<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Vidrigt väderförh ållande i Varberg
- ger ambulanspersonal möjlighet skydda sig ordentligt 

Vem tänker p å vidriga väderförh ållanden när solen str ålar och det är 25 grader varmt i skuggan? Inte m ånga först ås, men om du r åkar befinna dig i Varberg s å finns chansen att du till och med i juli m ånad möter p å ett rent arktiskt klimat med h årda vindar och sträng kyla. Nu är detta väderförh ållandet tack och lov en ganska isolerad företeelse för du m åste nämligen bege dig till Taigas Climate Lab för att möta p å det. Ett besök som kan förhindra att du tappar omdömet när du arbetar i vidriga väderförh ållanden.

Sveriges väder är nyckfullt och att det plötsligt sl år om är snarare regel än undantag. Sverige är mestadels ett kallt land och kylan p åverkar oss b åde fysiskt och mentalt p å flera olika sätt. Komplexa mentala uppgifter som kräver koncentration och som skall genomföras under tidspress har visat sig vara särskilt känsliga för effekter av nedkylning. Antalet fel ökar och de fel som beg ås tenderar att vara snabba fel. Man blir mer benägen att fatta felaktiga beslut och att fatta dem för snabbt. 

I samband med nedkylning kan det ocks å vara sv årt att bibeh ålla skärpt uppmärksamhet. I testsituationer missar personer till exempel signaler som de skall svara p å. Effekten kan uppträda även tidigt under exponering för kyla och kan delvis bero p å ovana och att köldupplevelser distraherar uppmärksamheten. Förm ågan att genomföra precisionsuppgifter som kräver god finmotorik kan försämras redan vid fingertemperaturer kring 20'C, d v s innan man upplever p åtagligt obehag eller smärta. 

I ambulanssjukv årdens perspektiv är ett skydd mot vidriga väderförh ållanden ytterst viktigt. En förutsättning för att man ska kunna hjälpa andra, är att man först har hjälpt sig själv. Ett sätt för ambulanspersonal att ta reda p å om de hjälpt sig själva först är att besöka Taigas Climate Lab och där testa om arbetskläderna h åller m åttet. S å har bland annat ambulanspersonal fr ån NÄL gjort och samarbetet utvecklade sig till att Taiga konstruerat Emergency, smittskyddande arbetskläder med hög synbarhet. 
Taigas Climate Lab best år av tv å olika rum. Ett för kyla och ett för kraftigt regn. Kylrummet har ett 4600 watts kylaggregat som kan pressa ned temperaturen i rummet till -30°C. 

Tack vare tre stora fläktar (60 cm i diameter) g år det ocks å att återskapa en vindkyla-effekt. Syftet med anläggningen är naturligtvis att Tagia skall kunna kontrollera att deras plagg klarar de p åfrestningar de är avsedda för, men kylrummet ger ocks å möjlighet att testa nya plagg och systemlösningar under olika grader av fysisk aktivitet. 

I rummet finns t ex motionscyklar, i syfte att kolla systemens förm åga att transportera kroppsfukt och överskottsvärme i kyla. 
Taiga fingerar dessutom specificerade arbetssituationer - bland annat där ambulanspersonal testar kroppens funktionalitet i sträng kyla - vilket i sin tur ger b åde Taiga och deras kunder värdefull information om behovet av klädsystem.
I regnrummet kan det skapas rejäl nederbörd. Totalt kan man öppna 16 munstycken som vid maxkapacitet släpper ut 260 liter vatten i minuten. Syftet är naturligtvis att under h årda och definierade former testa olika plaggs vattentäthet och motst åndskraft, b åde när det gäller material och konstruktion. Taiga kollar bland annat hur mycket vatten ett system st år pall för och under hur l ång tid, samt detaljstuderar plaggens förm åga att h ålla tätt vid olika arbetsmoment. 

För att utvärdera hur systemens transport av överskottsvärme och kroppsfukt fungerar vid regn och kyla, finns det motionscyklar i rummet. P å s å vis kan man göra kontroller vid olika grad av fysisk ansträngning. 
I syfte att utveckla Climate Lab har Taiga genomfört tester med en IR-kamera, vars bilder ger en indikation p å om och var kläderna/systemen "läcker" värme. Kamerans bilder visar genom sina färgfält var plaggen isolerar väl och var eventuella brister kan upptäckas.

S å här kan det se ut när man har tagit ett fotografi med en vanlig kamera och ett med en IR-kamera. Dessa 3 personer fr ån Kustbevakningen, Ambulansen i Alings ås och Västerbergslagens Energi har spenderat 20 minuter i kylrummet med en temperatur p å -25 grader och det bl åser 5 m/s vilket innebär en vindkyla-effekt p å -40 grader. Personerna har utfört olika typer av arbeten vilket innebär en varierad utveckling av watt.

Vad bilderna visar är vilka värmefällor de olika klädsystemen har. N ågot som är mycket viktigt att ta hänsyn till vid produktutveckling och val av klädsystem. IR-kameran avslöjar ocks å att värmestr ålningen fr ån huvudet minskar drastiskt vid användning av huva.

Är du intresserad av att testa Taigas Climate Lab? Sl å en signal till Jonas Rydholm p å 0340-666900.  

Kenneth Karlsson

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Reportaget publicerat 2000/05/17

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]