<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Marie Malm

- först på plats när larmet går

En undersökning visar att Västmanland har de mest kompetenta ambulansbesättningarna i landet. De allra flesta ambulanser är bemannade av ett team bestående av en sjuksköterska och en undersköterska.

Marie Malm jobbar sedan hösten 1994 som ambulanssjuksköterska med placering på ambulansstationen i Fagersta. Hon är utbildad sjuksköterska med vidareutbildning inom medicin och kirurgi. Hon har dessutom åtta års erfarenhet av arbete på akutmottagning. Från pling-plong-taxi till sjukvårdsenhet
Från att ha fungerat som en ren transportverksamhet för sjuka och skadade, har ambulanserna utvecklats till effektiva och välutrustade sjukvårdsenheter. Och den viktigaste utrustningen är tveklöst den välutbildade och erfarna personalen. I en modern ambulans kan personalen påbörja behandling av en rad skador och sjukdomstillstånd. När bilen anländer till lasarettet är ankomsten förberedd och sjukhuspersonalen kan ta vid för att fortsätta det arbete som ambulanspersonalen påbörjat.
- I onsdags hade vi en blåljuskörning till en man som hade smärtor i bröstet och symptom på hjärtinfarkt, berättar Marie Malm, och fortsätter.
- Vi gav honom kärlvidgande nitroglycerin, bloduttunnande dispril och smärtlindring. På vägen till sjukhuset skickade vi EKG till läkaren på hjärtintensiven. När vi kom fram till lasarettet var allt förberett och vi visste att det skulle gå bra för patienten.
- Ofta när vi har patienter med akuta allergi- eller diabetesproblem är de färdigbehandlade när vi kommer till lasarettet. I ambulansen har vi allt som behövs för att häva diabeteskoma och astmaanfall.


Hjälpande änglar

När VästmannaKontakt besöker ambulansstationen i Fagersta en lördagsmorgon i slutet av mars är det lugnt. Verksamheten är svårplanerad men på dagordningen finns en del arbeten som är kända i förväg. På helgerna tar ambulanssjukvården över en del av distriktssköterskans uppgifter och det är exempelvis diabetespatienter som behöver hjälp med insulininjektioner. Det är i dessa fall ingen utryckning utan ett rutinjobb som är planerat.
Första anhalten denna dag är hemma hos en 81-årig kvinna utanför Fagersta. Hon har tidigare ätit insulintabletter mot sin åldersdiabetes men behöver sedan en tid ta injektioner. Och detta är svårt att klara själv, tycker hon.
När vi kommer in genom dörren öser hon beröm över Marie Malm och hennes kollega, Sölve Mählström.
Marie och Sölve har hjälpt till med insulininjektioner många gånger men läser ändå anvisningarna noga. Det finns flera olika sorters insulin och patienterna har varierande doser. På några minuter är det klart och vi far vidare


Ambulansstationen

 När vi kommer tillbaka till ambulansstationen, möts vi av Maries och Sölves kollega, Carola Olsson. Hon arbetar i poolen, och har alltså inte schemalagda arbetstider. Nu skall hon åka hem till Sala efter ett 24-timmars arbetspass. Vissa arbetspass är upp till 36 timmar, men det normala är 24. Hon berättar för sina arbetskamrater vad som har hänt under natten och åker sedan hemåt.
Marie Malm börjar komplettera utrustningen i bilen. Det betyder att hon tar fram verktyg och byter en syrgastub. I början av alla arbetspass går besättningarna alltid igenom och kontrollerar att all utrustning finns på plats. Och syrgasen är viktig.
- Vi ger ofta syrgas åt patienterna vid en utryckning, berättar hon medan hon skruvar. Syrgasen underlättar andningen och är en extra säkerhetsåtgärd. Sölve Mählström, som är kartansvarig, går iväg för att plasta in de nya kartorna. Kartor är färskvara och ambulanserna behöver alltid den senaste varianten.
- Det räcker inte med att tro att man känner till en adress, man måste veta, säger Sölve när han kommer tillbaka. Och det lätt att förstå konsekvenserna av vad han menar. När bilarna är kompletta går vi in i dagrummet. Det är städat och snyggt. Inga drivor med tidningar och odiskade kaffekoppar på bordet. Vi får kaffe. En nyvaken ambulanssjukvårdare kommer in och äter frukost. I Fagersta finns alltid två ambulanser i beredskap, dygnet runt.
Sölve berättar att han jobbat inom ambulanssjukvården i 28 år och att de flesta på den här stationen jobbat här i mer än 20 år.
- Det här är ett bra jobb, utan några negativa sidor. Ibland kan det vara lite tungt när det är barn som är inblandade i olyckor eller är sjuka. De förstår inte alltid konsekvenserna av det som har inträffat. Vare sig de är direkt inblandade själva eller om det är en anhörig som råkat ut för något.


Kvalitet trots längre körsträckor

Björn Ahlstedt är ambulansöverläkare och chef för ambulanssjukvården i Västmanland:
- HS 98 kommer att innebära ungefär 3 000 ytterligare uppdrag för ambulanssjukvården i länet, men det är vi väl förberedda för, säger Björn Ahlstedt.
- För att möta det utökade behovet har ambulanssjukvården fått extra resurser. Dessutom har det fastställts att alla länets ambulanser inom den närmaste framtiden ska bemannas med sjuksköterska. Detta innebär att avancerad behandling kan sättas in redan i ambulansen.


Text: Björn Lagerholm
Foto: Lars Aronson, Björn Lagerholm

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Reportaget återpublicerat med tillst ånd av VästmannaKontakt 99/02/15

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]