En ny generation ambulanssjukvårdare

Här diskuteras allt som rör utbildning för att arbeta inom den prehospitala akutsjukvåden

Moderator: Wernvik

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 26/12 2005 0:06

Hej Gosta och tack för sakliga och trevliga insändare. Eftersom du har insyn i de olika systemen så tycker jag det vore intressant med att se skillnaderna eller likheterna mellan dessa. Det jag tänker främst på är om du kan utveckla resonemanget om vilka befogenheter A.O level 5 (Intesive Care Paramedic, ATLS, ACLS etc) har i jämnförelse med en svensk sjuksköterska i ambulans.// Tomas
intubera mera !!


Sjuksköterskan

Inlägg av Sjuksköterskan » 26/12 2005 11:53

AMB ASS: Varför tror du någon går ambsjvutb eller den dylika i Örebro? Knappast för att tömma bäcken på någon akutmottagning. För att sitta arbetslös och vara nöjd med att ha läst erforderliga kurser??
Jag anser att du gjort ditt bästa att lura in många stackare på dessa utbildningar. Hoppas folk kollar verklighetsförankringen innan de söker istället för att lita på en drömmare...

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

en ny generation

Inlägg av Gosta » 26/12 2005 14:19

Sjuksköterskan,
Jo den svenska modellen (Kan inte kommentera den holländska) med ssk utbildning med specialisering håller sig på hög nivå internationellt sett. Det kan jag intyga.
Det är dock inte den ända vägen.
Enligt min mening är det viktigaste i den här frågan utvecklingen av yrket och naturligtvis den prehospitala servicen, vården, till patienten.

Om målet är ökad kunskap och man har ett kvallitetssäkrande skydd från en myndighet som SoS som garranterar eller kräver bevis på specifik kompetens och formell utbildning så länge den utbildingen är godkänd, så tycker jag personligen inte att det spelar någon större roll vad utbildningen heter.
Den prehospitala vården och medicinska behandlingen är ett specialistområde i sig. Kontinuerlig forskning krävs. Yrkeskunnig och akademiskt kompetent personal krävs för detta.
Internationellt sammarbete och förhoppningsvis standardisering av system efter former som tillåter flexibillitet och användande av ny kunskap är att eftersträva.
Många länder i Europa ligger långt efter. Det gör också delar av Australien.
Min upfattning är att Paramedic utbildningen är, om inte på god väg, så åtminstone en start i standardiseringsprocessen. Jag gillar inte titeln Paramedic, som sagt tidigare, men jag gillar utbildningssystemet.
Själv har jag utbildat både ssk och läkare i Paramedic ämnen och praktik i flera länder och finner detta mycket givande.
Bästa hälsningar från Chad,
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Re: en ny generation

Inlägg av AMBASS » 26/12 2005 14:49

Gosta!

Håller med dig! Jag tycker att det är värdefullt med flera utbildningsalternativ vilker förhoppningsvis också leder till ökad kvalité. SoS kommer med stor sannolikhet också att få anpassa sig till den verkliga kunskapen. Håller i sak med dig om att "namnet" inte är det viktiga på den operative eller dess utbildning, utan att kompetensen får råda. Håller med dig om att den prehospitala verksamheten och medicinska behandlingen är ett specialistområde i sig. Här krävs aktiv och kontinuerlig forskning från många arenor.

Sammanfattningsvis torde det för Sverige finnas ett gott hopp om fler utbildningar och ett mer vetenskapligt sätt att testa kunskap! Det är inte rimligt att en paramedicutbildad person skall genomgå SSK utbildningen för att få möjlighet att ge adekvat medicinsk vård. Vad tror du, kan SoS bredda sitt leg tänkande till att även omfatta en ny yrkesgrupp för den pre-hospitala arenan? Idag är det förhållandevis många yrkesgrupper som innehar Leg. (17 yrkesgrupper) källa sosilastyrelsen där vi kan finna yrkestitlar som Naprapat, Optiker, Kiropraktor, Receptarie, Sjukhusfysiker, Arbetsterapeut. Således finns redan en relativt bred grupp av leg. yrken med speciell särart.

Tack för intressant information och en bra debatt!
Blood Will Tell

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 26/12 2005 14:58

Sjuksköterskan skrev:AMB ASS: Varför tror du någon går ambsjvutb eller den dylika i Örebro? Knappast för att tömma bäcken på någon akutmottagning. För att sitta arbetslös och vara nöjd med att ha läst erforderliga kurser??
Jag anser att du gjort ditt bästa att lura in många stackare på dessa utbildningar. Hoppas folk kollar verklighetsförankringen innan de söker istället för att lita på en drömmare...
Cheers Sjuksköterskan!

Jag tror dem går utbildningen för att få mer kunskap och komma till nya insikter i livet. Att tömma bäcken gör vi alla, så det är inget konstigt med det. Min avsikt är inte att lura någon! Jag vill att människan skall "pröva" saker ordentligt innan dem låser sig. Jag må i dina ögon vara en drömmare och visionär, men saken är den att utvecklingen går framåt. ibland måste vi människor ta djärva beslut, ibland mer övervägda! Att blunda för att det finns fler sätt att vinna kunskap på än via SSK utbildningen är inte bra. Jag hör till dem som valt att inte bara tiga still, utan väljer att pröva riktigheten i saken.

Som du vet tycker jag att SSK utbildningen i många avseenden är värdefull och bra! Men det måste finnas fler alternativ för personer som vill in i verksamheten. Vi kan inte exkludera duktiga personer på det sätt som vi gör idag. Sedan vet jag att rådande ordning föreskriver att du skall ha en leg. grundad vårdutbildning för att kunna ge medikament i ambulans. På den punkten är vi helt eniga. Men jag tror att detta kommer förändras!
Blood Will Tell

ambulansflikkan

Inlägg av ambulansflikkan » 26/12 2005 15:23

AMBASS: Det var någon som för ett tag sedan beskrev kompetensutvecklingen. Den har hittills alltid blivit längre och förlagts på allt högre nivå, usk, ssk. ssk+vub imorgon? Det kommer garanterat något efter oss ssk+vub det inser nog alla, men att man skulle sänka kraven på utbildning för dessa? Det låter inte rikitgt troligt?

Vad är verklig kunskap då? Om jag tolkar det rätt skall alla kuna göra ett prov eller dyligt för att komma in i verksamheten? Är det detsamma för olika kompetenser?

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 26/12 2005 15:54

ambulansflikkan skrev:AMBASS: Det var någon som för ett tag sedan beskrev kompetensutvecklingen. Den har hittills alltid blivit längre och förlagts på allt högre nivå, usk, ssk. ssk+vub imorgon? Det kommer garanterat något efter oss ssk+vub det inser nog alla, men att man skulle sänka kraven på utbildning för dessa? Det låter inte rikitgt troligt?

Vad är verklig kunskap då? Om jag tolkar det rätt skall alla kuna göra ett prov eller dyligt för att komma in i verksamheten? Är det detsamma för olika kompetenser?
Cheers ambulansflikkan!

Längden har inget med verklig kunskap att göra! Alla har olika förutsättningar dessutom. Jag vill inte sänka kompetensen utan visa på att det finns bättre vägar än SSK att vinna kunskap! Ett av dessa är paramedicskolning. Se det inte som en sänkning av kraven utan som en effektivare väg att nå kunskap.

Verklig kunskap är den "faktiska" kunskapen som du presterar idag! Kunskap är färskvara och bör hela tiden vårdas för att inte rinna ur oss. Jag vill att man skall införa betydligt mer djupgående tester (gärna årligen) vilka kommer kräva erforderliga kunskaper. För att nå dit måste vi först med tydlighet rikta upp grundkriterierna för tjänst, vilka idag förefaller smått parodiartade och ansvarslösa.

Vilken kompetens man har berättar den faktiska inneboende kunskapen. Om jag läst biomedicin i 5 år torde ju det rimligen betyda att jag skall kunna redogöra för en erytrocyt i dess minsta detalj! Men här menar jag att det skall vara "upp till praktiskt bevis". En SSK med VUB eller Paramedic eller en Ambulanssjukvårdare skall alla visa upp "aktuell" kunskap. Således är det samma krav för alla som jobbar inom pre-hosp arenan enligt denna tanke. Att mäta kunskap har i alla tider varit ett omdebatterat ämne varför detta förslag av vissa kan möta motstånd. Inom vissa yrken förekommer detta redan idag. Se på ett sjöbefäl eller en yrkesdykare! Sjöbefälet har i likhet med en SSK en akademisk utbildning. Men examensbeviset ger honom/henne inte rätt att köra båt utan vidare! Dykaren skall visa på faktisk kunskap för att behålla sitt A-cert.

Jag träffar i mitt dagliga yrke kollegor från olika kategorier och kan med ödmjukhet konstatera att "titeln" säger föga om en persons egentliga kunskap. Med nuvarande ordning riskerar vi att exkludera flera duktiga medarbetare som av något skäl kanske inte vill läsa till SSK (ett av dessa kan vara ekonomiskt) då lönen efter utbildningen inte motsvarar tiden i skolan - av detta skäl är detta ett viktigt argument att ta hänsyn till -.

Vilken utbildning en människa väljer för att få verklig kunskap spelar mindre roll då det viktiga är att personen har kunskap att utföra uppgiften och kan bevisa detta årligen!
Blood Will Tell

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 26/12 2005 16:49

AMBASS, Om ditt förslag skulle vinna laga kraft vilket jag peronligen anser föga. Om en paramedic misslyckas med det årliga testet, vad göra. En spark i arslet ? en paramedic har en så smal utbildning att omplaceringar blir i stort sett omöjligt. Alla kan inte bli ambulanschefer.
intubera mera !!

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 26/12 2005 17:11

Tomas skrev:AMBASS, Om ditt förslag skulle vinna laga kraft vilket jag peronligen anser föga. Om en paramedic misslyckas med det årliga testet, vad göra. En spark i arslet ? en paramedic har en så smal utbildning att omplaceringar blir i stort sett omöjligt. Alla kan inte bli ambulanschefer.
Jag skulle nog förhålla mig en smula ödmjuk i den frågan! En paramedic kan många gånger ha en både bredare och djupare kunskap än den dagens SSK utbildning ger oss! Klarar man inte sitt jobb inom denna viktiga arena skall man söka sig ett annat! Ambulansen är till för medborgarna i första hand, och dessa har rätt att kräva kvalité! En ambulanschef bör enligt mig inte vara vårdutbildad, utan i första hand en duktig chef, kanske skolad i ekonomi och juridik!
Blood Will Tell

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 26/12 2005 17:38

AMBASS Svara på frågAn, vad gör man med paramedic som inte klarar av testet efter låt säga 5 års tjänst.
intubera mera !!

Användarvisningsbild
Gosta
Inlägg: 237
Blev medlem: 24/8 2005 17:43
Ort: Sydney

utbildning

Inlägg av Gosta » 26/12 2005 17:43

Tomas,
Jag skulle nog inte säga att det är så svårt med omplacering.
Om en Paramedic i NSW i Australien misslyckas med sitt test, vilket händer, så åker han eller hon ner i nivå till Ambulance Officer. Misslyckas man även där så blir det alvarlig samtalsterapi. Sedan får han eller hon chancen igen. Om det inte går bra på längden så blir det omplacering till lägre klinisk kompetensnivå.
Alvarligt talat. Det är inte svårt alls för en formellt utbildad Paramedic att få sin utbildning godkännd som ssk. Det är bara en snabb "bridging course"
Sen är det bara att gå med i vilken agency som helst och jobba på som ssk.
Annars finns det många andra alternativ. Om man till exempel som jag, inte misslyckats med sitt test men ändå vill ändra jobb och inte arbeta i ambulans, så finns det en otroligt stor arbetsmarknad världen runt.
Själv har jag jobbat som Paramedic på klinik och i ambulans och även på motorcyckel de senaste åren i Australien, Indonesien, Thailand, Grekland, Ungern, Singapore, Fiji, Kenya, Iraq. Afghanistan, Jordanien, UAE, Chad.
Har tilloch med jobbat lite som instruktör i Sverige.
Just nu arbetar jag både som Paramedic och som hälsoinformator och utbildare till lokalbefolkningen i södra Chad. Har också en del Amerikanska oljeklienter. Det är dom som står för kosingen.
Hela världen är full av intressanta jobb om man har Paramedic utbildning.
Intensive Care Paramedic
Public Health Officer

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Användarvisningsbild
AMBASS
Inlägg: 1395
Blev medlem: 21/3 2004 22:59
Ort: Stockholm - London

Inlägg av AMBASS » 26/12 2005 17:47

Tomas skrev:AMBASS Svara på frågAn, vad gör man med paramedic som inte klarar av testet efter låt säga 5 års tjänst.
Dem får sluta! I likhet med ett sjöbefäl eller dykare som inte längre klarar kraven, eller för den skull en yrkesmilitär! Om det alls är möjligt skulle dem kunna jobba på en annan avdelning eller i annan funktion, kanske som SSK eller USK om nu personen har denna grundutbildning. Ambulanssjukvården skall vara en avancerad del i vårdkedjan i första hand. Visst skall det finnas ett arbetsgivaransvar, men detta skall inte riskera att en behövande patient får träffa en person som inte har erforderlig faktisk kunskap. Dagens tester förefaller på många platser parodiartade! Yrkesgruppen pre-hosp personal måste bli mer aktiva och det skall aldrig råda några tvivel om dess kunskap och förutsättningar.

//BE SAFE
Blood Will Tell

Tomas
Inlägg: 465
Blev medlem: 15/3 2004 10:45

Inlägg av Tomas » 26/12 2005 17:52

AMBASS, Det är ju där sjuksköterskeutbildningen har sin styrka. Klarar du inte jobbet längre pga misslyckat test, taskig rygg osv så kan du skaffa dig ett nytt arbete. Gosta validering av svensk utbildning i Australien är det något som förekommer. // Tomas
intubera mera !!

Niklas Karlsson
Inlägg: 1473
Blev medlem: 14/7 2004 13:49

Inlägg av Niklas Karlsson » 26/12 2005 17:53

Håller med AMBASS till 100%. Klarar man inte proven så får man plugga på. Klarar man sig inte då så får man jobba med något annat. Vad är konstigt med det? Jag anser att lagen om anställningsskydd är ett stort skämt och försämrar vården för Sveriges befolkning!
Klarar man inte sina uppgifter tycker jag att man ska ransaka sig själv och sluta. Gör man inte det så ska man få spraken! Tufft? Javisst, men vi jobbar inte för vår egen skull utan för våra uppdragsgivare; skattebetalarna.

Skriv svar