Sida 1 av 2

PS-Prehospital sjukvårdsledning- Bäst?

Postat: 23/4 2009 10:24
av ambus
Var på en PS-Refresh utbildning på KMC i går, där man gick igenom även hur många i Riket som använder sig av ex Medicinskt ansvarig och Sjukvårdsledare, TIB och Genom vindrutan osv. Där visade man att Skåne, Göteborg, och Stockholm inte ännu använder sig av PS-konceptet, trots att bl a Stockholm hade fått utbildning i detta system. Mina frågor är, finns det ANDRA alternativ som är bättre än detta, och hur kan PS-konceptet bli ännu bättre?
Finns det erfarenheter utanför Östergötlands län av användandet av PS?
Hur fungerar det tycker ni?

//ambus.

Postat: 23/4 2009 11:36
av Niklas Karlsson
Sthlm har ju ett lite eget system beroende på att vi har en lite annan organisation och så många sjukhus.
Jag tycker däremot att man ska använda en lätt modifierad PS..

Postat: 23/4 2009 12:30
av Isidor
Även vi i skåne har en form av PS. Helt olik KMC´s version kan den inte vara eftersom det är socialistyrelsen som tagit fram riktlinjerna för hur sjukvårdsledning på skadeplats ska gå till.

vi har ett ganska bra utbildningspaket inom detta i skåne.

Alla nyanställda ska gå prehospital sjukvårdsledning grund som är en 1dags utbildning.

sen finns där flera steg till. Vi har fördjupningskursen som ör ett 5 dagars internat

ett 2 dagars internat med inriktning mot SVOP (samverkan på olycksplats)

simuleringsövningar sam katastrofmedicinska kurser.

Sen har några av oss gått en pilotutbildning inom tung räddning som sedan ska bli ett koncept. där läggs mycket fokus på ledningsarbetet för oss.

Kul!

Postat: 23/4 2009 12:33
av ambus
Berätta hur Ni jobbar i Stockholm!
Är det uppdelat i sektorer/stadsdelar vilka sjukhus som man blir hänvisad till, eller har TIB:en (Tjänsteman I Beredskap) koll beroende på geografiska läget/belastningen lite snabbt var fördelningsnyckeln ska ligga?
8)

Postat: 23/4 2009 12:41
av Niklas Karlsson
Alla "röda" trauma patienter går till KS solna som vill bli ett level 1 trauma center. ANdra patienter går till det sjukhus de tillhör. Det är uppdelat på geografiska områden där KS har minst patienter med tanke på att de är traumasjukhus ch har även en hel del annat sjukhusspefifikt

Postat: 23/4 2009 12:47
av ambus
Niklas Karlsson skrev:Sthlm har ju ett lite eget system beroende på att vi har en lite annan organisation och så många sjukhus.
Jag tycker däremot att man ska använda en lätt modifierad PS..
Vad menar Du med "en lätt modifierad PS"?
V V brodera...//Symötesordföranden. :roll:

Postat: 23/4 2009 13:12
av Niklas Karlsson
Man har använt grundtankarna med strukturen kring PS. Vi har ett systemdär sjukvårdsledaren äger insatsen både medicinskt och det som i PS kallas sjukvårdsledare. Till sin hjälp har hon en stab som är en funktion som servar sjukvårdsledare med allt förutom att tänka. Det åligger sjukvårdsledaen:). SJukvårdsledaren ska inte vara på skadeplats utan på stabsplats tillsammans med "stab sjukvård". Sedan kan man vara "sektorchef" som får en specifik sektor att vara chef för. Tror att hela den här planen finns på nätet?

Postat: 23/4 2009 22:31
av ambus
...låter komplicerat, eftersom endast rollen som sjukvårdsledare på skadeplats är en skit-tuff roll, i verkligheten. Vi har en TIB regionalt, som från sjukvårdsdelen har koll på fördelningsnyckeln m.m. att lägga ut med ansvar på samma person känns "övermaga". Har det visat sig HÅLLBART???? HUR SKÖTS RAPPORTERNA?

Postat: 25/4 2009 17:58
av Torleif
ambus skrev:...låter komplicerat, eftersom endast rollen som sjukvårdsledare på skadeplats är en skit-tuff roll, i verkligheten. Vi har en TIB regionalt, som från sjukvårdsdelen har koll på fördelningsnyckeln m.m. att lägga ut med ansvar på samma person känns "övermaga". Har det visat sig HÅLLBART???? HUR SKÖTS RAPPORTERNA?
Fördelningsnyckeln i Stockholm har SOS, jourhavande tjänsteman ringer till sjukhusen och kollar platsläget om jag minns rätt, den delges inte sjukvårdsledningen utan endast SOS. När en ambulans har lastat en patient anropas SOS och får då reda på till vilket sjukhus aktuell patient ska.
Om det fungerar? Storövningarna som har varit har fungerat ganska dåligt överlag, det får nog tillskrivas för övningen dålig ledningsorganisation på individnivå mer än en dålig katastrofplan. Nu har det inte hänt något riktigt stort i Stockholm så den här modellen har inte fått någon riktigt praktiskt test men övningarna har som sagt visat en tendens...
Det är viktigt att knyta till sig en stab i tidigt skede, annars blir det mycket riktigt "skit-tufft".
Rapportgivningen? Dessa ska ges var 10.e minut, inklusive vindruterapport (ska komma direkt), verifieringsrapport och fortsatta lägesrapporter, precis som i PS.

Postat: 28/4 2009 8:39
av ambus
Ok, tack. menar man från Stockholms katastrofledning m fl att inte den rikstäckande PS-modellen egentligen är tillräckligt bra för Stockholm?
Vad gör att den måste göras om från riksutbildningen? Nyfiken bara... :wink:

Postat: 28/4 2009 19:33
av Tobbe
När en ambulans har lastat en patient anropas SOS och får då reda på till vilket sjukhus aktuell patient ska.
Innebär detta att ingen på plats vet vart patienterna tar vägen? Är det så att SOS grundar sin dirigering utifrån patientens medicinska tillstånd? Alltså SOS avgör vilka som är lätt skadade och kan åka dit, och vilka som är svårt skadade och måste åka dit.

Postat: 28/4 2009 19:53
av Torleif
Pudelns kärna är nog att PS-modellen på ledningsplats kan uppfattas som otydlig med dels en (medicinskt)ANSVARIG och en (sjukvårds)LEDARE. För en stressad RÄL eller PIC som vill ha EN representant från varje organisation att vända sig till kan det vara ett irritationsmoment med två chefer från samma organisation på ledningsplatsen då det inte är tydligt om vem som "chefar" över vad. Stockholmsmodellen begränsar sig till en (sjukvårds)LEDARE. Anhängarna hävdar att detta blir tydligare. En tydlig nackdel är att sjukvårdsledarens åtgärdskalender är gigantisk vilket förutsätter fördelning och delegering av uppgifter som liknar PS modellens fördelning och därmed liknar modellerna varandra (bortsett från västarna)...
Båda modellerna anser jag fungerar bra i praktiken, jag tillämpat båda.
Stockholmsmodellens framtagare har nog lyssnat en hel del på räddningstjänsten och polisens synpunkter om hur de vill att sjukvårdsledningen ska se ut. Sen finns det mycket personlig prestige i potten i denna fråga.
Hur resterande "oberoende" landsting resonerat vet jag inte, Gbg har väl MIMMS-liknande arbetssätt?

Postat: 28/4 2009 20:10
av Torleif
Tobbe skrev:
När en ambulans har lastat en patient anropas SOS och får då reda på till vilket sjukhus aktuell patient ska.
Innebär detta att ingen på plats vet vart patienterna tar vägen? Är det så att SOS grundar sin dirigering utifrån patientens medicinska tillstånd? Alltså SOS avgör vilka som är lätt skadade och kan åka dit, och vilka som är svårt skadade och måste åka dit.
Det finns inget uttalat att ledningsplatsen ska hålla koll på VART patienten har förts. Däremot ATT patienten har lämnat uppsamlingsplats och i VILKEN ambulans. Vill polis etc har reda på vart enskild patient hamnat är de hänvisade till SOS. Orsaken till detta är att minska arbetsbelastnngen på ledningspersonalen.
SOS får lägesrapporterna från ledningsplats om antal skadade i varje färg och vilken typ av skador det handlar om och fördelar utifrån detta patienterna på sjukhusen.

I praktiken blir det ändå så att en ambulans som har lastat en patient anropar SOS får reda på till vilket sjukhus man ska åka, därefter meddelar ambulansen ledningsplats eller sektorledare på hämtplatsen om till vilket sjukhus man åker, därmed har ledningsplatsen koll på detta även i Stockholmsmodellen.

Tungt jobb....

Postat: 28/4 2009 21:35
av ambus
Ja, det fungerar säkert båda och flera andra modeller, MEN gällande att det skulle vara ett "problem" för PICen eller RÄLen om vem man skall prata med, så är det ju inte någon tveksamhet om det, eftersom det är Sjukvårdsledaren som sköter Genom vindrutan och verif rapport, kollar säkerhet och får fördelningsnyckel till sjukhusen, tar ett inriktningsbeslut och samverkar, och den Medicinskt ansvarige sätter det Medicinska inriktningsbeslutet, och bestämmer prioritet tillsammans med de övriga Vårdutförarna.
Att lägga ALLT ansvar på EN Sjukvårdsledare och ingen annan kan inte, enligt mitt sätt att se på det, vara ett effektivt sätt. Vem ska då vara ute på skadeplats och leda det patientNÄRA arbetet? En stabsperson kommer ju sjukvårdsledaren IALLAFALL att behöva vid ett skarpt läge, även en större övning kräver det för god kvalitetsnivå mitt i kaoset... PIC & RÄL kan omöjligtvis få lägga sig i om det skall vara en ELLER två i sjukvårdsledningen på skadeplats! Om det blir en stabsperson blir det ju iallafall ändå TVÅ personer- jag fattar inte vitsen, än att man vill vara lite " Kärringen mot strömmen", och lite "Speciell"... hoppas att jag har fel. Ser ingen annan möjlig anledning, som att det skulle vara någon skillnad för att det är en STÖRRE STAD???? Hmmmm. :twisted:

Postat: 28/4 2009 22:05
av Akutläkare
Bästa ambus, vad är det som gör dig så upprörd? Jag förstår verkligen inte. Du markerar med arga smileys och versaler att du verkligen är upprörd över att man har andra varianter på sjukvårdsledning än den du är van vid.

Angående argumentet kring tydlighet i ledarfunktionen, tänk dig motsvarigheten att du på skadeplats istället för PIC och RÄL möter Polisinsatschef, Ansvarigt polisbefäl, Räddningstjänstledare samt Räddningsinsatsansvarig. Tydligt eller otydligt? Vem pratar du med?
"Funktionerna" finns redan i deras respektive organisationer men det är bara PIC och RÄL som bär speciell ledningsväst/märkning.

Mvh

/
Akutläkare