Erfarenheter av prehospital smärtlindring

Här diskuteras allt som rör läkemedelsbehandling inom ambulanssjukvården

Moderator: ambus

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Erfarenheter av prehospital smärtlindring

Inlägg av ambus » 17/3 2004 19:47

Vilka läkemedel är de bästa sett ur användarvänlighet, tillslag, och duration?
Jag tycker själv att Inj. Ketogan verkar på ett bra sätt och kan användas ganska "brett" utom vid stensmärtor, där vi nu fått Inj/S. Voltaren, saknar dock Medimixen som i Östergötland är indragen p g a "MS-risken."
Har tidigare använt både Petidin och Morfin och det går ju också, har du/ni erfarenheter om andra smärtstillande som används inom ambulanssjukvården?
Vi gör en smärtskattning med VAS-skalan förutom "kliniska bilden". Andra metoder/sätt?
Hur ser det ut hos er andra?
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 18/3 2004 19:26

Vi använder morfin och rapifen. Morfin anväder vi närmast för inremedicinska patienter och rapifen vid trauma och buksmärtor. Rapifen tycker jag om att använda..... effekten kommer snabbt och halveringstiden är ganska kort 10-30 min. Om transport är lång kan man ge flera doser eller byta till morfin. Har tidigare använt petidin och voltaren. Men de användes så sällan så vi tog bort dom.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 19/3 2004 14:57

I Region Skåne används främst morfin och Kalinox. Ketalar - som är ett potent analgetikum - får användas av specialistsjuksköterska med erfarenhet av preparatet, vilket i praktiken blir specialistsjuksköterska anestesi.

Det som saknas är analgetika mot stensmärtor.

Hur smärtlindras barn hos Er andra? Har Ni supp Citodon minor?

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

läkemedel i ambulans

Inlägg av Tomas » 20/3 2004 13:51

Tyvärr så är tiden till full effekt med opioider som ketogan morfin väldigt lång 10- 20 minuter. Så det är väl ganska vandligt med handen på hjärtat att man ger ketogan reponerar och patienten somnar i ambulansen. Ketalar är ett suveränt läkemedel jag har använt några gånger prehopitalt och det funkar bra. Att använda rapifen " ute" var något nytt det måste fungera utmärkt med dess snabba anslagstid. Får all använda det hos er? Barnen hos oss smärtlidras med opioider vi har ingen parcetamol eller liknande. Medimixen brukar fungera bra. Att sluta med den p.g.a risk för ms tycker jag verkar befängt. Hur ofta exponeras ambulanspersonal för lustgas i jämnförelse med narkospersonal?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 22/3 2004 7:36

Rapifen får endast användas på vårdnivå --> Finland (se på mitt svar under utbildning och gäst), använder den mycket ofta och respons från patienter har varit mycket bra. Vi använder även opioder på barn men vi har även paracetamol för barn, vi använder den närmast vid feberkramp/feber, dos feber 10-15 mg/kg och feberkramp 40 mg/kg. Tror inte att medimix finns i många ambulanser i Finland om alls.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 22/3 2004 13:45

prehospital skrev:I Region Skåne används främst morfin och Kalinox. Ketalar - som är ett potent analgetikum - får användas av specialistsjuksköterska med erfarenhet av preparatet, vilket i praktiken blir specialistsjuksköterska anestesi.
Vi kör med Ketalar vilket används av alla . Att vara vub:ad behövs ej.
Vilket verkar konstigt att det krävs i Skåne?
Betydligt mindre risker än morfin

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

En liten undran..

Inlägg av ambus » 22/3 2004 18:06

Hb!(Håkanbråkan)

Var kommer Du ifrån? Det är så även i Östergötland att man inte "automatiskt" får generell ordination på Ketalar här heller om Du inte har narkos VUB, så det vore intressant vilka kompetenskrav man har hos Er? Finns det andra preparat som man får ge som Du misstänker att andra landsting kräver speciell kompetensnivå för? Vilken smärtlindringsregim har Ni för övrigt? Väntar med spänning på Ditt svar!!!
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Re: En liten undran..

Inlägg av Anonymous » 23/3 2004 18:45

ambus skrev:Hb!(Håkanbråkan)

Var kommer Du ifrån? Det är så även i Östergötland att man inte "automatiskt" får generell ordination på Ketalar här heller om Du inte har narkos VUB, så det vore intressant vilka kompetenskrav man har hos Er? Finns det andra preparat som man får ge som Du misstänker att andra landsting kräver speciell kompetensnivå för? Vilken smärtlindringsregim har Ni för övrigt? Väntar med spänning på Ditt svar!!!
Ketalalar använder vi vid trauma/kraftigt smärtpåverkade. Ger fler positiva effekter än (Ketogan och Morfin) vid specifika tillstånd. Ketogan tog vi bort för några år sedan Vad är det för tomte som säger att ni måste vara vidareutbildade för att handha ketalar?
Kompetenskraven är ssk med 2 års erfarenhet. Inget mer.
Vissa län har ju tyvärr fått nojan med vidareutbildningar. Dock inte vi. (än i alla fall.. :? )

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 24/3 2004 19:58

Jag tycker det är mycket klokt av ambulansläkarna att endast specialistsjuksköterskor anestesi som har erfarenhet av Ketalar får administrera läkemedlet. Det är ett potent analgetikum i lågdos och ett anestetikum vid högre doser.

De landsting som kräver specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvården gör helt rätt. Helst bör dessa ha minst ett års erfarenhet av hospital akutsjukvård - efter avslutad specialistutbildning. Gärna också rotationstjänst. Socialstyrelsen (SoS) kräver lägst leg. sjuksköterska för att administrera läkemedel, men rekommenderar specialistsjuksköterska. Läs mer på följande länk hos SoS: http://www.sos.se/sosfs/1997_18/1997_18.htm
Senast redigerad av 1 prehospital, redigerad totalt 28 gånger.

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 25/3 2004 18:00

prehospital skrev:Jag tycker det är mycket klokt av ambulansläkarna att endast specialistsjuksköterskor anestesi som har erfarenhet av Ketalar får administrera läkemedlet. Det är ett potent analgetikum i lågdos och ett anestetikum vid högre doser.

De landsting som kräver specialistsjuksköterskor inom ambulanssjukvården gör helt rätt. Helst bör dessa ha minst ett års erfarenhet av hospital akutsjukvård. Gärna också rotationstjänst. Socialstyrelsen (SoS) kräver lägst leg. sjuksköterska för att administrera läkemedel, men rekommenderar specialistsjuksköterska. Läs mer på följande länk hos SoS: http://www.sos.se/sosfs/1997_18/1997_18.htm
Morfin har betydligt mer negativa effekter.
Vad säger du om det?
Eller är det bara "specialist"noja som hägrar?

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Inlägg av prehospital » 26/3 2004 20:00

Varför så negativ till specialistsjuksköterskor? Är Du emot kompetenshöjning inom ambulanssjukvården?

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 27/3 2004 17:53

prehospital skrev:Varför så negativ till specialistsjuksköterskor? Är Du emot kompetenshöjning inom ambulanssjukvården?
Abolut inte. Men ska inte överdriva kompetensen för ändamålet.
Det kallar jag noja.

Användarvisningsbild
ambus
Moderator
Inlägg: 235
Blev medlem: 12/3 2004 20:06
Ort: Linköping, Östergötlands län

Rättning i ledet grabbar!

Inlägg av ambus » 28/3 2004 9:51

Måste bara påminna om att detta handlar om läkemedel och dess behandling, INTE spec. ssk och diskussion om "noja" hit och dit, diskussion om utbildning får ske på avsedd sida för ämnet, ok?
Även om jag förstår och vet att man lätt kopplar detta till utbildning och dessa nivåer, men vi får försöka i alla fall att inte halka in på detta här utan istället fundera över läkemedelsanvändning, effekter och diverse funderingar kring dessa läkemedel.
Tycker i övrigt att det är mycket intressant att följa denna debatt!
Fortsätt så.
Detta inlägg visas p g a att man måste försöka hålla sig till det specifika ämnet och även försöka undvika personangrepp, onödigt gnäll och istället komma med sakliga tankar och argument som rör ämnet.
Respektera detta, tack.

Vänligen,

Ambus, moderator.
Kom gärna med dina åsikter bara du kan stå för dem! -det kan jag...

Anonymous

Inlägg av Anonymous » 18/10 2004 9:19

"Morfin har betydligt mer negativa effekter.
Vad säger du om det?
Eller är det bara "specialist"noja som hägrar"

Detta påstående är ju inte helt korrekt. Ketalar i all sin ära är ett jättebra analgetikum/anestetikum. Men att påstå "underförstått" att det inte har så många negativa effekter som morfin är bara taget ur luften. Har själv använt ketalar många gånger både på operation och prehospitalt och kan säga att det är definitivt inte utan biverkningar inte ens i analgetiska doser. Tycker som man har skrivit här innan att endast de som använder ketalar regelbunder skall syssla med detta preparatet allt annat grunder sig i farmakologisk okunskap om medlet.

För övrigt använder vi medimix (ypperligt för lite använt medel), ketogan samt morfin, paracetamol samt ketalar.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Inlägg av Novisen » 19/10 2004 0:33

Jobbat flera år inom ambulans och vill bara delge lite av mina erfarenheter.

Morfin använder vi enbart till bröstsmärtor, lungemboli, smärtor med stort ångestinslag m.a.o medicinska smärttillstånd. Givet i fraktionerade doser under längre tid ger Morfin otroligt sällan några biverkningar i form av kraftiga blodtrycksfall eller illamående. Esucos eller Dridol ges på ren rutin många gånger i onödan. I väntan på tillslag kan Medimix vara ett effektivt analgetikum och då särskillt vid bröstsmärtor.

Ketogan använder vi till kirurgiska smärtor. Jag upplever att det fungerar bättre än Morfin på ex Benbrott. (Har dåligt med erfarenhet av att använda Morfin vid kirurgiska tillstånd). Jag har aldrig varit med om att patienter blivit illamående av Ketogan och jag ger därför aldrig antiemetika. De gånger patienter börjar må illa är då smärtorna släpper och patienten börjar att slappna av. Detta är ofta ganska snart övergående.Jag skyller det på andra faktorer än Ketoganet men kommentera gärna om ni tycker jag har fel. Mår patienten illa i bilen kan jag ge Esucos.

Medimix används oftast vid kirurgiska tillstånd som kräver förflyttning eller benbrott men fungerar även bra på stensmärtor och bröstsmärtor. Största problemet är att patienter är lite för försiktiga och inte andas tillräckligt. Man tvingas oftast hjälpa till med boosterdoser-ni fattar vad jag menar. Ett bra tips är att patienten får andas några omgångar innan förflyttningen görs. Har då oftast lärt sig hantera utrustningen lite bättre och Ketoganet har fått bättre tillslag.

Jag har liten erfarenhet av Ketalar men de gånger jag använt det har jag givit det i.m med god analgetisk effekt. Tillslaget har kommit efter några minuter och varat 30-40 minuter.

Stesolid inj är också ett effektivt analgetikum vid skador på och runt stora muskler eller leder ex femurfrakturer, axelluxationer mm. 5mg Ketogan + 2,5mg Stesolid givet i fraktionerade doser kan vara en bra start och ge lite tidigare smärtlindring för patienten. Försiktighet får råda med att ge mer Stesolid då patienten lätt blir somnolent. Bättre att ge mer Ketogan.

Skriv svar