Socialstyrelsens Byrådirektör Lotta Hjelm-Sjöström handlägger ärendet angående de eventuella missförhållandena på Umeå, Vännäs, Nordmaling och Robertsfors Ambulansstationer, diarienumret är 44-03202/2006
Artikel från Västerbottens Kuriren 2006-07-12
AMBULANSVIKARIER FÅR INTE KÖRA MOT RÖTT.
Plånboken hotar patientsäkerheten. Det är huvuddragen i ett brev som riktar frän kritik mot ambulansvården i Umeå.
- Det känns oroande, eftersom det handlar om människoliv, säger Maria Lundqvist-Brömster, oppositionslandstingsråd, fp, som tagit del av brevet.
Varje ambulans ska ha minst en legitimerad sjuksköterska i bilen. Dessutom ska minst en av de två i besättningen ha en utryckningsförarutbildning för akuta fall.
Problemet är att denna person, företrädesvis på sommaren, ibland kan vara en och samma och att denna person kan tvingas arbeta med läkar- eller sjuksköterskestudenter från och med termin tre.
- Problemet med vikarierna är att de oftast varken är legitimerade sjuksköterskor eller har utryckningsförarutbildning. Men det är ett billigt alternativ, de kostar bara runt 15 000 kronor i månaden, skriver den anonyme uppgiftslämnaren i ett e-postbrev som cirkulerat till politiker, vårdchefer och VK.
Sköterskan ska vårda
Vid en akutkörning ska den utbildade utryckningsföraren i besättningen köra ut till den nödställde. När patienten transporteras in mot sjukhuset ska den legitimerade sjuksköterskan sitta i vårdhytten och vårda den nödställde om den kräver läkemedelsbehandling under intransport. Så fungerar det i den bästa av världar, dock inte på sommaren.
Måste vänta på grönt
- Det är ett problem att tillförordnade ambulanschefen anser att det är helt okej att sätta vikarier vid ratten - trots att de inte får köra akutfall och därmed påkalla fri väg, eftersom de inte har rätt utbildning för det, menar uppgiftslämnaren.
Om detta scenario inträffar, det vill säga att den erfarne sitter bak och vårdar patienten, så ska sommarvikarien framföra ambulansen enligt gällande hastighetsbegränsningar, stanna vid bilköer och rödljus och vänta på att det ska bli grönt.
"Tidsaspekten försumbar"
- Det stämmer, säger Karl-Axel Ängquist, länschef för akutsjukvården i Västerbotten. Men vad gäller tidsaspekten så är den i det närmaste försumbar. Sedan den nya lagen trädde i kraft 2005, det vill säga att man skulle ha en legitimerad sjuksköterska i bilen, så har vissa landsting infört att ambulanserna måste hålla sig till vanliga trafikregler.
Men vid hjärtstopp och vissa olyckor måste väl prioriteten vara att komma till sjukhuset så snabbt som möjligt? Om då sommarvikarien måste stanna vid rött?
Nonsens
- Vid den typen av händelser skickar vi alltid två ambulanser och får därmed fullgod kompetens.
Och påståendet om billig arbetskraft?
- Det är nonsens, säger Ängquist. Vi jobbar hårt för att hitta bra, kompetent personal.
Men lägger inte landstinget dubbelt ansvar på ordinarie personal under sommaren?
- Det kan jag hålla med om, men så är det överallt under sommaren. Ordinarie personal får ta ett större ansvar, så är det på alla håll, på operation, akuten och egentligen på alla avdelningar.
Maria Lundqvist-Brömster ska träffa Karl-Axel Ängquist i nästa vecka för att diskutera den uppkomna situationen.
- Klart att det är viktigt hur man tänkt inför sommaren på ambulansen, säger Maria Lundqvist-Brömster.
Mattias Wennberg
2006-07-12
Detta är inte enbart ett problem semestertid...och enligt vår verksamhetschef skall vi hålla 60sekunders anspänningstid vid larm...men han anser tydligen ändå att -"tidsaspekten är försumbar"...han påstår även att det "ALLTID är 2-bilslarm vid t.ex hjärtstopp"...är det verkligen alltid så???...mycket sällsynt skulle jag vilja påstå!..
Umeå har 111000 invånare och 2 ambulanser på kvällar efter 17:00 och helger t.o.m. 08:00 på måndag, i övriga fall har vi 3 bilar dagtid (I UMEÅ)...och ute i Vännäs, Nordmaling och Robertsfors är det en bil på vardera station..
Undrar om verksamhetschefen anser att tiden var försumbar den dagen han själv behöver min eller kollegornas hjälp, undrar även om han skulle tycka att det är okey med en sjuksköterskestudent eller läkarstudent vid sin sida då han är akut sjuk eller skadad eller om han hellre föredrog studenten framme vid ratten väntandes på grönt ljus körandes mot sjukhus???....
Läkar och SSK-studenter som ambulanspersonal/UMEÅ ambulansen
Moderator: Wernvik