40 miljoner?!

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Användarvisningsbild
zAjben
Inlägg: 440
Blev medlem: 19/8 2004 22:33
Ort: Linköping/Stockholm

Inlägg av zAjben » 27/1 2006 0:18

AuF skrev:AMBASS, dina åsikter har jag alltid respekterat då du verkar sitta inna på en hel del kunskap. En av de ledande här på forumet. Men med dina sensaste inlägg så får man sig en tankeställare om din verkliga erfarenhet/kunskap.. Och missförstå mig inte, alla har vi rätt till sina åsikter. Vilket man måste respektera, men med dina inlägg så kan man inte annat än förundras på hur du "idiot" förklarar ssk kåren. Du verkar ha en övertro på läkarkåren vilket i sig kan vara väldigt farligt. Precis som du säger så har dom givetvis en betyligt högre utbildning. Men att tro att en nsk inte "kan" sitt yrke är väl rätt så magstarkt att påstå. Du säger inte detta rakt ut, men indirekt gör du det genom att påså att en kirurg skulle vara mer lämpad att utföra dess arbetssysslor.
Alla som brinner för sitt yrke är med största sannolikhet väldigt kompetenta inom just sitt område. Däremot finns det väl ändå en anledning att man har både narkosläkare och narkossköterskor. Varför har vi läkare om sjuksköterska klarar det mesta av vad läkaren hade klarat av - fast med mindre utbildning och till en ur ekonomisk synpunkt mindre kostnad?

Du säger att AMBASS har en övertro på läkarkåren, och om så är fallet har jag verkligen ingen aning om, men är inte det precis samma som andra här på forumet - och ute i "verkligheten" har fast om just sina yrkeskategorier? Ambulanssjukvårdare som tycker att det minsann kan göra det som en sjuksköterska klarar av, och sjuksköterskor som tycker att de kan göra i princip det mesta som en läkare klarar av. Alla gör lobbying för just sin egen yrkeskategori, vilket helt klart är förståligt. Men samtidigt måste vi väl ändå fråga oss varför vi har olika yrkeskategorier - det är väl ändå för att alla är vi bra på olika saker? En läkare kan sin sak, en sjuksköterska kan sin sak och en undersköterska sin del. Tillsammans bildar man ett lag, som tillsammans kan lösa de flesta uppgifter.

Är inte bland de viktigaste egenskaperna för människor arbetandes inom vården att kunna ta ett steg tillbaka, och med en stor potion självdistans kunna se och förstå vad man kan, vad någon annan kan bättre, och sedan tillsammans med andra människor med annan utbildning och andra spetskunskaper samarbeta och lösa situationen på absolut bästa sätt?

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 27/1 2006 0:21

Novisen skrev:
AMBASS! Om man beskyller en hel yrkeskår (anestesisjuksköterskor) för att ha dåliga medicinska kunskaper så får man räkna med mothugg.
STOPP!

Beskyller jag en hel yrkeskår? Kanske är det snarare en fara med en yrkesgrupp som inte ser sina egna begränsningar! Jag fick frågan om att välja mellan en kirurg och en narkossyrra och förklarade noga min tes i valet. Att detta gav så många vatten på kvarn kunde jag aldrig drömma om. //AMBASS
Blood Will Tell

AuF

Inlägg av AuF » 27/1 2006 0:31

zAjben :

Du misstförstår mig. Jag har absolut inte ifrågasatt läkare. SJÄLVKLART inte.

Det jag var frågande om var om det verkligen är försvarbart att introducera läkarekåren iform av läkarbilar prehosp i den utsträckning som det är tänkt i skåne. Man är relativt begränsad i sina behandlingsplaner utanför sjukhuset då det inte finnsa samma resurser där. Är det rätt att lägga pengarna här ? Finns ju tusen ställen där jag personligen kan tycka att pengarna gör mer nytta...

Visst kan man ju tycke att en amb.ssk inte gör speciellt stor skillnad emot en ambsjv. Och visst är det säkerligen så. Men skillanden finns. Precis som mellan en nsk och en narkosläkare. Dock skiljer det ett par tusen mellan amb.sjv och ambssk. Mellan ssk och läk. kanske 20.000+.

Och självklart är det viktigt att inse sinan begränsingar. Håller helt med. Men det tror jag inte behöver vara något specifikt för en yrkesgrupp. Utan det måste alltid gälla. Tex är inte alla ssk likvärdiga bara för dem har samma utbildning...

hoppas du förstod min poäng om läkare vara eller icke vara =).

Och återigen. Är absolut inte emot läkare prehosp. Men ser hellre den varianten som finns i stockholm. (För nåt skall väl även dom lyckas med =) )

Go natt på er alla.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 27/1 2006 1:41

Jag som sjuksköterska kan aldrig jämföra mina kunskaper med en läkare på deras arena. Men hade jag varit en erfaren anestesisjuksköterska med lång erfarenhet av prehospitalt jobb hade ingen ST-läkare i medicin kunnat tävla med mig på en olycksplats hur djupa kunskaper han/hon än har i aktionspotenialen eller diagnostisering av NSTEMI. Som jag säger i tidigare inlägg så tillför en lämplig läkare mycket prehospitalt men det menar jag även många andra yrkeskategorier kan göra också fast till en billigare penning. I slutändan handlar det om att transportera in patienter till sjukhus levande även om viss behandling börjar utanför sjukhuset. Se till att patienten andas, att cirkulationen är tillräckligt bra, att lindra och att inte ge patienten ytterligare skador. Inte att laga eller bota.......

Lipton

Inlägg av Lipton » 27/1 2006 9:27

zAjben: Problemet med läkare på skadeplats är att de sällan kan göra så mycket mer än erfaren personal ur andra kategorier (ambulanssjukvårdare är ju dock hindrade av författningar numer). I ditt exempel ovan så är det ju fortfarande så att även om man haft tillgång till en trauma-CT i diagnosticerande syfte redan på skadeplats så kan man ändå inte börja operera patienten fastklämd i en bil. Och CT finns bara på skadeplats om skadeplatsen är en röntgenavdelning.
Alltså handlar den gyllene timmen om att snabbt och säkert få loss patienten, behandla symtomatiskt och transportera den till sjukhus. Trauman handlar alltid om detta och kommer till största sannolikhet alltid att göra så. Eventuellt kanske vi i framtiden får någon form av möjlighet att ta lite prover och utföra enklare undersökningar i hemmet som sedan bedöms av läkare på huset, men det handlar om lättare sjukdomsfall och en väldigt, väldigt avlägsen framtid.

AMBASS: Jag räknade precis ut att jag tydligen sammanlagt läst cirka ett år Pre-medicin enligt din definition. Innebär detta att du låter mig söva dig om några år?
Jag tycker inte att du skall "knipa käft". Men om jag förstår dig rätt så skall narkossköterskor säga "Nej tack, idag söver jag ingen för jag får för dålig lön, jag kan eventuellt tänka mig att bädda en säng och borsta någons tänder"? Det innebär ju att vi i din värld då kommer få ambulanssyror som säger "Nähädu, jag tänker då inte vårda idag, så mycket mer än en ambulanssjukvårdare betalar de mig inte och då tänker jag bara köra bilen och kanske assistera på plats" men däremot så kommer det finnas Paramedics som tjänar ungefär samma som säger "Klart att jag skall söva, tuba och rädda livet på den här patienten".
I min värld säger USKan på äldreboende när Agda satt i halsen och sköterskan är ute och köper fikabröd "Jag gör väl en heimlich och om inte det funkar så har jag ju i nödfall sett minst 200 trakeotomier, men det bästa vore ju om syrran kunde komma tillbaka så jag slipper göra nått".



Novisen skrev:I slutändan handlar det om att transportera in patienter till sjukhus levande även om viss behandling börjar utanför sjukhuset. Se till att patienten andas, att cirkulationen är tillräckligt bra, att lindra och att inte ge patienten ytterligare skador. Inte att laga eller bota.......
Combitub skrev:Den stora frågan är hurvida man kommer göra en opartisk utvärdering av läkarbilarna och vad de har utfört prehospitalt. Låt mig gissa på att antalet koniotomier, thoraxdrän, friläggningar, CVK dvs det som specialistutbildade ssk inte får göra inte motiverar kostnaden.

Det som behövs är en stabil allmänläkare som kan stoppa flödet till akutmottagningen genom hembesök/ avbryta HLR och en möjlighet att kalla ut en anestesiläkare vid behov.

Som komplement till detta behövs individbaserade delegeringar där den enskildes erfarenhet och utbildning tas till vara till specialistsjusköterskor. Vara för man är specialistutbildad så skilljer det sig markant mellan individer. Kan man sedan lösa rotaitionstjänst med sjukhus på ett bra sätt......
VÄL SKRIVET! Mycket bra stycken, håller faktiskt med om varenda ord.

Användarvisningsbild
Wernvik
Moderator
Inlägg: 776
Blev medlem: 12/3 2004 21:08
Ort: Anderstorp
Kontakt:

Inlägg av Wernvik » 27/1 2006 10:10

Hemskt ledsen att behöva avbryta denna debatt men tänk på att hålla er till ämnet.
Johan Wernvik
Moderator
http://www.ambulansservice.se

Ozena
Inlägg: 21
Blev medlem: 6/6 2005 16:47
Ort: Norrland

Inlägg av Ozena » 27/1 2006 15:53

Om jag ser förutsättningarna för läkarbilar i vårt län så tror jag en god resurs vore en väl fungerande dygnet-runt-jour som tyvärr i dagsläget inte existerar. Vår framkörning till sjukhus är i vanliga fall 35-40 minuter med normal hastighet. En transport från utalarmering tills man äter åter disponibel på hemstationen tar i snitt två timmar. Som ni alla känner till används ambulansen i allt större omfattning till uppdrag av det icke akuta slaget, det vill säga ärenden som handhas av primärvården. Vad vi skulle dra oerhörd nytta av vore en dygnet-runt-läkare som har möjlighet att komma ut på plats och avstyra eventuell vidare transport och på sådant sätt avlasta dem redan hårt ansatta akutvården, minska behovet av att bilar från andra stationer får passa --> minskar trycket på SOS samt tillgodoser att det finns en god beredskap i händelse av ett ambulanskrävande larm med sjuka patienter.
"Det smör och whisky inte kan bota är obotligt." Irländskt citat.
"Av sjukdomens bitterhet lär människan den goda hälsans sötma." Spanskt citat.

Skriv svar