Jag kommer säkert få en hel drös åsikter om detta inlägg, så jag vill påpeka att jag också hoppas på en kommentar från Gosta.

Moderator: ambus
Standard utrustning som inte kommer att användas. Bortkastade pengar egentligen, men dte är klart, man kanske räddar ett liv per 15 år.Tompa31 skrev:Där jag läser min ambulansvubb idag för man fram en hel del fördelar runt utrustning såsom Fast-Trach. Det blir mer och mer intressant att ha den utrustningen inom det prehospitala verksamhetsområdet. Jag peronligen tror att det kommer bli standard utrustning i ambulanserna i framtiden.
//tompa
Man vaccineras inte mot epiglottit utan mot H. influenza (typ b?) som är den vanligaste orsaken. Visst har frekvensen minskat kraftigt, men det förekommer fortfarande. Vaccineringen fungerar inte till 100% hos alla människor, och dessutom finns det andra patogener som kan orsaka tillståndet.ThEbEaR skrev:Och jo jag vet att alla nuförtiden vaccineras mot detta... men hade faktiskt en bekant som är 26 år som råkade ut för epiglottit för ett tag sedan, han gick först till vårdcentralen där det ordinerades vila, men som tur var så åkte han sedan till akuten i tid.
Ambulasnforum har ställt ett antal konrekta frågor till socialstyrelsen angående dokumentet Vem får göra vad inom hälso- och sjukvården samt tandvården. På frågan angående åtgärdande av ofri luftväg med kirurgiskt ingrepp svarar socialstyrelsen enligt nedan.peder skrev:Mig veteligen har inte sjuksköterskor någon formell kompetens att utföra en koniotomi, och om man skulle få tag på en skalpell eller liknande så kommer detta att dokumenteras som nödåtgärd, dvs man har i princip obefintlig utbildning i detta.
Detsamma gäller även andra roliga saker som thorakocentes, CVK-inläggningar, jugularispunktioner och thoraxdränage. Så egentligen får vi som syrror skära mycket mer i patienterna än vad vi tror.Vem får göra vad inom ambulanssjukvården skrev:Ja, arbetsuppgiften är i och för sig oreglerad, d.v.s. det finns inte något författningsreglerat hinder mot att utföra åtgärden. Verksamhetschefen bestämmer genom arbetsordning el. dyl. dokument vem som får göra vad. Verksamhetschefen har ansvar för att personen som utför arbetsuppgiften har reell kompetens och att den vård som utförs är förenlig med säkerheten för patienterna.
Det var det bästa jag läst på detta forum på många år! En sådan ödmjukhet inför sig själv, sin yrkesroll och sin kompetens leder till att patienten i slutänden blir den stora vinnaren.Med respekt för alla kunniga kollegor på fältet så vill jag bara nämna att det förefaller som vissa har efarenheter motsvarande ett helt yrkesliv men åldersmässigt är dom högst 30.
Det diskuteras med en självklarhet som genomsyrar illa dold osäkerhet. Det är inget tecken på svaghet eller okunnskap att ödmjukt fråga eller lyssna istället för att ge sken av absolut kompetens av alla scenarion. Få av oss kan med handen på hjärtat säga att vi arbetat med ett så stort patientunderlag att vi vet med oss vi behärskar Prehospitalt sjukvårdsarbete fullt ut.
Vi kan samla titlar och utbildningar på hög om vi vill, men riktigt kunnande skryter inte, det blir större av att dela med sig. Hysterin kring VUBar och annat ger bilden av att alla bara sysslar med akuta patientfall, men vi vet alla att merparten av alla ambulansuppdrag är mer eller mindre bara transporter med inslag av stöd behandling.
Vill absolut inte dissa någon av er kära kollegor, men all "slå sig för bröstet" mentalitet rimmar illa med att vi parallellt utbildar oss mer.