Sida 1 av 2

Hyperkalemi

Postat: 6/10 2007 19:37
av Cortex
Jag har lite funderingar kring Hyperkalemi som det inte verkar diskuterats så mycket om här.

Hur pass vanligt är det hos fastklämda personer vid trauman? Hur lång tid måste musklerna utsättas för hypoxi innan de börjar dö och den farliga förgiftningen börjar? Hur lång tid rör det sig om?

Och går en hyperkalemidrabbad person att behandla i en ambulans, eller är är det först inne på sjukhus den behandlingen kan startas? Det rör ju sig om väldigt lite tid vad jag förstår från det att man tagit loss en fastklämd personen och de eventuella toxinerna frisläpps till att personen riskerar att dö när toxinerna når hjärtat. Så en behandling borde ju sättas igång så snabbt som möjligt, men finns dessa möjligheter prehospitalt i dagsläget?

Postat: 6/10 2007 19:44
av van the man
Fråga ambass. Han är väl den enda med medicinsk kunskap på den här sidan och som läst patofysiologi. :evil: Annar så står det lite på den här sidan http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=899. Det man kan göra i akutskedet är att hyperventilera så att man får en respiratorisk alkalos så att plasmakalium sänks. Å andra sidan är det svårt att diagnosera elektrolyter utan ett kemlabb. Men när vi får läkare i bilarna så löser sig nog det med.

Postat: 6/10 2007 20:16
av Cortex
Men det låter som ett ganska vanligt förekommande tillstånd som många inom ambulanssjukvården borde stöta på då och då. Fastklämda personer är ju inte ovanligt i samband med till exempel bilolyckor.
Vore intressant med lite kloka svar och erfarenheter från folk inom yrket :)

Postat: 6/10 2007 22:04
av Akuten
Jag har jobbat i över 20 år på akutmott. Jag kan inte minnas någon enda gång (när provsvaren har kommit) att man har reagerat på att traumapatienten har haft högt S-Kalium. Fast man ser ju inte provsvaren på varenda traumapatient...

Postat: 7/10 2007 1:13
av Novisen
En föreläsare jag hade på vubben sa att kaliumnivåer och myoglobinnivåer stiger efter ca 8 timmar efter stora muskelskador.

Postat: 7/10 2007 3:54
av JOCKE
Då är förhoppningsvis patienten inne på sjukhuset!

Postat: 7/10 2007 11:54
av Cortex
Om det är så pass långa tider det rör sig om så förstår jag att det inte stöts på så ofta. :)

Postat: 7/10 2007 20:17
av rayden
Har för mig att hyperkalemi uppstår efter stora krosskador som tex. personer som hamnar under bilar efter att domkraften vält eller rasolyckor, alltså där stora delar av kroppen kläms. Effekten blir stora mjukdelsskador med lyserade celler och därigenom släpps intracellulära vätskan med hög kaliumhalt ut extracellulärt. (Effekten tror jag liknar den vid brännskador rätt mycket) Vet inte riktigt hur snabbt effekterna med arytmier och liknande uppkommer men kan inte komma ihåg att ja sett dem någon gång.
Är dock väldigt osäker på om det är precis så här man förklarar det men har de för mig... Rätta mig gärna nån som vet.

Postat: 8/10 2007 7:31
av Putte
rayden skrev:Har för mig att hyperkalemi uppstår efter stora krosskador som tex. personer som hamnar under bilar efter att domkraften vält eller rasolyckor, alltså där stora delar av kroppen kläms. Effekten blir stora mjukdelsskador med lyserade celler och därigenom släpps intracellulära vätskan med hög kaliumhalt ut extracellulärt. (Effekten tror jag liknar den vid brännskador rätt mycket) Vet inte riktigt hur snabbt effekterna med arytmier och liknande uppkommer men kan inte komma ihåg att ja sett dem någon gång.
Är dock väldigt osäker på om det är precis så här man förklarar det men har de för mig... Rätta mig gärna nån som vet.
Dessutom frisätts myoglobin som är njurtoxiskt vid stora muskelskador = risk för njursvikt. Det behandlas med vätska för att upprätthålla genomblödninge i njurarna samt med dialys. Fenomenet kallas rabdomyolys.

Postat: 14/10 2007 21:12
av ban223
Höga kaliumnivåer prehospitalt gäller nog endast dialyspatienter som missköter sig och med glädje kastar i sig ett par liter jordgubbar och några bananer. Vid trauma är det som sagt i ett senare skede som S-K höjs till farliga nivåer. Det vi kan se på vanlig övervakning är att t-vågen är lika hög som QRS-komplexet, en varningssignal god som någon. Det enda som kan göras prehospitalt är övervakning samt ge vätska iv. Annars är det att snabba sig in till sjukhus och larma om de misstankar man har.

Postat: 14/10 2007 22:25
av JOCKE
ban223: Då är man fortfarande i ett relativt lindrigt skede av hyperkalemin. En uttalad hyperkalemi ger breddökade och "missbildade" QRS. AV-block av varierande grad är ganska vanligt.
har man en S-K på över 7mmol så börjar det bli allvar på riktigt. risken för både VT och asystoli är då ganska hög.
men för att en traumapatient skulle utveckla en livshotande hyperkalemi, krävs det omfattande skador. Dessutom så tar det som någon tidigare sa tid innan dessa värden uppnås, om de över huvud taget gör det.

Min slutsats är att, vi inom ambulansen troligtvis inte skulle stöta på en traumapatient med skyhögt S-K, inte som är utlöst pga traumat i alla fall.

Behandling av hyperkalemi, tja prehospitalt har vi inte mycket mer än vätska att ge och hålla koll på EKG, precis som du säger ban223.

Postat: 14/10 2007 23:03
av Cortex
Tack för informationen!

Postat: 15/10 2007 9:09
av Akuten
JOCKE skrev: Behandling av hyperkalemi, tja prehospitalt har vi inte mycket mer än vätska att ge och hålla koll på EKG, precis som du säger ban223.
Men sätt inte Ringer-Acetat eftersom den innehåller Kalium. :wink:

Postat: 15/10 2007 11:24
av JOCKE
Nej det är helt rätt!