Man brukar inte ge Adrenalin intramuskulärt men jag har varit med om att göra det vid något enstaka tillfälle när läkare ordinerat det. Men man har inte någon märkbart snabbare effekt av Adrenalinet när man ger det intramuskulärt än när man ger det subcutant, varför vet jag inte. Man tycker ju att det borde tas upp snabbare intramuskulärt eftersom det är mer blodkärlsrikt där. Samtidigt är ju Adrenalinet kraftigt kärlsammandragande
Jag kan bara svara för hur jag gör på akutmott: Om patienten inte är i fullminant chock så ger jag Adrenalinet subcutant,
inte intravenöst oavsett om läkaren ordinerar det intravenöst. Jag brukar bara säga att: "Du får lita på mig. Jag ska sedan förklara varför jag inte vill ge det intravenöst". Det brukar alla acceptera.
Om man ger Adrenalin intravenöst till en patient som fortfarande har ett normalt, eller i alla fall ett acceptabelt blodtryck, så kommer han/hon att få en kraftig blodtryckshöjning och det är ingen trevlig upplevelse för patienten. Jag har varit med om detta en gång för många år sedan (även om det inte var jag utan min kollega som gav injektionen) och jag lovade mig själv då att aldrig göra om det misstaget. Patienten överlevde tack och lov.
Vad man kan göra om man trots allt vill ge Adrenalinet intravenöst är att spruta in
1 mg Adrenalin (det spelar ingen roll om det är 1 mg/ml eller 0,1 mg/ml) i
1000 ml Ringer Acetat. Sätt på en övertrycksmanchett och pumpa upp så att det rinner, inte bara droppar. Tar en påse slut så blanda bara en ny och fortsätt. Det man styr sin dosering efter är att patienten ska bli:
1. Perifert varm
2. Inte få för högt blodtryck utan bör landa på ett normalt blodtryck - kom ihåg att barn och vuxna har olika "normala" blodtryck!
3. Pulsen ska inte bli för hög, t.ex. inte över 100/min, eller vad nu läkaren sätter för gräns.
Det här är en suverän behandling! Pat. får vätska, blir perifert varm, får Adrenalinet iv. i en takt som blodtrycket klarar av. Detta fungerar på både barn och vuxna.