Nationellt Pre-Hospitalt kunskapstest

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Nationellt Pre-Hospitalt kunskapstest

Inlägg av AMBASS » 17/1 2006 15:17

Det är många som blir förundrade över hur vi ”mäter” och ”testar” kunskap inom den pre-hospitala arenan. Det är hög tid att SoS tydliggör vilken kunskapsnivå en vårdpersonal (läkare, ambulanssjukvårdare, sjukskötare, paramedic) inom svensk ambulanssjukvården skall kunna uppvisa. Att som idag utan erforderliga nationella tester naket hänvisa till legitimation är inte tillräckligt och riskerar att göra vår verksamhet antisolid.

Jag tycker att man i egenskap av personal (oavsett utbildningsbakgrund) inom pre-hospitala verksamhetsarenan skall underkasta sig ett årligt nationellt "kunskapstest”. Varje examinand skall då ”upp till bevis” att hon/han har förutsättningar att klara arbetet. Testet bör vara både teoretiskt och praktiskt samt spänna över en rad frågeställningar av pre-hospital art. Här skulle en arbetsgrupp kunna bildas. Pre-Hospen i Borås skulle kunna utveckla testet tillsammans med andra enheter inom verksamheten.

Genom ett test likt detta blir man sedan ”certifierad” att arbeta nationellt. Här skall även de grundläggande testen som styrka och kondition finnas med. Genom ett test som detta kan vi få en ”objektiv” mätbarhet på vår egen kunskap och våra egna begränsningar. Vi kan då bättre se om vi behållit den kunskap vi inhämtat under vår utbildning, eller om vi kanske måste förstärka vissa kunskapsluckor. Vi kan också försäkra oss att personer utan erforderlig verklig kunskap ”slinker” igenom. Detta sammantaget ger sannolikt hela branschen en värdehöjande effekt och kommer också demonstrera vår särart och kompetens.

Jag tror tyvärr att i en förlängning detta måste bli ett ”krav” från lagstiftarens sida, då det idag så uppenbart inte finns tillräcklig medvetenhet om vilka konsekvenser brister i kunskap- och grundläggande fysiska förutsättningar leder till. För oss som aktörer resulterar dagens många gånger ”lösa” system i dumpningar avseende löner/arvoden och ersättningar. Vi får även en osund inflation av individer utan ”objektivt” testad kunskap. Man kan tjata om det personliga ansvaret (att känna sina egna begränsningar) men detta är ej tillräckligt.

//LÅT OSS HA PATIENTERNAS BÄSTA FÖR ÖGONEN (dem är våra köpare) //BE SAFE
Blood Will Tell

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 17/1 2006 15:54

Finns ninte det här i en massa trådar redan?

Kravet bör även ställas på all sjukvårdspersonal, speciellt den legitimerade vad gäller ex läkemedelsräkning och farmakologi

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 17/1 2006 20:53

SOS Alarm har årlig certifiering av sin personal. Klarar de inte "provet" så får de inte sitta och ta emot 112-samtal förrän de har uppdaterat sina kunskaper och klarat certifieringen igen.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 18/1 2006 10:07

Akuten skrev:SOS Alarm har årlig certifiering av sin personal. Klarar de inte "provet" så får de inte sitta och ta emot 112-samtal förrän de har uppdaterat sina kunskaper och klarat certifieringen igen.
Hek Akuten!

En bra liknelse. För att stärka skyddet för arbetstagaren skulle man kunna ge arbetstagaren 3 tillfällen att styra upp sina brister innan avslut av tjänst (arbetsgivaren måste tillse att träning och utbildning förordas). Här måste vi vara tydliga! Inget klydd! Här finns flera modeller som skulle kunna fungera. SOSAB har ett bra system och tar sitt uppdrag på fullt allvar. Tyvärr anser många inom ambulansen att de krav jag förespråkar är för hårda. Detta kanske är det stora problemet!

//ÄR AMBULANSEN TILL FÖR OSS ARBETSTAGARE ELLER PATIENTERNA????
Blood Will Tell

Skriv svar