Yrkesroller i ambulans

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Vilka yrkesroller ska det finnas inom ambulanssjukvården?

Ambulanssjukvårdare + sjuksköterska
4
9%
Ambulanssjukvårdare + specialistsjuksköterska
21
45%
Sjuksköterska + sjuksköterska
3
6%
Sjuksköterska + specialistsjuksköterska
6
13%
Specialistsjuksköterska + specialistsjuksköterska
10
21%
EMT + paramedic
3
6%
 
Antal röster: 47

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/12 2005 14:52

Lipton! Om man kan ta in vem som helst då en undersköterska blir sjuk faller ju ideen med att ambulanssjukvårdare ska ha en lång specialisering som inte ska gå ersätta med en sjuksköterska som jobbar i ambulans hela dagarna. Att jämföra akuten och ambulansen går inte riktigt. Hur du än vrider och vänder på det så får en sjuksköterska göra allt som en ambulanssjukvårdare får.

1005
Inlägg: 138
Blev medlem: 8/5 2005 23:17
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av 1005 » 9/12 2005 16:10

Meddelandet raderat
-----------------------
Wernvik
Moderator
Senast redigerad av 1 1005, redigerad totalt 10 gånger.

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 9/12 2005 17:26

Lipton: På vår akutmottagning är det inte ovanligt att man vid sjukdom ersätter en usk:a med en ssk:a. Däremot är det synnerligen ovanligt att man ersätter en ssk:a med en usk:a.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/12 2005 17:34

Lipton! Jag tror inte att någon sjuksköterska söker sig till det här jobbet för att köra bil. Inte någon ambulanssjukvårdare heller för den delen. Att ett jobb med omväxling ger positiva effekter pratas inte om.

Lipton

Inlägg av Lipton » 9/12 2005 19:01

Novisen: I dit första inlägg efter mitt förra måste du skrivit något fel för jag förstår inte alls vad du menar.
När det gäller bilkörardelen av yrket så tror inte jag heller att folk söker sig till yrket för att få köra bil. Men hela grejen med sjukvård utanför sjukhus lockar nog en del, mig bl.a.
Omväxlingen tas ju ofta upp som anledning av de som hävdar att en uppdelning är negativt. Därför påpekade jag i förebyggande syfte att såvida man inte konstant är på uppdrag så spelar det inte någon roll att samma person alltid vårdar eftersom man ändå kan få variationen.

Akuten: Jaha. Är väl inte så mycket jag kan säga om det, mer än att om era SSK fick betalt efter utbildning så skulle det nog inte göras på det viset.
Där jag jobbar är det synnerligen ovanligt att man så att säga korsersätter över huvud taget då det finns timvikarier.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 9/12 2005 20:47

Lipton! Jag tolkar dig så att ambulanssjukvårdare ska bli specialister på att köra bil, sköta medicinteknisk utrustning osv. Sjuksköterskan ska bara vårda och ansvara för den medicinska biten. På så sett får man högre medicinsk kompetens och bättre tekniskt kunnande.

Visst, det låter bra men.....mindre flexibilitet, sämre dialog, sämre kunskap om varanndras arbete, man behöver fulldelegerade timvikarier till både den tekniska biten och vårdarbiten, mer monotont arbete.

Jag tror inte att det är sättet som höjer kvaliten i vårt arbete. Jag tror att det är hög flexibilitet, omväxlande arbete, hög nivå på utbildningen, möjlighet till rotationstjänster, fysisk träning på arbetstid och ambulansläkare med visioner. Att enbart vårda eller köra kan bara några enstaka i svensk ambulanssjukvård vilja. Alla verkar dock ha hamnat på detta forum :wink: .

Sen säger du att man ändå kan få variation i arbetet fast man alltid vårdar eller kör. Det stämmer på så sätt att patienterna är nya och att man förhoppningsvis inte behöver köra samma väg hela tiden. På stationen kan man också få omväxling. Man kan sätta sig på en ny plats runt middagsbordet, man kan gå baklänges ut till bilen om det blir larm och man kan bädda på golvet i jourummet :wink: . Ambulansjobbet för mig är i första hand patienterna. Värsta med jobbet är dötiden mellan larmen.

Kalbl har mycket vettigt att komma med. Ambulansakademin är ett bra exempel på vettig internutbildning av mkt god kvalite. Men att man måste göra en uppdelning mellan olika yrkesgrupper tror jag inte på men det kanske är lättare överförbart i en region där man kan hålla flera timvikarier igång och där dessa kan jobba på olika stationer då avståndet tillåter detta.

Vad gäller lönerna så säger många att två sjuksköterskor är för dyrt för att i nästa mening säga att sjuksköterskor har för dåligt betalt och att det skulle kunna vara en anledning till att nya utbildningsvägar behövs.

Novisen//

Lipton

Inlägg av Lipton » 9/12 2005 21:39

Novisen: Du tolkar mig fel!
Att man är specialist på en sak behöver ju inte innebära att man är kass på en annan sak. Inriktningen mot vård/teknik skall ju i min vision endast höja nivån på kunskapen i det man inriktar sig mot. Inte sänka den andra nivån.

Mindre flexibilitet kommer ju inte av det jag förespråkar. Det kommer av socialstyrelsens beslut. Att man behöver fullt delegerade timvikarier tycker jag låter klokt. Men det hade väl väl egentligen varit det bäta förra hösten också?

Jag tror precis som du att rotationstjänster, fysisk träning på arbetstid är recept på en framgångsrik ambulanssjukvård. När det gäller utbildningsnivån så vill jag säga hög högsta-utbildningsnivå. Och ambulansläkare med visioner är bra, men en hel ledning med visioner är ändå bättre.

Det jag menar med att man får variation i arbetet är att man mellan larmen har andra uppgifter som man skall utföra. Alltså att slippa dötiden på station vilken gör en så less att man till slut tycker det är dagens höjdpunkt när man överraskande satt sig på fel plats vid middagsbordet och kollegorna blir helt förvirrade av ens upptåg. :wink:
Ärligt talat så tror jag helt enkelt att det finns så mycket mer som kan skapa en bättre variation än det faktum att man får köra bilen/vårda patienten varannat uppdrag.

Som du säger så förutsätter ju min vision att det är ett mellanglesbefolkat område man jobbar i. Tätt mellan stationerna och mycket timvikarier i omlopp, men ändå inte så mycket larm att man ligger på vägen 24 h. Du jobbar i Norrland vilket kanske innebär något annat? Viktigt att alla här försöker se till möjligheterna i hela Sverige och inte bara nackdelarna för sin egen lokala del, jag är bland de sämsta på detta tror jag.

Jag säger för övrigt att två sjuksköterskor borde vara för dyrt och att vi/ni (man är lite schizo såhär halvägs genom utbildningen) aldrig kommer få upp våra/era ( :P ) löner om vi/ni stänger ute billigare personal från jobbet.

//Lipton & notpiL

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 9/12 2005 22:51

Lipton: Hos oss jobbar vi i team och i teamet ingår 1 ssk, 1 usk och 1-2 läkare. I detta teamarbete finns det inga speciella usk-uppgifter men däremot speciella ssk-uppgifter. Dvs. ssk och usk utför samma jobb med att ta in patienterna, bedöma dem, ta prover, ta EKG, förbereda undersökningar och behandlingar, assistera läkaren (t.ex. vid suturering), städa bort på rummen, osv. Till dessa arbetsuppgifter tillkommer de specifika ssk-uppgifterna: sätta iv-nål, ge injektioner, ge andra läkemedel (tabletter/mixt.), koppla infusioner, övervaka dåliga patienter som ska röntgas, rapportera upp patienter till avdelningarna, osv.

Så den skillnad det blir om en usk:a ersätts av en ssk på ett skift är att vi då är 2 ssk som kan dela på det ssk-specifika jobbet. "Den andra" sjuksköterskan kommer då alltså inte att gå som undersköterska utan båda jobbar som sjuksköterskor.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 10/12 2005 0:36

Lipton! Nu förstår jag dig. Självklart är det bra om alla är bra på allt i en ambulans precis som förr men att man även kan spetsa kunskaperna inom vissa områden(ambulansvubb+narkosvubb. Du vet vad jag tycker om ambulanssjukvårdare som jobbar idag och att jag är orolig för de ambulanssjukvårdare som kommer i framtiden. Sjuksköterskor är de som kommer att få göra allt så därför tycker jag att de är lämpligast i ambulans. Vi kommer nog inte längre i den diskussionen.

Och jag är medveten om att det kommer ett inlägg från AMBASS efter det här! :lol: .

Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 10/12 2005 1:43

Lipton: Då tolkade jag dig fel, trodde du syftade på ingenjörerna med "5 år". Jag skall självfallet inte reparera några bårar eller annan trasig utrustning. Städa skall självklart städpersonal göra etc, rätt man på rätt plats så att säga... Med städa avser jag moppa golv etc på ex IVA - men sjävklart kan väl alla tömma en säck om den skulle bli full utan att knorra. På IVA här hade de tidigare teamvård 1ssk+1usk på 2 pat, så ssk var redan med på allt basalt och om 2 ssk gör samma sak så torde det inte spela så stor roll mer än att avlösningar, sjukluckor etc är lättare att lösa? Detta är nog överförbart hos oss i ambulansen också, men några ropar visst lite högre här än vad de gjorde inne på sjukan...

1005: Appropå inlägg som inte leder någonstans, pröva att posta något konstruktivt själv. Jag är lika övertygad om min åsikt som lipton, amb ass, novisen, kalbl, manne, akuten m.fl. är om sina och vi bemöter varandras åsikter. Men om du inte är intresserad eller har tröttnat, sluta läs - vi tvingar dig inte. Tycker du att jag är ett problem kan du väl precis som ovannämnda bemöta mig istället för att sitta och skrika om att man inte skall lyssna på någon part. Är du förresten för diktaturer?

Grymt OT det sista, men tack till Wernvik som låter tråden vara öppen så den oändliga historien kan fortsätta :wink:

Lipton

Inlägg av Lipton » 10/12 2005 3:29

Sjuksköterskan: Skall bara kommentera lite nu, mer kommer kanske imorrn. Att jag skrev städa var eftersom jag fått lära mig att det är syrrorna som är ansvariga för städning av "spill". Man kan alltså inte begära att städerskorna skall torka spyor och blod eftersom de inte "vet" att de skall dränka det i sprit och sedan torka i oändliga cirkulära rörelser. Att moppa golvet bör ju självklart lämnas åt städerskor då vi inte skall ta jobbet från dem... :wink:
I övrig kul när du kan skriva konstruktiva inlägg och erkänna att du tolkat mig fel. Jag blir faktiskt glad av att läsa det du skrivit ovan trots att jag inte håller med dig. Kan vara ditt bästa inlägg hittils!

1005
Inlägg: 138
Blev medlem: 8/5 2005 23:17
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av 1005 » 10/12 2005 8:16

Sjuksköterska:>> Har försökt att diskutera med dig men du går fram som en bulldozer.

Sänkte mig då till din nivå och vips vad hände!!!?? Du höjde dig till "normal" nivå..


Skoj..

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 10/12 2005 8:59

Novisen skrev:
Och jag är medveten om att det kommer ett inlägg från AMBASS efter det här! :lol: .
VAR SÅ SÄKER!

Jag tror nog inte att du skall behöva oroa dig för kommande kullar av ambulanssjukvårdare. De kommer av allt att döma vara väl rustade inför uppdraget. Se bara på intresset bland adepterna som söker till 80p utbildningen.

Genom tid kommer (tror jag) denna paradox med en utbildningsväg att försvinna och jag tror vi kommer se en ny EU standard. Såvida vi inte går ur EU. Fler utbildningsaktörer och fler privata arbetsgivare kommer tydliggöra detta tror jag. Jag tror även många kommer se utbildningstid i paritet med lön.

Det måste bli ett slut på denna "välgörenhetsverksamhet". Skattebetalarna som lägger miljarder kronor på sjukvård och våran högre utbildning har rätt att få detta tillbaka i effektiv sjukvård. En akademisk examen skall betala sig!

Att ha konstgjorda system fungerar inte i långa loppet (visar hela historien). Blir roligt att se hur kommande lönerörelser kommer låta med tanke på de budgetar som idag ligger.
Blood Will Tell

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 10/12 2005 13:35

1005 skrev:Citat: Adam 1:: Vi ska bedriva avancerad sjukvård på skadeplats m.m. och då ska man vara specialistsjuksköterska och inte tekniker.

Svar:Vi ska väl se till att patienten skall transpoterars till högre med kompetens så snabbt och säkert som möjligt och inte övervårda/färdigbehandla på plats?!?!
Uttrycket "övervårda" har jag hört många säga men aldrig fått någon defentition på, vad är det???

Har man utbildning, erfarenhet och trygghet i sin yrkesroll så gör man inte bara korrekta och bra behandlingar, utan man prioriterar också, eller triage som det kallas. Det betyder att man på några få parametrar tar ett beslut om snabb avtransport eller inte, man fortsätter behandlingen under transport. Man ska behandla patienterna under HELA vårdkedjan. Eller ska båda sitta fram om man beslutar för snabb avtransport?

kan man övervårda en ofri luftväg? man gör väl ALLT för att skapa fri luftväg. Det handlar om att värdera varje situation!!! Övervårda är ett utryck som man oftast hör från människor som inte har tillräckligt hög kompetens och erfarenhet för att kunna bedömma om en människa är sjuk eller inte.

Har behandlat astma, anafylaxi, diabetiker, främmandekroppar i luftvägen, olika typer av hjärtpatienter mfl så att det varit färdigbehandlade på plats och / eller i ambulansen, sedan har man lugnt och säkert tagit patienten till läkare för kontroll och uppföljning. Är jag den enda i landet som behandlat färdigt patienter?

Alla hackar på sjuksköterskan, nåja kanske inte alltid smidig MEN VEM ÄR DET I DETTA FORUM!!!! Alla kan väl titta hur de själva skriver och behandlar andra. Kanske är det så att sjuksköterskans synpunkter ibland är så träffsäkra och sanna så det är därför det svider, eller??

När jag skaffat mig kunskap och erfarenhet så märker jag hur lite jag egentligen visste. Nu när jag jobbat i snart 15 år inom akutsjukvården (inte bara ambulans) så inser jag mer än någonsin hur stora brister det tidigare varit inom ambulanssjukvården och att jag nu mer än någonsin inser mina brister och att kompetens är något som aldrig stannar upp. Trots att jag idag vet mer än någonsin så vill jag bara veta mera eftersom jag trots 180 högskolepoäng inom sjukvård + erfarenhet inser att ska man kunna hjälpa patienterna så är det bara Utbildning som räknas i kombination med erfarenhet.

Det är först när jag märker att jag saknat någon kunskap som jag skaffat mig kunskapen som upptäckte saknaden
AMBASS skrev:
Jag tror nog inte att du skall behöva oroa dig för kommande kullar av ambulanssjukvårdare. De kommer av allt att döma vara väl rustade inför uppdraget. Se bara på intresset bland adepterna som söker till 80p utbildningen.
Intresset kanske finns för att det är en kort utbildning och som inte ger personerna något patientansvar utan blir chafförer som kan berätta för kompisarna att de kör ambulans. lockar kanske unga taggade killar och tjejer som vill köra bil och se häftiga ut när de snurrar runt sergelstorg. eller är jag helt ute och cyklar? Jag tror att den risken är mycket stor.

Stort intresse speglar inte alltid kvaliten på en utbildning, se tidigare inlägg jag gjort från högskolegranskning och AMS redovisning om bristyrken.

Kommer dessa 80 p ha någon rotation, eller krav på sig att ha patienterfarenhet eftersom det är sjukvård vi sysslar med? Faktum kvarstår.... en vub ssk har mer utbildning, mer erfarenhet och befogenhet att göra allt och är mer rustade för framtiden. Det kommer man ALLDRIG ifrån.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 10/12 2005 14:13

Framtiden för ambulanspersonal vid byte av arbete

Kompetenskraven för att arbeta i ambulans har ökat mycket under åren. Från att ha varit en transportorganisation har det blivit en del i vårdkedjan.
Att kompetenskraven ökar är inget unikt för ambulansverksamheten, detta sker inom alla yrken.

Utbildningsutveckling inom ambulansyrket genom åren:
• 3 veckor
• 7-veckorsutbildning
• 20v Kompletteringsutbildning till 7 v
• Undersköterskeutbildning
• 20v (40V) Kompletteringsutbildning till USK
• Sjuksköterskeutbildning
• Vidareutbildning för sjuksköterskor

Ambulanspersonalens utbildning har alltid varit föremål för diskussion.
När kravet på undersköterskeutbildningen kom tyckte många att 7v utbildningen var bättre och att det räckte
När socialstyrelsen för ca 10 år sedan bestämde att det skulle vara legitimerad personal i ambulansen för att ge läkemedel blev det en livlig debatt.
Givetvis var alla ambulanssjukvårdare rädda för den stora förändringen som var på gång.
Många ambulanssjukvårdare var förutseende nog att vidareutbilda sig till sjuksköterska.
Några hoppades och kämpade för en speciell ambulansutbildning istället. Socialstyrelsen stod dock fast vid sitt beslut.

Att utvecklingen stannar med detta är det väl ingen som tror.

Givetvis skall vi ta vara på det stora kunnande och den kompetens som de ambulanssjukvårdare som idag arbetar i verksamheten har, men jag anser att de som har möjlighet bör satsa på en sjuksköterskeutbildning.

För mig verkar det naturligt att utvecklingen går mot att ambulansbesättningen i framtiden består av två sjuksköterskor, varav en är vidareutbildad

Något som inte diskuterats i den livliga debatten är vika möjlighet som ambulanspersonalen har till annat arbete den dagen de vill/måste av någon anledning skaffa annat arbete.

Många av dem som idag arbetar som ambulanssjukvårdare har inte undersköterskeutbildning utan endast 7 + 20 veckors ambulansutbildning.

Vad har denna personalkategori (även om de har USK-utbildning) för möjlighet att byta arbete inom vården i förhållande till den som har sjuksköterskeutbildning?.


Olle K
Ambulanssjukvårdare.

Skriv svar