lundqvist, ombudsman för Kommunal, till Kommunalarbetaren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/28



Statistik fr ån ambulansetjenesten vid Ullev ål sykehus visar att
Antalet överlevande efter hjärtstopp minskar

Utryckningstiderna för Oslos ambulanser har ökat med i genomsnitt tre minuter p å sex år. Detta efter besparingar p å ambulansetjenesten vid Ullev ål sykehus En konsekvens att detta är att endast åtta procent av de patienter som idag f år hjärtstopp i Oslo överlever. 1994 var siffran 12 procent. Tidningen Aftenposten beskriver att "Nödhjelpen i Oslo er langt d årligere i dag enn p å 70-tallet. Frykter du hjertestans, bör du flytte fra Oslo" .

Ett uttalande som delvis delas av ledaren för "Verdenskomitéen for hjerte-lunge-redning (ILCOR)", professor Petter A. Steen, och som är den som har offentliggjort den uppmärksammade statistiken.
- Jeg har prövd å holde kjeft utad i alle år. Jeg har sl ått alarm internt p å Ullev ål sykehus, og skrevet i tidsskrifter. Da jeg begynte p å Ullev ål sykehus i 1974, var jeg stolt av å jobbe der. Det er lenge siden. N å föler jeg at Ullev ål er et sykehus p å vei utforbakke.

Nu har dr Steen och en kollega, dr Sunde, skrivit brev b åde till fylkeslegen och ledningen för Ullev åls sykehus för att upplysa dem om den illavarslande statistiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/24



Utryckande ambulans fick vattenplaning och voltade

I morse inträffade en v åldsam trafikolycka i Mölndal och tre unga män skadades sv årt, varav tv å fick allvarliga skallskador. En av de utryckande ambulanserna, vilken kom fr ån Räddningstjänsten Storgöteborg och dess brandstation i stadsdelen Majorna, som skulle bist å de skadade fick vattenplaning p å väg mot olycksplatsen, voltade och körde av vägen vid BP-macken i Mölndal. Ambulanspersonalen klarade sig utan sv årare skador, men fick föras till sjukhus för undersökning, rapporterar Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/16



Uppsalas ambulanshelikopter havererade

Uppsalas ambulanshelikopter havererade för en tid sedan. Den hade just hämtat en patient i Faringe. När den skulle lyfta slog stjärtrotorn i ett träd. Piloten lyckades landa utan att n ågon skadades. Patienten hämtades i stället med ambulans och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala för v ård, rapporterar Aftonbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/15



Ambulansstationen i Överboda angripen av mögel

Ambulansstationen i Överboda är sedan en vecka tillbaka övergiven. Personalen har tvingats utrymma lokalen p å grund av hälsoskäl. I stället har ambulanspersonalen tillfälligt flyttat in i Skutskärs brandstation.
- Personalen har m ått d åligt länge och vi tror att det är mögel i lokalen, säger Bert-Ola Ek, ambulansförman.

Att luften varit d ålig i lokalen har personalen känt av i flera år. De flesta har haft känningar av retningar i luftvägarna. Men det var inte förrän när tv å kollegor fick tv å kraftiga astmaanfall som flytten blev ett faktum. Ledningen för Akutkliniken, Landstinget i Uppsala län tog beslut om att flytta ambulansen och har nyligen tecknat ett avtal med Älvkarleby kommun p å sex m ånader om att f å stationera ambulansen i brandstationen.
- Jag tror inte att ambulansen kommer att komma tillbaks till den gamla stationen för den är i s å d åligt skick, p åpekar Bert-Ola Ek, till Arbetarbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/04/14



Ingen riksförening för sjuksköterskor i prehospital akutsjukv ård

STOCKHOLM (A/F) den 11 april 2000
Det blir ingen riksförening för sjuksköterskor i prehospital akutsjukv ård. Inte ännu i alla fall. Det stod klart ig år sedan en motion som inlämnats till Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma (RST) om att bredda föreningen s å att den även skulle omfatta sjuksköterskor inom prehospital akutsjukv ård avslagits vid årsmötet under Traumadagarna 10-11 april, Folkets Hus i Stockholm. Detta med motivering att motionen inte har behandlats tillräckligt. Även det föreslagna namnbytet avslogs.
- Styrelsen kommer nu att bearbeta motionen s å att den kan behandlas vid nästa årsmöte. Tanken är fortfarande att bredda föreningen och inkludera denna verksamhet som idag saknar en nationell föreningsrepresentation, säger Susanne Odelskog, medlemsansvarig hos RST.




Fortsatt ambulansavtal för Värmland med NLA

ARVIKA (A/F) den 1 april 2000
Avtalet som västra och norra sjukv årdsdistriktet inom Landstinget i Värmland (LiV) har med Norsk Luftambulanse (NLA) och Ullev åls sykehus och Sentralsjukhuset i Akershus (SiA) fortsätter som tidigare. Det skriver västra sjukv årdsdistriktet i ett informationsblad.

Avtalet omfattar s k primäruppdrag, vilket innebär att NLA rycker ut vid större olyckor. Praktiskt p å olycksplatsen g år det till s å att NLA:s anestesiläkare tar direktkontakt med Ullev ål för att ta reda p å om det finns möjlighet att ta emot patienter där. Är inte detta möjligt, vänder man sig till bäst lämpade akutsjukhus i LiV. Diskussionerna som funnits om att avtalet ska sägas upp är därmed inte aktuella.




Landstinget Gävleborg hotas av vite
- har inte åtgärdat brister i arbetsmiljön

Nu hotas Landstinget Gävleborg av vite för att ännu inte ha åtgärdat brister i arbetsmiljön p å ambulansstationen vid Gävle sjukhus.

Bristerna fann Yrkesinspektionen redan v åren 1998. De bestod i att det var för kallt i narkossköterskornas rum i källaren och det fanns för f å jourrum, omklädningsrum, klädsk åp och kontorsrum. Förr ådsutrymmen saknades helt och ambulansgaraget och tvätthallen var för sm å sett till antalet fordon och storleken p å fordonen.

Landstinget Gävleborg lämnade förslag p å åtgärder i september 1998, men har enligt Yrkesinspektionen ännu inte genomfört desamma, skriver Arbetarbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/31



Ambulans med höggravid kvinna i krock

En ambulans med en höggravid kvinna i körde p å en plogbil natten till tisdagen. Ingen skadades.

Ambulansen var p å väg till Västerviks sjukhus med en kvinna som skulle föda barn. P å riksväg 33, i jämnhöjd med Ankarsrum, hade en plogbil stannat vid vägkanten. Ambulansföraren försökte ocks å stanna, men bilen gled i snön och slog emot ena plogvingen. En ny ambulans tillkallades och kvinnan kunde sedan fortsätta sin resa mot sjukhuset, rapporterar Östra Sm åland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/31



Landstinget i Kalmar län byter ambulanskoncept
- överger personbilsambulanser för större bilar

Landstinget i Kalmar län byter nu ambulanskoncept. Man överger personbilsambulanserna till förm ån för de lite större VW-ambulanserna. Man har nyligen köpt tv å stycken ambulanser, byggda av Profile i Finland, som ska utvärderas inför en eventuell större order. B åda bilarna har VR6-motor.
- Vi tror inte längre p å vanliga personbilar för det här jobbet. Vi har tidigare köpt Volvoambulanser, men Profileambulansen har ju en helt annan volym. Mycket rymligare, säger Claes Gustafsson, Landstinget i Kalmar län, till Transportmagasinet.

Även ambulanssjukv årdaren Ingela Gunnarsson tycker att den större ambulansen har sina fördelar.
- Men den upplevs inte som större att köra. Vi har haft en Profileambulans i ett par m ånader och jag tycker att den är suverän att köra. Man sitter högre och har en helt annan överblick i trafiken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/24



Räddningsvärn redo för akutv årdsinsatser
- med stöd fr ån kommunen, EU och landstinget

Nu är räddningspersonalen vid räddningsvärnet i Gunnarsbyn redo för akutv årdsinsatser. En 60 timmars akutsjukv årdsutbildning har gett dem möjlighet att ge en första insats vid olyckor och akuta sjukdomsfall.
- Det är en trygghet b åde för oss och de i omr ådet, säger Kjell Engström, en av de tolv som f ått utbildningen, som är ett pilotprojekt i Bodens kommun, till NSD.

Brandstationen i Gunnarsbyn ligger mitt i byn. 14 personer tillhör räddningsvärnet. Tolv av dessa har f ått utbildningen. Det är kommunen, EU och landstinget som ligger bakom denna provverksamhet. Om ett år ska de göras en utvärdering och är den positiv kan mer personal p å stationer ute i byarna f å den här utbildningen. Meningen är att de ska åka ut i väntan p å ambulans när det blir ett s å kallat prio 1-larm. Det kan till exempel gälla en hjärtinfarkt eller en trafikolycka. Det tar cirka 45 minuter innan en ambulans är p å plats i deras omr åde, som för övrigt är väldigt stort; sju mil l ångt och fyra mil brett. Innan ambulansen kommer ska de kunna göra en första insats, vilket till exempel kan var hjärt- och lungräddning.

Brandmännen f år ocks å ge syrgas, vilket var en viktig del under deras utbildning.
- Vi har till och med f ått lära oss hur vi klipper av en navelsträng, berättar Kurt Selberg.
Förlossningsdelen lärde de sig p å Sunderby sjukhus. Nack- och ryggskador, bränn-, kyl- och frätskador, debriefing, lyft- och bärteknik och trauma är n ågra av de andra delarna som ing ått i utbildningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/23



Stort intresse för Volvos nya ambulans

Trots att Volvos nya ambulans inte ens har visats för branschen är intresset mycket stort.
- Vi har redan f ått in m ånga beställningar, berättar Rolf Eriksson p å Anders Wiman AB som ska tillverka ambulansen tillsammans med Volvo.

Just nu p åg år tester av olika slag för att se om bilen h åller m åttet. Premiärvisningen av Ambulans S80 kommer att ske p å en p å en brittisk ambulansmässa i sommar. Motoralternativen blir m ånga, hela S80:s ordinarie sortiment kommer att finnas i modellprogrammet.
- Det vassaste alternativet blir en femcylindrig lätttrycksturbo med fyrhjulsdrift, säger Rolf Eriksson till TV4 Nyheterna.

Volvo och Anders Wiman AB räknar med att kunna starta leveranserna sent i höst.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/23



Ambulansen kom - efter 12 timmar!

Ouppmärksamhet hos polisen i Odense, Danmark fördröjde ett larm i över 12 timmar. En narkoman hittades p å en offentlig toalett, men ambulansen kom aldrig. Först dagen efter - och efter ett nytt larm - blev narkomanen hämtad, och d å var han död. Orsaken var att polisen inte brydde sig om en larmsignal fr ån datorn. Larmet kom fr ån Falcks dator, som inte hade mottagit larmet. Odense-polisen har nu överlämnat undersökningen till Statsadvokaten för Fyn, skriver Beredskapsinfo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/07



Sparkad ambulanschef stämmer Region Sk åne

Den av Region Sk åne sparkade ambulanschefen Per Andersson har nu stämt sin arbetsgivare. Han vill att tingsrätten ogiltigförklarar hans avsked och ger honom jobbet tillbaka samt tvingar regionen att betala skadest ånd för kränkning. Att tingsrätten och inte arbetsdomstolen skall avgöra ärendet beror p å att Andersson inte är fackligt engagerad.

Enligt stämningsansökan anklagar regionen Andersson för att ha struntat i att redovisa en handkassa p å 11 000 kronor samt l åtit bli att betala ett par parkeringsavgifter.
"“ Grundlöst, kassan har redovisats, säger advokat Mikael Westerberg till Sydsvenskan. Och även om tingsrätten tycker att Andersson misskött sig är inte det grund för uppsägning, hävdar Westerberg å sin klients räkning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/03/01



Patienten vägrades ambulans - dog

Patienten kräktes och hade sv årt att andas. Tillkallad ambulanspersonal ville inte köra honom till sjukhus.
"“ Ambulansv årdaren tog blodtryck och tittade i hans öron och ögon "“ sedan konstaterade han att det kunde vara halsfluss och att de inte körde friska människor i ambulansen. I stället uppmanade han oss att ringa v årdcentralen, berättar patientens mamma för Aftonbladet.

Patienten fick själv ta sig till Malmö Allmänna sjukhus. Läkaren där konstaterar att han är blek, orolig och stressad. Han kallsvettas, har andnöd och förhöjd hjärtverksamhet. Änd å dröjer det nästan tv å timmar innan patientens röntgas. Därefter beslutas det att man skall dränera luften i patientens kropp. P å vägen dit f år patienten plötsligt hjärtstillest ånd. Massiva insatser görs för att rädda hans liv "“ men allt är förgäves. Efter 35 minuters kamp ger läkarna upp "“ och patienten förklaras död.

Malmö allmänna sjukhus har inte anmält patientens dödsfall till Socialstyrelsen "“ vilket man normalt gör när det finns tveksamheter i v ården.
"“ Med tanke p å hur det gick m åste vi g å igenom förloppet och undersöka om n ågra misstag beg åtts "“ och vid tveksamhet skall det anmälas enligt Lex Maria, säger nu chefsöverläkare Peter Jerntorp.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/29



Lyckad räddningsinsats var egentligen misslyckad

Den 8 juli förra året brann den norska färjan Prinsesse Ragnhild utanför Vinga. 1 200 personer fick evakueras. I medierna framställdes det som en perfekt räddningsinsats. Men nyligen kom Sjöfartsverket med en rapport som p å hela 26 punkter pekar p å att det krävs m ånga förbättringar i räddningsarbetet.

Ett av de värre felen var att det tog tv å timmar och tjugo minuter innan den första specialstyrkan, RITS (räddningsinsatser till sjöss) fr ån Göteborg, över huvud taget kom ombord i färjan. Det var för övrigt 35 minuter efter det att branden var släckt. I detta ing år att det finns akutberedskap med helikoptrar p å Säve och deras organisation finns alldeles i närheten av olycksplatsen.

Det finns mycket kritik i rapporten, men Sjöfartsverkets Ulf Hallström betonar till GP att han vill se klara förbättringar kring hur helikoptrarna ska användas i nya räddningsaktioner.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/22



Socialstyrelsen granskar Falck Ambulans
- anmälda enligt Lex Maria

Falck Ambulans AB misstänks ha brustit i v ård sedan en 69- årig man avlidit efter en hjärtinfarkt. Ambulansen som kom till platsen saknade en syrgasväska. Falck Ambulans AB hävdar dock att det inte alls saknades n ågon syrgasväska, utan att ambulanspersonalen inte gav mannen ett optimalt omhändertagande.

Ärendet ska nu granskas av Socialstyrelsens regionala tillsynsmyndighet i Stockholm enligt Lex Maria - efter anmälan av chefsläkare Anders Skjöldebrand, CAK. Om Falck Ambulans har brustit i sitt utövande kan deras fem årsavtal med landstinget komma att omprövas, skriver DN och Kommunalarbetaren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/19



Falck Ambulans ig ång i Stockholm

Sedan den 1 februari i år bedriver Falck Ambulans AB ambulanssjukv ård p å tv å distrikt åt Stockholms läns landsting. Av de 40 ambulanssjukv årdare fr ån MT Ambulans AB som tyckte att det nya löneavtalet med nya arbetsgivaren, Falck Ambulans, var för d åligt, hade 17 av dem änd å till slut accepterat den nya arbetsgivaren. Företaget har nu besatt alla de 100 tjänsterna, men har p å grund av avhoppen tvingats anlita en del vikarier och timanställda, skriver Kommunalarbetaren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/19



Mobitexsystem ur funktion i tv å veckor
- ambulanser kunde inte sända prehospitala EKG

Utan att meddela sjukhusen i Kalmar län stängde Telia i tv å veckor av Mobitexsystemet för ambulanssjukv ården. Systemet används bl a för att skicka prehospitala EKG till läkare som kan ställa diagnos p å hjärtpatienten redan i ambulansen. Avstängningen har anmälts till Socialstyrelsen.

Det var i mars 1999 som systemet sattes ur funktion under 14 dagar. Förh ållandet upptäcktes av en leverantör av EKG-överföringsutrustningen under en garanti åtgärd. Det avstängda Mobitexsystemet resulterade i en anmälan, gjord av chefsläkare Thomas Hammarskiöld, till Socialstyrelsen i Jönköping. Men Telia st år inte under Socialstyrelsens tillsyn utan föresl år att fr ågan ska tas upp direkt mellan landstinget och Telia.
- Telia har ett stort ansvar eftersom de är det enda företaget p å det här omr ådet. Det här är ju en samhällsfunktion som m åste fungera, säger Roland Johansson, verksamhetschef för ambulanssjukv ården i Kalmar län, till Östra Sm åland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/19



Ambjörn definitivt räddad

Ambulansnallen Ambjörn i Östergötland är nu definitivt räddad. Detta sedan en radiokanal startat en insamling. P å sex timmar hade deras lyssnare skänkt 21 000 kronor till Ambjörn.
- M ånga som ringde in var arga över att landstinget ens kunde tänka tanken att dra in p å n ågot s ådant, berättar Fredrik Kliman, programchef p å Radio Match. Vi beslutade d å att starta en insamling för att rädda nallen.

Det positiva beskedet om Ambjörn lär ocks å glädja m ånga östgötar. Bara tanken att ta bort n ågot som skall trösta sjuka barn som tvingas åka ambulans har f ått folk att ringa och skriva insändare för att rädda nallen, skriver corren.se.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/18



En olycka kommer sällan ensam
Knivskadad i ambulansolycka

En olycka kommer sällan ensam. När en knivskuren man fr ån Karlskoga fördes till Regionsjukhuset i Örebro (RSÖ) krockade ambulansen. Inga personskador har rapporterats men färden till Örebro blev fördröjd eftersom en ny ambulans m åste skickas ut för att ta över transporten.

Mannen som är i femtio års åldern hade blivit knivskuren och blödde ymnigt. Ambulans kom snabbt till platsen och kunde föra mannen till lasarettet i Karlskoga. Där syddes s året och mannen gjordes sedan i ordning för transport vidare till Örebro.

Ambulansfärden till Örebro blev dramatisk. I Lannakorsningen, ungefär mitt emellan Örebro och Karlskoga, kolliderade ambulansen. En ouppmärksam bilist svängde upp p å Europavägen och ambulansföraren hann inte väja. Ingen person skadades vid sammanstötningen men ambulansen demolerades s å sv årt att den blev obrukbar. En ny ambulans m åste rekvireras fr ån Örebro vilket innebar ytterligare fördröjningar. Tillst åndet för den skadade femtio åringen är stabilt och inte livshotande, rapporterar Nerikes Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/17



Utan förklaring och med omedelbar verkan
Region Sk ånes ambulanschef fick sparken

Region Sk ånes ambulanschef Per Andersson har blivit sparkad med omedelbar verkan. Varför han fick sparken är där ingen p å regionen som vill svara p å. Per Andersson har varit ansvarig tjänsteman för den b åde ifr ågasatta och olagliga ambulansupphandling som genomdrevs i fjor. Sedan upphandlingen har Per Andersson inte varit i tjänst och det har skvallrats i korridorerna om att han aldrig mer skulle komma tillbaka till sin tjänst.

Per Andersson kom nyligen tillbaka fr ån en utlandsresa och har kontaktat advokat för att bestrida uppsägningen. Enligt advokaten har ingen anledning för uppsägningen uppgivits i det brev Per Andersson f ått fr ån regionen. Personalchefen p å Region Sk åne, Torgny Levinsson uppger dock till Radio Kristianstad att Per Andersson vet om anledningen, men i övrigt vill han i nuläget inte kommentera n ågot mer.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/02/16



Ambulansorganisation rekryterar efter upphävd lag

BOR åS (A/F) den 13 februari 2000
Ambulanssjukv ården vid Södra Älvsborgs sjukhus (Bor ås lasarett och Skene lasarett) söker i dagens Göteborgs-Posten ambulanssjuksköterskor. Arbetsgivaren beskriver att: "ambulanssjuksköterskan deltar i alla förekommande arbetsuppgifter inom ambulanssjukv ården och skall, med utg ångspunkt fr ån Hälso- och sjukv årdslagen, åliggandelagen jämte generella direktiv fr ån ambulansöverläkaren med ett etiskt förh ållningssätt och i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet utöva ambulanssjukv ård".

åliggandelagen är sedan den 1 januari 1999 ersatt av Lag (SFS 1998:531) om yrkesverksamhet p å hälso- och sjukv årdens omr åde. Det är en sammanslagning och vissa mindre ändringar av fem tidigare lagar: Behörighetslagen, Disciplinp åföljdslagen, Kvacksalverilagen, Tillsynslagen och åliggandelagen.




Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma breddas?
Planeras omfatta även sjuksköterskor i prehospital akutsjukv ård

BÄLINGE (A/F) den 6 februari 2000
Legitimerade sjuksköterskor som är verksamma i den prehospitala akutsjukv ården saknar idag en egen riksförening. Men detta är n ågot som Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Trauma (RST) vill ändra p å. En annan anledning är att föreningen har f ått m ånga förfr ågningar av sina medlemmar om att starta en s ådan förening.
- Av den anledningen planerar styrelsen att lämna en motion till årsmötet om att bredda föreningen och inkludera denna verksamhet som idag saknar en nationell föreningsrepresentation, säger Susanne Odelskog, medlemsansvarig hos RST.

Om motionen godkänns s å kommer föreningen (RST) troligtvis att ändra namn till ett som bättre kommer att representera trauma och prehospital akutsjukv ård. Styrelsen ber här om hjälp med ett nytt namnförslag.

För mer information, kontakta Susanne Odelskog, medlemsansvarig RST, tel. 033-26 42 04, fax 033-26 42 03 eller e-post: tomsu@telia.com Se ocks å föreningens hemsida: www.trauma.c.se




Fortsatt införande av EKG i Stockholms ambulanser

STOCKHOLM (A/F) den 5 februari 2000
Leif Svensson, välkänd kardiolog vid Södersjukhuset och ambulansläkare, informerade nyligen Nordvästra sjukv årdsstyrelsen, SLL, kring införandet av EKG i ambulanser. EKG började införas i Stockholms ambulanser redan 1994 och idag har sju enheter utvecklats. Med denna metod kan EKG tas p å plats, t ex i patientens bostad, och skickas till sjukhuset direkt. Behandling kan därför starta redan hemma hos den insjuknade.

EKG i ambulans är n ågot man vill sprida i hela Stockholms län, än s å länge finns n ågra enheter i södra Stockholm och verksamhet h åller p å att starta i den norra länsdelen. Stora utbildningsinsatser kommer att krävas, enligt tidsplanen kommer cirka 500 ambulanssjukv årdare att ha utbildats t o m år 2001. För att det ska fungera m åste även sjukhusen länkas ihop i systemet och personal där f å utbildning. Ambulansläkarna driver fr ågan, en arbetsgrupp är även tillsatt inom CAK.




Kvalitén försämras i slutet av en upphandlingsperiod
- visar uppföljning av ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting

STOCKHOLM (A/F) den 5 februari 2000
Hösten 1999 genomförde Centrala Avdelningen för Ambulanssjukv ård och Katastrofmedicinsk planering, CAK, en uppföljning av avtal och överenskommelser med samtliga ambulansentreprenörer i Stockholms läns landsting: AISAB, MT Ambulans AB, Samariten Ambulans AB och Södertörns Brandförsvarsförbund. Detta utfördes med stickprov, stationsbesök, intervjuer, enkäter och sammanställningar av statistikuppgifter.

Uppföljningen visar p å att kvalitetsarbetet utvecklats positivt hos samtliga ambulansentreprenörer. Klara förbättringar finns inom omr åden som information, utbildning, miljöarbete, fordonskontroller och kvalitetsarbete. Sammanfattningsvis kan sägas att kvalitén p å ambulanssjukv ården är god även om den försämras n ågot i slutet av en upphandlingsperiod. Den sjunker dock aldrig under beställarens kravniv å, skriver Nordvästra sjukv årdsstyrelsen.




Landstinget Blekinges ambulansorganisation utvärderad
Beslutet om ambulansorganisationen ligger fast

KARLSKRONA (A/F) den 5 februari 2000
För att ytterligare utveckla hela akut- och ambulansverksamheten i Landstinget Blekinge kommer flera åtgärder att vidtagas. Detta efter en utvärdering av akut- och ambulansverksamheten som Länssjukv årdsutskottet gjort. Beslutet fr ån 1996 om själva organisationen kvarst år emellertid.

Utvärderingen inneh åller bland annat förslag till åtgärder fr ån Blekingesjukhuset. N ågra av dessa åtgärder p åg år redan. En tidsplan för hela åtgärdspaketet kommer att upprättas senast den 1 februari av sjukhusdirektören. En annan utvecklings åtgärd är att öka samarbetet med SOS Alarm i Växjö kring alarmering och teknik. Landstingsdirektören kommer att ta upp överläggningar med SOS Alarm.

Länssjukv årdsutskottet kommer att ur medborgarperspektivet kontinuerligt följa upp det l ångsiktiga utvecklingsarbetet inom akut- och ambulansorganisationen i förh ållande till de beslutade övergripande m ålen, skriver Journalen - ett nyhetsbrev fr ån landstingsstyrelsen och dess arbetsutskott.




Inga förutsättningar för gemensam ambulansorganisation
- anser landstingsstyrelsen i Landstinget Kronoberg

VÄXJÖ (A/F) den 5 februari 2000
"Fr ågan om en gemensam ambulansorganisation i Landstinget Kronoberg bör tas upp först när det blir aktuellt med en gemensam politisk styrelse för de b åda lasaretten i Växjö och Ljungby. I en situation som nuvarande, där varje styrelse disponerar sina medel med full beslutanderätt, ser vi inte en gemensam organisation som möjlig. Mot en gemensam organisation talar ocks å det faktum att ambulansen nu alltmer blir en integrerad del i akutsjukv ården, och därmed lämnar sin gamla roll som transportorganisation."

Denna rekommendation fr ån hälso- och sjukv årdsavdelningen ställde sig landstingsstyrelsen i Landstinget Kronoberg bakom, och konstaterade därmed ocks å att det uppdrag som fullmäktige gett och som gick ut p å att studera möjligheterna till att skapa en gemensam ambulansorganisation var genomfört.

Landstingsstyrelsen beslutade ocks å att det ambulansr åd som skapas för att samordna ambulansverksamheterna vid de tv å lasaretten ska fortsätta sitt arbete. Centrala personalavdelningen fick styrelsens uppdrag att inför landstingsstyrelsen i mars lägga fram en plan för hur kompetensfr ågorna inom ambulansorganisationen ska lösas.




Falck f år förlängt förtroende i Östergötland

STOCKHOLM (A/F) den 17 januari 2000
Falck Ambulans AB f år fortsatt förtroende i Östergötland. Avtalet med Landstinget i Östergötland förlängs ett år vilket innebär en avtalsperiod till och med december år 2001, skriver Falck i ett pressmeddelande.

Falck Ambulans ansvarar för alla ambulanstransporter i Östergötland med undantag för Valdemarsvik där ett litet privat företag, Valdemarsvik Ambulans HB, har entreprenaden. Falcks ambulansstationer ligger i Linköping (med åtvidaberg), Norrköping, Motala, Finsp ång och Mjölby (Ödeshög). Verksamheten omfattar cirka 150 medarbetare.

Det nuvarande avtalet gäller till och med 2000. Landstinget i Östergötland utnyttjade dock möjligheten till ett s k options år vilket innebär 1 års förlängning.
- Det fortsatta förtroendet känns mycket stimulerande, säger Peter Lindegaard, VD Falck Sverige AB. Det goda arbete som utförs av medarbetarna i Östergötland har haft stor betydelse för den kompetens vi bygger upp i Stockholm läns landsting där Falck f år ambulansentreprenaden i tv å ambulanssjukv årdsdistrikt den 1 februari.




Sunderbyns akutbilsprojekt i fara
- sjukhuset saknar specialistsjuksköterskor

SUNDERBYN (A/F) den 17 januari 2000
Akutbilsprojektet vid Sunderbyns sjukhus är i fara, detta redan innan det har kommit ig ång. Orsaken är brist p å specialistutbildade sjuksköterskor.

Initialt kommer den renodlade akutbilen att fungera fr ån m åndag kl. 08 till fredag kl. 16 med en bemanning av 1 ambulanssjukv årdare och 1 narkosläkare. Under helgerna kommer tills vidare en av Lule ås ambulanser att vara stationerad vid Synderbyn och ska, förutom de reguljära ambulansuppdrag som inte kan vänta, ha en "akutbilsfunktion", det vill säga föra med sig narkosläkare fr ån sjukhuset.

Efter den 1 mars är det högst osäkert i vilken form verksamheten kan fortsätta. Allt beror p å om man lyckats fylla upp de vakanta sjukskötersketjänsterna tills dess.




Ambulanspersonal hotad och misshandlad

Strax efter klockan tre i g år natt skickades en ambulans ut för att hämta en patient p å Södermalm i Stockholm. Patienten blödde kraftigt fr ån bakhuvudet och uppgavs ha ramlat. Patientens väninna fick sätta sig i ambulansens förarhytt under färden till sjukhuset. Stämningen blev snabbt hätsk. De b åda ambulanssjukv årdarna fick ta emot flera okvädningsord fr ån b åde väninnan och patienten. Polis kallades till akutintaget vid Södersjukhuset.
"“ När de kommer fram i ambulanshallen börjar bägge kvinnorna sl å och sparka mot ambulansföraren, de uttalade även hot mot dem, säger Ove Hagdahl, stationsbefäl vid södermalmspolisen.

Enligt polisanmälan sparkade och slog väninnan mot ambulanssjukv årdarna framme vid Södersjukhuset i Stockholm. En av ambulanssjukv årdarna hade f ått slag- och sparkskador i skrevet, bröstkorgen och ryggen. Skadorna undersöktes och dokumenterades av läkare under natten. B åde väninnan och patienten kördes till polisstationen. De förhördes och b åda tvingades stanna i arresten över natten. De misstänks för v åld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och även brott mot knivlagen, skriver Aftonbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/16



Inför invigningen av Öresundsbron:
Akutsjukv ården planerar för hög beredskap

Akutsjukv ården i Malmö räknar med att Malmös befolkning kommer att fördubblas när arrangemanget "Öppen bro" genomförs den 9"“12 juni i anslutning till Öresundsbrons invigning (den officiella invigningen sker dock inte förrän den 1 juli). Det innebär ytterligare en kvarts miljon människor i och runt Malmö under pingsthelgen. Man kommer därför att öppna ett fältsjukhus och placera ut extra ambulanser.
"“ Invigningen kommer att ställa mycket höga krav p å sjukv ården. Sannolikt kommer folk till skada, säger Hans Ohlsson, säkerhetsansvarig i sjukv årdsdistriktet.

Fältsjukhuset kommer att placeras vid Lernacken för att ta hand om alla skadade och sjuka. Där kommer att finnas ortopeder, narkosläkare och sjuksköterskor. Fältsjukhuset ska kunna göra enkla röntgenundersökningar, gipsa ben och observera patienter.
"“ Där kommer vi att färdigbehandla de enklare fallen. De allvarligare fallen skickar vi in till Universitetssjukhuset MAS, där vi kommer att ha motsvarande en extra v årdavdelning öppen, förklarar Peter Jerntorp, chefsöverläkare och ledare för beredskapsgruppen, för Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/15



Sk ånes ambulanser dirigeras via satellit

Sedan årsskiftet dirigeras ambulanssjukv ården i Region Sk åne via satellitsystemet GPS. Det nya systemet innebär att SOS-centralen kan se exakt var alla ambulanser finns och larma den som befinner sig närmast en olycka. Med detta hoppas man kunna rädda liv och spara resurser. M ålet är att 90 procent av befolkningen ska kunna n ås inom mindre än 15 minuter, skriver Helsingborgs Dagblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/13



Västra Götaland byter till gult

Gula ambulanser syns bättre i trafiken än vita, anser ambulansgruppen i Region Västra Götaland. Därmed sällar sig gruppen till den stora skara av landsting som redan g ått över till gul färg. Gruppen föresl år att de vita ambulanserna efter hand ersätts av gula när det är dags för utbyte av gamla fordon, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/10



Ericsson säljer sin kommunikationsradioverksamheten
- vill renodla mot Internet och mobiltelefoni

Ericsson säljer sin kommunikationsradioverksamhet, Private Radio Systems (PRS), till amerikanska företaget Com-Net Critical Communications. Verksamheten säljs som ett led i Ericssons renodling mot Internet och mobiltelefoni.
- Det har varit en hyfsad verksamhet som levt sitt eget liv i koncernen, säger Eric Österberg, informationschef vid Ericsson, till Finanstidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/08



Region Västra Götaland satsar p å GPS och Mobitex
- ska ge snabbare hjälp och bättre sekretess

Under v åren -2000 kommer alla ambulanser i Region Västra Götaland att utrustas med GPS och Mobitex. Man räknar bland annat med att korta insatstiderna samt ge bättre sekretess.
- Det har under en längre tid förts diskussioner om att installera GPS och Mobitex-system i ambulanserna, säger anestesisjuksköterska Hans-Magnus Höjden vid åm åls Ambulanscentral. Och det senaste jag hörde är att NU-sjukv ården och vi blir de första som kommer att f å systemet längre fram i v år.

Socialstyrelsen g år in och sponsrar satsningen med 40 procent, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/08



Telefonterrorist störde SOS Alarm

En överförfriskad man i Gävletrakten roade sig p å tisdagseftermiddagen med att ringa larmnumret 112 inte mindre än 70 g ånger.
- Han sade inget relevant. Personalen p å SOS Alarm blev till slut irriterad, de hade mycket att göra, förklarar vakthavande befäl vid Gävlepolisen, Glenn Hillman.

åklagaren beslutade om husrannsakan i den störande mannens bostad. Och polisen åkte dit och lade beslag p å hans telefon. Mannen är nu misstänkt för ofredande, skriver Hälsinglands Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/05



Ambulansen körde fel - patienten dog

En patient med en misstänkt hjärtinfarkt skulle föras fr ån Södersjukhuset (SÖS) i Stockholm till Huddinge sjukhus (HS). Men ambulansen körde till fel sjukhus och patienten dog. Nu kritiserar Socialstyrelsen b åde ambulanspersonalen och den ansvariga sjuksköterskan p å intensivv årdsavdelningen.

Patienten kom in med bröstsmärtor. Hans tillst ånd försämrades och efter tre timmar beslöts att han skulle föras till Huddinge sjukhus, rapporterar Aftonbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/05



Ökat antal sjukv årdslarm

Antalet sjukv årdslarm ökade under 1999 för Räddningstjänsten i Gagnef. Detta framkommer d å räddningstjänsten summerar sina insatser i Gagnefs kommun under 1999. De s å kallade prio 1-larmen, d å räddningtjänsten åker ut till en nödställd i väntan p å ambulans, har ökat fr ån 215 (1998) till 223 (1999) uppdrag, skriver Dala-Demokraten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/05



Ambulansforum slog nya besöksrekord

Intresset för Ambulansforum ökar med dubbla hastigheten. Under 1999 besöktes forumet vid 85 025 tillfällen. Det är mer än dubbelt s å m ånga tillfällen jämfört med 1998 d å 42 520 besök registrerades.

Ambulansforums ansvarige utgivare Kenneth Karlsson är naturligtvis mycket glad för att det är s å stort intresse b åde för forumet och tidningen PAM, men skulle gärna h ållit en ännu högre utvecklingstakt om bara tid och resurser räckt till.
"“ Helt otroligt glädjande besökssiffror som visar vilket stort behov det finns för snabb b åde information och diskussion inom ambulanssjukv ården, säger Kenneth Karlsson.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/01/04



Äldre Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]