Sida 1 av 1

Längd på arbetspass?

Postat: 30/11 2005 15:35
av zAjben
Är lite nyfiken, i en ambulanssjukvårdsbok som jag har läst ett par gånger står det att arbetstiderna varierar mellan olika stationer utifrån hur många utryckningar det är i genomsnitt per dygn (på stationer med mindre än 3st utryckningar per dygn är det vanligt med 24-timmarspass, med mer och mer följer det över i 8 och 12 timmarspass). Är det så det efterföljs i verkligheten? Är lite nyfiken över hur det skiljer sig i landet också.

Hur lång arbetspass har ni?

Hur många utryckningar har ni ungefär per ambulans per dygn?

Vilken längd på arbetspassen föredrar ni - varför?

Vart i landet arbetar ni?

Postat: 30/11 2005 15:44
av lukas1
Från 060701 gäller sannolikt de nya arbetstidsbestämmelserna Sverige haft dispans från EU om lång tid. Max 13 timmars arbetstid, och där likställs arbetstid med jour och beredskapstid. Minst 11 timmars sammanhållen vilotid mellan arbetspassen ska det vara.

Många arbetsscheman kommer att behöva revideras om det blir som det nu ser ut. Deltidsbrandmännen (inkl.IVPA) får stora förändringar med sina idag veckolånga jourer.

Postat: 30/11 2005 15:50
av zAjben
Positivt eller negativt, vad tycker ni? Att det blir reglerad arbetstid med tung lagstiftning bakom är väl positivt, då man har någonting att backa upp eventuella diskussioner med arbetsgivaren om arbetstider. Men å andra sidan kanske det finns många stationer som dygnspass faktiskt fungerar bra på?

Tack för informationen! :)

Postat: 30/11 2005 16:04
av lukas1
Det mest positiva med denna reform framförallt i vården är att jag vet att den doktor jag träffar på akuten har arbetat som mest 13 timmar innan denne behandlar mig. Skalpellföraren har inte haft jour med tjänstgöring dygnsvis inan han måste se min kropp akut från insidan. Idag finns begränsningar hur lång tid i sträck någon får framföra en lastbil, men ingen gräns för hur lång tid någon får operera.

En nackdel blir för en del de kortare arbetspassen som blir fler per vecka med bibehållen tjänstgöringsgrad.

Sedan gäller begränsningen din relation med en arbetsgivare. Du kan ha fler arbeten och vara igång på flera jobb efter varandra. Skifta ambulans vid länsgränsen med kollegor och ni fortsätter era pass 13 timmar i skiftade landsting. Osannolikt naturligtvis men fullt möjligt.

Postat: 1/12 2005 0:50
av Novisen
Ett problem med 13 timmar som jag upptäckt är att många ser det som en rättighet att få avbryta sitt arbetspass (dygn) om de jobbat 13 timmar. Väntetider på larm räknas inte in i tiden. Vad många inte verkar ha förstått är att det är en skylldighet att gå hem. Arbetsgivaren kommer bara att tycka hur otroligt dum i huvet man va som inte gick hem den gången man krockar efter att ha kört 15 timmar på sitt dygnspass.

Club 500 för övrigt//Hmm :roll: måste skaffa mig ett liv........

jobbe

Postat: 26/4 2006 9:41
av johnjohn
Jobbar alltid dygn. jag åker i södra sthlm. det är mycket att göra med vafan då går tiden. Att sitta på stationen och ruttna suger hästballe.

Postat: 26/4 2006 12:19
av joakim_
denna fråga kanske har kommit förut menmen.

hur håller man sig fräsch och klar i huvudet när man jobbat 1 dygn i sträck??

måste man sova massa innan och massa efter eller hur gör man??

kan man verkligen prestera bra efter det gått 23 h?

vissa stationer sover man på andra inte när gör man det när gör man det inte vad är skillnaden på de olika???


HAJ! :shock:

Postat: 26/4 2006 12:39
av Eirik
Når man jobber døgn må man bare passe på å sove når det er tid, vi har den ordningen at har man tex kjørt hele natten så får man sove i aktivtiden på dagen og lar en annen bil ta kjøringen.