Belastningsskador

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Belastningsskador

Inlägg av lukas1 » 7/3 2007 9:50

Läste en uppgift från USA där det berättades att var 10:e ambulanstransport idag i Los Angeles gäller patienter som väger över 240 kg. Vi är väl inte där än på ett tag i Sverige. Men att medelvikten ökar varje år är ett känt faktum. Och här liksom i Los Angeles kan man väl anta att den tyngre delen av befolkningen är mer ambulanskonsumerande än övriga. Men det ställer väl högre krav på utrustning, fordon mm, liksom på lyftteknik.

Men också på framkomlighet i bostadshus mm. Kan ju se framför mig hur det är att bära någon person på "bara" 150 kg nedför en utrymningstrappa av spiralform några våningar på bår. Detta problem återkommer ju vid utrymningar av servicehus, sjukhus, hotell mm vid brandtillbud od.

En del flygbolag i USA har olika prisklasser på flygbiljeten beroende på hur bred den resande är. Detta då somliga kräver tre sittplatser för att få plats. Och dessa reser över världen och kan ju hamna även här. Så även om problemet inte är stort än är det dock inte omöjligt att möta.

Lotta
Inlägg: 39
Blev medlem: 18/4 2006 22:44

Inlägg av Lotta » 8/3 2007 22:22

Utrymningstrapp av spiralform?
Hur 17 har du tänkt att få upp båren där? Den är ju liksom inte böjbar....
Trappsatsen kanske kan funka? Vacummadrass beroende på hur lång pat är.....uppfinningsrikedomen är stor kan jag bara tala om....vi bär absolut inte mer än nödvändigt. Har även en bärstol i bilen för pat som kan sitta men kanske inte gå.
Men ibland kör man fast.....men på nåt vis löser det sig ju alltid.
Men det är ju klart att vårt jobb på sikt blir tyngre och tyngre ju tyngre befolkningen blir. Och nån stans går ju gränsen även för oss.

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 10/3 2007 21:06

Såg en notis någonstans om en kraftigt överviktig kvinna som fick lyftas ut genom sitt sovrumsfönster på typ 5e våningen med kranbil och lastnät.
Jag vet inte vilken diagnos hon hade men låt säga att hon var hjärtpatient, vilket kanske inte är helt osannolikt. I det här fallet pratar vi kritisk förlust av tid och kanske även att patienten avlider pga detta.
Vems är ansvaret och vad kan göras?
Man kan ju inte tvinga överviktiga att bo på bottenvåningen...

peder
Inlägg: 357
Blev medlem: 31/7 2004 22:28

Inlägg av peder » 10/3 2007 21:50

Att det drar ut på tiden p.g.a. att någon är onormalt överviktig kan inte någon hållas ansvarig för. Möjligen patienten själv.
Den friske har många önskningar, den sjuke bara en.

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 11/3 2007 18:15

Ja Lotta, många utrymningstrappor är av spiralform då de är tänkta för personer med full rörelsefunktion. Detta antar jag i alla fall, även om de återfinns även på äldreboenden mm. De är tänkta att användas vid utrymningar i fall av brandtillbud mm. Men är ju enda alternativet vid elavbrott som exempel.

Men hur många hissar rymmer en vanlig bår? En medvetslös person som ska ut snabbt har ju ofta svårt att gå för egen maskin. Hyreshus med tre våningar behöver ingen hiss, och hus med fyra våningar har ofta dispans från hisskravet. Har även sett hyreshus (motsv) där det finns hiss till våning tre, men inte till våning fyra. Bärandet blir ibland ofrånkomligt, och en bra fråga från 112 är nog hur mycket patienten antas väga. Det kan ju vara bra med tillkallandet av bärhjälp i tid.

Och vi får inte glömma att alla kan vi inte hjälpa. Det kan låta hårt men är väl den faktiska sanningen, hur hårt det än kan låta. Denna typ av komplikationer får väl vara ytterligare en del av triagebedömningen.

AuF

Inlägg av AuF » 11/3 2007 18:36

Om de finns hiss. Använder ni den alltid då ?

Lotta
Inlägg: 39
Blev medlem: 18/4 2006 22:44

Inlägg av Lotta » 12/3 2007 13:10

Lukas:
Jo, läser min mening själv och det blev nog lite fel där. Jag menade att jag vet naturligtvis att det finns utrymningstrappor av spiralform, men på ditt inlägg tolkade jag det som att man bar med bår nerför dom. Och jag ifrågasatte då hur dom bar sig åt :roll:

Ja vi använder självklart hissen om det finns. en bår går att göra ganska så kort. Men annars är det bara att bära på! Eller vara tuff nog att be om hjälp när det verkligen behövs.

Tid förlorar vi om vi tar på oss mer än vi klarar och tappar greppet......

banan

Inlägg av banan » 12/3 2007 17:56

Varför drar ni inte patienten på madrassen nerför trapporna? :?:

Lipton

Inlägg av Lipton » 12/3 2007 18:44

Huruvida båren passerar genom en spiraltrappa beror på spiralens diameter. Jag har genomfört bärprov i en spiraltrappa med ytterst lyckat resultat.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Belastningsskador

Inlägg av Novisen » 12/3 2007 18:59

lukas1 skrev:Läste en uppgift från USA där det berättades att var 10:e ambulanstransport idag i Los Angeles gäller patienter som väger över 240 kg. Vi är väl inte där än på ett tag i Sverige.
Går det att länka till källan???? Jag tycker iallafall att det låter helt osannolikt!!!

Grunden till din frågeställning är dock av vikt :wink: .

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 13/3 2007 11:46

Var en radnotis i något sammanhang som jag läste det. Inte i någon vetensakpligt verk, men det behöver ju inte förringa anledninga att fundera över framtiden. Om var 10e amb.trp är en en extremt tung person behöver ju inte var 10e medborgare vara extremt tung för det. Kan väl antas att de extremt tunga patiebterna förekommer främst inomhus, och inte i ex trafikolyckor t ex. Kan inte gå ed på att påståendet är rätt, men även om var 10e patient bara väger 200 kg eller mer är det fortfarande mycket att bära. Personer på 150 kg eller mer i vårt land är väl inte vanliga men inte osannolika i vårdarbetet.

Medelvikten, medellängden och livslängden ökar ju hela tiden av en mängd olika skäl. Detta kommer väl att i viss mån att förändra kraven på utrustningen i såväl akutsjukvården (dit ambulansen hör) som på konstruktion av fastigheter mm. Ett hus som byggs förväntas väl att finnas kvar i ett stort antal år. Har varit på äldreboenden, hotell od som har väldigt trånga utrymningsvägar, en del på dispans pga att byggnaden inte går att förändra. Att lyfta ut båren via balkong med räddningstjänstens utrustning, istället för trappor är väl en konstruktiv lösning. De når väl till 7e vånngen med sina hävare, om de blir kallade. Därför är väl frågan om patientens vikt från SOS relevant för att vid behov kuna kalla på bärhjälp på ett tidigt stadium i larmkedjan. Men det kräver väl övning och anpassning av utrustning i förväg.

Hur tung vikt kan man kräva att ambulanspersonal ska kunna hantera i olika situationer. Det ska ju finnas krafter kvar för vård och behandling också. Personalen ska ju inte heller behöva förstöra sig och sin hälsa under arbetet.

Skriv svar