Befäl?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Page

Befäl?

Inlägg av Page » 20/12 2005 19:35

Hejsan! Finns det några "Befäl" inom Ambulanssjukvården? Inom Räddningstjänsten finns det ju t e.x Styrkeledare, Insatsledare, Räddningschef osv..

Jimmy Olsson

Inlägg av Jimmy Olsson » 20/12 2005 20:47

I Uppsala så styr en "lednings-ambulans" den medicinska insattsen vid större och mer omfattande olyckor. Vet dessvärre inte om det är en vanlig SSK som tar på sig en vest med beteckningen "Lednings-ambulans". Har för mig jag även har sätt betäckningen "Ambulans-ledare" och/eller "Medicinskt ansvarig" på några vestar.

Bild

:)

Jimmy Olsson

Inlägg av Jimmy Olsson » 20/12 2005 20:49

Hittade en bild med en person som bär en vest med beteckningen "Medicinskt ansvarig". ( :

Bild

Eirik

Inlägg av Eirik » 20/12 2005 21:39

Hos oss har vi Operativ Leder Helse (tidl Operativ Leder Sanitet), som etter prosedyre er den mest erfarne ambulansearbeider på første ambulanse på stedet. Vi har også en Fagleder Helse, som skal være en lege. I praksis er det som regel OLH som må styre det meste da FLH blir opptatt med pasientbehandling.

Et nytt konsept vi prøver ut nå, som etterhvert kanskje vil løse av Operativ Leder Helse er Leder Ambulanse, en stilling som også vil være i funksjon ved andre tilfeller enn store ulykker.

Bild

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 21/12 2005 0:09

När det är flera ambulanser vid en olycka blir den första ambulansen som anländer lednings-ambulans och sköter kontakten med de andra blåljusorganisationerna, sos etc... denna ambulans är alltid samma under hela arbetet vid olyckan

Den som har högst medicinsk kompetens blir medecinskt ansvarig på olycksplatsen och den titeln kan ändras under arbetets gång. Tex så kanske den första ambulansen ha en grundutbildad ssk och en amb.sj.vårdare, då blir ssk medicinskt ansvarig. I nästa amb som kommer, kanske det finns en vubbad syrra och då övertar han/hon det medicinskt ansvariga. Om det sedan kommer ut en läkare får han/hon den rollen.

Det finns även en ambulanschef men hans roll är likartad räddningschefens; han är chef på stationen och har ingen funktion på skadeplatsen.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 21/12 2005 0:15

Läkaren kan ta över rollen om han är utbildad i sjukvårdledning. Men det finns inget som säger att han måste ta över rollen. Det avgör den person som innehar rollen om han/hon vill överlämna den till någon annan.

Eirik

Inlägg av Eirik » 21/12 2005 2:20

Maul skrev:Läkaren kan ta över rollen om han är utbildad i sjukvårdledning. Men det finns inget som säger att han måste ta över rollen. Det avgör den person som innehar rollen om han/hon vill överlämna den till någon annan.
Hehe, skulle likt å sett uttrykket på legen hvis jeg nektet å gi fra meg ansvaret...

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 21/12 2005 9:33

Är lite nyfiken.. Såg att ute vid A998 på Värmdö Räddningsstation så stog det en jeep-bil av nyare modell med sedvanlig ambulansbeteckning och texten BEFÄLSBIL på motorhuven.

Någon som vet vad denna bil har för uppgift, stationering, vem som jobbar och vad de gör etc?

Page

Inlägg av Page » 21/12 2005 14:39

peder skrev:Det finns även en ambulanschef men hans roll är likartad räddningschefens; han är chef på stationen och har ingen funktion på skadeplatsen.
Om du syftar på Räddningstjänstens "Räddningschef" så är han en Brandingenjör. Räddningschefen åker alltid som befäl på stora/med komplicerade olyckor. Du kanske menar Brandchefen? Han är stations chefen.

Anonymous

Befäl

Inlägg av Anonymous » 23/1 2006 17:33

I Stockholm finns det i varje fall "Befälsbilar" . Vad de används till förutom att personal och chefer t.o.m. utan utbildning skall kunna förflytta sig har ingen kunnat svara på. Intressant fråga !

Anonymous

Tillägg till tidigare !

Inlägg av Anonymous » 23/1 2006 17:35

Måste klargöra att jag pratar om ambulanssjukvårdens s.k. Befälsbilar. Inom räddningstjänsten finns ju dessa och tjänar sitt syfte medan inte ens begreppet finns inom sjukvården.

Skriv svar