<B>Dela upp ambulansjobbet mellan förare och vårdare, ändra utbildningen och säkra kvaliteten, skriver Kalle Blomgren, ambulanssjukvårdare och arbetsplatsombud, vid ambulanssjukvården Trollhättan, i ett debattinlägg i Kommunalarbetaren.</B>
- Det är onödigt att ambulanspersonal har dubbla yrkeskunskaper i sitt jobb – både avancerad sjukvårdskompetens och yrkeskunskaper relaterade till utryckningskörning, teknik och kommunikation. Regler från den 1 november 2005 kräver legitimerad sjukvårdspersonal i en akutambulans. Nu kan det medicinska ansvaret helt läggas på sjuksköterskan. När ambulanssjukvårdarnas framtida roll diskuteras läggs i allmänhet hela fokus på medicinsk kompetens. Den funktion som ambulanssjukvårdaren står för i dag är ambulansteknik, och där ingår uppdraget som utryckningsförare som är en kvalificerad uppgift som i dag saknar regelverk, skriver Blomgren.
- Då patientens tillstånd kräver att sjuksköterskan sitter hos patienten vid akuta utryckningsuppdrag är det naturligt att ambulanssjukvårdaren blir den i teamet med behörighet att köra på akuta utryckningsuppdrag, och i framtiden kvalitetssäkrar arbetsuppgiften med C-körkort och utryckningsförarbevis. Att köra ett ambulansfordon under utryckning är förenat med stora säkerhetsrisker, och svåra olyckor inträffar varje år. Det räcker inte med att träna för att bli en bra utryckningsförare, det handlar också om beteendevetenskap, kunskap om interaktionen mellan människa och maskin, och om psykologiska reaktioner vid stress, fortsätter Blomgren.
- Mitt förslag är att man i Sverige kvalitetssäkrar uppdraget som uttryckningsförare i ambulansverksamheten, att man utvecklar en gemensam utbildningsmodell och ett utryckningsförarbevis för samtliga ambulanssjukvårdare, avslutar Blomgren.