Yrkesroller i ambulans
Moderator: Wernvik
Kalbl: Ja! Visst vore detta en bra framtid. Och ni har ju kommit en bit på vägen hos er vad jag förstår. Synd att alla i ambulanssverige inte föredrar denna utveckling.
Ser dock ett problem. Enligt vad jag vet så håller VV på att utarbeta en ny utbildningsplan för utryckningsförare vilket i sig är positivt. Det är dock tänkt att man efter anställning inte kommer få köra blått förrän efter två år med fortbildningar och körövningar. Detta kommer ju innebära att ambulanssjukvårdare inte kommer anställas om man inte har en transportorganisation att skola in dem i eftersom de då inte kan fylla sina arbetsuppgifter de första två åren efter anställning.
Ser dock ett problem. Enligt vad jag vet så håller VV på att utarbeta en ny utbildningsplan för utryckningsförare vilket i sig är positivt. Det är dock tänkt att man efter anställning inte kommer få köra blått förrän efter två år med fortbildningar och körövningar. Detta kommer ju innebära att ambulanssjukvårdare inte kommer anställas om man inte har en transportorganisation att skola in dem i eftersom de då inte kan fylla sina arbetsuppgifter de första två åren efter anställning.
orkar någon läsa???
Vad är ambulanssjukvårdens syfte och mål?
Jag anser att vi ska kunna prioritera, behandla och transportera lindrigt och svårt sjuka samt skadade människor till lämpligaste vårdnivån. Vidare så måste ambulanssjukvården ha patienterna i fokus och det är för dem vi jobbar och inte för vår egen bekvämlighet eller eget intresse för att man vill ha et ”häftigt jobb”. Man kan mer och mer ana tendenser till att folk slåss för att profilera sig och se arbetsuppgifter som inte direkt avser patienten. Jag syftar då till att man vill göra sken av att en sjuksköterska inte kan klara av radio, bilkörning m.m. Sådana arbetsuppgifter pågår hela tiden på alla typer av prioriteringar utan att man idag tänker på det speciellt mycket. Oavsett yrkeskategori så är detta baskunskaper och något som alla ska kunna, och ofta kan. Är man ny så måste man givetvis ges tid och möjlighet att lära sig detta, precis som allting annat. Att försöka skjuta över vissa arbetsuppgifter enbart på en yrkesgrupp blir då bara en pappersprodukt utan förankring i verkligheten. Glöm inte att man är bara TVÅ i en ambulans och att då vara bred i sin kompetens ger en större flexibilitet snabbare och säkrare omhändertagande. Ofta måste flera saker ske samtidigt kring patienten, en behandlar A en annan C osv… syftet är som sagt att ta hand om människor och göra detta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet på samma sätt inom övrig hälso och sjukvård.
Vad är god och säker amulanssjukvård?
Att ha rätt utbildning, rätt inställning till sitt yrke, bra omdöme i trafiken och ha en god socialkompetens samt en god fysik är en bra början. Lägg till erfarenhet från slutna sjukvården så man har sett många sjuka och skadade människor.
Det är av största vikt att båda personerna i en ambulans oavsett yrkeskategori kan kontrollera varandra och det arbete man utför, inte springa och kolla varandra men alla ska veta hur man behandlar och handlägger olika tillstånd eller hanterar olika situationer. Detta är det enda säkerhetssystemet vi har för att undvika felbehandlingar. Om den ena inte har en aning om vad Seloken är och den ena vill ge 10 mg i.v direkt så måste den andra veta att det är fel och stoppa behandlingen, sådant et kan man bara veta om man har kunskapen och erfarenheten. Detta är viktigt i ambulansen då vi jobbar i en miljö och på tider under dygnet då förväxling och felaktigheter lätt begås. På ett sjukhus sker denna kontroll med hjälp av läkarkompetens (ibland flera) och sjuksköterskor som kontrollerar det rimliga i behandlingen innan han/hon inleder behandling. Trots detta så sker det felaktigheter (och kommer alltid att göra). Säkerhet är också att kunna lyfta, köra och inte utsätta sig för hotfulla situationer. Detta är ju inte bundet till att en ambulanssjukvårdare eller sjuksköterska är bättre på det än någon annan. En ambulanssjukvårdare föds ju inte till en bättre radiopratare likväl som en sjuksköterska föds med god socialförmåga, utan om alla ges samma möjlighet till utbildning i ämnena så är det ingen skillnad. Att lära sig dessa saker är ju på en annan nivå än att studera medicin.
För att kunna bedriva en god och säker vård där vi sätter vården och patienten i fokus så krävs det en hög kompetens och ambitionsnivå av alla inom ambulanssjukvården. Att bara vara bra på det tekniska kontra medicinska är ödesdigert och minskar flexibilitet och tar bort det lilla säkerhetskontrollsystem som skulle kunna finnas. Det krävs mer personal och fördyrar organisationen. Hur behandlar man flera skadade på en olycka om bara hälften får utföra medicinska, många gånger livräddande åtgärder? Även om inte patienterna dör så kan de utsättas för onödigt lidande, eller? En ssk är ju ALLTID ansvarig för det som utförs i ambulansen i egenskap av högst medicinsk kompetens, det finns det många lagar som tydliggör. Kommer sjusköterskor att acceptera detta ansvar i alla situationer? Den naturliga motfrågan blir varför kan man inte vara två som delar på allt ansvar? (som det varit med två ambulanssjukvårdare) Är inte det bättre för alla, speciellt för patienterna?
Vad kommer samhället och patienterna att kräva av ambulanssjukvården i framtiden?
Vi vet att utveckling sker ständigt, ambulanssjukvården är idag på inget sätt i slutet av sin utveckling. Det bästa man kan göra om man vill vara med på tåget är att utbilda sig. Mer och mer behandlingar och undersökningsmetoder kommer in i ambulanserna, det ställer ökade krav på alla som jobbar. Ambulansen kommer aldrig att få samma kompetens som en akutmottagning men sakta har vi fått en högre nivå och bättre vård. Alla måste hålla med om att ju högre kompetensen har blivit i ambulansen desto bättre har det blivit, för inte va det bättre förr? Det var enklare för personalen som många gånger nästan helt saknade utbildning och inte hade några krav på sig, men det var inte bättre för patienterna! Att då försöka behålla en yrkeskategori genom att skriva ner ansvarsuppgifter som alltid har funnits och som kan skötas av alla och försöka profilera sig kan inte ses som utveckling. Detta är ändå saker som alla måste kunna. En ny ambulanssjuksköterska åker idag dubbelt med en annan ssk några veckor fast först efter att man åkt med som ”trea” under några veckor under direkt överinseende av sin mentor. Hur ska man kunna åka dubbelt och ge en bra introduktion om man ”viger” en plats i bilen åt en tekniker som inte kan var stöd i många frågor åt den nya? Att hela tiden åka ”trea” är inte kostnads effektivt och slöseri mer personal. Alla måste kunna ”det basala grunderna”. Patienterna kommer att kräva mer av oss!
Hur ska en tekniker (som någon vill kallad det) kunna få en klinisk blick och förståelse för sjukdomar m.m. när de aldrig vårdar patienterna? Vilken hjälp och beslutsstöd kommer sjuksköterskan få i sina medicinska beslut av en tekniker? Är inte vården då i fokus? Är det god och säker vård? Ska vi ha tekniker på akutrummen i stället för sjuksköterskor och undersköterskor?
Givetvis ska den kompetens och erfarenhet som idag finns i organisationen tas tillvara och utvecklas. Men att rekrytera personal för att sköta om ambulansen, och köra känns mossigt. Nya ambulanssjukvårdare kan inte likställas med erfarna ambulanssjukvårdare som under lång tid skaffat sig kompetens. För att motsvara en erfaren ambulanssjukvårdare måste det till en sjuksköterska. Kravet tycker jag och ligger idag nästan överallt på ambulanssjuksköterska (vub) vid anställning. Ett rimligt krav för att patienterna ska kunna få samma goda och säkra omvårdnad som inom övriga sjukvården.
För arbetsgivaren är det givetvis en fördel att anställa ambulanssjuksköterskor som kan ersätta alla vid sjukdom, semester, utbildningar och stora katastrofer. Blir färre att hålla med internutbildning, kläder, arbetsgivaravgifter m.m. Stor flexibilitet är bättre ekonomi och samtidigt högre kompetens. Finns givetvis ännu fler fördelar. Att det skulle vara brist på ssk är en myt, ge ssk riktiga tjänster så kommer dom.
Mångas argument bottnar idag på att man inte vill/orkar plugga till ssk. Många idag är mer ”kör kåta” än viljan att ta hand om människor, är det sådana vi vill ha? Det är så det kommer att bli! Att intensivutbilda ambulanstekniker? Det är att nervärdera yrket och vår uppgift, jag trodde att kraven och ambitionsnivån var större än så. Vetenskaplig forskning visar att med varierande arbetsuppgifter minskar sjukskrivningar och utbrändhet, likväl ökar arbetsglädjen och viljan att utveckla sig, kanske något att ta med i beräkningen....
vad är rätt & fel??? Nu har jag skrivet lite och kanske är en del rätt en del fel, upp till läsaren. Många saker är mer frågeställning än riktiga svar och personliga åsikter.
Till alla ambulanssjukvårdare som idag känner sig "utanför" vill jag bara säga det att inget jag skrivit är personligt utan jag lider med alla som blir åsidosatta och önskar att ni alla kunde få hjälp att plugga vidare så alla får glädje av er erfarenhet i framtidens ambulanssjukvård! keep on the team work, oavsett yrkeskategori.
Jag anser att vi ska kunna prioritera, behandla och transportera lindrigt och svårt sjuka samt skadade människor till lämpligaste vårdnivån. Vidare så måste ambulanssjukvården ha patienterna i fokus och det är för dem vi jobbar och inte för vår egen bekvämlighet eller eget intresse för att man vill ha et ”häftigt jobb”. Man kan mer och mer ana tendenser till att folk slåss för att profilera sig och se arbetsuppgifter som inte direkt avser patienten. Jag syftar då till att man vill göra sken av att en sjuksköterska inte kan klara av radio, bilkörning m.m. Sådana arbetsuppgifter pågår hela tiden på alla typer av prioriteringar utan att man idag tänker på det speciellt mycket. Oavsett yrkeskategori så är detta baskunskaper och något som alla ska kunna, och ofta kan. Är man ny så måste man givetvis ges tid och möjlighet att lära sig detta, precis som allting annat. Att försöka skjuta över vissa arbetsuppgifter enbart på en yrkesgrupp blir då bara en pappersprodukt utan förankring i verkligheten. Glöm inte att man är bara TVÅ i en ambulans och att då vara bred i sin kompetens ger en större flexibilitet snabbare och säkrare omhändertagande. Ofta måste flera saker ske samtidigt kring patienten, en behandlar A en annan C osv… syftet är som sagt att ta hand om människor och göra detta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet på samma sätt inom övrig hälso och sjukvård.
Vad är god och säker amulanssjukvård?
Att ha rätt utbildning, rätt inställning till sitt yrke, bra omdöme i trafiken och ha en god socialkompetens samt en god fysik är en bra början. Lägg till erfarenhet från slutna sjukvården så man har sett många sjuka och skadade människor.
Det är av största vikt att båda personerna i en ambulans oavsett yrkeskategori kan kontrollera varandra och det arbete man utför, inte springa och kolla varandra men alla ska veta hur man behandlar och handlägger olika tillstånd eller hanterar olika situationer. Detta är det enda säkerhetssystemet vi har för att undvika felbehandlingar. Om den ena inte har en aning om vad Seloken är och den ena vill ge 10 mg i.v direkt så måste den andra veta att det är fel och stoppa behandlingen, sådant et kan man bara veta om man har kunskapen och erfarenheten. Detta är viktigt i ambulansen då vi jobbar i en miljö och på tider under dygnet då förväxling och felaktigheter lätt begås. På ett sjukhus sker denna kontroll med hjälp av läkarkompetens (ibland flera) och sjuksköterskor som kontrollerar det rimliga i behandlingen innan han/hon inleder behandling. Trots detta så sker det felaktigheter (och kommer alltid att göra). Säkerhet är också att kunna lyfta, köra och inte utsätta sig för hotfulla situationer. Detta är ju inte bundet till att en ambulanssjukvårdare eller sjuksköterska är bättre på det än någon annan. En ambulanssjukvårdare föds ju inte till en bättre radiopratare likväl som en sjuksköterska föds med god socialförmåga, utan om alla ges samma möjlighet till utbildning i ämnena så är det ingen skillnad. Att lära sig dessa saker är ju på en annan nivå än att studera medicin.
För att kunna bedriva en god och säker vård där vi sätter vården och patienten i fokus så krävs det en hög kompetens och ambitionsnivå av alla inom ambulanssjukvården. Att bara vara bra på det tekniska kontra medicinska är ödesdigert och minskar flexibilitet och tar bort det lilla säkerhetskontrollsystem som skulle kunna finnas. Det krävs mer personal och fördyrar organisationen. Hur behandlar man flera skadade på en olycka om bara hälften får utföra medicinska, många gånger livräddande åtgärder? Även om inte patienterna dör så kan de utsättas för onödigt lidande, eller? En ssk är ju ALLTID ansvarig för det som utförs i ambulansen i egenskap av högst medicinsk kompetens, det finns det många lagar som tydliggör. Kommer sjusköterskor att acceptera detta ansvar i alla situationer? Den naturliga motfrågan blir varför kan man inte vara två som delar på allt ansvar? (som det varit med två ambulanssjukvårdare) Är inte det bättre för alla, speciellt för patienterna?
Vad kommer samhället och patienterna att kräva av ambulanssjukvården i framtiden?
Vi vet att utveckling sker ständigt, ambulanssjukvården är idag på inget sätt i slutet av sin utveckling. Det bästa man kan göra om man vill vara med på tåget är att utbilda sig. Mer och mer behandlingar och undersökningsmetoder kommer in i ambulanserna, det ställer ökade krav på alla som jobbar. Ambulansen kommer aldrig att få samma kompetens som en akutmottagning men sakta har vi fått en högre nivå och bättre vård. Alla måste hålla med om att ju högre kompetensen har blivit i ambulansen desto bättre har det blivit, för inte va det bättre förr? Det var enklare för personalen som många gånger nästan helt saknade utbildning och inte hade några krav på sig, men det var inte bättre för patienterna! Att då försöka behålla en yrkeskategori genom att skriva ner ansvarsuppgifter som alltid har funnits och som kan skötas av alla och försöka profilera sig kan inte ses som utveckling. Detta är ändå saker som alla måste kunna. En ny ambulanssjuksköterska åker idag dubbelt med en annan ssk några veckor fast först efter att man åkt med som ”trea” under några veckor under direkt överinseende av sin mentor. Hur ska man kunna åka dubbelt och ge en bra introduktion om man ”viger” en plats i bilen åt en tekniker som inte kan var stöd i många frågor åt den nya? Att hela tiden åka ”trea” är inte kostnads effektivt och slöseri mer personal. Alla måste kunna ”det basala grunderna”. Patienterna kommer att kräva mer av oss!
Hur ska en tekniker (som någon vill kallad det) kunna få en klinisk blick och förståelse för sjukdomar m.m. när de aldrig vårdar patienterna? Vilken hjälp och beslutsstöd kommer sjuksköterskan få i sina medicinska beslut av en tekniker? Är inte vården då i fokus? Är det god och säker vård? Ska vi ha tekniker på akutrummen i stället för sjuksköterskor och undersköterskor?
Givetvis ska den kompetens och erfarenhet som idag finns i organisationen tas tillvara och utvecklas. Men att rekrytera personal för att sköta om ambulansen, och köra känns mossigt. Nya ambulanssjukvårdare kan inte likställas med erfarna ambulanssjukvårdare som under lång tid skaffat sig kompetens. För att motsvara en erfaren ambulanssjukvårdare måste det till en sjuksköterska. Kravet tycker jag och ligger idag nästan överallt på ambulanssjuksköterska (vub) vid anställning. Ett rimligt krav för att patienterna ska kunna få samma goda och säkra omvårdnad som inom övriga sjukvården.
För arbetsgivaren är det givetvis en fördel att anställa ambulanssjuksköterskor som kan ersätta alla vid sjukdom, semester, utbildningar och stora katastrofer. Blir färre att hålla med internutbildning, kläder, arbetsgivaravgifter m.m. Stor flexibilitet är bättre ekonomi och samtidigt högre kompetens. Finns givetvis ännu fler fördelar. Att det skulle vara brist på ssk är en myt, ge ssk riktiga tjänster så kommer dom.
Mångas argument bottnar idag på att man inte vill/orkar plugga till ssk. Många idag är mer ”kör kåta” än viljan att ta hand om människor, är det sådana vi vill ha? Det är så det kommer att bli! Att intensivutbilda ambulanstekniker? Det är att nervärdera yrket och vår uppgift, jag trodde att kraven och ambitionsnivån var större än så. Vetenskaplig forskning visar att med varierande arbetsuppgifter minskar sjukskrivningar och utbrändhet, likväl ökar arbetsglädjen och viljan att utveckla sig, kanske något att ta med i beräkningen....
vad är rätt & fel??? Nu har jag skrivet lite och kanske är en del rätt en del fel, upp till läsaren. Många saker är mer frågeställning än riktiga svar och personliga åsikter.
Till alla ambulanssjukvårdare som idag känner sig "utanför" vill jag bara säga det att inget jag skrivit är personligt utan jag lider med alla som blir åsidosatta och önskar att ni alla kunde få hjälp att plugga vidare så alla får glädje av er erfarenhet i framtidens ambulanssjukvård! keep on the team work, oavsett yrkeskategori.
Re: Yrkesroller i ambulans
Hej kalbl!Kalbl skrev: Ambulanssjukvårdarnas roll i den framtida organisationen har diskuterats, och från vissa håll har det hävdats att yrkesgruppen på sikt kommer att ersättas av leg. Sjuksköterskor med specialistutbildning i prehospital sjukvård. .
Bra debatt! Jag tycker också du lyfter upp flera viktiga aspekter! Jag tror till skillnad från många på detta forum att vi kommer få se en EU standard även på sjukvårdsarenan vilken också innefattar ambulanssjukvården! Detta samtalande kring två olika funktioner kommer genom tid ersättas av att mäta och nyttja verklig och aktuell kunskap! Dagens SSK utbildning ger enligt mig inte optimal grund för tjänst i ambulans! Jag tycker då att den nya 80p utbildningen vid Örebro Universitet samt landets 40 veckors utbildningar på ett betydligt tydligare sätt möter den verklighet som råder. Men icke är jag nöjd med detta! I framtiden kommer vi nog likt Norge och UK få se en mer tydlig roll i ambulansen och där KUNSKAPEN är själva grunden för verksamheten. Se på Norges nya PARAMEDIC utbildning! Den saknar motstycke i hela Norden! Finland har en bra SSK utbildning vilken redan från start är mer anpassad till akutvård. Låt kunskapen avgöra vilken funktion man skall inneha i ambulansen! Testa fler kandidater och höj upp hela ribban när det gäller grunderna för räddningsyrket!!!
Men återigen, BRA SKRIVET AV DIG.....
Blood Will Tell
kalbl
Vi har flera bilar ambulanser och sjuktransport, där sjuktransport körs av ambsjukv, ibland ssk om det fattas folk. Antalet ambulanser varierar beroende på dagar och tid på dygnet. Alla bilar är likadana och har samma utrustning. (transport enklare)
Om man har så många olika typer av fordon som ni har att man inte kan behärska bil ett och två men tre och fyra eller inte hittar bak i skåpet på dessa så måste det vara något fel på organisationen. Det är inte god kvalite i mina ögon utan bara krångligt.
Man behöver inte vara expert på allt men man ska vara bra på allt, man är bara två om en situation som egentligen skulle behöva fler personer och många gånger läkare och ssk, men i ambulansen ska man ha en tekniker och en ssk, rimligt?
Varför är minst 4 års utbildning med inriktning mot ambulanssjukvård (ssk & vub) + krav på erfarenhet från akutsjukvården inte framtidens melodi? Att lära sig hitta och behärska medicinskteknisk utrustning görs ju dagligen av ssk på sjukhuset och där många gånger i mer extrema varianter. Har själv lång erfarnehet av ambulanssjukvård och annan akutsjukvård så det vet jag.
sen vetjag inte om Du talar för alla i Trollhättan ,men skulle man skrapa på ytan så finns det nog många med en annan åsikt än din, men att vara ssk och säga vad man tycker om framtidens ambulanssjukvård är mycketkänsligt därför håller de flesta tyst, tror jag.
behandlingsprinciper finns givetvis, men det är ssk som anvarar för behanlingen på plats enligt generella direktiv, stöd kan man givetvis få via tekniken men som sagt det är bara stöd, beslutet måste man ta själv.
varför är svenska ssk eftertraktade i Norge både i ambulansen och på sjukhus?? vi är bättre! Vet flera som varit där.
kalbl skriver: Hur skall Du vara en seriös ssk som håller dig a-jouur med all som händer i sjukvården SVAR: det är mitt ansvar enligt min yrkeslegitimation att göra detta inom mitt yrkesområde som är ambulanssjukvård, läs kompetensbeskrivning för ambulanssjuksköterska.
Alla 40 p utbildningar motsvarar ju INTe dagens krav, därför 40 p specialistsjuksköterskeutbildning, Om det räckte med att vara undersöterska, tekniker eller ambulanssjukvårdare så skulle inte kravet från myndigheten och ambulansversamheten själv vara ssk, erfarenhet + vidareutbildning. Det kräver patienterna. Dags att släppa tanken och gå vidare mot en högre kompetens och en kvalificerad yrkeskår som klarar kraven även år 2020???
Är inte fokus vården?? är fokus att kunna kolla blinkersen på morgonkontrollen?
Jag vet att nästan 100% av alla ssk + många ambsjukv där jag jobbar säger att om 5-10 år finns inte ambsjuk kvar på ambulanser, däremot på sjuktransporter, thats the real life.
Men givetvis är det alltid oavsett vem och vart man jobar viktigt med samarbete.
Vi har flera bilar ambulanser och sjuktransport, där sjuktransport körs av ambsjukv, ibland ssk om det fattas folk. Antalet ambulanser varierar beroende på dagar och tid på dygnet. Alla bilar är likadana och har samma utrustning. (transport enklare)
Om man har så många olika typer av fordon som ni har att man inte kan behärska bil ett och två men tre och fyra eller inte hittar bak i skåpet på dessa så måste det vara något fel på organisationen. Det är inte god kvalite i mina ögon utan bara krångligt.
Man behöver inte vara expert på allt men man ska vara bra på allt, man är bara två om en situation som egentligen skulle behöva fler personer och många gånger läkare och ssk, men i ambulansen ska man ha en tekniker och en ssk, rimligt?
Varför är minst 4 års utbildning med inriktning mot ambulanssjukvård (ssk & vub) + krav på erfarenhet från akutsjukvården inte framtidens melodi? Att lära sig hitta och behärska medicinskteknisk utrustning görs ju dagligen av ssk på sjukhuset och där många gånger i mer extrema varianter. Har själv lång erfarnehet av ambulanssjukvård och annan akutsjukvård så det vet jag.
sen vetjag inte om Du talar för alla i Trollhättan ,men skulle man skrapa på ytan så finns det nog många med en annan åsikt än din, men att vara ssk och säga vad man tycker om framtidens ambulanssjukvård är mycketkänsligt därför håller de flesta tyst, tror jag.
behandlingsprinciper finns givetvis, men det är ssk som anvarar för behanlingen på plats enligt generella direktiv, stöd kan man givetvis få via tekniken men som sagt det är bara stöd, beslutet måste man ta själv.
varför är svenska ssk eftertraktade i Norge både i ambulansen och på sjukhus?? vi är bättre! Vet flera som varit där.
kalbl skriver: Hur skall Du vara en seriös ssk som håller dig a-jouur med all som händer i sjukvården SVAR: det är mitt ansvar enligt min yrkeslegitimation att göra detta inom mitt yrkesområde som är ambulanssjukvård, läs kompetensbeskrivning för ambulanssjuksköterska.
Alla 40 p utbildningar motsvarar ju INTe dagens krav, därför 40 p specialistsjuksköterskeutbildning, Om det räckte med att vara undersöterska, tekniker eller ambulanssjukvårdare så skulle inte kravet från myndigheten och ambulansversamheten själv vara ssk, erfarenhet + vidareutbildning. Det kräver patienterna. Dags att släppa tanken och gå vidare mot en högre kompetens och en kvalificerad yrkeskår som klarar kraven även år 2020???
Är inte fokus vården?? är fokus att kunna kolla blinkersen på morgonkontrollen?
Jag vet att nästan 100% av alla ssk + många ambsjukv där jag jobbar säger att om 5-10 år finns inte ambsjuk kvar på ambulanser, däremot på sjuktransporter, thats the real life.
Men givetvis är det alltid oavsett vem och vart man jobar viktigt med samarbete.
Hej Adam ett!adam ett skrev:kalbl
Varför är minst 4 års utbildning med inriktning mot ambulanssjukvård (ssk & vub) + krav på erfarenhet från akutsjukvården inte framtidens melodi? Att lära sig hitta och behärska medicinskteknisk utrustning görs ju dagligen av ssk på sjukhuset och där många gånger i mer extrema varianter. Har själv lång erfarnehet av ambulanssjukvård och annan akutsjukvård så det vet jag.
sen vetjag inte om Du talar för alla i Trollhättan ,men skulle man skrapa på ytan så finns det nog många med en annan åsikt än din, men att vara ssk och säga vad man tycker om framtidens ambulanssjukvård är mycketkänsligt därför håller de flesta tyst, tror jag.
behandlingsprinciper finns givetvis, men det är ssk som anvarar för behanlingen på plats enligt generella direktiv, stöd kan man givetvis få via tekniken men som sagt det är bara stöd, beslutet måste man ta själv.
varför är svenska ssk eftertraktade i Norge både i ambulansen och på sjukhus?? vi är bättre! Vet flera som varit där.
Jag rederar mitt inlägg då min uppfattning med all önskvärd tydlighet varit genomlysande! //AMBASS
Blood Will Tell
Precis!
Dessutom så är det väl knappast ett problem att få folk till ambulansen? Som tidigare nämt så är det antagligen en kostnadsfråga. Men jag tycker i så fall att det kan vara dags att lägga ner lite extra pengar på bra sjukvård.
Sedan så har ju jag inte en aning om hur möjligheterna att luska fram extrapengar till det ser ut.
Kanske finns en budget att titta på någonstans... Jag är inte så inne på det där med politik och samhällsekonomi. Har mycket kvar att plugga än!
Men i alla fall så tror jag starkt på att amb-sjv kommer försvinna från akutambulanserna.
Det konstiga var att en usk på ambulansen i Uppsala sa till mig att det aldrig kommer bli så att ambulansen enbart kommer bestå av ssk:or. hmm, ja vet inte ja... Jag tror i ala fall på att amb-sjv och usk:or inte kommer få jobba inom akutambulansen i framtiden. =/
Dessutom så är det väl knappast ett problem att få folk till ambulansen? Som tidigare nämt så är det antagligen en kostnadsfråga. Men jag tycker i så fall att det kan vara dags att lägga ner lite extra pengar på bra sjukvård.
Sedan så har ju jag inte en aning om hur möjligheterna att luska fram extrapengar till det ser ut.


Det konstiga var att en usk på ambulansen i Uppsala sa till mig att det aldrig kommer bli så att ambulansen enbart kommer bestå av ssk:or. hmm, ja vet inte ja... Jag tror i ala fall på att amb-sjv och usk:or inte kommer få jobba inom akutambulansen i framtiden. =/
Det är otroligt vilka skillnader det verkar vara mellan olika delar av landet. På många ställen verkar det bara vara undersköterskor som kan den tekniska biten med körning mm. Alla kan nog hålla med om att lång erfarenhet ger kunskap som de nya inte har men hallå!!!!!!!!! Att lära sig den tekniska biten i en ambulans tar några månader utan utbildning!
Att lära sig den medicinska biten utan utbildning tar längre tid. Att sedan klara av de riktigt svåra utmaningarna krävs utbildning och erfarenhet + framförallt en personlig lämplighet som enligt vissa här på forumet endast kan uppnås av undersköterskor!!!
Jag menar inte att vi ska byta ut undersköterskorna (läs mina tidigare inlägg) men framtiden som den ser ut idag står sjuksköterskorna för. Och då självklart med ambulansvubb (anestesivubb om lång erfarenhet från ambulans redan finns).
För att få ett fungerande team så krävs att minst en i besättningen har erfarenhet. Nya ambulanssjukvårdare kommer aldrig att få den erfarenheten om inte lagarna som finns idag ändras. Summan av detta är att sjuksköterskor är den enda yrkesgrupp som borde finnas i ambulans i framtiden med nuvarande system.
Novisen//
Att lära sig den medicinska biten utan utbildning tar längre tid. Att sedan klara av de riktigt svåra utmaningarna krävs utbildning och erfarenhet + framförallt en personlig lämplighet som enligt vissa här på forumet endast kan uppnås av undersköterskor!!!
Jag menar inte att vi ska byta ut undersköterskorna (läs mina tidigare inlägg) men framtiden som den ser ut idag står sjuksköterskorna för. Och då självklart med ambulansvubb (anestesivubb om lång erfarenhet från ambulans redan finns).
För att få ett fungerande team så krävs att minst en i besättningen har erfarenhet. Nya ambulanssjukvårdare kommer aldrig att få den erfarenheten om inte lagarna som finns idag ändras. Summan av detta är att sjuksköterskor är den enda yrkesgrupp som borde finnas i ambulans i framtiden med nuvarande system.
Novisen//
Hej Jimmy!Jimmy Olsson skrev:Precis!
Dessutom så är det väl knappast ett problem att få folk till ambulansen? Som tidigare nämt så är det antagligen en kostnadsfråga. Men jag tycker i så fall att det kan vara dags att lägga ner lite extra pengar på bra sjukvård. =/
Att det idag på de flesta platser i landet inte är svårt att hitta rekryter till ambulansen står klart! Vilka krav tycker du skall gälla vid nyanställning? Hur skall man brett kunna testa en kandidat? Att det kommer mer pengar till denna verksamhet är föga troligt tyvärr. Glöm inte EU! Glöm ej heller att SoS förändras och att ett regeringsskifte kan ändra spelreglerna totalt. Jag tror till skillnad mot dig att vi kommer få se en organisation med Paramedics och EMTs. Tyvärr känns inte SSK utbildningen med nuvarande VUB stå i paritet till den kvalité som nuvarande PARAMEDIC utbildningar håller internationellt.
När det gäller ambulanssjukvårdare i ambulans kommer denna grupp finnas kvar tills det blir ett skifte till Paramedic! Tiden för SSK i ambulans ger jag maximalt 10 år. Kraven kommer öka och verklig kunskap kommer krävas av en mer vaken marknad! Vänta och se!
//Be safe
Blood Will Tell