Sida 1 av 1
Hjärtmediciner
Postat: 2/1 2005 7:57
av prehospital
God fortsättning alla debattörer!
Jag undrar om det finns någon ambulansorganisation som har infört Plavix, Reopro, Aggrastat? I så fall på ordination eller generella direktiv? För alla sjuksköterskor?
Hjärtläkemedel
Postat: 2/1 2005 15:10
av berhan
Är ReoPro och Aggrastat något för ambulanssjukvården överhuvudtaget??. Bortsett från Plavix är både ReoPro och Aggrastat svår administrerade läkemedel. ReoPro med filtrering och Aggrastat i kombination med Heparin eller finns det enklare lösningar för ambulanssjukvård. Ett alternativ till Aggrastat vore i sådana fall Integrellin. Vem skall stå för kostnaderna för dessa läkemedel, ambulanssjukvården eller cardiologen??
Postat: 2/1 2005 21:03
av prehospital
Frågan om t.ex. Plavix baseras på att vi ofta får köra direkt till PCI-lab på det stora sjukhuset i stället för att köra till närmaste HIA. Då tycker kardiologerna att vi lika gärna kan ge patienten detta prehospitalt eftersom patienten skulle ha fått detta på HIA. Men det är ännu inte genomfört.
Postat: 2/1 2005 21:45
av Novisen
Våra patienter ges Plavix i laddningsdos på vårdavdelning innan avresa till PCI. Plavix 75mg x 8. Vid insättandet ges Plavix 75mg x 4. Oftast på HIA men ibland även på akuten. Alla patienter med konstaterad hjärtinfarkt kan man därför ge Plavix tycker jag. Förutsatt är att patienten inte har några kontraindikationer. De kommer ju ändå att få det på sjukhuset. Frågan är om det hjälper patienten eller om dom lika gärna kan få det på sjukhuset?
När vi lika håller på. Trombocytaggregrationen är viktigare igen. Vi har börjat ge ASA även till patienter som står på Waran. På vårdavdelningarna händer det ibland att patienter står på ASA, Plavix, Waran och lågmolykulärt Heparin samtidigt. Några studier på Plavix och Waran i kombination finns mig veteligen inte ännu. Hur ser era behandlingsriktlinjer för ASA ut?
Är det några som använder Emotpin 500mg(ASA)? Ser fördelar med en tablett som går att lösa, svälja hel, lösa upp i munnen eller tugga. Är lite dyrare men min erfarenhet är att Magnecyl BT smular sönder i rören och får kasseras i ganska hög omfattning.
Ang. reopro
Postat: 3/1 2005 0:17
av Anonymous
Reopro lär nog inte bli aktuellt då det skall förvaras i kyl (2-8 gr.), men visst, har vi värmeväskor så skulle vi kunna ha kylväskor

.
Visst går det!
Postat: 3/1 2005 8:14
av Anonymous
Reopro används redan i svensk ambulanssjukvård. Vi har varit tvungna att göra en paus visserligen pga tekniska problem med kylskåpen (termostaten var inte tillräckligt bra). Men nu är vi igång igen!
Dels anser kardiologerna att det är vinster att göra genom att behandlingen startar längre tid före start av PCI. Dels går det även snabbare att starta med PCI när Reopro redan är givet.
Att Reopro skall filtreras kräver litet träning, men är inget stort problem.
Infusionen med Reopro behöver inte startas förrän efter genomförd PCI.
Postat: 3/1 2005 8:46
av prehospital
Ett alternativ till Magnecyl brus är resoriblett Disprin Direct 300 mg, vilken är munlöslig. Hör med Apoteket.
Postat: 3/1 2005 20:09
av Niklas Karlsson
VI har plavix i bilen men det används inte utan ordination. Vet egentligen inte varför vi har den, har aldrig hört att den används
Postat: 3/1 2005 23:00
av Novisen
Hörde upp med en av våra kardiologer idag om Plavix. Det är en fördel om man kan ge Plavix i laddningsdos redan i ambulansen om patienten ska på akut PCI. Ju tidigare desto bättre. Vissa ställen ger laddningsdos 8st. I övriga fall räcker det om patienten får Plavix inne på sjukhuset.
PLAVIX
Postat: 24/10 2005 23:02
av Anonymous
I Danmark ger man på några ställen både ASA och PLAVIX i Laddningsdos redan i bilen...spec.om det är frågan om ST höjningsinfarkt....
Postat: 25/10 2005 10:30
av Wernvik
Är det många som använder Plavix i Ambulans och i så fall vilka Landsting. Har inte sett det i några behandlingsriktlinjer ännu.