Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Här publicerar Du själv uppsatser, fördjupningsarbeten, föreläsningar m m.

Moderator: Novisen

Skriv svar
Akutläkare
Inlägg: 61
Blev medlem: 10/12 2008 20:39
Ort: Sjukvården

Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Akutläkare » 2/7 2011 3:14

Här kommer "tråkiga farbröderna och tanterna" med möjlighet till stor individuell impact.

http://www.webbhotell.sll.se/prehospita ... iktlinjer/

Läs och begrunda. Tillhör du ssl så tillför också dina tankar om du tycker nåt borde ändras, möjligheten är helt öppen för nya behandlingsmönster så länge de är motiveringsbara och forskningsförankrade.
Tyar du/orkar du inte denna gång så köp läget när riktlinjerna fastställs och gnäll inte förrän nästa revidering.

Mvh
/
Akutläkare
Tänk istället för tyck.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Novisen » 4/7 2011 14:32

Lite tankar bara!

Visst finns det evidens i att använda Efient istället för Clopidogrel? Clopidogrel måste väl finnas kvar till Trombolyspatienterna?

Tips att ge Arixtra i två 50ml NACL påsar. Blanda i första och ge andra för att få i det som blir kvar i slangen annars (ca 10ml). När vi kollade var det mycket billigare än att köpa adapter för injektion då Arixtrasprutan har fast nål.

Rapilysin är billigare än Metalyse

Fentanyl istället för Rapifen. För att få riktlinjerna med kompatibla med övriga landet och världen. Som nasal injektion till barn enligt bassmärtschema men även inför procedursmärtor. Till vuxna även som I.V eller sublingual administration. Visst är Fentanyl några minuter långsammare men ändå kanske lämpligare som enda behandling om patienten säger själv att de inte tål Morfin(De patienter som haft histaminfrisättning vid tidigare administrering). Även bra med akumulering som Rapifen i högre grad saknar till dessa patienter.

Atropin vid Stensmärtor som inte släpper på Diklofenak istället för upprepad injektion?

Ska man ha Rapydan istället för EMLA i ambulans?

Är det kanske bara krångligt att blanda in Salbutamol till de minsta barnen vid behandling av luftvägsproblem efter inhalation av retande gaser och astma? Adrenalin istället för Salbutamol! Intressant att få höra orsaken till det!

Behövs både Dormicum och Stesolid?
Behövs både Pentothal och Propofol?

Suveräna riktlinjer. Finns egentligen inget att säga. Bra jobbat och i framkant!
Specialist anestesi och ambulans

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av prehospital » 4/7 2011 18:52

Några tankar efter en snabb genomläsning, mao reservation för missuppfattningar. :o

Stockholm är glädjande nog ett av få landsting som har utökade ordinationer till formellt och reellt kompetenta prehospitalt verksamma anestesisjuksköterskor (3 års anestesierfarenhet) - men bara om de tjänstgör i akutbil eller helikopter! Av vilken anledning finns denna begränsning? Vad säger t.ex. alla anestesisjuksköterskor som tidigare tjänstgjorde i akutbilarna i City och på Söder? Är deras kompetens inget värd längre? Övriga anestesisjuksköterskor som har > 3 års anestesierfarenhet? Och vad händer den 2012-02-01 då akutbilarna försvinner och ersätts av "superambulanserna" med anestesisjuksköterskor?!
Det är kompetensen som ska styra - inte i vilken enhet du sitter i. Håller med Novisen om att ambulansläkarna måste lära känna ambulanspersonalen.

Ketalar. För låga doser generellt. Analgesi 0,5 mg/kg iv är en lämplig startdos, kan upprepas efter 15-20 minuter. Anestesi 2 mg/kg iv.

Profofol är att föredra framför Pentothal då det inte kräver någon spädning. Snart ingen som använder detta medel längre.

Midazolam är att föredra framför Stesolid när Ketalar ska ges.

Rapifen. Står det inte fel? "leg. sjuksköterskor med specialistutbildning i ambulanssjukvård". Så den som har läst anestesisjukvård och har jobbat som anestesisjuksköterska får inte hantera Rapifen?!

Rapifen vs Fentanyl. Behövs dessa iv? Krävs potent analgesi vid trauma är Ketalar i stort sett alltid förstahandspreparat INNAN morfin eller Ketogan ges.

Gallsten/njursten. Skall ha Ketogan och Spasmofen - INTE morfin.

Intubation. Intressant att SPC inte anser att anestesisjuksköterskor med < 1 års anestesierfarenhet har formell kompetens.

Prehospital intubation är riskfylld? Ja, den kan vara det men den behöver inte alltid vara det. Varför använder inte svensk ambulanspersonal Eschmanledaren som standard för att öka antalet lyckade intubationer?

Akutläkare
Inlägg: 61
Blev medlem: 10/12 2008 20:39
Ort: Sjukvården

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Akutläkare » 4/7 2011 20:43

Bästa/e prehospital, tillåt mig att vara lite obstinat.... :)

"Ketalar. För låga doser generellt. Analgesi 0,5 mg/kg iv är en lämplig startdos, kan upprepas efter 15-20 minuter. Anestesi 2 mg/kg iv"
Varför är hela 0,5mg/kg lämpligt som startdos? Du ges ju möjlighet att titrera upp? (medger att man är lite otydlig i utökade ordinationer där man blandar ihop smärtbehandling och anestesi-induktion på samma rad)

"Profofol är att föredra framför Pentothal då det inte kräver någon spädning."
Förutom spädningen, varför då?

"Midazolam är att föredra framför Stesolid när Ketalar ska ges."
Varför då? (förövrigt är Dormicum=Midazolam redan rekommenderat isb med Ketalar, se Preparathandbok)

"Rapifen. Står det inte fel? "leg. sjuksköterskor med specialistutbildning i ambulanssjukvård". Så den som har läst anestesisjukvård och har jobbat som anestesisjuksköterska får inte hantera Rapifen?! "
Står förvisso ""specialistutbildning med inriktning _mot_ ambulanssjukvård" Förmodligen tankefel. Bra där, skrivningen bör kollas upp. :!:

"Rapifen vs Fentanyl. Behövs dessa iv? Krävs potent analgesi vid trauma är Ketalar i stort sett alltid förstahandspreparat INNAN morfin eller Ketogan ges."
Varför då?

"Gallsten/njursten. Skall ha Ketogan och Spasmofen - INTE morfin."
Varför då? (förövrigt står det Diklofenak i.m vid stensmärtor i riktlinjerna)

"Intubation. Intressant att SPC inte anser att anestesisjuksköterskor med < 1 års anestesierfarenhet har formell kompetens. "
Jag förstår inte eller hittar inte det avsnitt du syftar på.

"Prehospital intubation är riskfylld? Ja, den kan vara det men den behöver inte alltid vara det. Varför använder inte svensk ambulanspersonal Eschmanledaren som standard för att öka antalet lyckade intubationer?"
Eschmanledare...? Ok, jag kanske är lite outbildad, men...får bara en enda träff på Google, hamnar på innehåll i akutväska i Uppsala. Menar du det som också kallas bougieledare?

Mvh
/
Akutläkare
Tänk istället för tyck.

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Novisen » 4/7 2011 21:47

Kul med lite intressant läsning på forumet.

Min erfarenhet av Ketalar är att det ofta räcker med mindre doser för att få smärtlindring. Och att man väntar ut effekten. Sen tycker jag att man titrerar upp tills man erhåller tillräcklig smärtlindring utan att man för den delen får alla negativa biverkningar.

Min erfarenhet är att Stesolid går lika bra som Dormicum. Man kan därför slippa ett läkemedel i ambulansen. Grejen är dock den att Dormicum funkar väldigt snabbt sublingual på kramper vilket eventuellt skulle kunna vara en förstahandsalternativ vid generella kramper. Då skulle man kunna skippa Stesolid i ambulansen.

Propofol eller Pentothal = Låt lokal tradition avgöra. Propofol är förstahandspreparat vid crasher, urakuta snitt och status epileptikus som är behandlingsresistent där jag jobbar. Pentothal är det på andra ställen.

Morfin går lika bra som Ketogan vid stensmärtor. Atropin är väl inte riktigt etablerat vid behandling som tillägg till Morfin (jmf Morfin-Skopolamin, Spasmofen, Dilaudid-Atropin. Inj Papavarin skulle bara betyda ännu ett läkemedel. Samma med Spasmofen eller liknande. Min erfarenhet är att många redan tagit maxdos Diklofenak innan dom ringer.

Med Fentanyl får man in den nasala admistrationsvägen och tänker då framförallt på barn. Lustgasen är förvisso ett utmärkt alternativ men finns inte den TROR jag att nasalt Fentanyl skulle betyda mycket för dom barn vi kör i ambulans som idag erhåller mindre smärtlindring än vuxna patienter. Fentanyl skulle kunna ersätta både Ketogan och Rapifen i min värld. Rapifen nasalt har jag dålig koll på.

Novisen//
Specialist anestesi och ambulans

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Rookie. » 5/7 2011 1:28

Hej!

Bra behandlingsriktlinjer och diskussion.

Skickar in en länk till Göteborgs relativt nya behandlingsriktlinjer:

http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Omraden ... iktlinjer/

Påminner en del om Stockholms nya.

Mina tankar:

- Bra ide att riktlinjerna bygger på AMLS-konceptet.

- Utökade delegeringar för AN-ssk borde inte enbart finnas för personal på helikopter/akutbil. Varför inte för alla med rätt utbildning/erfarenhet ? Se gbg`riktlinjer.

- Håller med om Atropin som tillägg ihop med morfin på stensmärtor, där NSAID inte har haft tillräckligt effekt, är en bra ide. Att ketogan skulle vara att föredra framför morfin vid stensmärtor är enligt många en myt. Har dock inget evidens bakom påståendet. Känns som ytterliggare en opioid (tredje) blir överflödigt ?

- Rapifen v Fentanyl.

Fentanyl känns som en stabilare och mer flexibel drog prehospitalt. Annars positivt med att ha en snabbverkade opioid som tillägg till morfin.

- Midazolam fungerar även utmärkt I.M vid pågående kramper och finns med i många utländska behandlingsriktlinjer där iV access saknas (0.1mg/kg). Kanske skall även detta finnas med som ett alternativ ?

- Bra att fruix fått en mer tillbaka dragen roll vid beh av lungödem! Frågan är väl om vi ens skall ha kvar furix ?

Mvh

Rookie.
Bilagor
Prehospital therapy for acute congestive heart failure- state of the art..pdf
(308.24 KiB) Nerladdad 321 gånger
Modern management of cardiogenic pulmonary edema..pdf
(287.86 KiB) Nerladdad 330 gånger

Rookie.
Inlägg: 154
Blev medlem: 2/10 2008 18:00

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Rookie. » 5/7 2011 1:38

Akutläkare:

Precis som du säger så är Eschmanledare en bougieledare.

Här kan du beställa hem en 8)

http://www.spservices.co.uk/item/Brand_ ... 516_0.html

Akutläkare
Inlägg: 61
Blev medlem: 10/12 2008 20:39
Ort: Sjukvården

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Akutläkare » 5/7 2011 2:41

Bra tankar från er.

Ni som hör till sll, se också till att maila in era väl underbyggda förslag till SPC (detta forum registreras inte!)

http://www.webbhotell.sll.se/prehospita ... iktlinjer/

"Idag den 1 juli 2011 publiceras ett utkast av de reviderade medicinska riktlinjerna i webbupplaga. Observera att nuvarande riktlinjer är de som gäller tills vidare!

Avseende det reviderade utkastet önskas nu verksamhetens synpunkter och kommentarer före den planerade tryckningen som kommer att ske under september månad. Riktlinjerna har reviderats med utgångspunkt från de nya nationella riktlinjerna (SLAS) som publicerades under våren. Arbetet med den lokala anpassningen för SLL har skett i samarbete med ambulansläkare i Stockholm.

Synpunkter på innehållet skickas före den 15 augusti till prehospitala@sodersjukhuset.se. Ange vilken riktlinje som kommentaren avser, samt lämna förslag till förändring av innehåll.

För att kunna läsa dokumentet behöver Acrobat Reader vara installerat på datorn. Ladda ner programmet här vid behov.

Inkomna synpunkter kommer att vara värdefulla innan den slutliga tryckningen sker av den nya upplagan. http://www.webbhotell.sll.se/Global/pre ... 202011.pdf

Chefläkare Peter Lindton"
Tänk istället för tyck.

Akutläkare
Inlägg: 61
Blev medlem: 10/12 2008 20:39
Ort: Sjukvården

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Akutläkare » 5/7 2011 2:49

Rookie: När jag stavade rätt, dvs Eschmann med två n fick jag betydligt fler träffar :-)
Tänk istället för tyck.

prehospital
Inlägg: 619
Blev medlem: 12/3 2004 5:45

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av prehospital » 5/7 2011 8:27

[quote="Akutläkare"]Bästa/e prehospital, tillåt mig att vara lite obstinat.... :)

Hemskt gärna! Tycker det är utvecklande och kul att diskutera! Kul också med lite uppsving på detta forum!

"Ketalar. För låga doser generellt. Analgesi 0,5 mg/kg iv är en lämplig startdos, kan upprepas efter 15-20 minuter. Anestesi 2 mg/kg iv"
Varför är hela 0,5mg/kg lämpligt som startdos? Du ges ju möjlighet att titrera upp? (medger att man är lite otydlig i utökade ordinationer där man blandar ihop smärtbehandling och anestesi-induktion på samma rad)

Naturligtvis bedömer du varje patient individuellt, vilket jag hoppas alla förstår, men min erfarenhet är att 0,5 mg/kg iv är en lämplig startdos. Ketalar har debatterats tidigare, läs gärna mer här: viewtopic.php?f=6&t=1908&start=15

"Profofol är att föredra framför Pentothal då det inte kräver någon spädning."
Förutom spädningen, varför då?

Eftersom propofol används mest så har du bäst kunskap om detta preparat i en akut situation samt att jag upplever en snabbare och lugnare induktion.

"Midazolam är att föredra framför Stesolid när Ketalar ska ges."
Varför då? (förövrigt är Dormicum=Midazolam redan rekommenderat isb med Ketalar, se Preparathandbok)

Jag upplever att Midazolam är mer potent.

"Rapifen. Står det inte fel? "leg. sjuksköterskor med specialistutbildning i ambulanssjukvård". Så den som har läst anestesisjukvård och har jobbat som anestesisjuksköterska får inte hantera Rapifen?! "
Står förvisso ""specialistutbildning med inriktning _mot_ ambulanssjukvård" Förmodligen tankefel. Bra där, skrivningen bör kollas upp. :!:

Tack!

"Rapifen vs Fentanyl. Behövs dessa iv? Krävs potent analgesi vid trauma är Ketalar i stort sett alltid förstahandspreparat INNAN morfin eller Ketogan ges."
Varför då?

Jag är inte glad åt Rapifen eftersom det har en sådan andningshämmande effekt, med risk för påföljande hypoxi. Rapifen har ett snabbt tillslag. Är du då inte van vid preparatet...! Fentanyl nasalt är intressant! Finns "Fentanylklubban" kvar någonstans i världen? Se tidigare Ketalardiskussion: viewtopic.php?f=6&t=1908&start=15

"Gallsten/njursten. Skall ha Ketogan och Spasmofen - INTE morfin."
Varför då? (förövrigt står det Diklofenak i.m vid stensmärtor i riktlinjerna)

Jag upplever att det fungerar bra med Ketogan och har ett snabbt anslag (iv). Efter att ha sett en patient som fått morfin få gallstenssmärtor så undviker jag detta preparat till patienter med gallsten/njursten!
Intramuskulär administrering är dessutom omständigt...

"Intubation. Intressant att SPC inte anser att anestesisjuksköterskor med < 1 års anestesierfarenhet har formell kompetens. "
Jag förstår inte eller hittar inte det avsnitt du syftar på.

Eftersom alla anestesisjuksköterskor som har mindre än 1 års anestesierfarenhet inte får intubera. Se avsnitt 1.9.1.

"Prehospital intubation är riskfylld? Ja, den kan vara det men den behöver inte alltid vara det. Varför använder inte svensk ambulanspersonal Eschmannledaren som standard för att öka antalet lyckade intubationer?"
Eschmannledare...? Ok, jag kanske är lite outbildad, men...får bara en enda träff på Google, hamnar på innehåll i akutväska i Uppsala. Menar du det som också kallas bougieledare?

Det saknades ett "n"..., tack! Japp, förstahandsval vid svåra intubationer på anestesiavdelning, används också frekvent t.ex. i England, se t.ex. "HEMS London" på YouTube. Eschmannledaren sticker ofta upp ur andningsvårdsväskan, vilket syns på filmerna! :D

PS Tipsa gärna SLL om debatten här på forumet! DS

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Novisen » 5/7 2011 12:45

Intressant att ambulansläkarna ber sina anställda komma med förslag på ändringar i behandlingsriktlinjerna. Viktigt med behandlingsriktlinjerna är att de är enkla, ger en möjlighet att påbörja den medicinska vården men även ger en möjlighet att ha ett alternativ och kunna fatta egna beslut som är till godo för patienten. Utan läkarmedverkan prehospitalt finns ingen att vända sig till när man behöver utökad delegation i ett speciellt fall. Stödet och förståelsen för ens problem saknas till viss del när man ringer jouren på akuten som i de flesta fall är en ny AT-läkare. Att ringa och väcka narkosjouren och fråga om man får ge 1,25-2,5mg Stesolid innan flyttning av en patient med collumfraktur är väl inte mest uppskattat. Särskilt när man är kompetent nog att handlägga ärendet själv.

Fentanyl nasalt går utmärkt att ha i ambulansen. Finns mycket publicerat kring det. Fentanylklubbor smakar dåligt, är dyra och åtminstone till cancerpatienter har dom fått kritik att de ger en viss överkonsumtion.

MAD http://www.wolfetory.com/MAD/MADNasal.aspx

kostar ca 50kr/st. Konsumtionen borde inte bli jättestor per år då i.v.inj ändå är att föredra. Kan följa med patienten i hela vårdkedjan sen. Eventuella feldoseringar och problem med andningsdepression avhjälps av att Naloxon har så snabbt upptag nasalt. Hittade en studie som föreslog nasalt Naloxon till opioidöverdoser som förstahandsalternativ då det gick lika snabbt som att sätta nål på patienten och spruta i,v. En ampull (2ml) Fentanyl kostar just under 3kr. Fentanyl svider ganska lite i näsan. Sufenta är annars det läkemedel som svider minst. Förfyllda Fentanylsprutor med aerosolmunstycke kostar ca 100kr/st.

Novisen//
Specialist anestesi och ambulans

Novisen
Inlägg: 1630
Blev medlem: 17/10 2004 20:26
Ort: Norrland

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av Novisen » 5/7 2011 22:45

Om någon är intresserad eftersom det trots allt är kunskapsbanken!

Fentanyl:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17920976
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term ... yl%20nasal

Naloxon nasalt prehospitalt!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19731165

Svårt med vad man ska ge mot illamående i ambulans. Vi ska kanske vara glada att det inte är fler som mår illa. Annars är det inte så mycket nytt publicerat. Priset har skjutit i höjden igen för Ondansetron. Primperan anses ha lika bra effekt som Ondansetron prehospitalt i vissa studier. Finns få studier som inte rör PONV och är därför inte direkt överförbara till ambulansvärlden då läkemedelsutlöst illamående enbart, rörelsesjuka, magsjuka och vagala reaktioner enskilt eller i kombination står som orsak. PONV betyder illamående efter operation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20825792

Posta gärna lite fler intressanta studier med lite nyare datum om ni hittar några. Vi får nöja oss med abstrakten och leta vidare på jobbet när vi kommer dit....
Specialist anestesi och ambulans

usman123
Inlägg: 1
Blev medlem: 9/9 2013 13:49

Re: Öppning för centrala behandlingsriktlinjer, sthlm

Inlägg av usman123 » 9/9 2013 13:51

Visst finns det evidens i att använda Efient istället för Clopidogrel? Clopidogrel måste väl finnas kvar till Trombolyspatienterna?

Tips att ge Arixtra i två 50ml NACL påsar. Blanda i första och ge andra för att få i det som blir kvar i slangen annars (ca 10ml). När vi kollade var det mycket billigare än att köpa adapter för injektion då Arixtrasprutan har fast nål.

Rapilysin är billigare än Metalyse
uxman

Skriv svar