20p arbete - ämne?

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

20p arbete - ämne?

Inlägg av zAjben » 25/10 2007 15:08

Eftersom man nu håller på att göra om universitetsexamina för att vara Bologna-anpassade så har skolan beslutat att det ska vara obligatoriskt med ett 20 poängsarbete under läkarutbildningen.

För min del innebär det att jag måste skriva ett 20 poängsarbete inom Medicin, och har börjat fundera på olika ämnen kring vilka jag skulle kunna skriva. Deadline för att bestämma är inte förän om ett år, men då skall allt i princip vara färdigt med plats, handledare, ämne, upplägg vilket gör att det känns hög tid att åtmonstonde börja fundera.

Eftersom jag är väldigt intresserad av anestesi och prehospital sjukvård funderar jag att arbeta kring något av dessa, och eventuellt en kombination. Jag tänkte därför fråga er som är verksamma inom dem här delarna av sjukvården; Finns det några särskilda saker som ni skulle vilja att det forskades kring? Vad är intressant att dyka ned i?

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 25/10 2007 23:56

Jag lyckas aldrig få några svar kring halveringstider för kolmonoxid om 100% syre ges på non-rebreatable mask kontra 100% med CPAP. Sätt artärnål på några klasskompisar. Be de röka som borstbindare och ta några blodgaser med jämna mellan rum. Jämför de olika metoderna. Vill man inte röka kan man ju gapa över ett avgasrör istället. :lol:
Specialist anestesi och ambulans

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 26/10 2007 6:30

Novisen skrev:Jag lyckas aldrig få några svar kring halveringstider för kolmonoxid om 100% syre ges på non-rebreatable mask kontra 100% med CPAP. Sätt artärnål på några klasskompisar. Be de röka som borstbindare och ta några blodgaser med jämna mellan rum. Jämför de olika metoderna. Vill man inte röka kan man ju gapa över ett avgasrör istället. :lol:
Haha! Ska övervägas ;)

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 26/10 2007 15:18

Skillnader i moratlitet och komplikationer på höftfrakturer mellan de som behandlas enligt Fast Track och de som behandlas enligt gamla vanliga riktlinjer.
Kanske blir ett något stort arbete om det ska ha statisktisk hållbarhet. Det finns ju dock ingen vetenskaplig forskning om detta.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 26/10 2007 21:13

Tack! Den stora frågan är hur lätt och om det finns möjlighet att tillgå patientjournaler och annat konfedentiellt materiel som skulle vara nödvändigt för att utföra en sådan studie. En idé skulle kunna vara att titta journalmässigt på patienter som fått diagnosen höftledsfraktur och sedan hur de behandlats. Är däremot fundersam över hur jag skulle få tag på dessa, samt vad för tillstånd jag skulle behöva?

Lipton

Inlägg av Lipton » 26/10 2007 22:36

Wernvik: Är detta så intressant? Ponera att skillnaden inte är så stor, man har ju ändå visat att man vunnit mycket i vårdtid, eller hur? Visserligen kanske detta inte motiverar fast-track om en sådan studie visar att dessa patienter avlider en vecka efter utskrivning. Men det tycker jag inte låter som ett kul arbete.
Däremot kan man ju ägna lite tankeverksamhet åt problemet vem som har det medicinska ansvaret för patienten när denne lämnats på röntgen. Ambulansläkaren, röntgenläkaren eller ortopeden? Generellt har ju ingen av dem ännu sett patienten.

När vi ändå spånar: Ponera att du kunde få ut alla ambulansjournaler där patienten lämnats i hemmet av någon anledning. Dessa samkörs sedan med övriga vårdgivares journaler för att se om patienten sökt någon annanstans och vad som då kommit fram. Utifrån detta dras slutsatser om patienter på ett säkert sätt kan lämnas i hemmet samt om vägar för informationsöverföring till andra vårdgivare bör utvecklas för ambulansen.

Isidor
Inlägg: 727
Blev medlem: 23/10 2007 22:57

Inlägg av Isidor » 26/10 2007 23:31

Det låter ju som en ganska vettig studie det...

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 28/10 2007 16:58

Lipton skrev:Wernvik: Är detta så intressant? Ponera att skillnaden inte är så stor, man har ju ändå visat att man vunnit mycket i vårdtid, eller hur? Visserligen kanske detta inte motiverar fast-track om en sådan studie visar att dessa patienter avlider en vecka efter utskrivning. Men det tycker jag inte låter som ett kul arbete.
Man vet ju inte om det påverkar dödligheten eller ens rehabiliteringen. En studie på detta skulle dels kunna visa om det är något som man bör införa i hela landet men även om vi kortar ner väntetiden till op. Opererar man dessa pat snabbare än andra? Det är inte studerat så det vet vi inte. Om en sådan studie skulle visa på en klar skillnad i överlevnad/komplikationer så vore det ett tungt vägande argument för att införa detta.

För mig är det givet att vi ska mäta och utvärdera det vi gör. Hur ska vi annars kunna optimera vården?
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Lipton

Inlägg av Lipton » 28/10 2007 22:37

Wernvik: Fast-trackade patienter opereras 3 timmar tidigare än traditionellt handlagda patienter.
Total vårdtid samt komplikationsrisk verkar också vara mindre. Dock ej tillräckligt stort underlag för att kunna anses bevisat, enligt Höftfrakturprojektet SU
Självklart skall sjukvården utvärdera åtgärder för att optimera vården. Och jag menar inte att studien inte borde göras, bara att den inte intresserar mig så mycket eftersom man redan visat att det innebär fördelar och inga allvarliga nackdelar, mer än en ökad belastning på ambulanssjukvården.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 28/10 2007 23:00

Precis som du säger så är det en icke vetenskaplig pilotundersökning med få deltagare. Att göra en riktig studie med vetenskaplig hållbarhet tycker jag vore intressant.

Men sedan finns det ju en uppsjö andra ämnen att skriva om. De tenderar dock att bli lite väl stora arbeten kanske
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Skriv svar