<B>Landstinget Västernorrlands tjänstemän vill ta bort ambulanserna i Liden och Docksta. Orsaken är höjda kostnader till följd av den nya arbetstidslagen.
– Det finns de som sagt att de lämnar bygden om vi inte finns, säger Magnus Abrahamsson som driver ambulansen i Liden, till Sundsvalls Tidning.</B>
De nya arbetstidsreglerna från årsskiftet höjer kostnaderna för ambulanssjukvården i länet med drygt 10 miljoner kronor om året. För att klara förändringen vill tjänstemännen helt och hållet lägga ner stationerna i Liden och Docksta från och med 2008.
– Under 2007 är vårt förslag att Liden och Docksta ska köra med de ekonomiska ramar som finns under 2006. I praktiken innebär det att blir någon form av dagambulans på de här ställena, säger Sture Lindgren, chef för landstingsservice hos landstinget i Västernorrland.
Enligt honom blir effekten av nedläggningarna minst kännbara för länets innevånare och för verksamheten totalt sett. Genom att skrota enheterna sparar landstinget närmare sex miljoner kronor. 10 medarbetare blir av med jobben, fem i Liden och fem i Docksta.
Sture Lindgren konstaterar i sitt förslag att katatstrofberedskapen kommer att försämras nattetid. Det blir även svårt att nå 95 procent av länets innevånare inom 30 minuter med ambulans under nattetid, vilket varit målsättningen tidigare. I Liden ska patienterna få hjälp från Sundsvall, Hammarstrand, Sollefteå och Stöde.
Magnus Abrahamsson tänker nu föreslå att Lidenambulansen drivs som dagambulans med beredskap på nätterna. Det skulle innebära en höjd årlig kostnad med mellan 300 000 och 400 000 kronor, i stället för 1,5 miljon kronor som annars blir fallet.
Tjänstemännens förslag har diskuterats i landstingsstyrelsens arbetsutskott två gånger. Beslut väntas inom den närmaste månaden.