<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Wilma och Rudolf åker ambulans
- en lärande teater i samarbete med Ambulanssjukv ården Söderhamn

Wilma och Rudolf är tv å lärande figurer som med humor och värme försöker f å barn att skapa, fantisera och bli kreativa. De åker, tillsammans med en ambulanssjukv årdare och en ambulans, ut till dagis för att spela teater och för att barnen ska f å se en riktig ambulans och f å prata med en "riktig" ambulanssjukv årdare om vad de gör.

Idén till projektet kommer fr ån teatergruppen Wilma och Rudolf. De tog kontakt med Ambulansens kamratförening i Söderhamn för att försöka f å till st ånd ett samarbete.
- De blev positiva till idén och tillsammans s å ansökte vi om pengar för att f å åka ut med en studieambulans som stod still 10 m ånader om året, säger åke Hellström, Teatergruppen Wilma och Rudolf.

Landstinget Gävleborg var ocks å positivt till idén och stöttade projektet ekonomiskt.
- Vi fick pengar fr ån Landstinget Gävleborg för att betala ambulanssjukv årdarna - som ställer upp p å ledig tid - och driftskostnaderna för ambulansen, fortsätter åke Hellström.

Men inte bara landstinget nappade p å idén, även kommunerna i Söderhamn, Nordanstig, Hudiksvall och Ovan åker ställde upp med en liten summa pengar s å att även teatergruppen fick betalt.

Projektet har nu p åg ått ett tag och teatergruppen tycker att det har varit mycket lyckat.
- Vi ser att barnen lär sig otroligt mycket. Kan vi f å ett barn i åldern 3-6 år att p å ett riktigt sätt ringa 112 om t ex mamma eller pappa eller n ågon annan blir sjuk, ja d å är det värt varenda träning, varje samtal, varenda tidig morgon vi har g ått upp för att komma iväg, säger åke Hellström.

Ambulanssjukv årdarna är mycket nöjda med projektet.
- Vi ser det här som ett bra sätt att p å ett mindre dramatiskt vis f å visa barnen hur en ambulans ser ut. Att f å möta barnen p å deras egen hemmaplan är lärorikt och roligt. Att f å se glädjen hos barnen är värt s å mycket, säger Lars Hansson, ambulanssjukv årdare i Söderhamn.

Ambulanssjukv årdarna ser projektet som en slags fortbildning.
- Vi ser det här som en utbildning för att bemöta barnen p å ett bra sätt, säger Lars Hansson.

Tanken är ocks å att barnen ska f å en positiv syn p å ambulanssjukv ården.
- Vi ser det här som en l ångsiktig marknadsföring av v år yrkesk år d å m ånga barn kommer att bära med sig den här upplevelsen l ångt upp i åldrarna. Här finns det ocks å möjlighet att skapa en meningsfull reträttplats för äldre ambulanssjukv årdare, säger Lars Hansson.

Framtiden f år utvisa om man kan göra det här till en rehabiliteringsplats för att åter komma tillbaka in p å sin rätta arbetsplats igen.
- D å ambulansen hämtas och lämnas p å ambulansstationen f år man en naturlig kontakt med sina arbetskamrater. Arbetet i sig inneh åller heller inte en massa tunga lyft. Ett stort plus är ocks å att det är fantastiskt upplyftande att se glädjen och humorn fr ån teatergruppen och barnen och känna sig delaktig i det hela, säger Lars Hansson.

Ytterligare information om teatergruppen Wilma och Rudolf lämnas av åke Hellström.

Text: Peter Jonasson
Foto: Kenneth Karlsson

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Reportaget publicerat 2000/10/18

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]