Vad som kan vara akut med en spårvagn/buss kan vara många saker; nedfallen kontaktledning, person klämd under vagn och andra otrevliga saker. även ett stopp (vagnfel) över exempelvis en vägkorsning kan innebära att hindret blir allmänfarligt! Att sedan spårvagnstrafiken och järnvägstrafiken löper samman på vissa punkter skapar faror vid stopp, då otåliga passagerare inte helt sällan använder nödöppnare för att ta sig ur vagnen och beger sig ut på järnvägsspåren!
Det finns ett antal skäl ytterligare man kan räkna upp, men jag nöjer mig med dessa!
Sammantaget är det alltså ärenden med personskada, stor materiell skada (eller risk för) som bedöms som trängande fall. Den bedömningen görs av trafikledningscentralen (som för övrigt ingår i kommunens larmplan) på motsvarande grunder som en larmoperatör på SOS alarm gör.
Att sedan spårvägens utryckningsfordon har samma/liknande utrustning som andra utryckningsfordon med roterande blåljus, blixtljus, sirener med hi/lo och yelp torde väl inte vara anmärkningsvärt eftersom det är standardutrustning som levereras från Standby!
På trafikledningssidan består vagnparken av en V70 och en VW Sharan av nyare årsmodell. Bilarna rullar dygnet runt vilket innebär att det blir ett antal mil på ett år. Eftersom man sitter i bilen ett antal timmar per pass är det viktigt att ha en bra förarmiljö!
Till saken hör även att man aldrig kör på utryckning för sin egen skull, utan alltid för någon annans! Detta gäller oavsett om man kör utryckningsfordon för räddningstjänsten, polisen, spårvägen eller Connex (tunnelbanan)i Stockholm...