Sida 1 av 1

Krav på upprätthållande av yrkeskunskap?

Postat: 9/7 2009 12:30
av Nurse
Hur fungerar upprätthållandet av yrkeskunskapen i Sverige? Har ni några krav på tester eller liknande som skall genomföras med vissa intervall för att man exempelvist skall få behålla sina delegeringar? I Finland har vi den prehospitala akutsjukvården indelad i två olika nivåer.

sjuktransport på basnivå
vård och transport med tillräcklig beredskap att övervaka och ta hand om patienten så att hans tillstånd under transporten inte oväntat försämras, och med möjligheter att påbörja enkla åtgärder som räddar livet

sjuktransport på vårdnivå

beredskap att påbörja avancerad vård av patienten och genomföra transporten på ett sådant sätt att patientens livsfunktioner kan tryggas.

För att få behörighet att jobba på grundnivå krävs att man genomför ett prov som består av 150 frågor ( ja/nej frågor och flervals om jag inte missminner mig helt) 75% rätt krävs.

För att sedan få jobba på vårdnivå krävs att du har jobbat minst 1 år på grundnivå och klarat av provet på vårdnivå. Vårdnivå provet består även av 150 frågor men på en betydligt mer avancerad nivå. Därtill kommer 2 st essä frågor.

Behörigheten är i kraft i 3 år varpå man måste förnya dem. Misslyckas man i provet på vårdnivå och tiden går ut så mister man sina delegeringar tills man klarat av BÅDA proven igen.

Finns det någor motsvarande system i Sverige? Hur övervakas upprätthållandet av yrkeskunskapen? ( Har ni frågor eller tankar kring detta system så fråga gärna så skall jag försöka dela med mig av det jag vet )

Postat: 9/7 2009 16:45
av Nord
Så vitt jag vet skrivs det delegeringsprov varje år i Skåne. Eller har jag fel kanske? :roll:

Postat: 9/7 2009 18:49
av prehospital
Av vilken anledning skall just ambulanssjuksköterskor skriva "delegeringsprov" årligen för att få behålla sina generella direktiv?

Så sker aldrig på specialistavdelningar, t.ex. anestesi eller IVA, där generella direktiv är en naturlig del av arbetet.

Kan det vara så att det är en kvarleva från den tid när det enbart fanns ambulanssjukvårdare (som hade personliga direktiv) och inte legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal?

Postat: 9/7 2009 21:31
av Glock 18C
Det är ett sätt för landstinget att visa att de tycker vi är inkompetenta. Speciellt när det är samma frågor år efter år efter år.

Postat: 9/7 2009 22:08
av 1264
Glock 18C Underbart optimistisk.

Misstänker att det här kommer att vara en tråd för AMBASS också så jag överlåter kraven på fysiska mål till honom med varm hand ;)

NURSE
Stockholm verkar ha lite olika modeller för sina redelegeringar beroende på entrepenör, om dom kallas AKVA eller vad nu månde vara men det brukar inkludera någon form av skrivning samt praktiska övningar i HLR eller något annat relevant.

Kan passa på att infoga till Glock 18C/prehospital att många avdelningar på sjukhus med högt egenansvar samt frekvent handhavande av medicinteknisk utrustning även har "redelegeringar" eller medicinska körkort. Något som jag med varm hand välkomnar. Kanske kan det på sikt ge personliga delegationer med någon form av lägsta nivå för att arbeta i ambulans, men den frågan förtjänar en separat tråd.

/1264

Postat: 10/7 2009 9:21
av Isidor
Skåne har årligt delegeringstest i form av en skrivning. Denna är uppdelad i 3 delar, A, B och C. A skriver alla som arbetar inom den prehospitala vården och frågorna är av ganska allmän karaktär. A-delen är 30 frågor slumpmässigt utvalda från styvt 200.
B-delen är för syrrorna och är mer specialiserade frågor av medicinsk karaktär. Även har tas frågor ut (20st) slumpmässigt ur ca 200.
C-delen är för läkarna och innehåller dessvärre nästan inga medicinska frågor alls.

Det finns även en R-del och en K-del som är för räddningstjänsten och en om katastrofmedicin.

frågorna ligger ute på nätet och finns att hämta i PDF http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=32283

Även Blekinge har tagit sig an detta koncept eftersom de har en fd PHAT-läkare som amb-ÖL

Postat: 10/7 2009 11:18
av ohlstedt
Ett krav borde vara att mn gått AMLS och PHTLS sedan uppdateringskurserna varje år...

Postat: 10/7 2009 12:12
av Isidor
Vart år är kanska att ta i... men inte ska det gå 7år i alla fall.

Postat: 11/7 2009 10:48
av prehospital
Skilj på delegering (medicinteknisk utrustning) och generella direktiv (läkemedel)!

Här bör man också skilja på formell och reell kompetens. Dvs finns en viss arbetsuppgift med i en högskolas kursplan, t.ex. defibrillering, så har man formell kompetens.

Postat: 11/7 2009 18:28
av Glock 18C
1264: Jag var lite ironisk... Men jag tycker att nivån på frågorna man skriver svar på ger ingen bild av den anställdes kunskap. Man kan ju lära sig svaren utan till, då frågorna finns på nätet. 1 x 2-svar, bara att kryssa i och gå hem och fortsätta jobba.

Jag hoppas få gå PHTLS-kursen nån gång. Den anses vara för dyr ju...