Sjukvårdens dolda telefonnummer

Här diskuteras allt som inte passade i de andra områdena, men som berör den prehospitala akutsjukvården.

Moderator: Wernvik

Linda
Inlägg: 229
Blev medlem: 10/12 2004 23:10

Sjukvårdens dolda telefonnummer

Inlägg av Linda » 3/5 2006 10:42

Var på en mycket intressant föreläsning under gårdagens kväll med POSOM som jag är stödmedlem i. Det var ett par som pratade om deras förlust av sin son och sonhustru i trafikolycka för en tid sedan.
Pappan uttrycket mycket stor ilska och sorg över att någon försökt få tag på han på både hemtelefon och mobilnummer och det endast stod skyddad nummer/dolt nummer.
( han var ute i skogen och där hade inte hans mobil någon vidare bra teckning)

Pga detta så kunde han inte ringa tillbaka när han kom hem och där fann att det även på hans hemtelefon stod ett antal missade samtal och att samtliga var dolda. Det i sin tur ledde till att han och hans fru inte kunde få beskedet gällande olyckan förrän nästan 12 timmar efter olyckan inträffat.

Vore det inte bättre att de avdelningar som kan tänkas behöva få tag på anhöriga akut har EN telefon med ett telefonnummer som visas i displayen på nummerpresentatören när de ringer så att man har en möjlighet att ringa tillbaka ?
Naturligtvis ska detta nummer ENDAST användas i jakten på anhöriga och inte lämnas ut för att kunna nå personal i privata ärenden etc.

Kanske ha någon form av SMS tjänst där man uppmanas att ringa ett visst telefonnummer ?
(ett sms kommer ju alltid fram, förr eller senare)
Och det är tyvärr inte alla som har mobilsvar...

Har ni som sjukvårdspersonal upplevt det frustrerande att få tag på anhöriga?
Har ni mött ilska över att anhöriga inte kunnat ringa tillbaka pga dolt nummer?

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 3/5 2006 12:58

Iden med en sms-tjänst låter inte så dum. Ett sms kommer ju som sagt alltid fram.

Linda
Inlägg: 229
Blev medlem: 10/12 2004 23:10

Inlägg av Linda » 3/5 2006 13:01

aceofspades skrev:Iden med en sms-tjänst låter inte så dum. Ett sms kommer ju som sagt alltid fram.
Precis och det går ju att skriva och sända SMS via nätet så att just skriva det och sända det tar ju inte alls många sekunder samt att det säkert skulle kunna gå att ha någon form av abonnemang på någon billig kanske tom. gratis sida att skicka ifrån.

Lipton

Inlägg av Lipton » 3/5 2006 15:07

Vet inte riktigt. Tror inte någon vill ha sådana besked vare sig med sms eller mobilsvar. Och att ringa tillbaka blir också konstigt, speciellt som det på ett större sjukhus inte alls är säkert att personen som svarar känner till vad det handlar om. Men åandra sidan så blir det ju självklart också fel då man som i fallet beskrivet bara har fått en massa missade samtal och inte vet vad de är ifrån.

Linda
Inlägg: 229
Blev medlem: 10/12 2004 23:10

Inlägg av Linda » 3/5 2006 16:33

Lipton skrev:Vet inte riktigt. Tror inte någon vill ha sådana besked vare sig med sms eller mobilsvar. Och att ringa tillbaka blir också konstigt, speciellt som det på ett större sjukhus inte alls är säkert att personen som svarar känner till vad det handlar om. Men åandra sidan så blir det ju självklart också fel då man som i fallet beskrivet bara har fått en massa missade samtal och inte vet vad de är ifrån.
Själva beskedet bör ju inte komma med SMS utan snarare att det står: var vänlig ring 01234567 snarast eller liknande. Jag hoppas verkligen inte att man pratar in orsaken till att man ska ringa sjukhuset på ett mobilsvar för det tycker ja vore oetiskt!

Nått förslag då Lipton och ni andra på hur man kan lösa detta ?

AuF

Inlägg av AuF » 3/5 2006 18:28

Svår fråga. Men som lipton är inne på kan de bli komplicerat att på ett större sjukhus genomföra det praktiskt. I regel så ringer ju någon ur personalen som har bra insikt i situationen och ger besked om att dom skall söka sig till sjukhuset pga ... Tanken är god med sms liknande tjänaster osv. Men jag upplever inte det som något stort problem att få tag i anhöriga. Finns nog risk för fler och sämre bemötande om anhöriga ifråga ringer upp och "fel" person svarar! Men som sakt... svårt.

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 3/5 2006 18:29

Man kan ju upprätta ett system med en slags kontaktperson på akutmottagningen. Denne blir informerad om patientens tillstånd och att de anhöriga inte kunnat nås, (men har kontaktats via sms) och har sedan till uppgift att ta emot samtal från de anhöriga när de väl ringer. Typ som en kundtjänst.

Kommentarer... Lipton?

AKM
Inlägg: 29
Blev medlem: 13/11 2005 23:12

Inlägg av AKM » 3/5 2006 18:35

Det är ju Polisens uppdrag att få tag på anhöriga.
ATSS, PHTLS, MOS, PS mm mm spec-vub... magister-examen.

lukas1
Inlägg: 158
Blev medlem: 29/4 2004 13:11

Inlägg av lukas1 » 3/5 2006 18:35

Delar Liptons tvekan inför detta. Den som förväntas ringa tillbaka kanske inte nås av meddelandet förrän efter flera timmar - dagar från avsändandet. Att då ringa tillbaka utan att ha någon referens att fråga efter kan bli väldigt förvirrat. Bättre då att söka de anhöriga i dessa speciella omständigheter via polis eller andra vägar. Men detta visar också vikten av att använda ICE på anhörigas telefonnummer i mobilens telefonbok. ICE (In Case of Emergency). Läggin det före din/dina närmaste anhöriga och ange relationen. Därigenom har du gett klartecken för vårdpersonal och andra att meddela om ditt tilstånd mm. Du kan skriva ICE wife Lena t ex. (Hon står säkert ut med att kallas ishustrun). Om du anger flera skriv prioriteringsordning, t ex ICE1wife Lena; ICE2mum Olga osv. Ange de telefonnummer de oftast är nåbara på, inte hemnumret för någon som arbetar heltid osv. Skriv gärna på engelska om ibland vistas utomlands. De som anges ska naturligtvis vara informerade och vara informerade om eventuella allergier, medicineringar mm. Även om du är medvetslös eller avliden kan man ändå fortare hitta anhöriga på detta sätt. Dessutom, som en bieffekt, kan polisen lättare spåra ägaren till en upphittad mobil.

aceofspades

Inlägg av aceofspades » 3/5 2006 18:59

Förutsatt att personalen kollar igenom patientens telefonbok. Om detta görs som rutin så är det ett jättebra sätt att få kontakt med anhöriga.

Funkar ju även att skriva ICE på en lapp och fästa på donationskortet som alla moraliskt medvetna svenskar har i plånboken.

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 3/5 2006 19:40

Vi tar Polisen till hjälp när vi inte kan få tag på anhöriga. Det brukar fungera alldeles utmärkt.

Linda
Inlägg: 229
Blev medlem: 10/12 2004 23:10

Inlägg av Linda » 4/5 2006 7:12

Det var väldigt mycket i detta fall som föräldrarna pratade om som hade blivit fel. Jag vet inte om det fanns någon ICE i deras sons mobil, vet inte ens om han hade den med sig (alla har ju inte det heller )

Att ha en kontaktperson som aceofspades skrev tycker jag verkar som en god idé. Denne person vet ju då att anhöriga inte gått att få tag på, tillståndet för offren etc och kanske ha en bärbar telefon att bära med sig så att man lätt kan svara när/om telefonen ringer.
Det borde funka att sedan bara rapportera över till nästa pass kontaktperson om det behövs.

Lipton

Inlägg av Lipton » 4/5 2006 13:19

aceofspades: Man stänger bara av en medvetslös patients mobil en gång om den har pinkod. Gången efter tänker man sig för, det lovar jag. I princip samtliga har ju ett nummer som heter HEM, med hjälp av det kan man få fram en adress och ett namn. Annars kan man få nummret till kortet som sitter i mobilen vilket, så länge det är registrerat, ger både namn och adress.
Annar finns vanligtvis nummer så som, Mamma, brorsan eller älsklingen som också är utmärkta vägar för Polisen att gå. Som sista utväg kan man ju alltid kolla vilket nummer som mobilen ringt till flest gånger och hoppas att patienten inte är teleterrorist... :wink:

Funderar fortfarande på SMS-ideérna...

magill
Inlägg: 265
Blev medlem: 11/9 2005 20:38
Ort: Norrköping
Kontakt:

Inlägg av magill » 4/5 2006 17:24

Vid många tillfällen bär de flesta med sig någon form av handling som kan hjälpa till vid identifiering. Jag tänker på saker som körkort, patientkort, donationskort (som nämndes tidigare), bonuskort, osv osv, eller någon annan form av kort med namn på. Har personen plånboken med så är det väl inga problem att hitta namn och utifrån det är det inte svårt att hitta "resten".

Från ett mobilnummer har jag kunnat hitta namn och adress (genom Eniro), personnummer, närmaste släktingar, osv (genom skatteverket). Detta behöver man inte vara polis för att klara av. Du behöver bara en telefon och det är ju de flesta sjukhus utrustade med 8)

Nu till själva "huvudfrågan":
Att tala in ett meddelande på en telefonsvarare kan ju vara ett brott mot tystnadsplikten eftersom du inte vet vem som lyssnar av meddelandet.

Har inte personen själv bett om att man ska ringa anhöriga så gör man det ju inte (förutsatt att det inte är ett litet barn, eller liknande). Det är patientens beslut om det ska ringas eller inte. Det enda man kan göra är att erbjuda möjligheten.

Skulle man inte få tag på anhöriga om patienten vill det, då får man försöka senare.

Akuten
Inlägg: 418
Blev medlem: 7/1 2005 19:47

Inlägg av Akuten » 4/5 2006 20:09

Om patienten är medvetslös kan man nog förutsätta att anhöriga bör kontaktas - även om patienten är en vuxen person. :wink: I alla fall brukar vi göra det.

Att prata in på en telefonsvarare skulle jag INTE göra - man vet aldrig när det meddelandet lyssnas av och av vem. Då kanske man lever i falsk förhoppning om att "nu kommer anhöriga att ringa upp snart" men i själva verket är de bortresta en vecka. :? Och när de kommer hem kanske patienten har avlidit...... Nej, någon form av personlig kontakt ska det vara!

Skriv svar