Journalföringsplikten

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Journalföringsplikten

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 18:37

Jag har funderat vidare på detta med journalföringsplikten! Eller vilka grupper inom vården som för journal. Detta är ju ett av de kriterium som ligger till grund för att tildela yrkesgruppen legitimation. Nu senast fick ju audinomer, dietister, bma m fl. legitimationer och jag kan inte se varför landets duktiga ambulanssjukvårdare exkluderas från denna "RÄTT". Dem har ju adekvat kunskap och ett reellt patientansvar. Skall man jämföra dem med många andra nu aktuella yrkesgrupper torde dem självklart också få leg.

Jag funderar på att lyfta frågan på riksnivå och se till att få den ordentligt prövad, något som tyvärr inte gjorts.

Har ni några input i frågan? Varför denna exkludering av en hel yrkeskår?

//AMBASS....
Blood Will Tell

Lipton

Re: Journalföringsplikten

Inlägg av Lipton » 10/4 2006 19:30

Mycket bra inlägg!

Tror faktiskt det beror på utbildningsnivåerna. Ambulanssjukvårdare är för det första inte något man utbildar sig till utan något man anställs som. Blir därför konstigt att ge någon helt utan utbildning som ändå är anställd som ambulanssjukvårdare en legitimation. Med dagens valideringsmöjligheter borde det dock vara lätt löst.
Att utbildningen däremot bedrivs på gymnasienivå tror jag dock är största anledningen, vilket är synd. Faktum är ju att det är på gymnasienivå praktiska kunskaper bäst lärs ut, examineras och blir ihågkomna. Här finns möjligheterna till den flexibilitet som krävs för att höja en hel klass lägstanivå och se till att eleverna faktiskt förstått vad de pysslar med. På högre utbildningar (läs SSK-utb) handlar det mer om att teoretiskt lära sig saker och sedan tentera dessa.

Lustigt för övrigt att man en gång snällt skrev svar på tentafrågan: "Beskriv hur du gör när du hjälper en vårdtagare att borsta sina tänder" när jag aldrig i mitt liv hade accepterat att skriva svar på frågan: "Beskriv hur du gör när du helkroppsfixerar en traumapatient". Det senare är ju en praktisk handling och bör ju därmed prövas praktiskt! :lol:

Lipton

Re: Journalföringsplikten

Inlägg av Lipton » 10/4 2006 19:31

En sak till! Den nuvarande ambulansutbildningen är för lite inriktad mot sånt man gör i ambulansen som inte har direkt med patienten att göra. Ambulansutbildningen borde därför göras om och efter detta har jag inte något emot att man efter den även tilldelas en legitimation.

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 10/4 2006 19:38

Du har missuppfattat hur legitimation och journalföringen hänger ihop. Den som har legitimation är skyldig att föra journal. Att föra journal är dock inget kriterium för att ett yrke ska få legitimation.(sekundärt blir ju det resultatet) Legitimationens huvudfunktion är att vara en garanti för att personalen har en viss kunskapsnivå.

Vill du jobba för att amb.sjukvårdare ska få legitimation ska du nog börja med att förändra utbildningen, Sedan kan du påvisa för de högre makterna att den formella kunskapsnivån är tillräcklig för att uppfylla kraven för leg.

Gissningsvis tycker socialstyrelsen att den formella kunskapsnivån är för låg i den nuvarande ambulanssjukvårdar-utb.


(Obs!! jag pratar om formell kunskap, vilket är helt annat än reell kunskap.)
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 20:23

Hello Peder!

Intressant inlägg! Jag tor inte att SoS tycker att den formela nivån är för låg. Saken har ju ej heller prövats. Jag tror nog att det viktiga inte är att ändra ambulanssjukvårdarnas utbildning utan isf SSK utbildningen som saknar flera viktiga element. Formell kunskap skall ju bedömas samlat- eller hur? - och jämför man dagens leg yrken så förefaller kanske saken inte helt problemfri, vilket jag hoppas att du kan hålla med om. Men som Lipton skriver torde ju dagens valideringssystem kunna råda bot på detta.

Jag gör en annan tolkningsstege i fråga om legitimationens roll. Den säger lite om kunskap (även lagtexten) utan är mer ett tecken på följande:

Den som är hälso- och sjukvårdspersonal, oavsett man är legitimerad eller icke-legitimerad, omfattas av samma skyldigheter enligt 2 kap. lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område. Därutöver finns det regler som riktar sig till legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, t.ex. enligt 9 § patientjournallagen (1985:562) är den som är legitimerad skyldig att föra journal, den som har formell, dvs. legitimation, och reell kompetens kan delegera arbetsuppgifter till den som inte har formell men reell kompetens. Vissa arbetsuppgifter kan inte delegeras, se t.ex. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården. SAXAT SoS.

Mot ovanstående torde ju ambulanssjukvårdarna likt hörselvårdsassistenter (audinomer) och labb-ass (BMA) helt klart uppfylla alla grunder för legitimation. De för ju journal, de behandlar ju sjuka, de dokumenterar och ger vissa läkemedel.

Läser du om hörselvårdsassistenternas utbildningar är dessa ej heller nödvändigtvis högskoleburna, vilket också gäller ortopedingenjörerna. Att sedan ambulanssjukvårdare vid dagens 40 veckors utbildning läser mer relevant akutsjukvård torde ju göra saken ännu mer tydlig.

//AMBASS
Blood Will Tell

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 10/4 2006 20:27

Problemet tycker jag är följande..
Läkemedelshantering lär man sig på sjukhuset. Någon sådan erfarenhet får inte uskor.. Man måste då göra om hela utbildningen från grunden!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 20:36

Niklas Karlsson skrev:Problemet tycker jag är följande..
Läkemedelshantering lär man sig på sjukhuset. Någon sådan erfarenhet får inte uskor.. Man måste då göra om hela utbildningen från grunden!
Det skulle man kunna tycka, men faktum är ju att ambulanssjukvårdarna arbetat med läkemedel i många år innan. I SoS statistik finns inte heller några avvikelser i felbehandlig som skulle göra denna grupp mindre lämpad att hantera läkemedel. Vi måsste erinra oss att SSK utbildning är 50% klinisk! Detta betyder att en USK med 40 veckors även idag står sig bra.

I en regeringsdebatt och i ett större perspektiv kan jag inte se hur SoS skulle kunna neka ambulanssjukvårdarna leg med tanke på de grupper jag tidigare angivit. Det finns helt enkelt inte grund för det!

Man skall erinra sig att det är regeringen som fattar beslut om legitimationer. SoS m.fl. skall yttra sig. En kår som omfattas av många duktiga kollegor skulle halt klart kunna lyfta frågan. Isf skulle ju även dagans diskussioner om läkemedel lösa sig.

//AMBASS
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: Journalföringsplikten

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 20:43

Lipton skrev:En sak till! Den nuvarande ambulansutbildningen är för lite inriktad mot sånt man gör i ambulansen som inte har direkt med patienten att göra. Ambulansutbildningen borde därför göras om och efter detta har jag inte något emot att man efter den även tilldelas en legitimation.
LIPTON!

All utbildning kan bli bättre! Håller med om att ambulansfokus skall bli bättre. Vi får nationellt ställa gott hopp till Örebro universitets ambulanssjukvårdarprogram och till 40v. Saken är dock inte helt lätt då vi ser andra utbildningar som blir hermetiska, jag tänker här på SMO utbildningarna och hur andra duktiga aktörer exkluderas från en s.k. avreglerad marknad. - Hur går det med studierna?

BE SAFE!
Blood Will Tell

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 10/4 2006 20:58

Om jag oxå får saxa lite från SOS;

Legitimationens huvudfunktion är att vara en garanti för att personalen har en viss kunskapsnivå och vissa personliga egenskaper samt utgöra en varudeklaration för personalens kvalifikationer.

http://www.sos.se/cgi-bin/MsmGo.exe?gra ... FINDSV.CFG

Jag säger samma sak igen, Du är skyldig att föra journal när du är legitimerad. Men att få ett yrke att gå ifrån icke-legitimerad till legitimerad handlar om kunskapsnivå, alltså formell kompetens, en slags miniminivå (kunskapsmässigt) på utövarna.

När du skriver att du tycker SSK-utb. saknar viktiga element och bör förändras, pratar du då om grund- eller vidare utbildningen?

Formell kunskap behöver nödvändigtvis inte bedömas för att räknas som formell kunskap. ( jag tror du menar bedömas med tex årliga test eller dyl.) Jag som syrra har formell kunskap att sätta PVK. Även om jag jobbar på företagshälsovården i 20år och inte sätter en enda nål, har jag ändå den formella kunskapen.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 21:13

Hello Peder!

Kunskapsnivå är just vad jag talar om! Ambulanssjukvårdarna för ju journal (ligger i yrkesbeskrivningen) och inget de kan låta bli. Jag menar att ambulanssjukvårdarna uppfyller både formell och reell kunskap! De har den miniminivå som du beskriver! Tycker inte du att ambulanssjukvårdare skall ha legitimation? Isf varför?

När det gäller SSK-utb och att den saknar viktiga element rör det
först grundutbildningen, vilken leder till examen och leg, men även vubben i vissa delar. Jag tror du distanserar dig lite från saken när du låser dig vid detta med kompetensbeskrivningarna foremell VS reell! Ambulanssjukvårdarna har inte endast reell kompetens! De läser i vissa avsnitt mer sjukvård än en SSK. Jag förstår din tanke, men frågan måste lyftas och belysas i hela sin natur. Då skall den ställas mot de idag existerande leg grundade yrkesgrupperna. Den skall utredas och prövas.

Frågan behandlar ju riktigheten i att ge vissa grupper legitimation och andra inte. Således ser jag inte din poäng!

//AMBASS...
Blood Will Tell

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 10/4 2006 21:41

En enkel fråga, AMBASS: Vilken specialistutbildning har du?

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 10/4 2006 21:58

prehospital skrev:En enkel fråga, AMBASS: Vilken specialistutbildning har du?
Cheers Prehospital!

Psykiatri efter grundutbildningen. Efter högre medicinska studier, fokus på hematologi.

Skall också lägga till att jag har paramedic med påbyggnad i liknande moment som ingår i narkosvubb samt tactical paramedic degree. I UK är det dock mer fokuserat på REEL ACTION! Har även undervisat på narkosvubb!

Har ej svensk vubb!

AMBASS
Blood Will Tell

Lipton

Inlägg av Lipton » 11/4 2006 19:51

Kommentarer till tråden så långt: Om det tidigare fungerat smärtfritt att låta personer med 40-veckors (tidigare 20-, 16-, 7-veckors) administrera läkemedel förstår jag inte varför det skulle vara skillnad idag. Dessutom tycker jag utbildningen borde bli ett halvår längre, alltså 60-veckors. Om vi då dessutom tänker oss att man efter avslutad utbildning får legitimation och möjlighet att via generella direktiv få ett litet antal läkemedel och via teleordination ytterligare några så öka även möjligheterna att man får vettiga praktikplatser under utbildingen vilket i dag är ett problem. På så vis hinner man öva dessa färdigheter lika mycket som man gör under sköterskeutbildningen, sedan håller jag med om att man inte lär sig det förrän man jobbar med det. Men så skall det ju enligt mig röra sig om en begränsad mängd läkemedel och skillnaden att få rutin genom att arbeta i ambulans jämfört med att få rutin genom att arbeta i sjukhus tycker jag inte är så stor att den blir ett hinder.

Någon pratar om 50% kliniska studier på sköterskeutbildningen, i min utbildning har jag 17% och jag har förstått att det finns skolor som har mindre än så. Då kan jag även påpeka att 40-veckors 17 veckor praktik har gett mycket som jag kommer ha nytta av som färdig syrra också.

Att sedan prata om att det är den lägsta nivån på formell kunskap som avgör om ett yrke får legitimation tycker jag blir konstigt. Faktum är ju att om man går 40-veckors i Mora, Skövde eller Uddevalla så skiljer det mycket lite på den reella kompetens man besitter efter avklarad utbildning (bortsett från att Uddevalla är 20 veckor längre och mer körutbildning). Det tycker jag är viktigare. Tittar man på reell kompetens hos nyutbildade sköterskor från tre av våra vårdhögskolor så tror jag det skiljer fruktansvärt mycket. Att då prata om formell kompetens som krav för legitimation. Blir ju lite snedvridet att man kan inneha formell kompetens för något man aldrig gjort eller sett.
Dessutom pratas det om att ta bort lektioner med stickarmar för att detta kan läras på praktik. Hur håller man då samma nivå på reell kompetens hos eleverna om de lär sig något av flera olika handledare som själva fått utbildning i det vid olika "tidsepoker" och med olika produkter? Poängen med en legitimation handlar ju om att samhället försäkrar patienten att yrkesutövarens totala kompetens håller sig över en viss lägstanivå. Och den utbildning som är bäst på att vara lika över hela landet som jag känner till är 40-veckors PU i ambulanssjukvård. Vari finns då problemet? Jag vill faktiskt, helt okunnigt, slänga iväg en gissning åt det kära Kommunalarbetarförbundet. Finns det någon av deras medlemmar med en legitimation? Har de någon anledning att lobba för detta? Jämför med Vårdförbundet som frekvent under det senaste året proklamerat fördelar med att få legitimerade BMA.

//Lipton - Som inte vågar lyfta på täcker då det kan finnas konspirationsteorier därunder... :roll:

johnjohn
Inlägg: 122
Blev medlem: 22/1 2006 16:18

Inlägg av johnjohn » 17/4 2006 13:58

Som ssk. MÅSTE man journalföra. Som usk måste du det inte.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 17/4 2006 22:11

johnjohn skrev:Som ssk. MÅSTE man journalföra. Som usk måste du det inte.
Som amb Sjv så mpste du det om du vårdar. Du kan ju sätta PVK, o2 eller intubera t.ex.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Skriv svar