<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulansbrist skapar lidande
- hävdar Kommunal i pressmeddelande

STOCKHOLM (A/F) den 26 december 2000
- Anpassa antalet ambulanser efter folkmängden! Det kräver ambulanssjukv årdare i Stockholm i ett upprop som ambulanssjukv årdarna i Kommunals branschr åd för hälso- och sjukv ården ställt sig bakom, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Rätten att f å ambulans i rimlig tid i Sverige har krympt p å senare år. Detta leder till mer lidande, större risk för invaliditet och för tidig död för medborgarna, säger ambulanssjukv årdarna i sitt upprop. I Stockholms län ökade till exempel ambulansuppdragen med 17 procent mellan -97 och -99. Antalet ambulanser är oförändrat sedan 1993.




Region Sk åne f år bakläxa av Malmö tingsrätt
- tecknat avtal gäller

Region Sk ånes krumbukter kring uppsägningen av förre ambulanschefen f år bakläxa i Malmö tingsrätt. I sin dom konstaterar tingsrätten att ambulanschefen och Region Sk åne hade ett avtal om avg ångsvederlag och det gäller, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Avtalet träffades i november förra året sedan ambulanschefen hade drabbats av ohälsa. Avtalet ger honom 42 000 kr per m ånad i tv å år med avdrag för eventuella andra inkomster. Men redan m ånaden efter att avtalet hade undertecknats, började företrädare för Region Sk åne att diskutera avsked p å sämre villkor med hänvisning till oklarheter i hans redovisning och utanordningar. D å blev ambulanschefen arg och gick till domstol. Han ifr ågasatte arbetsgivarens uppförande och nu har domstolen gett honom rätt. "ťPersonal inom Region Sk åne har varit medveten om att det funnits vissa oklarheter med avseende p å ambulanschefens redovisning och parkeringsavgifter"ť, heter det i domen.

Det förh ållandet att överordnade inte m å ha haft detta fullt klart för sig f år, enlig vad utredningen ger vid handen, i inte oväsentlig grad tillskrivas organisatoriska missförh ållanden inom Region Sk åne.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/12/22



Inbrott i ambulans

N ågon g ång under de senaste dagarna har reservambulansen i Sunne, Landstinget i Värmland, utsatts för inbrott. Det hela upptäcktes ig år d å fordonet skulle brukas. Ambulansen ville inte starta, när föraren lyfte p å motorhuven s åg han att batterikablarna var avklippta och batteriet stulet. Det var dock inte fr åga om utryckning, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/12/12



Ambulanshelikoptern placeras p å Säve

Under 2002 kommer den västsvenska sjukv ården att f å sin första egna ambulanshelikopter, detta till en årskostnad av cirka 25 miljoner. Helikoptern placeras p å Säve i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Ambulanshelikoptern kommer att bemannas med personal fr ån de västsvenska sjukhusen. Det är läkare och sjuksköterskor som specialutbildats vid sidan av sin ordinarie tjänstgöring. Helikopterverksamheten skall drivas via entreprenad, och entreprenören kommer att f å ett fem årigt kontrakt. Den medicintekniska utrustningen svarar däremot Västra Götalandsregionen för.

Helikoptern skall vara ett komplement till vägambulanserna. Enligt beräkningar som SOS Alarm har gjort visar att helikoptern kommer att ha minst 1000 uppdrag per år. Den nya ambulanshelikoptern kommer organisatoriskt knytas direkt till sjukv årdsstyrelsen i Skövde, och ledas av en verksamhetschef. Helikoptern skall användas b åde för primär- och sekundäruppdrag. Ett bekymmer i detta sammanhang är dock godkända landningsplatser, endast Sahlgrenska universitetssjukhuset har en s ådan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/12/10



Vatten i bränslet orsakade incident med ambulansplan

Det var troligen vatten i bränslet som gjorde att ambulansplanets motorer stannade. Incidenten inträffade i februari i år när ett plan p å väg till Stockholm fr ån Kiruna tvingades nödlanda i Gävle. Det skriver Statens haverikommission i en rapport och konstaterar att det i övrigt inte g ått att hitta n ågot tekniskt fel p å flygplanet. Vattnet i bränslet omvandlades till is eller iskristaller vilket ledde till att först den vänstra sedan den högra motorn stannade, rapporterar Arbetarbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/12/09



Nytt avtal för ambulanssjuksköterskor i Västra Götaland

Människor som drabbats av hjärtinfarkt kan nu f å erforderliga mediciner redan i hemmet av ambulanspersonalen i Skaraborg. Det st år klart sedan förhandlingarna mellan V årdförbundet och Västra Götalandsregionen slutat med att de nya reglerna ska gälla fr ån och med den 4 december.

Det blir dock ingen löneförhöjning, n ågot som ambulanssjuksköterskorna hade hoppats p å. Däremot ska sjuksköterskornas utvidgade medicinska ansvar premieras vid nästa löneförhandling, som genomförs under v åren 2001, skriver Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/12/09



F å vill utbilda sig till ambulanssjuksköterska
- Lunds universitet har lediga platser p å specialistutbildningen

LUND (A/F) den 28 november 2000
Lunds universitet har problem med att fylla sina platser p å specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska. P å sin hemsida (www.omv.lu.se) annonserar man om att det finns lediga platser p å specialistutbildningen för sjuksköterskor i ambulanssjukv ård, 40 poäng, med kursstart i januari 2001.

Lunds universitet har följande antagningskrav: grundläggande behörighet för högskolestudier, leg. sjuksköterska, yrkesverksamhet motsvarande tre års tjänstgöring som leg. sjuksköterska, varav minst ett år inom sluten somatisk v ård, körkort B taget före 1996-06-30, därefter fordras behörighet C, godkänt bär- och lyftprov samt vara simkunnig och kunna simma minst 200 meter.

Om Du är intresserad av att utbilda Dig till ambulanssjuksköterska, kontakta inst.sekr Lotta Anderberg, telefon 046- 222 19 14 alt. e-post: lotta.anderberg@omv.lu.se




Ambulanspersonal fick erinran

Tv å ambulanspersonal inom Värnamo sjukv årdsomr åde, Landstinget i Jönköpings län, har f ått ett erinran för en händelse, som inträffade för mer än ett år sedan, efter anmälan till Hälso- och sjukv årdens ansvarsnämnd, HSAN, skriver Värnamo Nyheter.

Ambulanspersonalen blev larmad till en bostad där en sv årt nedsmutsad person drabbats av andningssv årigheter och magblödning och var sv årt medtagen. I samförst ånd beslöt ambulanspersonalen att för patientens integritet och självkänsla först duscha av patienten innan denne fördes till sjukhus.

HSAN har gjort bedömningen att patienten varit s å starkt medtagen att denne omedelbart skulle ha förts till sjukhus för sakkunnig v ård.
- Felet var varken ringa eller ursäktligt och bör medföra disciplinp åföljd i form av en erinran, skriver HSAN i sitt beslut.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/11/24



USA-pris till SWEDE

STOCKHOLM (A/F) den 3 november 2000
"“ Nästan som p å Oscarsgalan, säger Per- åke Nilsson som varit i Las Vegas och hämtat det pris (en glassk ål) som SWEDE-projektet tilldelats av den ansedda tidningen Go Mobile.
SWEDE är ett nationellt IT-baserat ledningssystem för ledning vid akuta sjukv årdsinsatser.

Det är metoden för att samla in information p å en skadeplats som belönats. Med en liten handdator noterar ambulanspersonalen uppgifter om t ex antal skadade, typ av skador och annat. Uppgifterna förs tr ådlöst över till ambulans och därifr ån till ett sjukhus eller en ledningscentral.

Teknikföretaget Hogia Räddningssystem AB f år priset tillsammans med Socialstyrelsen. Hogia har svarat för att ta fram teknik samt h årdvara och mjukvara. Socialstyrelsen är beställare och kravställare. SWEDE-systemet används i dag i landstingen i Ă–stergötland och Västmanland. Stockholms och Västerbottens landsting h åller p å att införa det och fler st år p å tur. Ă„ven andra länder har visat intresse för SWEDE.




Ambulanserna i Dalarna tvingas sakta in

Ambulanserna i Dalarna tvingas köra saktare än normalt. Anledningen är de d åliga vägarna.
- Patienterna blir lidande, säger Anders Nyström, biträdande verksamhetschef p å akuten i Falun, där fyra ambulansstationer ing år, till Falu-Kuriren.

Ambulanspersonalen i länet är kritiska till hur d ålig standarden är p å vissa vägar. Det handlar framför allt om delar efter Västerdalsvägen, om n ågra vägar runt Malung och Falun.
- Vissa avsnitt är usla och det ställer till problem och bekymmer för oss, säger Anders Nyström.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/11/02



Ă–sterlen Ambulans AB stämmer Region Sk åne

Företaget Ă–sterlen Ambulans stämmer Region Sk åne p å drygt 15 miljoner kronor för p åst ådda fel i samband med upphandlingen av ambulansverksamheten, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

Ă–sterlen Ambulans anser sig ha lämnat det fördelaktigaste budet, men blev änd å förbig ånget av ett annat företag. Detta företag tilläts ocks å, enligt stämningsansökan, att lämna rabatter som Ă–sterlen Ambulans anser strider mot lagen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/31



Totalentreprenad i Ă–stergötland

Som PAM tidigare har rapporterat om, är det nu dags för ytterligare en upphandling av ambulanssjukv ården i Ă–stergötland. Hälso- och sjukv årdsnämnden har nu fastslagit kravspecifikationen inför nästa avtalsperiod, som gäller fr ån och med 2002, skriver E-posten, Landstinget i Ă–stergötlands informationstidning.

Det som skiljer sig fr ån föreg ående upphandling är att entreprenaden skall vara komplett. Idag äger landstinget fordon och utrustning. De lokala ambulansläkarna är anställda av landstinget. I kommande upphandling kommer även dessa uppgifter att läggas p å entreprenören.

Det nuvarande kansliet för ambulanssjukv ård inom landstinget avvecklas d å de nya entreprenaderna träder i kraft.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/31



Akut- och läkarbilsavtal förlängs i Sk åne

Hälso- och sjukv årdsberedningen i Region Sk åne beslutade i veckan att förlänga akut- och läkarbilsavtalen för berörda entreprenörer med ett år. Dessa är: Sydsvenska läkarkonsult, Räddningstjänsten Landskrona, Räddningstjänsten Ystad och Helsingborgs brandförsvar.
Hälso- och sjukv årdsberedningen har inte kunnat enas om priset med Malmö brandk år och detta avtal är därför inte klart.

Bakgrunden till beslutet är att Hälso- och sjukv årdsberedningen den 12 oktober 1999 behandlade ett underlag för upphandling av akutbilar. Utifr ån detta underlag förlängs nu de avtal som gäller t o m 2000-12-31 med möjlighet till förlängning under 2001. I avvaktan p å den översyn av akutbilsverksamheten som planeras, förlängas avtalen under ett år

Inom Region Sk ånes ambulanssjukv ård finns idag akutbilar som utg år fr ån sju olika orter, rapporterar Metro Sk åne.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/20



Ambulans krockade med älg

En ambulans krockade med en älg under en sjuktransport p å torsdagskvällen, rapporterar TT. Olyckan inträffade p å E4 ett par mil söder om Ume å, men varken patienten eller ambulanspersonalen skadades. En annan ambulans skickades till platsen för att fortsätta den avbrutna sjuktransporten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/20



Ny upphandling av ambulanssjukv ård i Ă–stergötland

I alla år har Landstinget i Ă–stergötland anlitat entreprenörer för den dagliga driften av ambulanssjukv ården. Det är nu dags för ytterligare en upphandling av ambulanssjukv ård inför nästa avtalsperiod. Hälso- och sjukv årdsnämnden har beslutat att ge landstingskansliet i uppdrag att utarbeta förslag till kravspecifikation, i vilken exempelvis nya samverkansformer mellan primärv ård, sjukhusv ård utanför sjukhus och ambulanssjukv ård ska beaktas, skriver E-posten, Landstinget i Ă–stergötlands informationstidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/11



Stort övertidsuttag för ambulanspersonalen i Säffle

Ambulanspersonalen i Säffle har hög arbetsbelastning. Taket p å 200 övertidstimmar per år och anställd är snart n ått för flera anställda. För att klara verksamheten resten av året m åste personalen arbeta mera övertid. Dispens har nu beviljats av V årdförbundet.

Att övertidsuttaget redan i oktober n år gränsen av det till åtna för m ånga av de anställda vid ambulanscentralen i Säffle har flera förklaringar. Bland annat är man underbemannade d å flera ambulanssjukv årdare för tillfället är tjänstlediga för studier. Dessutom hade man f å vikarier under sommaren.

Dispens för ytterligare övertid söktes för fyra medarbetare med 100 extra timmar per person till och med årets slut. Allt för att klara den schemalagda jourtiden. V årdförbundet har å sin sida blivit mer restriktiva med att bevilja övertidsdispenser. Man är oroliga över att medlemmarnas arbetssituation blir allt sämre. Samtidigt har förbundet först åelse för att situationer som den i Säffle uppst år. Därför g år man nu med p å 300 extra övertidstimmar fördelat p å fyra av medarbetarna, skriver Värmlands Folkblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/10



Hjul lossnade p å ambulans under utryckning

Under en utryckning lossnade i princip b åda framhjulen p å en ambulans. Ambulanspersonalen gjorde upptäckten när de var p å väg tillbaka hem fr ån uppdraget. N ågon patient fanns d å inte i ambulansen. Föraren konstaterar i sin rapport till Yrkesinspektionen att han redan p å utresan upptäckte att det var n ågot fel p å bilen, den drog åt höger. P å hemvägen blev problemen akuta. En närmare titt visade att b åda framhjulen i princip var helt lösa i längdriktningen. Ambulansen är en Volvo av 1998 års modell och den hade g ått 8 600 mil. P å verkstaden konstaterades att länkarmsbussningarna var slut, skriver Ă–stersunds-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/10



AISAB och Karolinska sjukhuset inför
Rotationstjänstgöring mellan ambulans och akutmottagning

Akutmottagningen p å Karolinska sjukhuset (KS) har nu som första akutsjukhus i Stockholm tagit initiativet till att införa rotationstjänstgöring mellan akutsjukv ård och ambulanssjukv ård. Syftet är att främja kunskapsutveckling, samarbete och arbetstillfredsställelse hos sjuksköterskor samt att stärka samarbetet i v årdkedjan. Ett samverkansavtal är nu undertecknat mellan akutmottagningen och ambulansentreprenören AISAB rörande rotationstjänstgöring mellan ambulans och akutmottagning, skriver KS i ett pressmeddelande.

Projektet startade den 18 september med en första rotationsperiod p å 12 veckor, därefter ska rotation ske var sjätte vecka. Detta skall p åg å till den 5 mars 2001 och utvärderas kontinuerligt. Om intresse finns kommer pilotprojektet att utökas med mer personal.

Tv å sjuksköterskor kommer fr ån KS och tv å kommer fr ån AISAB (stn Solna). Sjuksköterskorna kommer att inskolas p å de olika enheterna.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/10/07



Ny ambulansstation i Karlstad

Nu är det klart, alla fordon med bl åljus ska rycka ut fr ån samma ställe i Karlstad, skriver Värmlands Folkblad. En ny ambulansstation ska byggas vid polishuset, räddningsstationen och SOS Alarm p å Sandbäcken, strax utanför Karlstad centrum.
- P å grund av bl a landstingets ansträngda ekonomi, f år vi skynda l ångsamt. Men vi ser fram mot det här med tillförsikt och hoppas att den nya ambulansstationen ska st å färdig n ågon g ång 2002 eller 2003, säger beredskapsöverläkare Jonas Holst, som ocks å är ordförande i länsledningsgrupp ambulans och ledare för den arbetsgrupp som i veckan fattade beslutet om en ny ambulansstation i Karlstad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/29



Landstinget Kronoberg satsar p å prehospitalt EKG

VĂ„XJĂ– (A/F) den 26 september 2000
Landstinget Kronoberg har beslutat utrusta länets samtliga ambulanser, akut- och hjärtintensivavdelningar med patientövervakningssystemet Mobimed. Beställningen omfattar mobila enheter till 18 ambulanser samt mottagningsstationer till Centrallasarettet i Växjö och Ljungby lasarett.

Detta innebär att patienter som drabbas av akuta hjärtbesvär redan i ambulansen kommer att kunna erh ålla diagnos och förberedande åtgärder av ambulanspersonalen. Eftersom tiden fram till behandling är avgörande för prognosen vid akuta hjärtbesvär, innebär detta betydligt ökade möjligheter för patientens tillfrisknande och fortsatta välbefinnande.




Datorisering av Stockholms akutbilar

STOCKHOLM (A/F) den 26 september 2000
Under 1998 p åbörjades införandet av datajournaler inom ambulanssjukv ården i Stockholms län. Idag kan patientstatus rapporteras direkt till akutsjukhuset fr ån ambulansen via dator och GSM, och detta under utryckning i stället för att behöva vänta tills man kommer fram till akutsjukhuset.

Nu bygger leverantören Santix och AISAB vidare p å tekniken och har p åbörjat ett projekt för datorisering av deras tv å akutbilar i Stockholm. Akutbilarna är bemannade med ambulanssjukv årdare och anestesisjuksköterska och utlarmas parallellt med ambulans när SOS Alarm bedömer att anestesisjuksköterskans kompetens kan komma patienten till godo.

Förutom dokumentation/inmatning, t ex föra journal on-line, kan man lämna statusrapportering samt lägesrapportering fr ån skadeplatsen. Tekniken medger även att man med hjälp av GPS-utrustning kan positionera fordonet och larmcentralen f år en exakt angivelse om var fordonet befinner sig. Man kan även f å tillg ång till kartnavigering och se sin position p å skärmen. En vanlig standard portabel dator används, varför man kan lägga in egna verksamhetsberoende hjälpmedel, exempelvis FASS. Möjlighet finns att med samma utrustning i framtiden överföra data till IS-Swede. Ă–verföring av data sker via GSM samt Mobitex.

Fotnot: Ambulansforum/PAM har tidigare uppgivit att det förel åg ett projektsamarbete mellan Santix och CAK avseende akutbilarna. Dessa uppgifter var felaktiga och vi beklagar v årt misstag/Kenneth Karlsson, ansvarig utgivare.




IVPA-projekt i Nynäshamn

NYNĂ„SHAMN (A/F) den 24 september 2000
Tillg ången p å ambulanser i Nynäshamns kommun är begränsad. En ambulans betjänar 23 000 inv ånare. Närmaste ambulansstation ligger i Västerhaninge, 30 km bort. Ett sätt att erbjuda en drabbad människa snabb hjälp när den ordinarie ambulansen är upptagen är att l åta räddningstjänsten rycka ut och vidta akuta åtgärder p å plats under de första viktiga minuterna tills ambulans anländer, sk IVPA (I Väntan P å Ambulans).

Räddningstjänsten i Nynäshamn larmas p å akuta uppdrag (s k prio 1-uppdrag) p å allmän plats och i offentliga lokaler i Nynäshamns kommun d å en sjukv årdsenhet har längre insatstid än 10 min. Räddningstjänsten larmas ocks å p å samtliga uppdrag där bevittnat cirkulationsstillest ånd föreligger.
Projektet startades i april 2000 och beräknas p åg å i tv å år.




Uddevalla planerar skaffa akutbil

Inom NU-sjukv ården finns idag en akutbil p å NĂ„L i Trollhättan. Akutbilen med ambulanssjukv årdare, anestesisjuksköterskor och instruktörer ska flytta över till Ambulanscentrum i december.
- Akutbilen flyttas dock inte fr ån NĂ„L. Däremot har vi diskuterat inköp av ytterligare en akutbil som ska finnas p å sjukhuset i Uddevalla, uppger Peter Heie (c), ordförande i NU-sjukv årdens utförarstyrelse, till Elfsborgs Läns Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/24



Malmö Brandk års ambulansavtal olagligt

Malmö kommun bröt mot kommunallagen när man lade in anbud p å ambulanssjukv ården i distriktet Malmö-Trelleborg, Region Sk åne. Länsrätten slog fast att det strider mot lokaliseringsprincipen, dvs kommunal verksamhet ska ha anknytning till kommunens omr åde och dess innev ånare.
Region Sk ånes ambulansupphandling har varit kantad med överklaganden, men den här g ången är det allts å inte regionen som gjort fel utan i stället en av anbudsgivarna. Vad händer d å med avtalet mellan regionen och Malmö kommun?
- Ingenting alls s åvitt jag först år, säger regionr ådet Marita Sander-Schale som ansvarar för regionens ambulansfr ågor.
- Regionen har ju inte gjort fel och vi hade inte rätt att säga nej till anbudet för att beslutet bakom kanske var olagligt. Men det är ett memento till andra kommuner att inte ge sig in i verksamheter som de inte har rätt att syssla med.

Per Cronhult, chefsjurist i Näringslivets Konkurrenskommission, menar att Region Sk åne snarast bör säga upp avtalet. Han menar att avtalet förlorat sin rättsverkan, det saknar lagligt stöd. Det rimliga vore att regionen ställer skadest åndsanspr åk p å kommunen. Det f år inte vara s å att om uppenbart olagliga beslut sätts i verket, d å klarar man sig.
Stadsjuristerna i Malmö har hittills inte kommenterat, meddelar Sydsvenskan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/22



Landstinget i Kalmar län g år över till gulgrönt

Illande gult och lysande grönt, s ådan är färgsättningen p å ambulanspersonalen i Landstinget i Kalmar läns nya utryckningskläder. Nu ska det bli lättare att skilja dem fr ån brandmännen. Tidigare var ambulanspersonalen klädd i rött och gult. För nästan en halv miljon kronor f år all ambulanspersonal i länet nya jackor och byxor. Alla är likadant klädda.
- Annat är det i Stockholm, där finns det tre olika varianter beroende p å vem som levererat kläderna, säger Peter Gunnarsson, till Ă–stra Sm åland.

Färgsättningen är dessutom EU-anpassad. I framtiden ska ambulanspersonal i hela Europa vara lätt igenkännlig i gult och grönt, är det tänkt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/19



Region Sk åne satsar p å prehospitalt EKG

Region Sk åne köpte tidigare i år upp sändningsutrustning för alla ambulanser, och mottagarutrustning till de sjukhus som uppfyller nationella krav för kranskärlssjukv ård.
Nu installeras utrustningen till att börja med i ett av de fem sjukv årdsdistrikten. Ă–vriga utrustas successivt. Tidigast i september startar införandet, som omfattar sammanlagt 53 ambulanser, skriver Kristianstads-Bladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/18



F d ambulanschef kräver förklaring till avskedning

Region Sk ånes förra ambulanschef vill nu genom sin advokat veta varför han blev avskedad av Region Sk åne.
- D å P-böterna är försumbara m åste avskedet bero p å att klienten trots p åminnelser har underl åtit att redovisa handkassan. Ska detta tolkas som att Ni p åst år till exempel förskringring, misskötsamhet eller ordervägran, undrar advokaten i en skrivelse till Region Sk ånes jurister, skriver Kristianstads-Bladet.

Advokaten vill ocks å ta del av en del handlingar för att se om handkassan är redovisad och återbetald p å det sätt som hans klient p åst år.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/16



Akutmottagning f år kritik av ambulanspersonal

Akutmottagningen vid Mölndals lasarett kritiseras nu av ambulanssjukv ården efter en trafikolycka som skedde strax utanför sjukhuset i vintras. Personen som skadades vid olyckan togs inte om hand för v ård p å akutintaget eftersom man där inte har formellt ansvar för det som sker utanför byggnaden. I stället ringde personalen efter en ambulans fr ån Lindome, som försenades 45 minuter av trafiken, rapporterar Metro.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/16



Landstinget i Västernorrland m åste spara 4 miljoner
Ambulanserna i Liden, Hemling och ånge dras in

Det fattas cirka 4 miljoner kronor för Landstingets i Västernorrlands serviceförvaltning. Därför föresl år nu chefen för förvaltningen, Sture Lindgren, att ambulanserna i Liden och Hemling samt reservambulansen i ånge dras in. Ambulanserna drivs p å entreprenad, men ägs och utrustas av landstinget. Istället för stationen i Liden föresl ås att Sundsvall tar över transporterna. När det gäller Hemling tar Ă–rnsköldsvik över, skriver Sundsvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/10



Ambulansen i Karlstad kvar vid gamla flygplatsen

Fastighetsnämnden i Karlstads kommun har förlängt hyreskontraktet med Landstinget i Värmland när det gäller ambulansstationen i Karlstad, som sedan drygt tv å år tillbaka är inrymd i terminalbyggnaden p å den gamla flygplatsen. Detta som en tillfällig lösning i väntan p å en ny station. Den gamla ambulansstationen fr ån 1982 var sv årt angripen av mögel. Den revs sedan sommaren 1999.
Landstinget f år hyra lokalerna ytterligare ett år, fram till 31 december nästa år. årshyran blir 450 000 kronor och i det ing år även investeringarna i kommunikationsutrustning i en intilliggande paviljong, rapporterar Värmlands Folkblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/07



50- årig man dog när ambulansen körde vilse

En 50- årig utvecklingsstörd man kämpade för sitt liv i väntan p å ambulans. När ambulansen, som kom fr ån Lund, anlänt till rätt omr åde tog det en kvart att hitta exakt adress till mannens gruppboende p å Vipeholm. Mannen dog senare av sina skador. Anledningen till ambulansens försening var att gruppboendet inte fanns utpekat p å tavlorna vid entrĂ©n till sjukhuset i den stora parken. Det uppges i ambulanspersonalens avvikelserapport.

Region Sk ånes ambulanschef h åller p å att utreda händelsen. Efter att själv ha undersökt omr ådet ska han nu p åtala för fastighetsägaren till kommunens gruppboende att omg ående förbättra skyltningen, rapporterar Sk ånska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/07



Ingen ambulans p å jourtid i Vännäs

Den deltidsambulans som funnits i Vännäs i över tre år blir kvar - åtminstone året ut. Men ambulansen ska vara stationerad i Vännäs p å dagtid i stället för som nu under kvällar och nätter. Under de senaste m ånaderna har det förts diskussioner om att flytta Vännäsambulansen, som även servar Bjurholmsomr ådet, till Ume å. Detta för att f å ambulansverksamheten inom Ume å sjukv ård att g å ihop.
- Ambulansen i Vännäs blir kvar året ut, säger verksamhetschefen Kalle Ă„ngquist, till Västerbottens-Kuriren. Sedan f år vi se om vi f år fram de resurser som behövs.

Kommunledningarna i Bjurholm och Vännäs har i flera år kämpat för att inte bara f å ha sin ambulans kvar utan även för att en ambulans ska placeras i Vännäs under dygnets alla timmar. Men s å blir det allts å inte.
- Vi kommer sannolikt att vända p å det, säger Ă„ngquist. Och ha ambulansen i Vännäs under dagtid i stället eftersom det är fler utryckningar och mer behov av den d å.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/09/01



Falcks rekryterar sjuksköterskor
- men lämnar inga besked till sökande

KRISTIANSTAD (A/F) den 30 augusti 2000
Ambulansentreprenören Falcks annonserade förra hösten efter sjuksköterskor till Sk åne. Nu börjar de som sökte att reagera. Ambulansforum/PAM har blivit kontaktad av en av de sökande som hävdar att företaget struntat i att höra av sig. Uppgiftslämnaren ställer sig ocks å fr ågan om sjuksköterskorna överhuvudtaget var välkomna eftersom detta ocks å skulle ha drabbat andra sökande sjuksköterskor. Löneerbjudandet till sjuksköterskorna skall ocks å ha varit p å ett minimum.

Falck Ambulans har erbjudits att kommentera uppgifterna, men har avböjt detta.




Hinder för ambulanser

- L åt ambulanssjukv ården vara remissinstans d å farthinder eller hastighetsbegränsning till 30 km i timmen planeras i ett samhälle eller en stad, skriver Ingemar Eriksson, ambulanschef i Landstinget i Uppsala län, i ett brev till trafikplanerare vid länets alla kommuner, skriver Arbetarbladet.

Ingemar Eriksson skriver att han följer debatten hur antalet olyckor kan minskas, och att han h åller med om att bilisterna kör för fort inom tätorterna. Han är dock orolig för att ambulanssjukv ården f år sv årare att komma fram till adresserna p å grund av farthinder.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/08/26



Nytt brev till Region Sk åne:
Dirigeringen av ambulanserna fungerar ej

Kritiken mot den nya ambulansorganisationen i Region Sk åne fortsätter. I ett brev till Region Sk åne beskriver ett 20-tal anställda p å Malmö Brandk år händelser i sommar där patienter f ått vänta för att ambulanserna varit upptagna med mindre viktiga transporter.
- Dom enskilda händelserna som man tar upp kan jag inte kommentera, eftersom det krävs en utredning för att f å reda p å vad som hänt, säger Lotta Lundin, driftsassistent vid SOS Alarm i Sk åne som dirigerar ambulanserna, till SR Kristianstad. I övrigt s å kan jag bara säga att v årt uppfattning är att vi följer de kriterier som vi har f ått fr ån Region Sk åne, som är ansvarig för ambulanssjukv ården.

Kontentan av brevet är att den nya ambulansorganisationen inte fungerar. Brevskrivarna räknar upp ett flertal händelser i maj och juni d å akutambulanser saknats. De riktar ocks å kritik mot SOS Alarm för att deras kompetens inte utnyttjas rätt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/08/19



Felringningar till SOS Alarm skall utredas

Sedan 90 000 ersattes av 112 för fyra år sedan har felringningarna ökat markant. P å m åndag inleds därför en undersökning av samtalen till SOS Alarm. 1000 personer som ringt SOS Alarm utan att behöva hjälp kommer att intervjuas för att ta reda p å varför de ringt fel.
Före nummerändringen var det 2,6 miljoner som ringde. 1998 hade siffran stigit till 4,1 miljoner. Det motsvarades inte av antalet insatser, uppger TT.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/08/18



Avvikelserapport gav effekt direkt:
Larmkriterierna ändras - men bara i Kristianstad!

Efter anestesisjuksköterskan Rasmus Stjernqvists avvikelserapport till Region Sk åne om att SOS Alarm inte skickade en ambulans bemannad med specialistsjuksköterska utan tv å ambulanssjukv årdare - trots att det fanns en s ådan i tjänst - när han uttryckligen begärde detta i egenskap av sin högre medicinska kompetens har nu f ått omedelbara konsekvenser: SOS Alarm har f ått nya direktiv fr ån Region Sk åne - men dessa gäller enbart i kristianstadsomr ådet!

Sedan den nya ambulansorganisationen i Region Sk åne trädde i kraft vid årsskiftet gäller strikt turordningsregeln, dvs den ambulans som st år i tur larmas ut - oavsett om patienten är i behov av specialistsjuksköterska. Men efter händelsen i Kristianstad har nu Region Sk åne lämnat nya direktiv till SOS Alarm i Sk åne.
- Avvikelserapporten resulterade i att instruktionen till oss fr ån Region Sk åne förändrades vad beträffar utlarmningen av ambulans med sjuksköterska vid speciella kriterier i omr ådet uppe i Kristianstad, säger Lotta Lundin, driftsassistent vid SOS Alarm i Sk åne, till Radio Kristianstad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/08/17



Landstinget Sörmland har infört
Beställarkriterier för akuta och planerade sjuktransporter

NYKĂ–PING (A/F) den 8 augusti 2000
Fr ån och med april m ånad -00 gäller Landstinget Sörmlands nya regler, "Beställarkriterier", för beställning av ambulanstransporter till och fr ån sjukv årdsinrättningar.
- Det här tror jag mycket p å, säger Anne-Louise Kruse-Persson, som sedan i höstas är verksamhetschef för ambulanssjukv ården i Sörmland. Syftet är att med tydliga regler f å bättre beställningar och härigenom uppn å ett mer effektivt resursutnyttjande.

Med beställarkriterierna som grund f år SOS-operatören ett bra stöd för att kunna göra en korrekt prioritering. Larmoperatören f år dessutom bättre möjligheter att även tidsmässigt kunna styra de olika uppdragen, samtidigt som förutsättningen ökar för att i alla lägen kunna tillhandah ålla "rätt kompetens".
- Det bör observeras att i de fall man begärt att en sjuksköterska ska medfölja transporten, m åste det alltid upprättas en beställarblankett, som sedan skall finnas tillgänglig för ambulanssjuksköterskan vid avtransport, säger Anne-Louise Kruse-Persson.




Mobiltelefon stals ur ambulans

En ambulans, som under uppdrag stod parkerad p å Meteorgatan i Falun, blev natten till m åndagen av med en mobiltelefon, skriver Falu-Kuriren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/08/03



Farlig medicin stals ur ambulansstation

Ambulansstationen i Eksjö utsattes natten till lördagen för inbrott. Tre ambulanser bröts upp och tre kompletta akutväskor fulla av mediciner stals.
- Medicinerna kan vara livsfarliga i orätta händer, säger Ulf Nordholm, vakthavande kommissarie vid Jönköpingspolisen.

Polisen har inga sp år efter tjuven eller tjuvarna. Nattens inbrott i ambulansstationen i Eksjö var det tredje p å kort tid, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/31



Räddningsverket undersöker möjligheter att avlasta 112

KARLSTAD (A/F) den 30 juli 2000
Räddningsverket har f ått i uppdrag av regeringen att undersöka förutsättningarna för ett nationellt informationsnummer.

I den rapport Räddningsverket lämnade till regeringen i oktober 1998 berördes nödnumret 112 och dess användningsomr åde. Bland annat p åtalades att 112 under senare år utvecklats till att bli ett allmänt informationsnummer. Räddningsverket föreslog därför att behovet av och förutsättningarna för en informationscentral och ett nationellt informationsnummer borde utredas.

Räddningsverket fick i år regeringens uppdrag att se över möjligheterna att införa ett informationsnummer, dit man kan överföra vissa funktioner för att avlasta 112.
Utredningen blir klar under v åren 2001, skriver Räddningsverket i ett pressmeddelande.




Ambulanspersonal hittade död man

En 26- årig man omkom natten mot tisdagen i en singelolycka p å riksväg 301 mellan Söderhamn och Bollnäs. Av en ren slump hittades han av en ambulansbesättning som körde förbi p å natten, skriver Hälsinge-Kuriren.

Ambulanspersonalen upptäckte en personbil som l åg p å taket djupt nere i diket. När man undersökte den fann man 26- åringen hängande livlös i bilbältet. Bilens motor och avgassystem var kalla, därför har troligtvis åtskilliga andra bilar kört förbi olycksplatsen utan att upptäcka den. Men ambulanspersonalen upptäckte bilen.
- I en ambulans sitter man mycket högre upp än i en vanlig personbil, därför var det lättare för ambulanspersonalen att upptäcka den, säger Jan Ytterström vid Söderhamnspolisen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/28



Falck Ambulans kritiseras av Yrkesinspektionen
- vikarier kan arbeta 48 timmar i sträck

Yrkesinspektionen i Malmö kritiserar ambulansföretaget Falck för att personalen f år arbeta för mycket övertid. Vid en kontroll upptäckte Yrkesinspektionen att vikarier flyttar mellan olika ambulansstationer utan vila. Vikarier kan arbeta 48 timmar i sträck, visar inspektionens granskning.

Först kan extrapersonal arbeta ett dygnspass i exempelvis Simrishamn för att därefter direkt g å till ett nytt dygnspass i Kristianstad eller Hässleholm, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

Falck, som kör ambulans i tre av fem sk ånedistrikt, saknar, enligt granskningen, rutiner för att kontrollera var extrapersonalen arbetar. P å grund av brist p å personal har den tjänstgörande extrapersonalen beordrats att fortsätta.
- Som anställd har man ett egenansvar s å att man inte innebär risk i trafiken. V årt mandat som tillsynsmyndighet är att se till att arbetsgivaren inte regelmässigt utnyttjar personalen, säger Hans Barkenfeldt vid yrkesinspektionen i Malmö.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/21



Kollision mellan ambulans och personbil

En ambulans med patient kolliderade med en personbil i åsa utanför Lund ig år förmiddag. Tv å personer skadades och fördes till sjukhus. Det är ännu oklart vad som orsakat olyckan, rapporterar WighNews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/21



Brist p å ambulanser i Uppsala län

Det händer att folk f år vänta flera timmar p å en ambulans i Uppsala län. Under sommaren är det värre än vanligt, med en ambulans mindre i länet.
- Det finns timmar p å dygnet d å man sitter och h åller tummarna och tänker: l åt det för Guds skull inte hända en olycka nu, berättar Sonny Andersson, ambulanssjukv årdare i Uppsala.

Sommartid finns det fjorton stycken ambulanser i länet, en mindre än under resten av året.
- Det märks att vi saknar en ambulans, säger Sonny Andersson. I Ă–sthammars kommun till exempel tillkommer det ett antal tusen sommargäster, men ingen extra ambulans.

I Uppsala kommun finns det sex ambulanser dagtid, mot normalt sju. P å kvällar, nätter och helger finns det fyra, skriver Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/20



Ă„nnu ett landsting testar SWEDE

Stockholms läns landsting (SLL) p åbörjar efter ny år pilotdrift av ledningssystemet SWEDE. Därmed blir man det tredje landstinget som prövar SWEDE, sedan i februari p åg år pilotdrift i Västmanland och Ă–stergötland. SLL tar ett helhetsgrepp och testar hela ledningssystemet med informationssystem, ledningsdoktrin, rutiner och utbildning av personal.

Inom SLL finns det sju akutsjukhus, 50 ambulanser, fyra akutbilar och en ambulanshelikopter (tv å under sommarhalv året). SWEDE kommer att införas successivt med start i n ågra ambulanser och ett eller ett par akutsjukhus. Under cirka ett halv år kommer pilotdriften att utökas och m ålet är att pilotdriften skall omfatta samtliga enheter inom ambulanssjukv ården och samtliga akutmottagningar i september 2001.

Efter ett par m ånaders pilotdrift kommer systemet att utvärderas. Om allt g år bra är nästa steg att införa SWEDE i SLL, detta enligt nyhetsbrevet "Nytt om SWEDE".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/20



Räddningschef vill inte rycka ut p å nödlarm fr ån ambulanspersonal

Landstinget i Värmland vill att räddningstjänsterna i länet skriver p å det avtal som innebär att de skall rycka ut om det kommer ett nödlarm fr ån ambulanspersonal.
- Vi skriver inte p å. Vi vill inte bli n ågon ny polisstyrka, säger Thomas Lindsjö, räddningschef för Bergslagens Räddningstjänst i Kristinehamn, till Nya Wermlands-Tidningen. Det är inte v årt bord. Vi ägnar oss åt det vi är bra p å. Vi är utbildade för att ta hand om olyckor och bränder.

Avtalet som Lindsjö inte vill skriva p å innebär att om ambulanspersonal utsätts för hot eller v åld s å skall SOS Alarm i första hand larma polis, i andra hand en annan ambulans och i sista hand räddningstjänsten. Landstinget erbjuder räddningstjänsterna 1500 kr per uppdrag plus 685 kronor för varje timma utöver den första.
- Ett skambud. Det täcker inte v åra kostnader, säger Lindsjö.

Bergslagens Räddningstjänst i Kristinehamn bedriver ocks å ambulanssjukv ård p å entreprenad åt Landstinget i Värmland, s å fr ågan berör indirekt räddningschefens egen personal.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/12



Brist p å ambulanser i Gävle
- brandmän f år agera ambulanspersonal

Gävles brandmän fick nyligen agera sjukv årdare när en synskadad man ramlade och slog sig illa. Gävles b åda ambulanser var upptagna, s å SOS Alarm fick larma ut brandmännen samt skicka efter en ambulans fr ån Sandviken, som enligt uppgift fr ån larmcentralen var p å plats efter cirka 20 minuter.
- Det händer lite d å och d å att vi f år åka ut p å s åna här grejer när det är brist p å ambulanser, säger brandmästaren Bengt Sjöberg vid Räddningstjänsten i Gävle, till Arbetarbladet.

Det har blivit allt vanligare, hävdar han, att räddningstjänstens personal tvingas agera sjukv årdare i väntan p å att ambulansen hinner fram.
- Det är inte alls bra. Vi kan ju ge första hjälpen, som hjärtmassage och mun-mot-mun och syrgas. Men vi har ju inte alls lika bra utbildning p å s ånt här som ambulanspersonalen har, menar Bengt Sjöberg.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/09



NĂ„L vann ambulansupphandling

Det blir inget privatisering av ambulanssjukv ården vid NĂ„L. Utförarstyrelsen för NU-sjukv ården kom fram till att verksamheten i egen regi är det bästa alternativet - b åde vad det gäller ekonomi och kvalitet. Och det var ett besked som mottogs med stor glädje av ambulanspersonalen.
"“ Det har varit m ånga orosmoment under åren, detta är det bästa som kunde hända i det här läget, tycker Maria Tönder, Ulf AndrĂ©n, Björn Lantz och Gunnar Tengström.

Det var i slutet av oktober 1999 som NU-sjukv årdens styrelse tog upp fr ågan om att lägga ut anbud p å NU-sjukv årdens samtliga ambulansstationer. Tio av dem drivs redan p å entreprenad, NĂ„L var enda undantaget, skriver Elfsborgs Läns Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/06



Ryggsäck stals ur ambulans

När ambulanspersonalen i Kristinehamn nyligen skulle hämta en patient, passade n ågon p å att stjäla en ryggsäck ur ambulansen. Ryggsäcken, som var svart och gr å, innehöll förbands- och förlossningsutrustning. Inte n ågra mediciner.
- Det är märkligt att ingen s åg n ågot. Det satt folk ute p å balkongerna i värmen, säger ambulanspersonalen till Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/05



Stor brist p å helikopterplattor i Västra Götaland

Av alla akutsjukhus i Västra Götaland, finns det bara ett med godkänd helikopterlandningsplats, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Detta visar en ny utredning, gjord av Olle Ekström p å uppdrag av ambulanschefen i regionen, Sverker Zaar.

Utredningen visar p å stora brister p å landningsplatser vid en rad sjukhus i Västsverige. Bara landningsplatsen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg klarar kraven. Ă–vriga stora sjukhus: KSS i Skövde, NĂ„L i Trollhättan, Uddevalla sjukhus och Ă–stra sjukhuset h åller inte m åttet. Inget av de mindre akutsjukhusen, bland andra akutsjukhuset i Alings ås, Kungälv och Linköping, har godkända landningsbanor, rapporterar Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/03



Uppsala planerar för prehospital trombolys

Patienter i Landstinget i Uppsala län som drabbas av propp i hjärtat kan i framtiden f å propplösande behandling redan i ambulansen. Akademiska sjukhuset i Uppsala har därför under hösten l åtit ambulanspersonalen utbildas i trombolysbehandling. Ambulanserna har utrustats med apparatur som gör att personalen kan sända fullständigt EKG p å patienten till ansvarig hjärtläkare p å Akademiska sjukhuset. Läkaren kan därefter bestämma om patienten behöver propplösande medel. I s å fall kan personalen utföra behandlingen p å plats hos patienten.

För boende i Tierp och Ă–sthammar innebär förändringen att patienter kan f å hjälp 2-3 timmar tidigare. För boende i Uppsala med omnejd, innebär det en tidsvinst med 45 minuter.
- Ju tidigare vi kan sätta in en propplösning, desto mindre är risken för en infarkt, säger Rolf Karlsten, ambulansöverläkare p å Akademiska sjukhuset, till Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/07/01



Utvärderingen av IS SWEDE klar:
Visar p å tekniktrassel men även p å effektivitetsvinster

Utvärderingen av Socialstyrelsens nya IT-lösning, IS SWEDE, är nu klar. Den visar p å tekniktrassel och organisatoriska problem, men även p å effektivitetsvinster. I slutet av 2001 förväntas de flesta landsting vara anslutna.

SWEDE är ett ledningssystem för akuta sjukv årdsinsatser utanför sjukhus. Dess syfte är att samordna den samlade akutsjukv årdens arbete kring akuta sjukv årdsinsatser vid olyckor och katastrofer, men ska även kunna användas i det dagliga arbetet. Systemet har nu testats i Västmanland och Ă–stergötland under n ågra m ånader. Det har dock inte fungerat helt problemfritt.
- IT-utrustningen i bilarna visade sig kunna störa annan teknisk utrustning som bl åljusen, säger Per- åke Nilsson, projektansvarig för SWEDE vid Socialstyrelsens beredskapsenhet, till Dagens Medicin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/28



Ambulans krockade i samband med utryckning

Utryckningen till en trafikolycka blev kortare än vad ambulanspersonalen räknat med. Vid en omkörning blev de själva p åkörda s å illa att en bil for i diket. Detta inträffade nyligen i Halland, d å en ambulans som var p å väg till en trafikolycka där tv å fordon frontalkrockat. I samband med en omkörning vid Lassabackakrysset i Varberg körde ambulansen om flera bilar i en l ång rad. En av de omkörda förarna upptäckte dock inte ambulansen, utan p åbörjade själv en omkörning. Men i stället för att lyckas byta körfält körde han rakt in i sidan p å utryckningsfordonet, fick sladd och hamnade slutligen i diket.

Ingen av de inblandade i olyckorna, vare sig i frontalkrocken eller i ambulanskrocken, ådrog sig n ågra sv åra skador. Sammanlagt fördes tre personer till sjukhus, skriver Hallandsposten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/25



Ambulans stals i Olofström

En ambulans i Olofström stals i samband med ett larm till Folkets Park p å midsommaraftons natt. Ambulansen återfanns dock efter stund st ående i närheten, rapporterar WighNews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/24



Nytt avtal för ambulanspersonal i Nybro

Ett nytt ambulansavtal ska diskuteras inom kort mellan räddningsnämnden i Nybro kommun och Landstinget i Kalmar län. Anledningen är att de anställda sjuksköterskorna anser att det dagschema som de arbetar efter inte är lika attraktivt som dygnsschemat - där man arbetar viss tid i sträck och sedan f år viss tid ledigt.

Räddningsnämnden vill i s å l ång utsträckning som möjligt tillmötesg å önskem ålen för att kunna beh ålla sin personal och inte riskera att de flyttar n ågon annanstans. Därför har ett förslag lagts fram där schemat skulle innebära skift för de 10 anställda ambulansschemat berör. Förslaget ligger nu hos landstinget och har goda möjligheter att bli accepterat, skriver Ă–stra Sm åland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/24



Västra Götaland planerar för ambulanshelikopter 2002

Hälso- och sjukv årdsstyrelsen i Region Västra Götaland har nu beslutat att p åbörja en utredning vars m ålsättning är att det skall finnas en ambulanshelikopterverksamhet fr ån och med den 1 januari 2002. Ambulanshelikopterverksamheten skall ha hög beredskap dygnet runt, n ågot som beräknas kosta cirka 20-25 miljoner kronor, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/24



Västra Götaland har fattat beslut
En sjuksköterska i varje ambulans senast 2005

Hälso- och sjukv årdsstyrelsen i Region Västra Götaland har nu beslutat att det senast år 2005 skall finnas en sjuksköterska med i den ambulans där det behövs, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/24



NLA:s grundare död

OSLO (A/F) den 24 juni 2000
Jens Moe - Norsk Luftambulanses grundare - har nyligen g ått bort, endast 56 år gammal. Han hade sedan i v åras hjärtproblem, och det var i samband med en hjärtoperation som han avled, skriver NLA i ett pressmeddelande.

Jens Moes motto har hela tiden varit att "f å ut sjukhuset till patienten - inte tvärtom". Detta ledde till att han 1967 startade den sk "Ni-bilen" i Oslo, vilket är en läkarbemannad ambulans. Jens Moe var ocks å den centrala drivkraften bakom bildandet av NLA - detta som ett direkt resultat av de d åliga erfarenheter han hade av norsk prehospital akutsjukv ård. 1978 startades s å den första ambulanshelikopterbasen. Idag är NLA ett välkänt begrepp l ångt utanför Norges gränser.




Uppsalahelikopterns sponsoravtal klart

UPPSALA (A/F) den 18 juni 2000
Den 16 juni tecknades ett avtal mellan Akademiska sjukhuset och Länsförsäkringar Uppsala som innebär ett tillskott till helikopterverksamheten p å totalt 5 miljoner kronor under en period p å fyra år.
- Efterfr ågan p å v år helikoptertjänst ökar stadigt. Det är ett h årt tryck p å oss att öka v år service. Avtalet ger oss möjlighet att öka v år akutberedskap vilket skapar trygghet för v åra länsinv ånare, säger sjukhusdirektör Göran Stiernstedt i ett pressmeddelande.

Akademiska sjukhusets helikopter är Sveriges enda intensivv årdsutrustade helikopter och är klassad av Socialstyrelsen som riksspecialitet. Helikoptern har en nyckelfunktion i sjukhusets verksamhet. Med sina cirka 700 flygningar varje år ger den service åt patienter b åde i Landstinget i Uppsala län och i övriga Sverige.




Ambulansupphandling klar inom NU-sjukv ården
De nuvarande entreprenörerna f år fortsatt förtroende

De ambulansföretag som för närvarande bedriver ambulanssjukv ård p å entreprenad åt NU-sjukv ården i Region Västra Götaland f år fortsätta göra detta under de kommande fem åren. Detta rapporterar Elfsborgs läns allehanda efter att NU-sjukv årdens ambulansupphandling blivit klar.

Däremot är det inte klart vem som tar hem anbuden p å Nälambulanserna (som i dag drivs av NU-sjukv ården i egen regi) och ambulanserna i Uddevalla (som idag drivs av Uddevalla Ambulans AB).
- När det gäller Näl och Uddevalla hoppas vi kunna slutföra upphandlingarna före semestrarna, säger Peter Heie (c), ordförande i NU-sjukv årdens utförarstyrelse.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/17



Sex skadade vid ambulanskrock

En ambulans och en personbil kolliderade p å tisdagseftermiddagen p å riksväg 136, fyra mil norr om Borgholm p å Ă–land. Ambulansen var ute p å uppdrag, men inte under utryckning. Orsaken till olyckan, är enligt kalmarpolisen, att personbilens förare inte stannade vid en stoppskylt. Sammanlagt skadades sex personer lindrigt, fyra personer i ambulansen och tv å i personbilen, rapporterar Dagens Nyheter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/14



Ambulanssjukv ården i Jönköpings län fortsätter spara
Tv å dygnsambulanser dras in i sommar

Landstinget i Jönköpings län fortsätter att spara in p å ambulanssjukv ården. Ig år kunde PAM berätta att akutbilen i Jönköping dras in under vissa pass i sommar. Nu är det tv å dygnsambulanser i Värnamo och Eksjö "“ som normalt har tv å dygnsambulanser var - som dras in under sommaren. Inte förrän i slutet av augusti kommer de att bemannas igen.
- Detta kommer innebära att sv årt sjuka inte f år den hjälp de behöver, säger Ulf Ekvall till SR Jönköping.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/11



Ambulanssjukv ården i Jönköping m åste spara
Akutbilen dras in under sommaren

Akutbilen i Jönköping, som funnits som en kompetenshöjande resurs till övrig ambulanssjukv ård sedan i slutet av 80-talet, ställs nu av under 15 arbetspass i juni, juli och augusti. Anledningen är att ambulanssjukv ården m åste spara pengar, rapporterar SR Jönköping.

Enligt Ulf Ekvall f år avsaknaden av akutbilen konsekvenser för ambulanssjukv ården, eftersom akutbilen är bemannad med anestesisjuksköterska "“ vilken kan erbjuda en mer kvalificerad prehospital akutsjukv ård än övrig ambulanspersonal. Dessutom är det ofta en fördel att vara fyra personal, t ex vid ett hjärtstopp.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/10



Ingen ersättning för l ångsam utryckning

Vestre Landsret har nyligen avgjort att Falck Danmark inte behöver betala n ågon ersättning för den omtalade incidenten i Randers, som PAM tidigare rapporterat om, d å det tog tjugo minuter innan en ambulans kom fram till en kvinna med hjärtstopp. Kvinnan befann sig endast tre minuter fr ån sjukhuset och det fanns tre lediga ambulanser i omr ådet. Falcks larmcentral kunde emellertid inte f å kontakt med n ågon av bilarna.

Rätten fastslog att Falck i vissa fall kan dömmas till att betala ersättning, om det finns konkreta utryckningar som har tagit för l ång tid. I detta fallet bedömde rätten att kvinnan inte kunde räddats till livet "“ även om ambulansen hade varit framme inom normal, genomsnittlig framkörningstid. Ă„nkemannen, som stämt Falck, f år nu betala hela rätteg ångskostnaden p å 42 000 kr, skriver Beredskapsinfo.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/09



Regeringen fattar beslut om Tetra innan sommaren

Regeringen fattar beslut om upphandlingsuppdrag av det digitala radiokommunikationssystemet Tetra innan sommaren. Det lovade statsr ådet Mona Sahlin (s) i riksdagen den 15 maj. Detta som svar p å en interpellation fr ån riksdagsman Kenth Högström (s) som var kritisk till den segdragna historien och krävde besked.

Sahlin svarade:
- Vi tar nu initiativ för ett gemensamt Tetrasystem. Regeringen kommer inom kort att fatta beslut om direktiven för ett upphandlingsuppdrag. Beslutet kommer att tas innan Riksdagen tar sommarlov, skriver Sirenen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/06/03



Ambulanshelikopterföretag g år samman
- Osterman Helicopter köper Heliflyg

De tv å jämnstora helikopterbolagen Osterman Helicopter och Heliflyg - som b åda bedriver ambulanshelikopterverksamhet - sl ås ihop till ett företag. I fredags skrev Osterman Helicopter ett avtal med Heliflygs ägare Canadian Helicopter om att förvärva samtliga aktier i Heliflyg.

Osterman Helicopter är ett av världens äldsta helikopterföretag och sysslar bl a med ambulanshelikoptertransporter. Osterman Helicopter h åller i huvudsak till i Stockholm och södra Sverige, medan jämnstora Heliflyg har liknande verksamhet i norra Sverige. B åda har en omsättning p å 60-70 miljoner per år och vardera cirka 45 anställda. Efter sammanslagningen kommer det nya helikopterföretaget att flyga med ett tjugotal helikoptrar i hela landet, med 90 anställda och en årsomsättning p å cirka 130 miljoner.

Skälet till att Ostermans nu köper Heliflyg är att företaget behöver bli större för att klara säkerhetskraven, säger VD-n Lennart Pihl, till Dala-Demokraten.
- Vi stärker upp p å grund av flygsäkerhetskraven utifr ån Europa. Det har blivit h årdare krav p å företagen. Man kan inte vara ett mellanstort företag om man ska klara dem, säger Lennart Pihl som kommer att bli VD för det nya sammanslagna helikopterbolaget.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/31



M ånga sökande till ambulanssjukv ården

HELSINGBORG (A/F) den 27 maj 2000
När Helsingborgs Brandförsvar - som är en av tre ambulansentreprenörer i Region Sk åne efter årsskiftet - nyligen sökte sjuksköterskor/ambulanssjukv årdare var det m ånga som kände sig manade. 55 stycken sökte de 12 utlysta tjänsterna. Av dessa 55 gick 41 stycken, varav 9 kvinnor, vidare i rekryteringsförfarandet.

Denna rekrytering utmynnade - enligt ett protokoll fr ån räddningsnämnden - i anställning av 4 stycken sjuksköterskor och 7 stycken ambulanssjukv årdare.

Enligt ambulanschef Carl-Olof Wramby ska kommande rekryteringar av ambulanspersonal i stor utsträckning ske i samr åd/samarbete med sjukv ården.




L ångtidssjukskrivningar stort problem i Sundsvall

En fjärdedel av all ambulanspersonal i Sundsvall, åtta personer, är l ångtidssjukskrivna. Det handlar uteslutande om förslitningsskador i nacke, rygg och axlar
- Det är ett tungt jobb i grunden. Sedan blir v år arbetssituation allt mer pressad, förklarar Hans Westberg som jobbat inom ambulanssjukv ården sedan 1970-talet.

De sjukskrivna är mellan 50-55 år.
- Arbetsbelastningen har ökat markant de senaste åren. Tidigare hade vi tre dygnsambulanser och tv å dagambulanser och en ambulans i beredskap. Nu ska tre dygnsambulanser ta alla transporter, säger Hans Westberg.

De m ånga sjukskrivningarna och ett omfattande utbildningsprogram har lett till ökad övertid för de som är friska och inte utbildar sig. Det kan i sin tur leda fram till fler sjukskrivningar.
- Vi ska, tillsammans med försäkringskassan, göra en utredning om situationen i Sundsvall. Antalet l ångtidssjukskrivningar ligger mycket högre i Sundsvall än i övriga länet, säger Sture Lindgren, chef för landstingets serviceförvaltning där ambulanssjukv ården ing år, till Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/26



Ambulanspersonal bestulna p å kläder

Natten till söndagen försvann tre uppsättningar ambulanskläder för ambulanspersonalen i årjäng. Kläderna, tre par byxor, tre t-tröjor och tre tröjor, hade hängts ut p å tork efter tvätt men man glömde att ta in dem. N ågon passade d å p å att länsa torkvindan i anslutning till ambulansstationen. Stölden är polisanmäld, skriver Nya Wermlands-tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/26



Ambulansuppdrag anmält till Lex Maria
Skallskadad man dog efter natt i fyllecell

Klockan tre natten till söndagen den 26 mars i år p åträffades en man utomhus i Karlstad. B åde ambulans och polis larmade till platsen. Mannen var gravt berusad och medvetslös. Enligt ambulanspersonalen verkade han vara oskadad och stabil, varför de inte ans åg att han var i behov av sjukhusv ård. S å polispatrullen tog med sig mannen till polishuset i Karlstad för tillnyktring.

Ett halvt dygn senare hade mannen fortfarande inte vaknat upp i sin cell. Han fördes d å till Centralsjukhusets akutmottagning. Där konstaterades att han hade blödningar i hjärnan och flera skallfrakturer. Mannen fördes vidare till Neurokirurgen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han senare avled.

Anders Berg, anmälningsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad, har nu anmält det inträffade i enlighet med Lex Maria till Socialstyrelsen, skriver Nya Wermlands-tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/26



Nya nallar till Malmös ambulanser

Malmös ambulanser ska f å nya nallar. Med sponsortryck p å ryggen. Det är Malmö juniorhandelskammare, som med hjälp av sponsorföretag, vill köpa in femtusen nallar. Nallemodellen är redan vald, det blir en koalabjörn som g år under arbetsnamnet Konrad Koala.
"“ Om ett barn tvingas åka i ambulans, eller om mamma eller pappa ligger där, s å kan det kännas lite bättre om man f år en liten nalle, säger Helene Thorssel, Malmö juniorhandelskammare och en av drivkrafterna bakom projektet, till Arbetet.

Malmö Brandk år ställer sig mycket positiva till att f å Konrad Koala som medarbetare. De har i flera omg ångar haft nallar och mjukdjur som de delat ut, men nu är de slut.
"“ Vi saknar nallarna, det vore jättekul att f å nya, säger Fredrik Forselius som är ambulansansvarig p å Malmö Brandk år.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/25



Jokkmokk f år beh ålla tv å ambulanser
- men endast p å vardagar

Jokkmokk f år beh ålla tv å ambulanser. Men inte under helgerna. Det st år klart efter sjukv årdsdirektionens möte i torsdags. Gerd Siverhall, verksamhetschef vid Jokkmokks v årdcentral, har föreslagit att endast en ambulans, bemannad hela dygnet, ska finnas i Jokkmokk. Hennes förslag ogillades.

Jokkmokk ska under en försöksperiod p å sex m ånader ha tv å ambulanser bemannade m åndag-fredag klockan 08-16. Efter kl. 16.00 är en ambulans bemannad till kl. 22.00 med personalen i beredskap till kl. 06.45 nästa dag. Lördagar och söndagar finns en ambulans i tjänst 09-17 med möjlighet att vid trängande behov kalla ut den andra ambulansen. Beslutet föregicks av ett resonemang om höga övertidskostnader.
- Jokkmokk har ett underskott p å 1,1 miljon varav ambulansverksamheten st år för en halv miljon, mest övertid. Det här är ett sätt att väsentligt f å ned övertidskostnaderna, säger Ronny Liljeholm, till NSD.

Jokkmokk har i dag en ambulans bemannad med personal klockan 7-22 veckans alla dagar. Tiden kl. 22-07 har personalen beredskap. En andra ambulans är bemannad kl. 7-16 varje dag och personalen finns i beredskap kl. 16-22.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/21



Anhöriga f år inte åka med i Jämtland

Ă–STERSUND (A/F) den 16 maj 2000
Flera av landstingets ambulanser i Jämtland är s å gamla att de inte längre klarar av att ta b åde anhörig och den utrustning som numera krävs. Anhöriga tvingas därför ta sig till sjukhuset p å egen hand. Med den nödvändiga utrustningen blir ambulanserna för tunga och d å finns det bara plats för en v årdare och en förare samt patient.

Problemet gäller fyra ambulanser, en i Hammarstrand, en i Järpen och tv å ambulanser i Ă–stersund. Landstinget h åller just nu p å att upphandla nya ambulanser. Men det tar tid och det är osäkert om det blir klart under det här året.




Uttjänta ambulanser rullar p å övertid

Ambulanssjukv ården i Kalix har tidigare uppmärksammats för den d åliga och ålderdomliga ambulansparken. Under p åskhelgen blev läget ännu mera prekärt d å en storbilsambulans havererade. Det var en cylinder som gick sönder och enligt ambulanspersonalen kostar reparationen 64 000 kronor. - Vi tycker det är vansinne att satsa pengar p å en bil som mer eller mindre är slut. Bilen har g ått 28 300 mil och tillverkaren rekommenderar att man bör byta när den g ått mellan 25 000 och 30 000 mil, säger Elisabet Hellman, intensivv årdssjuksköterska som arbetar i ambulans, till NSD.

I vintras beslutade överläkare Einar Lantz ta den äldsta ambulansen ur drift och därför har Kalix nu bara en egen bil.
- D å l ånade vi en bil fr ån Kiruna men den var i s å d åligt skick att vi gjorde ett kastbyte med Ă–verkalix. Den har dessutom kostat åtskilliga tusenlappar i reparationer, säger Elisabet Hellman.

Förvaltningschef Hans Rönnqvist säger att nya ambulanser är p å g ång till Kalix och Ă–vertorne å.
- Den till Ă–vertorne å levereras i september eller oktober medan vi h åller p å och upphandlar den till Kalix med leverans i början av år 2000.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/13



Sparkad ambulanschef stämmer Region Sk åne

P å onsdagen möttes Region Sk ånes sparkade ambulanschef och Regionen i Malmö Tingsrätt. Den förre ambulanschefen anser att arbetsgivaren brutit mot ett ing ånget avtal om avg ångsvederlag och stämmer dem p å 120 000 kronor. Region Sk åne menar att mannen förskingrat 11000 kronor och att uppsägningen därmed är korrekt.

Den sparkade chefen ansvarade förra året för den misslyckade konkurrensutsättningen av Region Sk ånes ambulansverksamhet. Upphandlingen fick göras om och p å hösten gjordes det upp om att han skulle sluta.

Den 29 november fick mannen ett avtalsförslag fr ån sin arbetsgivare, som han n ågra dagar senare accepterade. Mannen anser att ett avtal har slutits. Region Sk åne anser att förhandlingen inte är slutförd. (FLT)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/12



EKG i Västerbottens ambulanser ska rädda liv

Allt fler ambulansorganisationer i Sverige nyttjar sig av prehospitalt EKG. Nu senast är det ambulanspersonalen i Västerbotten som kan ta EKG redan hemma hos patienten. EKG-resultatet sänds via telemedicinsk utrustning till jourhavande läkare p å närmaste sjukhus. Flera liv planeras räddas varje år och hjärtinfarktskador ska begränsas. Sändning med ambulans-EKG beräknas göras p å ett par tusen patienter varje år. Utrustningen finns i ambulanser p å sju orter i Västerbottens län, rapporterar Medical Link.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/05



Samövning p å Ă–resundsbron

Flera hundra statister ska medverka när den sk ånska och danska räddningstjänsten i maj ska samöva p å Ă–resundsbron. Ă–vningarna blir de första i sitt slag. Vid alla övningarna ska 100 personer i den sk ånsk-danska räddningsstyrkan medverka. Ambulans, räddningstjänst och polis p å b åda sidor ska vara beredda att rycka ut, rapporterar TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/05



Länsklinik eller länsledningsgrupp
- det är fr ågan när Värmland utreder ambulanssjukv årdens ledningsstruktur

Sedan i januari p åg år en utredning rörande den administrativa ledningsstrukturen för ambulanssjukv ården i Värmland, vilket omfattar 11 ambulansstationer. Alternativen som projektgruppen har att ta ställning till är länsklinik eller länsledningsgrupp.

Nu har remissvaret fr ån chefen för norra sjukv årdsdistriktet, Folke DunĂ©r, kommit till offentlig kännedom genom ett referat i Värmlands Folkblad. DunĂ©r föresl år att det skapas en basenhet för ambulansverksamheten i norr, vilket omfattar 5 ambulansstationer, som leds av en verksamhetschef.

I yttrandet konstaterar Folke DunĂ©r att dagens ambulansorganisation är relativt olikartad, blandad och otydlig, p å samma g ång som man har ett starkt lokalt inflytande och en god v årdanknytning med ett flexibelt personalsambruk.
- En tydlig linjechefsniv å p å de olika ambulansstationerna är ocks å viktig att f å till st ånd och att man även fortsatt genom avtal mellan basenheten för ambulansv ård och berörda v årdverksamheter kan ha ett flexibelt användande av personalresurserna mellan ambulanssjukv ård och den övriga hälso- och sjukv ården, säger Folke DunĂ©r.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2000/05/02



Fler Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]