Sida 1 av 1

Hjärnskakning och vårdbehov

Postat: 20/10 2005 13:00
av lukas1
Då jag är ute i landet och håller utbildningar i första hjälpen dyker ofta diskussioner upp. En ofta återkommande sådan har handlat om hjärnskakning.

Jag brukar ge råden att om personen har varit avsvimmad,har minnesluckor eller har sänkt grad av medvetenhet, ring alltid 112. I väntan på ambulans håll personen under uppsikt och gör medvetenhetskontroll med enkla frågor och "pennan".

Sjukvårdsupplysningen brukar ge samma råd i stort sett även de, i de flesta fall som berättats för mig. Utom i Stockholms län där rådet är att om personen bedöms vara kontaktbar, ska man avvakta hemma. Ha personen under uppsikt och åk till sjukhus, ev med ambulans om tillståndet förvärras. Ingen av dessa som fått dessa råd (ca 10-12 personer) har fått några instruktioner via telefon vad, eller hur, de skall kontrollera den skadade.

Intressant med kommentarer från ambulans och vårdpersonal

Sedan finns det människor som är handlingsförlamade också. En familj var ute i kustbandet och råkat spilla varmt kaffevatten på sin treårings ben med brännskada som följd. De hade ringt sjukvårdupplysningen (Stockholm) för att få råd och hjälp, varvid de blivit placerade i kö. Efter fem timmar utan att ha blivit uppringda hade de ringt sjukvårdsupplysningen i Uppsala och fått svar efter fem minuter. Rådet då var ambulans via 112, samt att kyla brännskadan med vatten.

Postat: 20/10 2005 23:59
av Novisen
Är helt säker på att du fått fel uppgifter. Med kontaktbar menas nog helt adekvat. Självklart ska man in till sjukhus om man på något sätt är medvetandepåverkad. Om man varit avsvimmad en kort stund eller om det är oklart om man varit avsvimmad och mår bra så behöver man ingen ambulans. Taxi går då lika bra.

Vårdråd för hjärnan

Postat: 21/10 2005 19:45
av lukas1
Vore bra om det du tror stämmer, men är inte övertygad. De uppgifter som lämnats till mig har varit ganska samstämmiga. Tittar du på vårdråd på Stockholms läns landstings hemsida gäller de för barn i dessa fall, men de verkar vara överförda på vuxna av sjukvårdsrådgivningen. Samma inställning har delgetts mig av personal av sjukvårdsrådgivningar ur Stockholms kringlän. Det verkar som om deras rådgivning tidvis är kraftigt överbelastad varför andra län får en del av deras samtalsskörd.

Stockholms hushåll består enligt en del statistik av 52% enpersonshushåll. Vem sköter tillsynen där? Risken är också att en stor del av de skadade på dagtid belastar akuten/ambulansen på kväll/natt.

Det lär vara ca 17000 personer ur olika åldrar som söker vård för hjärnskakning varje år. De flesta behöver ingen vård och kan sändas hem igen och veta det. Många söker inte vård men skulle gjort det och får diffusa symptom som som ibland kan emannera ur en illa hanterad skada.

Ett annat fenomen som jag stöter på hos olika förskolor är konstig larmrutin. Dvs att om ett barn skadar sig så pass att personalen anser att sjukvård är nödvändigt, ringer man någon förälder, denne ska då ta beslutet om detta. I vissa fall själva komma och följa/köra sitt barn till denna vård. Brukar då föreslå samma rutin som om det vore en kollega som skadades hos dem, dvs ringa 112 omgående.

Idag bdöms en arbetsplats som har mer än 0,5 olyckstillbud/olyckor per 100 anställda och år som en farlig arbetsplats som bör ses över. Förskolor, småskolor, fritids har normalt ca 3 tillbud/olyckor per 100 barn och år. Barn är, och ska vara, testande och gränssökande. Men då det allvarliga händer är det viktigare med en god handlingsberedskap och kunskap hos personalen.

Mitt råd är att om en skada händer, är att 112 är god resurs att konsultera. Sjukvårdrådgivningen är duktiga på sjukdomar, men inte på olyckshantering.

Naturligtvis kräver inte alla olyckor ambulans, utan taxi är ibland fullgott alternativ. Ännu bättre vore en bra första hjälpenkunskap hos barnstugepersonalen för att delsa kunna göra en första insats "då det händer". Dels kunna göra en första bedömning av vad som faktiskt hänt. Förstår man också vad som kan hända blir man dessutom bättre på att förebygga det som kan hända. Dels kunna göra adekvata åtgärder för att minska konsekvenser av det skedda.

Det är det senare jag försöker förmedla på mina utbildningar!

Postat: 23/10 2005 16:51
av Akuten
Inläggningskriterier för hjärnskakning på vårt sjukhus:

Minnesförlust >10 minuter
Medvetslöshet >några minuter
Slö/oklar
Fokala neurologiska bortfall
Huvudvärk
Yrsel
Illamående
Kräkning
Epilepsi
Skallfraktur
Bedömningssvårigheter (hur skadan uppkom, alkoholpåverkad, intoxikation, mm)
Svår annan sjukdom (t.ex. om patienten äter blodförtunnande läkemedel)

Postat: 23/10 2005 21:36
av Lipton
Akuten: Hur många är några?

Skulle vilja se diktatet: ...inlägges för observation på grund av medvetslöshet i några fler minuter... :lol:

Postat: 23/10 2005 22:16
av Akuten
Medvetslöshet >några minuter brukar nog tolkas som medvetslös >2-3 minuter.
Men det är inte jag som har skrivit PM:et så jag har inte tänkt stå till svars för vad som står där :D