Sida 1 av 2
Ventilpneumothorax
Postat: 19/10 2005 18:51
av Framtidsmål
Hejsan. Är lite nyfiken över en grej. Hur ofta stöter ni på patienter med ventilpneumothorax? Och så undrar jag om en vanlig sjuksköterska i ambulans har rätt att sätta nål(var det nu var

) för att rätta till det.....Är inte superinsatt som ni kanske märkt men vart nyfiken när det kom på tal under en katastrofsjukvårdskurs som jag nyss var på. Tacksam för svar!
Re: Ventilpneumothorax
Postat: 19/10 2005 20:50
av Lipton
Har saxat nedanstående text från PDFen "Vem får göra vad inom ambulanssjukvården" som finns att hitta på forumet. Texten gäller för ambulanssjukvårdare och dennes möjlighet att införa nålar i bröstkorgen.
Ja, om av verksamhetschefen fastställd arbetsordning inte säger annat (arbetsuppgiften är oreglerad, d.v.s. det finns inte något författningsreglerat hinder mot att utföra åtgärden.) Verksamhetschefen bestämmer genom arbetsordning el. dyl. dokument vem som får göra vad. Verksamhetschefen har ansvar för att personen som utför arbetsuppgiften har reell kompetens och att den vård som utförs är förenlig med säkerheten för patienterna.
Och nålen skall vanligtvis in i fjärde intercostalrummet och skall, om jag inte minns fel, införas precis under tredje revbenet eftersom blodkärl och anant krafs löper ovanpå revbenen. Detta var en av de saker som min sjukvårdslärare i lumpen lärde oss jättefel på (det andra var att hon hävdade att kroppen bestod av 96 procent vatten, vi hävdade att hon pratade om gurkor).
Att punktera pleuran med en grov nål är ju dock bara en tillfällig lösning, patient måste ju ändå till läkare för att åtgärda pneumothoraxen.
Postat: 19/10 2005 21:29
av Wernvik
Det är väl inget som händer dagligen precis. Vet inte om någon som har haft en sådan patient. Men det händer säkert.
Tror inte att någon skulle bli hängd för att ha utfört denna nödåtgärd om man kan det. Är väl som vanligt så att går det bra så är det inga problem men går det åt skogen så får du stå till svars.
Postat: 19/10 2005 21:48
av Framtidsmål
Bra svar LIPTON! Det tackar jag för. Det finns ju flera typer av pneumothorax, hur bedömmer man om pat har en sådan komplikation? Måste vara svårt tycker jag(specielt om det sällan händer). Du sa att läraren lärde er fel, menade du att det med revbenet va felet eller att det är så man gör?. *skrattar* du den där läraren borde inte ens få jobba som grönsakshandlare om det är som du säger, tragiskt nog om en sjukvårdspersonal skulle veta fel, men en lärare! Då är det * illa.

Postat: 19/10 2005 22:10
av Wernvik
En patient med en Ventilpneumotorax blir ju sämre och sämre för varje andetag. Saturationen rasar och även cirkulationen blir ju påverkad negativt snabbt. Patienten blir ju dock ganska snabbt bättre om man ounkterar detta enligt konstens alla regler.
Novisen eller ni andra med lång erfarenhet har säkert mer bra att tillägga till detta.
Postat: 19/10 2005 22:15
av Akuten
Under alla mina år på Akutmottagning så har jag bara varit med om en patient med ventilpneumothorax och det var dessutom en spontan ventilpneumothorax = om möjligt ännu mer ovanligt.
Hos denna patient var det inte ett akut förlopp utan symtomen kom smygande under ett antal timmar. Hon var måttligt andningspåverkad när hon kom till oss men hon hade en märklig trånghetskänsla i bröstet som fick oss att misstänka vad hon hade råkat ut för. Vår misstanke bekräftades på Rtg och hon fick sedan Bülau-dränage på IVA.
Postat: 19/10 2005 22:29
av Framtidsmål
jag förstår rätt så krävs det alltså röntgen för att bli 100% om vad det handlar om. Alltså borde detta med ett "drenage" bara vara en förebyggande åtgärd prehospitalt när man har misstankar om att det kan vara en VP-thorax...Nån som är insatt får gärna dryga ut mina(våra) kunnskaper om vad ett ventilpneumothorax är och hur det uppkommer, vill veta om jag fattat rätt

. På katastrofsjukvårdskursen vi var på så var det en ambulans-sjv som hade vart på en kurs och lärt sig bla hur man handskas med ett VP-thorax. Är det en del av nån phtls-kurs?? Vart nyfiken på det med tanke på att det verkar vara en så ovanlig åkomma. Specielt om det var en amb-sjv som undervisades i det....Låter som nått på läkarnivå om nån frågar mig....
Postat: 19/10 2005 22:47
av Akuten
Ventilpneumothorax uppstår när man har fått ett hål på lungsäcken så att det vid varje inandning sugs in luft i lungsäcken men pga. en ventileffekt så pyser inte luften tillbaka ut igen när patienten andas ut, utan luften blir kvar där inne i lungsäcken. (I lungsäcken ska det normalt vara vacuum, dvs. ingen luft alls)
Efter ett tag med denna ventileffekt kan den skadade lungan även påverka den friska lungan. Den skadade lungan kan förskjutas över mot den friska lungan, som då får mindre utrymme att fungera som vanligt, med försämrad andning som följd. Om detta tillstånd fortskrider kan patienten även drabbas av hjärtstopp till följd av att viktiga blodkärl i bröstkorgen komprimeras och blodflödet till hjärtat upphävs.
Postat: 20/10 2005 1:41
av Novisen
Av det som inte är skrivet så kan nämnas att Vena Cava Superior (övre hålvenen) komprimeras eller knickas så allt blod från den övre kroppshalvan får svårt att "rinna" tillbaka till hjärtat. Detta leder till att halsens vener stasas och framträder tydligt på halsen. Överskjutningen av mediastinum (luftrör, matstrupe, hjärta, vena cava och aorta) som sker då luft fyller på kan ge förskjutning av trakea (struphuvudet) bort från den skadade lungan.
Misstänker man ventilpneumothorax ska patienten ha syrgas 15 liter på traumamask. Patienten ska om det är möjligt gärna sitta upp (patienten själv väljer eller att man misstänker andra skador som gör att patienten hålls immobilliserad). Förbättrar lungmekaniken och det venösa återflödet men kan samtidigt skynda på processen. Därefter snabb transport till sjukhus.
Skulle patienten vara jättedålig och ha alla symtom på ventilpneumothorax och samtidigt sjunka i medvetande pga hypoxi så kan man sticka in en nål för att evakuera luften. Om jag minns rätt går det till så här.
En grov nål (grå, brun) med en 20ml spruta med lite NACL fäst på sticks in i 2:a interkostalrummet i mediclavikulärlinjen(ca 5cm under nyckelbenet) på den sida där ventilpneumothoraxen sitter. Man följer överkanten på revbenet för kärl och nerver löper UNDER revbenen. När man kommer in i pleurarummet kan man se bubblor i koksalten. Annars får man prova aspirera. Kommer det luft så drar man ut mandrängen och låter luften pysa ut. Patienten kommer snabbt att förbättras. Nålen får sitta kvar och tejpas ordentligt. Då trycket återgått till det mer normala kommer luft att sugas in genom nålen vid inandning. För att undvika detta kan man bygga en ventil av en gummihandske.
Skulle det inte komma luft då man fått in nålen så drar man ut den och sätter på en tejp. Inga större skador kommer att ske även om man gör åtgärden på fel indikation. Skulle det sluta komma luft kan det ha blivit stopp i nålen. Några ml koksalt kan då spolas genom nålen för att rensa den.
Postat: 20/10 2005 18:32
av Lipton
Framtidsmål: Läraren lärde ju oss uppenbarligen något fel om man läser det Novisen skrivit och litar på hans minne.
Jag menade att det var fel när hon sa att kärl och nerver löpte ovan revbenen vilket då var fel. Dessutom sa hon fjärde interstetiet vilket då också var fel, hon tänkte antagligen på C1-elektroden...
Akuten: Om jag inte fått allt om bakfoten så kan väl hålet även sitta på lungan vilket gör att luften läcker ut den vägen till lungsäcken.
Postat: 20/10 2005 21:38
av Akuten
Pneumothorax betyder ansamling av luft i lungsäcken.
Skadan på lungsäcken kan antingen komma utifrån (genom bröstkorgsväggen) eller inifrån lungan. När det handlar om en vanlig pneumothorax (inte ventilpneumothorax) så är det ju definitivt vanligast att skadan kommer inifrån.
F.ö. har Novisen helt rätt i sin beskrivning av var man ska sticka

Postat: 20/10 2005 22:43
av zAjben
Är det någonting ni brukar göra på första indikation (och vad går ni på för indikationer mer specifikt?) eller en akut sista sekund lösning? Bättre att göra en gång för mycket än en för lite? Vad säger personal på akutmottagning om ni försökt utan resultat?
Postat: 8/1 2006 2:58
av Eirik
Det er riktig som det nevnes tidligere i denne tråden at dette er noe man lærer på et vanlig PHTLS-kurs, og i hvertfall her hos oss lærer man at dette er noe man kan gjøre de altfor store medisinske eller juridiske komplikasjonene - selv om man gjør det på feil indikasjon.
En lege som gikk samme PHTLS kurs som meg mente dette absolutt kunne vært en "vanlig" prosedyre i ambulansetjenesten hadde det ikke vært for at det så skjelden vi kommer ut for slike pasienter. Se bare på USA.
Postat: 8/1 2006 12:29
av Niklas Karlsson
Håller med Novisen som vanligt..
Vill dock ge en varning. Har en kollega som får många år sedan hade övertryckpnemo i bilen. Han satte en nål, pyser ut luften och drar ur de fortsatte mot sjukhuset som en prio 1. Plötsligt blir patienten riktigt dålig igen med dålig cirkulation. Sköterskan gör då samma test igen med nacl och upptäcker att det har blivit en ny öp. Det ska tycligen vara väldigt ovanilgt enligt mottagande narkosdoktor.
Nåja. Vet egentliegn inte så mycket mer än vad man lärt sig på skolan. Men det jag skrev kanske kan vara ett observandum..