<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Premiär för nationellt ambulansflyg

Under torsdagen kommer två ambulansflyg att sändas till Thailand för att hämta hem skadade från naturkatastrofen. SAS ställer flygplan till förfogande och Västerbottens läns landsting svarar för vårdgivaransvaret. Luftfartsverket svarar för genomförandet på uppdrag av UD. Vardera flygplanet kan ta 24 liggande och 35 sittande skadade, skriver Luftfartsverket i ett pressmeddelande.

Fotnot: Det Svenska Nationella Ambulansflyget (SNAM) är en flygambulansresurs som ingår i totalförsvaret och som är tänkt att användas för transport av flera svårt skadade patienter, vid en beredskapshöjning, men även i fred. Läs mer på Luftfartsverkets hemsida: https://www.lfv.se./templates/LFV_InfoSida_70_30____3885.aspx

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/30



Hotfullt för ambulanspersonal i Haparanda

Ambulanspersonalen i Haparanda upplever ibland så hotfulla situationer i sitt jobb att de har skottsäkra västar när de åker på vissa utryckningar. Det är ett hårt arbetsklimat enligt ambulanssjuksköterskan Mervi Rundgren Kauma i Haparanda, skriver SR Norrbotten.
- Ibland är man rädd, men man måste ju någonstans liksom trycka undan och klara av det man ska göra, men visst är man ju rädd, det är man ju, säger hon.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/28



Upp till bevis för nya läkarbilarna

Vid nyår är det upp till bevis för Region Skånes första egna läkarbil. Då rullar den ut från universitetssjukhuset i Lund. Under 2005 följer ytterligare tre i Malmö, Helsingborg och Kristianstad.

Universitetssjukhuset läkare blir alltså först ut.
- Alla blir certifierade genom utbildning i att skapa fria luftvägar, i katastrofmedicin och annan akutmedicin, säger Matz Widerström, ansvarig avdelningsläkare på akutmottagningen, i universitetssjukhusets Nyhetsbrev nr 6–2004.

KAMBER-Skåne betalar hela personalkostnaden trots att 60-70 procent av medarbetarnas arbetstid troligen förläggs till akutmottagningen. För akutmottagningen i Lund blir det ett välkommet resurstillskott.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/25



Ambulanser flyttas till centrum

Det kommer att ta längre tid för Malmös ambulanser att hinna fram till patienter i Bunkeflo, Klagshamn, Limhamn, Rosengård, Husie och Oxie. Vid nyår flyttas ambulanserna från brandstationerna i Hyllie och Jägersro till Heleneholms ambulansstation mitt i stan, skriver Sydsvenskan.

Omorganisationen får hård kritik av ambulanssjukvårdaren Bertil Björkman, som arbetar på Jägersroambulansen:
- Det här går helt emot erfarenheten att en snabb insats räddar liv.
- Jag fattar inte hur de har resonerat. Detta är ett skrivbordsjobb, de har tagit beslutet utan att prata med oss på golvet, säger han.

Omorganisationen har beslutats av Region Skåne, som vid årsskiftet också tar över ambulanssjukvården i Malmö. Region Skånes krav är att i minst 90 procent av alla ambulansutryckningar av prio 1 ska ambulansen vara framme inom 15 minuter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/25



Regeringsrätten stoppar RAKEL-upphandlingen

STOCKHOLM (A/F) den 25 december 2004
Regeringsrätten fattade den 22 december ett interimistiskt beslut att upphandlingen av RAKEL-systemet inte får avslutas innan de tagit ställning till Motorolas och OTE:s övriga yrkanden i målen som rör upphandlingen.

Försvarets materielverk (FMV) ansvarar för upphandlingen av RAKEL-systemet. I april fattade FMV beslut att tilldela avtalet för utbyggnad av systemet till konsortiet SAAB, Nokia, Swedia Networks. Två av anbudsgivarna, Motorola och OTE, överklagade FMV:s beslut till länsrätten som den 5 november avslog yrkanden om att upphandlingen skulle göras om eller rättas.

Motorola och OTE överklagade sedan denna dom till kammarrätten. Den 15 december beslutade kammarrätten att inte bevilja prövningstillstånd för Motorola och OTE. Detta beslut överklagade parterna till Regeringsrätten den 17 december.




Ambulans voltade på väg till olycka

En ambulans som skickats till en trafikolycka mellan Hjo och Korsberga kom inte långt. Strax söder om Tibro körde ambulansen av vägen och voltade ut i en trädgård. Personalen i ambulansen uppges ha klarat sig chockade från olyckan, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/23



Två ambulansöverläkare slutar

LUND (A/F) den 21 december 2004
Två ambulansöverläkare hos KAMBER-Skåne, Marie Young (distrikt 1) och Leif Perhag (distrikt 5), slutar sin anställning hos KAMBER-Skåne den 31 december 2004, skriver KAMBER-Skåne i ett pressmeddelande.

Det framgår inte av pressmeddelandet varför de båda ambulansöverläkarna slutar sina anställningar.




Protesterar mot förlorade jourrum

Ambulanspersonalen i Sundsvall manifesterar genom att placera ett tält utanför ambulansstationen. Tältet skall ge uttryck för ett massivt missnöje. Ambulanspersonalen förlorar sina jourrum när de befintliga lokalerna sägs upp av Landstinget i Västernorrland.

Nu hoppas personalen att politikerna ställer det här tillrätta. I dag finns det åtta jourrum och dessa skall bantas till två efter årsskiftet. Personalen undrar om Sundsvall verkligen vara först med att dra in jourrummen, skriver Sundsvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/18



Ambulans krockade med personbil

En kollision mellan en personbil och en ambulans inträffade på fredagskvällen i Borlänge. Olyckan inträffade vid utfarten mot Ludvika. Det är inte känt om någon person skadades vid olyckan eller om ambulansen var under utryckning, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/17



Quick Splint orsakade trycksår

KARLSTAD (A/F) den 15 december 2004
Landstinget i Värmland anmäler nu enligt Lex Maria en händelse vid Centralsjukhuset i Karlstad. En patient med flera benbrott kom med ambulans in till akutmottagningen. Benet hade under ambulanstransporten fixerats tillfälligt med så kallad Quick Splint. Man bestämde att patienten skulle opereras nästa dag, och fixeringen fick sitta kvar tillsvidare. Men när patienten skulle opereras, hade ett trycksår uppstått som gjorde att man inte kunde operera. Därför blev läkningen av frakturen fördröjd.

Efter händelsen har skriftliga rutiner tagits fram för hur man ska använda Quick Splint, skriver Landstinget i Värmland i ett pressmeddelande.




Svensk ambulanssjukvård 2003

STOCKHOLM (A/F) den 12 december 2004
Socialstyrelsen har åter kartlagt den svenska ambulanssjukvården. Resultatet för år 2003 står att finna i följande Meddelandeblad (pdf-fil): https://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/A16FB4B2-C7A6-456A-9276-588873EB58B7/2743/200417.pdf




Ambulans stod utan bemanning

Under helgen stod ambulansen i Funäsdalen på grund av personalbrist. Något som inte hänt på nära 30 år.
- Nu är det dags att göra något åt våra arbetsvillkor, säger Thomas Rihpa, en av ambulanspersonalen, till Östersunds-Posten.

När allt fungerar ska det finnas tre ambulanser i tjänst i Härjedalen. Under helgen fanns bara två. Orsaken var att det helt enkelt inte fanns personal att tillgå. Det fattades folk både i Hede och Funäsdalen. På lördagsmorgonen fattades en person på båda ställena. För att överhuvudtaget få en ambulans rullande i området åkte personal från Funäsdalen till Hede.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/08



Ambulanshelikopter hjälper för tidigt födda

Ambulanshelikoptern i Västra Götaland vill ha ny utrustning för att bättre kunna hjälpa för tidigt födda barn med sjukdomar. I samarbete med Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg skulle vården kunna förbättras, rapporterar SR Sjuhärad.

Det rör sig om minst 50 barn varje år som föds svårt sjuka i Västra Götaland. Dessa åker ambulans till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Vården skulle nå barnen snabbare om personalen istället kunde flyga och hämta barnet. Även förlossningskliniker utanför Västra Götaland har visat intresse för samarbetet, till exempel i Jönköping och Karlstad.

Men för att idén ska bli verklighet krävs det pengar. En beredskapslinje måste skapas på barnsjukhuset och en transportkuvös måste köpas in till ambulanshelikoptern. Totalt rör det sig om en kostnad på över 700 000 kronor. Men om politikerna väl skjuter till pengarna skulle verksamheten kunna vara i gång till sommaren nästa år.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/08



SVT följer ambulanshelikopter

STOCKHOLM (A/F) den 8 december 2004
Sedan 1993 finns det ambulanshelikopterverksamhet i Stockholms län. Dygnet runt är ambulanshelikopter 20 998 och dess besättning: Pilot, ambulanssjukvårdare, anestesisjuksköterska och anestesiläkare redo för utryckning.

För första gången i Sverige har journalisten Fredrik Undevik fått tillstånd att följa med ombord på ambulanshelikoptern och filma olika uppdrag.
- Alla drabbade som syns på bild och även deras anhöriga har fått se materialet i efterhand och givit sitt medgivande. I de få fall då man avböjt har vi omedelbart förstört bilderna, säger Fredrik Undevik till Pressens Mediaservice.

Livräddarna omfattar sex halvtimmesavsnitt och börjar sändas den 13 januari.




Minnesplats planeras

VISBY (A/F) den 5 december 2004
I år är det tio år sedan den tragiska olyckan då tre medarbetare vid SOS-helikoptern på Gotland omkom. Nu planerar Räddningstjänsten Gotland en minnesplats vid brandstationen för att hedra de medarbetare som under åren omkommit under sin tjänsteutövning, skriver räddningstjänsten i sitt informationsblad.




Ambulansverksamhet åter möjlig i kommunal regi

Ett år efter regeringsrättens dom om att kommuner inte får bedriva ambulansverksamhet ändras nu lagen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Men ändringen får ingen praktisk betydelse i Region Skåne under överskådlig tid. Trots att domen hängde ihop med förhållandena i Skåne. På onsdagen tog riksdagen det definitiva beslutet om lagändringen som träder i kraft vid årsskiftet.

Landstings- och kommunförbunden som tyckte att det var fel att kommunerna inte skulle kunna fungera som entreprenörer begärde en lagändring. Och nu har de fått sin vilja fram.
- Men jag kan knappast se att den här ändringen får några konsekvenser för Region Skåne. Vi kan ju inte backa och göra en ny upphandling nu. Det känns inte särskilt lämpligt, säger regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/02



SOS Alarm försvinner från Gotland

Nyligen informerades personalen på SOS Alarm om att ledningen har för avsikt att lägga ner larmcentralen på Gotland. Den kommer istället att skötas från Eskilstuna och Stockholm, skriver Gotlands Allehanda.

Ledningen har för avsikt att lägga ner larmcentralen till sommaren nästa år.
- Det är av ekonomiska skäl. Vi tappade stora intäkter från kommunen när vi förlorade beställningscentralen. Därför måste vi göra så här, säger Jan Pie, chef för region Storstad.

Ett 15-tal personer kommer därmed att varslas om uppsägning. Det officiella beslutet kommer efter de fackliga förhandlingarna i december.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/01



Kollision mellan ambulans och traktor

En ambulans och en traktor kolliderade idag på LV136 vid Strandtorp söder om Böda, rapporterar Wighsnews. Ambulansen uppges ha en patient i bilen, men det är okänt om någon kommit till skada. Räddningstjänst, två ambulanser och polis är på plats.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/12/01



Färre uppdrag för SOS-helikoptern

Hälso- och sjukvården har inte använt ambulanshelikoptern på Gotland, SOS-helikoptern, i samma utsträckning som tidigare. Räddningstjänsten Gotland har baskostnaderna för helikoptern, men får mindre intäkter eftersom hälso- och sjukvården utnyttjat helikoptern till 100 färre uppdrag än tidigare år, skriver Gotlands Tidningar.

Fotnot: År 2002 hade SOS-helikoptern transporterat totalt 288 patienter, enligt https://www.sos-helikoptern.se

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/28



FLISA-konferensen 2005 i Västmanland

2005 års FLISA-konferens kommer att äga rum i september i Västmanland, troligtvis i Västerås.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/28



Ambulans kunde inte lämna station

Larmet gick nyligen tidigt en morgon på ambulansstationen i Sala. En kvinna hade blivit påkörd av en bil. Men ambulansen lyckades inte ta sig upp ur stationen. Uppfarten var täckt av ett decimetertjockt snötäcke, skriver Sala Allehanda.

En ambulans lyckades med stor möda ta sig upp ur stationen. Föraren av den fick köra fram och backa, köra fram igen och backa och till slut var den på väg. Men då ytterligare en ambulans kallades till platsen var det kört. Den tunga Mercedesen lyckades inte med det som den betydligt lättare Volvon gjorde. Den fick ge upp och räddningstjänsten larmades. Brandmännen kom dit med en jeep och vinschade upp ambulansen. Det tog ungefär 15 minuter.

Det är tänkt att värmeslingor som ligger i marken ska se till att snön smälter bort där, men driftsavdelningen hade glömt att sätta på dem.

Fotnot: Se ambulansstationen i Sala på Landstinget Västmanlands hemsida: https://www.ltvastmanland.se/LTVTemplates/LTVPage.asp?id=17722

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/26



Kommunal vill behålla ambulanssjukvårdare

Landstinget Västernorrland vill öka kompetensen hos ambulanspersonalen. Därför kräver man att endast personer med sjuksköterskeutbildning från 2005 får följa med ambulanser.
- Landstinget i Västernorrland är det enda landsting i landet som kräver 100 procent sjuksköterskeutbildat folk i ambulansen från 2005. Vi anser emellertid att ambulanssjukvårdare har kompetens att ge hjälp med exempelvis nålar, säger Thomas Funseth, ombudsman för Kommunal, till Dagbladet.

I Sundsvall rör det sig om en tjänst. I Härnösand är det två tjänster, i Kramfors fyra och i Sollefteå fyra. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare är ännu inte påbörjade.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/26



Kommunal kräver ambulansanalys

Kommunal tar strid mot neddragningarna inom ambulanssjukvården i Västernorrland. Kommunal begär dels MBL-förhandling angående den reducering av tjänster som planeras, dels kräver man en arbetsmiljöanalys av konsekvenserna.

Om inte tillfredsställande svar erhålls tänker Kommunal driva frågan vidare till Arbetsmiljöverket för prövning, skriver Tidningen Ångermanland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/24



Ambulansakademin läggs ner – centrum bildas

Ambulansakademin i Härnösand läggs ner - och ett centrum för tjänste- och produktutveckling för ambulanssjukvård i Västernorrland tar vid. Det innebär ett tiotal jobb i Härnösand - förutsatt att mål 1-medel beviljas från EU enligt planerna den 7 december.

Ambulansprojektet startar vid årsskiftet och kostar totalt drygt fyra miljoner kronor. Projektägare blir Landstinget Västernorrland. Länsstyrelsen bidrar med 920 000 kronor.
Projektet väntas leda till 5-7 nya arbetstillfällen och bevara två befintliga arbetstillfällen. Under 2005 planeras projektet utveckla tre nya utbildningar. Ytterligare två utbildningar ska tas fram under 2006, skriver Tidningen Ångermanland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/24



Sjukhus får helikopterplatta

Nu får Borås sjukhus äntligen sin helikopterplatta. Allt som behövs är ett bygglov - sedan kan spaden sättas i marken, skriver Borås Tidning.

En egen helikopterplatta i anslutning till sjukhusets akutmottagning har diskuterats länge i Borås. Så är man också sist ut bland akutsjukhusen i regionen. Men nu ser det ut att äntligen bli av. I dagarna kommer en ansökan om bygglov att lämnas till kommunen, tillsammans med en miljökonsekvensbeskrivning. En helikopterlandning i veckan, eller 50 om året, är beräknat. Priset för bygget ligger på fem miljoner kronor.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/21



Ambulans dröjde tre kvart – patienten dog

Det dröjde tre kvart innan en ambulans kom till en kvinna i Kristianstad som utsatts för ett knivdåd. Kvinnan förblödde och dog.
– Det här är inte alls bra. Naturligtvis kommer vi att titta på det, säger Rolf Ohrlander, förvaltningschef för KAMBER-Skåne, till Kristianstads-Bladet.

Nu väntar en utredning med anledning av förseningen.
– Vi utreder alla fall som uppmärksammats och blivit dramatiska. Om en bil blir sen och det sedan inte leder till någonting, utreder vi det inte, säger Ohrlander.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/21



Ambulans med patient påkörd

En singelolycka inträffade i går kväll i Malmö. En ambulans med en skadad på väg till universitetssjukhuset MAS blev sedan påkörd. Den skadade flyttades över i en annan ambulans och även bilföraren fördes till sjukhus. Ingen ska ha skadats allvarligt i olyckorna, skriver Sydsvenska Dagbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/21



Ambulans och polisbil krockade

Fem personer har skadats och förts till sjukhus sedan en polisbil och en ambulans krockat i centrala Norrköping i natt, skriver Norrköpings Tidningar.

Det var strax efter midnatt som olyckan inträffade i en korsning. Båda fordonen var under utryckning. Enligt uppgift körde polisbilen in i sidan på ambulansen i hög fart. Ambulansen for sedan in i en trafikstolpe och krockade därefter med en stillastående personbil.

Enligt SOS Alarm har fem personer förts till sjukhus. Två av de skadade är ambulanspersonal.
- En av personerna i ambulansen satt fastklämd. Men enligt de uppgifter jag har fått så ska hans skador inte vara livshotande, säger Tomas Norin, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/21



Ambulans påkörd under utryckning

En ambulans under utryckning blev strax efter klockan 11 på torsdagsförmiddagen påkörd av en personbil på E4 i höjd med Tystberga, rapporterar SR Sörmland.

När olyckan inträffade var ambulansen på väg till en singelolycka strax norr om Tystbergaavfarten. Ett par personer har körts till lasarettet i Nyköping men uppges inte vara allvarligt skadade.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/18



Barnsäkerhet i ambulans belönas

Pär Andersson, ambulanssjukvårdare vid Ljungby lasarett, är Kronobergs läns kandidat till årets SKAPA-stipendium med sin uppfinning som gör det säkrare för barn att åka i ambulans, rapporterar SR Kronoberg.

Pär Anderssons uppfinning har redan belönats med 10 000 kronor av Innovationsrådet, Almi och Innovation Kronoberg, och nu får han åka till Älvsjö och tävla om det nationella priset på 400 000 kronor.

Uppfinningen är en anordning som gör det lätt att fästa olika bilbarnstolar i ambulansbåren ALLFA, och därmed blir ambulansfärden säkrare för barnet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/17



Patient fick lufttub i matstrupen

En man i 30-årsåldern med hjärtstopp fick vid försöken till återupplivning en lufttub felaktigt placerad i matstrupen. Patienten dog och chefläkaren för ambulanssjukvården i Skåne ber nu Socialstyrelsen att granska fallet, skriver Arbetarbladet.

En intern utredning tyder på att den felplacerade tuben sannolikt inte hade någon avgörande betydelse för den tragiska utgången när mannen i nordöstra Skåne i vintras drabbades av hjärtstopp i sitt hem. Men det finns en osäkerhet, bland annat kring hur länge hjärtstoppet pågått när ingreppet gjordes, och därför anmäls fallet till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/17



Ambulans inblandad i dödsolycka

En kvinna i 90-års åldern avled i förmiddags efter att ha kolliderat med en ambulans på väg 76 avfarten mot Gårdskär utanför Älvkarleby, rapporterar SR Uppland.

Polisen tror att kvinnan kan ha fått solen i ögonen och blivit bländad. En man i samma ålder som var med kvinnan i bilen skadades allvarligt och vårdas nu på Länssjukhuset Gävle. De två personerna i ambulansen, som inte var under uttryckning, klarade sig utan allvarligare fysiska skador.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/17



Kammarrätten beslutar stoppa upphandlingen av RAKEL-systemet

STOCKHOLM (A/F) den 15 november 2004
Kammarrätten har fattat ett interimistiskt beslut att stoppa upphandlingen av RAKEL-systemet. Detta innebär att slutgiltigt kontrakt med den leverantör Försvarets materielverk valt inte får skrivas förrän kammarrätten prövar eller lägger ner målet om RAKEL-upphandlingen, skriver Krisberedskapsmyndigheten.




SAAB vann striden om blåljusradion

SAAB vann miljardstriden om den nya svenska blåljusradion. Konkurrenterna Motorola och OTE fick nej, skriver Aftonbladet.

RAKEL, det nya radiokommunikationssystemet för ambulans, polis, räddningstjänst och försvar, är en affär på över två miljarder kronor. FMV gav uppdraget till SAAB i våras. Men de två huvudkonkurrenterna, amerikanska Motorola och italienska OTE, krävde upprört att länsrätten i Stockholm skulle riva upp affären.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/05



LUCAS till samtliga akutambulanser

KRISTIANSTAD (A/F) den 5 november 2004
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne beslutade den 3 november att LUCAS-utrustning till samtliga akutambulanser får införskaffas till en samlad summa av 3,6 miljoner kronor att täckas av avsatta medel för teknologiutveckling år 2004, skriver Hälso- och sjukvårdsnämnden i sitt nyhetsbrev.




Upphandling av ambulanshelikopter

Det är nya krav som ställs på de företag som vill vara med och lämna anbud på att driva tjänsten med ambulanshelikopter åt Gotlands kommun de kommande åren, skriver Gotländska Nyheter.

Det nuvarande avtalet går ut om ett år och därefter skall alltså nya krav gälla. Bland de krav som tillkommer är att helikoptern skall kunna flyga långa sträckor - exempelvis till universitetssjukhuset i Lund utan att mellanlanda. Den helikopter som används skall dessutom kunna ta emot en ny typ av kuvöser som Visby lasarett skall börja använda.

Ytterligare ett nytt krav är försäkring på dem som är med helikoptern - personal från lasarettet, räddningstjänsten och patienter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/01



Akademiska förstärker marknadsföringen av helikoptern

UPPSALA (A/F) den 1 november 2004
Akademiska sjukhuset förstärker marknadsföringen av sin intensivvårdshelikopter. Björn Svensson - verksamhetschef för intensivvårdshelikoptern - har fått uppdraget. I rollen som marknadsförare knyts Björn Svensson till sjukhusets marknadsorganisation.
- Vi vill vara det universitetssjukhus som finns närmast till hands, oavsett avståndet. Vår intensivvårdshelikopter spelar därför en nyckelroll för oss. Det finns idag kapacitet för ytterligare helikopteruppdrag, något som vi vill erbjuda våra köpare runt om i landet, säger sjukhusdirektör Erik Hemmingsson i ett pressmeddelande.




Lyckat samarbete om ambulanshelikopter

Under sommaren har Landstinget i Uppsala län delat sin ambulanshelikopter med Stockholms läns landsting. Nu har samarbetet utvärderats och varken i Uppsala eller Stockholm ska det här ha lett till några men för patienterna.

Hittills i sommar har Uppsala läns landsting tjänat runt 400 000 kronor på samarbetet. Från Stockholms läns landsting säger man att man gärna vill att samarbetet ska fortsätta, skriver SR Uppland.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/01



Ambulanshelikopter nödlandade

En ambulanshelikopter från Gotland tvingades nyligen att nödlanda på Kalmar flygplats. Helikoptern hade fått motorproblem, men kunde landa utan bekymmer med de fyra ombord oskadda, skriver SR Kalmar.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/11/01



Region Skåne föreslås ta över ambulansdrift

REGION SKÅNE (A/F) den 22 oktober 2004
Regionstyrelsen, Regio Skåne, beslöt 2004-10-20 att föreslå regionfullmäktige besluta
att överta ambulansdriften i ambulansdistrikt 1 (Malmö-Trelleborg) och ambulansdistrikt 3 (Helsingborg-Ängelholm); övertagandet sker genom verksamhetsövergångar,
att uppdra åt regionstyrelsen att, i huvudsaklig överensstämmelse med föreliggande förslag till avtal, teckna avtal med berörda kommuner om verksamhetsövergångar, samt
att för genomförande av verksamhetsövergångar anvisa hälso- och sjukvårdsnämnden 29 000 000 kronor varav 15 350 000 kronor omedelbart avskrives; anslaget finansieras med eget kapital.

Regionfullmäktige fattar sitt beslut vid sammanträde 8-9 november 2004, skriver regionstyrelsen i ett nyhetsbrev.




Kommunal medverkan i landstingens sjuktransporter

STOCKHOLM (A/F) den 14 oktober 2004
Kommunernas befogenheter utvidgas inom området för sjuktransporter. Det föreslår regeringen i en proposition som nyligen överlämnades till riksdagen, skriver Finansdepartementet i ett pressmeddelande.

I propositionen föreslås en ny lag om vissa kommunala befogenheter i fråga om sjuktransporter. Förslaget innebär att kommuner ges möjlighet att träffa avtal med landsting om att utföra sjuktransporter. Kommuner ges även möjlighet att ingå avtal med landsting om att utföra hälso- och sjukvård i väntan på sådana transporter. Verksamhet som kommuner bedriver med stöd av lagen får bedrivas utanför den egna kommunens gränser. Verksamheten ska drivas på affärsmässiga grunder.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2005.




En skadad vid ambulanskrock

En trafikolycka inträffade på söndagsförmiddagen mellan en ambulans och en personbil i korsningen Årstabergsvägen-Södertäljevägen. En av ambulanspersonalen klagade över smärtor och fick föras till sjukhus, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/10/10



Slut på huvudvärken för ambulanspersonalen

- Den här flytten har blivit ett lyft för oss alla. Det är ingen som haft tillstymmelse till huvudvärk eller rinnande ögon sedan vi flyttade hit.
Ambulanspersonalen är minst sagt entusiastisk över sin nya arbetsplats, Mälarsjukhusets nya ambulansstation vid Sveavägen, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Därmed kunde Mälarsjukhuset i Eskilstuna också sätta punkt för en arbetsplatsmässig skamfläck, den gamla ambulansstationen i parkeringshuset som var utdömd av Arbetsmiljöverket sedan flera år tillbaka.
- Fuktfläckarna växte på väggarna och folk blev sjuka, minns Tomas Johnsson, tidigare skyddsombud och en av dem som på senhösten 2002 slog larm om arbetsmiljön i parkeringshuset.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/10/08



Hotade döda ambulanspersonal

Mannen var inte sjuk nog för att få åka ambulans. Nu åtalas 57-åringen för att han hotat döda ambulanspersonalen om de inte körde honom till sjukhuset. Ambulanspersonalen kräver 5 000 kronor vardera i ersättning av 57-åringen för kränkning, skriver Hallands Nyheter.

Den 22 december ringde den berusade falkenbergaren efter ambulans fyra gånger men han lyckades aldrig uppnå sitt syfte. Varje gång fann ambulanspersonalen att 57-åringen inte behövde akut vård och erbjöd sig att skaffa annan sjuktransport. Men detta hade 57-åringen svårt att acceptera. Enligt ambulanspersonalen blev han till slut så arg att han hotade dem till livet:
"Får jag inte hjälp av er ska jag slå ihjäl er", ska han ha sagt och rest sig från soffan mot männen på ett aggressivt sätt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/10/08



Fler ambulanser behövs inom NU-sjukvården

Sjuka måste räkna med att åka mycket mer ambulans i framtiden. Det är kontentan av den omfattande ambulansutredning som nu lagts på bordet i Västra Götalandsregionen. Men vem som ska betala fler ambulanser, längre turer, fler bilar och mer personal är ännu oklart, skriver Bohuslänningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/10/08



Vem får göra vad i vården?
- Socialstyrelsen reder ut begreppen

STOCKHOLM (A/F) den 6 oktober 2004
Socialstyrelsen får allt oftare frågor om vem som får göra vad i vården. Myndigheten har därför sammanställt nedan rapport med förhoppning om en ökad kunskap om hur befintligt regelverk skall tolkas.

https://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/1B771FA3-F290-4CBE-B7A6-705DB19642B7/2671/20041015.pdf




Ambulanspersonal örfilad av patient

En 64-årig kvinna från Höganäs har polisanmälts misstänkt för våld och hot mot tjänsteman efter att ha misshandlat en ambulanspersonal, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det var i lördags eftermiddag som kvinnan hittades i trädgården utanför sin bostad. Hon var kraftigt alkoholpåverkad och ambulans tillkallades för att hon skulle få hjälp på lasarettet. Men i ambulansen på väg in till Helsingborg blev kvinnan arg, slog till ambulanspersonalen över örat och uttalade även dödshot.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/24



Ambulans beskjuten med luftvapen

Strax efter ett på natten mot tisdagen blev en ambulans troligtvis beskjuten med ett luftvapen vid Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Inga människor har dock kommit till skada, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/21



Ambulans kolliderade med älg

På natten mot fredagen kolliderade en ambulans med en älg på E14 utanför Bräcke. Enligt uppgift fanns ingen patient i bilen och ambulanspersonalen klarade sig oskadda vid olyckan, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/17



Ambulans började brinna

I går fick en ambulanstransport från Härnösand till Sundsvalls sjukhus tillfälligt avbrytas vid Torsboda sedan det börjat brinna i motorrummet, skriver Sundsvalls Tidning.

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen, men ambulanspersonalen hade då fått stopp på brandhärden som aldrig hann utvecklas till någon större brasa. Patienten som fanns i ambulansen var inte i akut vårdbehov, så vederbörande tog den oplanerade rasten vid vägkanten med ro, medan man väntade på en ambulans från Sundsvalls sjukhus, som övertog transporten. Ambulansen, en Volvo S80, fick bärgas från platsen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/08



Falcks flyttar in på brandstationer

Falck Ambulans AB i Skåne flyttar in på brandstationerna både i Lund och i Landskrona.
- Bra med samverkan, tycker Falcks, skriver Informationsbolaget.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/08



Bakläxa för ambulansavgift

Den föreslagna egenavgiften för överflyttningstransporter i ambulans, 150 kronor, får bakläxa. Politikerna i Landstinget i Västernorrlands servicedelegation vill att frågan utreds närmare innan man går till beslut. Egenavgiften är ett förslag för att få ekonomin i balans i ambulanssjukvården. Avgiften skulle öka intäkterna med ungefär en miljon, skriver Sundsvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/09/08



Landstinget Gävleborg tar över ambulans

Första januari 2005 tar Landstinget Gävleborg över ambulanssjukvården i Älvkarleby kommun och därmed försvinner Landstinget i Uppsala läns ambulans från Överboda. Ambulansen kommer att stå på Skutskärs brandstation mellan klockan 8 och 22 och tas hem till Gävle nattetid, skriver Arbetarbladet.

En annan förändring mot tidigare är att räddningstjänsten kommer att rycka ut i väntan på ambulans (s.k. IVPA, reds. anm.).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/29



Privat entreprenör tar över ambulans

Mörbylånga Ambulans AB tar över driften av ambulansverksamheten i Löttorp.
– Vi har satt oss över lagen, säger Lisbeth Lennartsson (c), ordförande i Ölands kommunalförbund, till Barometern.

Det är kommunalförbundet som driver ambulansen i Löttorp åt Landstinget i Kalmar län. Men avtal saknas och verksamheten är olaglig.
- Kommuner får inte bedriva verksamhet åt landstinget, förklarar Lennartsson.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/29



Personliga skyddshjälmar för ambulanspersonal

Ska ambulanspersonal ha rätt till personliga skyddshjälmar eller inte? Nej, säger Arbetsmiljöverket. Ja, säger skyddsombudet. Nu får regeringen avgöra frågan, skriver Arbetarskydd.

Arbetsmiljöverkets beslut att det ska finnas två skyddshjälmar i varje ambulans har överklagats av SKTF:s skyddsombud Ove Berlin vid Skaraborgs sjukhus. Skyddsombudet anser att ambulanspersonal skall ha rätt till personlig skyddshjälm precis som för anställda inom t.ex. räddningstjänsten.

I sitt yttrande till regeringen skriver Arbetsmiljöverket att det ska finnas två CE-märkta skyddshjälmar enligt standard SS-EN 1789, vilket innebär s.k. brandhjälm, SS-EN 443, i varje ambulans.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/26



Sparförslag dras tillbaka

GOTLAND (A/F) den 26 augusti 2004
Proteststormen mot den tänkta ambulansorganisationen på Gotland gav resultat. Räddningschef Jan Bejrum drar tillbaka sitt sparförslag om att minska ambulanssjukvården till två dygnsambulanser och en ambulanshelikopter dagtid. Därmed har Gotland även fortsättningsvis tre dygnsambulanser och en ambulanshelikopter dagtid.

Ambulansenheterna kommer att utgå från Visby, som man gjort de senaste två åren, och verka över hela ön. Räddningstjänsten kommer att ge direktiv till SOS Alarm om att fördela resurserna så att beredskap kommer att upprätthållas med en ambulansenhet på norra Gotland, en på södra Gotland och en enhet mellersta Gotland. Några specifika stationeringsorter kommer inte att tillämpas.




Avtal klart för privata ambulanssjukvårdare

STOCKHOLM (A/F) den 17 augusti 2004
Ett nytt avtal är klart för omkring 500 ambulanssjukvårdare i privata ambulansföretag. Det gäller inte anställda i Falck Ambulans AB som går på samma avtal som vård- och omsorgsanställda i privata vårdföretag, skriver Kommunalarbetaren.

Löneutrymmet i avtalet, som är ettårigt, ger löneökningar på lägst 480 kronor i månaden i genomsnitt, räknat på heltid. Lägstlönerna höjs till 14 816 kronor. Överenskommelsen innebär också att det tidigare avtalet med Biltrafikens Arbetsgivarförbund prolongeras, vad gäller anställningsvillkor i övrigt.

Det är tänkt att alla privatanställda ambulanssjukvårdare från och med nästa år ska gå på ett och samma avtal med Vårdföretagarna. Arbetsgrupper har tillsatts för att få till stånd ett branschavtal senast den 1 juli nästa år då både detta avtal och de Falckanställdas avtal går ut.




Skadad fick vänta en timme på ambulans

En svårt skadad cyklist fick vänta en timme innan ambulans kom till platsen i Norra Dalsland. SOS Alarm hade missförstått var olyckan inträffat, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i juni som en cyklist cyklade omkull och skadade sig allvarligt i Norra Dalsland. SOS Alarm i Göteborg och SOS Alarm i var båda inkopplade för att få ut en ambulans till platsen. Ambulanser larmades ut och kallades tillbaka igen, och till slut fördes patienten med ambulanshelikopter till Uddevalla sjukhus. Vad som bidrog till förvirringen var att SOS Alarm i Karlstad hade uppfattat att olycksplatsen var ett annat Gällsnäs. Det stavas annorlunda och ligger närmare Åmål.

Efter olyckan i Dalsland har SOS Alarm beslutat att ortsnamn alltid ska bokstaveras vid händelser där det behövs hjälp av ambulans från annan SOS-central.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/16



Stöld ur ambulans

Nyligen kallades en ambulans till Västerlånggatan i Kristinehamn där det skulle finnas en misshandlad person. Det visade sig vara två misshandlade människor på platsen. Under tiden som ambulanspersonalen tittade till en av dem passade någon på att stjäla en mobiltelefon och ett par solglasögon ur ambulansen. Ingen av de två skadade behövde åka med ambulansen, skriver Värmlands Folkblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/12



Ambulans skänks till Montenegro

En gammal uttjänt volvoambulans som har använts vid Sundsvalls sjukhus har tagits omhand av den ideella organisationen Hoppets Stjärna. Ambulansen har renoverats och utrustats med bår, syrgas och slemsug, och är nu i fint skick. Nu körs den de 400 milen till sjukhuset Herceg Novi i Montenegro. Hoppets Stjärna gjorde en liknande insats 1999. Dessa ambulanser har slitits ut, skriver Sundsvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/02



Region Skåne överklagar kammarrättens beslut

Länsrätten och nu senast Kammarrätten har underkänt Region Skånes upphandling av ambulanssjukvården. Region Skåne har överklagat kammarrättens dom, men har begärt mer tid (till den 17 augusti) för att efter semestrarna ha möjlighet att motivera överklagandet, skriver Kristianstads-Bladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/08/02



Allt fler använder gröngula kläder

KARLSTAD/LUND (A/F) den 27 juli 2004
Allt fler ambulansorganisationer går över till gröngula kläder. Sedan tidigare har Stockholm, Östergötland, Blekinge, Kalmar med flera bytt till gröngula kläder. Nu står Värmland och Skåne på tur. I Värmland sker bytet i höst och i Skåne efter årsskiftet.

Det återstår att se när det blir alltfler gröngula ambulanser. Dalarna och Uppsala har redan börjat byta till gröngula ambulanser.




Ambulans krockade under utryckning

En ambulans krockade på söndagskvällen på Storgatan i Kisa. Ambulansen var enligt uppgifter under utryckning då olyckan inträffade. Ingen person skadades dock vid olyckan, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/26



Region Skåne får avslag i kammarrätten

Kammarrätten går på länsrättens linje i fallet med Region Skånes avbrutna ambulansupphandling. I en dom för en månad sedan ogiltigförklarade länsrätten Region Skånes beslut den 5 februari att avbryta den då pågående ambulansupphandlingen. Region Skåne överklagade länsrättens beslut till kammarrätten som nu avslår överklagandet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Kammarrätten slår också fast att det "finns således grund att besluta om rättelse genom att ogiltigförklara beslutet att avbryta upphandlingen".

Därmed svävar Region Skåne fortfarande i ovisshet om huruvida regionen kan överta driften av ambulansverksamheten i nordvästra respektive sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt.
För närvarande drivs ambulansverksamheten i dessa distrikt av Helsingborgs brandförsvar respektive Malmö brandkår.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/20



Niros har fått ny ägare

DANMARK/SVERIGE (A/F) den 19 juli 2004
En rekonstruktion av radiokommunikationsföretaget Niros som nyligen gick i konkurs har nu genomförts. Den nya ägaren är svenska Telenor Connect AB. Niros kommer i fortsättningen att heta NIROS Communications A/S, skriver Niros i ett pressmeddelande.




Våld mot tjänsteman

En 32-årig Kungsbackabo åtalas vid Varbergs tingsrätt för våld mot tjänsteman, detta sedan han skallat en ambulanspersonal inne i ambulansen när denna skulle hjälpa 32-åringen. Kungsbackabon som var kraftigt berusad varken erkänner eller förnekar brott eftersom han hävdar att inte har något minne av händelsen. Ambulanspersonalen fick lättare skador och begär nu 7 600 kronor i skadestånd av 32-åringen, skriver Göteborgs-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/14



Ambulans får vara kvar?

I slutet av förra året slog landstingspolitikerna i Landstinget i Värmland sista spiken i kistan för deltidsambulansen i Munkfors. Landstinget sade upp avtalet med Klarälvdalens rädddningstjänstförbund, som driver ambulansverksamheten i Munkfors/Hagfors på entreprenad. Vid årsskiftet löper avtalet och uppsägningen ut och träffas ingen ny överenskommelse går Munkforsambulansen i graven. Åtminstone var det vad alla trodde. Nu visar det sig att den kan komma att räddas.
- Det pågår undersökningar vars syfte är att få till stånd ett nytt avtal om ambulansverksamhet i Munkfors, säger Torbjörn Nyvall, en av två chefer för länets ambulanssjukvård, till Värmlands Folkblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/09



Snabbare hjärthjälp med ny utrustning

Nu är defibrillatorerna på väg in i räddningstjänstens fordon i Dalarna. Landstinget Dalarna har påbörjat sin upphandling. Upphandlingen omfattar totalt 40 defibrillatorer till räddningstjänsten, varav 20-25 under detta år. Även ambulanserna ska under de närmaste tre åren få nya defibrillatorer, totalt 26 stycken. Räddningstjänsten kommer att få defibrillatorer som är enklare att handha.
- De nya defibrillatorerna har helt enkelt en bättre programmerad dator som ska ge en större förmåga att få hjärtat att slå om, och att bättre kunna detektera hjärtrytmerna, säger Mats Enlund, ambulansläkare, till Borlänge Tidning.

Totalt räknar landstinget med att upphandlingen av nya defibrillatorer kommer att kosta runt 1,6 miljoner kronor.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/07



Region Skåne överklagar länsrättens beslut

Länsrätten har underkänt Region Skånes upphandling av ambulanssjukvården som bryter både mot lagen om kommunal upphandling och EG-rätten. Nu överklagar Region Skåne domen, skriver Ystads Allehanda.
- Domen är felaktig. Vi kommer att överklaga länsrättens dom, säger Region Skånes jurist Jerker Alm.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/06



Ny ambulansstation föreslås

Bygg en ny ambulansstation i Säffle utanför sjukhusområdet. Det tycker ambulanschefen i Säffle, Benny Fransson, som skrivit ett brev om saken till chefen för Landstinget i Värmlands ambulansverksamhet, skriver Värmlands Folkblad.

De nuvarande lokalerna har en rad brister och det förslag till nya lokaler som lagts fram är dåligt, eftersom de ligger i ett hus som är i så dåligt skick att det mesta av det ska rivas, framhåller Benny Fransson. Inte heller möter förslaget de krav som finns på bättre utryckningsväg för Säffleambulanserna.

Den enda vettiga lösningen är en nybyggnad utanför sjukhusområdet, anser Fransson, och tillsammans med Säffle kommun har han sett ut en lämplig tomt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/06



Ambulans voltade under utryckning

Ambulansen var under utryckning med en sjuk kvinna då fordonet fick vattenplaning och voltade ner i diket på E14 vid Hällsjö väster om Sundsvall. I stället för en person hamnade fyra på sjukhus - förutom patienten även ambulansföraren och två vårdare. Olyckan hände på söndagseftermiddagen. Ingen av de inblandade skadades allvarligt, rapporterar Aftonbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/04



Ambulans under utryckning omkörd

Ambulansen var på utryckning på motorvägen utanför Västerås på förmiddagen. Det var bråttom och man hade både blåljus och sirener igång. Plötsligt så kom det en privatbilist som tydligen hade ännu mer bråttom då han körde om ambulansen. Polisen informerades om händelsen och håller nu utkik efter den stressade bilisten, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/04



Brand i ambulans på E4

En ambulans tillhörande AISAB brann nyligen på E4 strax söder om avfarten till Hölö/Mörkö. När Räddningstjänsten Trosa kom fram var förarhytten och motorrummet helt utbränt. Ambulanspersonalen bar ut bilens syrgastuber och dyrbar medicinteknisk utrustning.

Vad bilbranden berodde på är ännu oklart. Som tur var fanns det ingen patient i ambulansen. Ambulansen, som var hemmahörande i Stockholm, var på väg hem igen efter att kört en patient till Linköping, rapporterar peterlindvall.se

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/07/02



Ambulanspersonal misshandlad

När ambulanspersonalen hämtade en kraftigt berusad man i 50-årsåldern och körde honom till Piteå sjukhus på onsdagseftermiddagen hade de kanske inte förväntat sig ett tack. Knappast heller att utsättas för våld. Men när mannen kvicknade till gick han till angrepp mot den ena ambulanspersonalen och slog honom i ansiktet.

Polis larmades och istället för läkarvård hamnade mannen i arresten. Han är misstänkt för misshandel alternativt våld mot tjänsteman, skriver Piteå-Tidningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/22



Ambulanssjukvården Överkalix fick gåva

Hjärt- och lungsjukas förening i Överkalix har skänkt hjärtmassageapparaten Lucas till vårdcentralen i Överkalix, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Gåvan är speciellt värdefullt för orter som Överkalix som ofta har långa transportsträckor med ambulans till akutsjukhus.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/19



Avvecklad kirurgi gav inget ”ambulansrally”

Avvecklingen av akutkirurgin i Piteå, Kalix och Kiruna har inte lett till något ”ambulansrally” till sjukhusen i Sunderbyn och Gällivare. Fyra ambulanstranporter har skett i genomsnitt per vecka från Piteå och Kalix. Från Kiruna till Gällivare har det rullat en ambulans per vecka.
- Vi har i dagsläget inga indikationer som pekar på att den medicinska säkerheten har åsidosatts till följd av genomförd förändring, skriver landstingsdirektören i rapporten till landstingsstyrelsen, skriver Norrländska Socialdemokraten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/19



Ambulanspersonal ska drogtestas

Ambulanssjukvården Gästrikland ska börja drogtesta all personal. På så vis hoppas man snabbt kunna fånga upp och hjälpa personer som har missbruksproblem. Initiativet till testerna kommer från de anställda själva.
- Vi ansvarar för många liv. När man sitter i ambulansen ska man inte behöva vara rädd för att den som kör är påverkad, säger Pelle Tingelöf, ambulanssjuksköterska och facklig
företrädare för Vårdförbundet, till Arbetarbladet.

Från och med 1 augusti införs därför drogtesterna som kommer att göras slumpvis. Personalen får lämna urinprov som undersöks av företagshälsan. Om man hittar spår av alkohol eller narkotika ska behandling sättas in.
- Det handlar inte om att vi vill sätta åt folk utan att vi så tidigt som möjligt ska upptäcka om någon har problem och kunna sätta in hjälp, säger Peter Bergh, ambulanschef i Gävle.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/19



Prehospital debatt i Region Skåne

SKÅNE (A/F) den 15 juni 2004
Det pågår för närvarande en debatt rörande framtidens prehospitala akutsjukvård i Region Skåne, kanske framförallt om läkarbemannade akutbilar eller ej. Läs mer på Region Skånes webbplats: www.skane.se > Politik & påverkan > Debattera > Prehospital akutvård (Skånsk Livskraft - vård och hälsa).




Ambulans under utryckning omkörd

En ambulans under utryckning blev vid middagstid på lördagen omkörd på E18 utanför Enköping, trots att ambulansen höll 160 kilometer i timmen. Bilisten körde betydligt fortare och kryssade mellan körfälten, enligt ambulanspersonalens larm till polisen.

En patrull lyckades stoppa bilen i Västerås. Där testades föraren och det visade sig att han inte bara kört för fort, utan också gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. Föraren släpptes, men körkortet behöll polisen, skriver TT.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/13



Falcks fortsätter i Region Skåne

KRISTIANSTAD (A/F) den 10 juni 2004
Regionstyrelsen, Region Skåne, beslöt idag att anta Falck Ambulans AB som entreprenör för samtliga tre (3) berörda ambulansdistrikt i ambulansupphandlingen (Lund-Landskrona, Kristianstad-Hässleholm och Ystad-Simrishamn). Det är samma distrikt som Falcks har idag.

Sedan tidigare är det beslutat att Helsingborg-Ängelholm-Höganäs och Malmö-Trelleborg skall drivas i egen regi, via KAMBER-Skåne.




Ambulans började brinna

En Mercedes-Benz-ambulans började ryka kraftig ur motorn vid 12.45 idag på motorvägen E6 i höjd med Lundåkra trafikplats, norr om Löddeköpinge. Trafiken stoppades helt på södergående körbana under en stund, skriver Sydsvenskan.

Ambulansen var på väg från Billeberga till Lund med en hjärtsjuk patient när det plötsligt blev kraftig rökutveckling från motorrummet. En ny ambulans skickades till platsen tillsammans med räddningsfordon. Inga personer uppges ha skadats i samband med incidenten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/10



Ambulans ersätts av MRI?

Det ser mörkt ut för Götenes ambulans 39 958 och troligen kommer den att försvinna till sommaren. Men en idé har väckts att ersätta den med en MRI-bil, skriver Hällekis-Kuriren.

MRI betyder medicinsk räddningsinsats och denna personbil skall ha utrustning för första hjälpen och akuta sjukvårdsinsatser. Bilen skall ha samma insatstid som räddningstjänsten, 5 minuter, och skall snabbt komma på plats för hjälpinsatser till dess att ambulansen anländer. MRI-bilen utför inga sjuktransporter utan inriktar sig på livsuppehållande insatser. Kommunen, räddningstjänsten och Västra Götalandsregionen arbetar nu med denna plan och om ett beslut tas kan MRI-bilen vara i drift till hösten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/05



Helsingborgs ambulanser samlade

Samtliga ambulanser i Helsingborg är sedan cirka en månad tillbaka samlade på huvudbrandstationen i Gåsebäcks industriområde i södra Helsingborg. Omorganisationen är beslutad av ambulanschef Carl-Olof Wramby.
– Det finns flera vinster med flytten. Vi får en arbetsmiljöförbättring för personalen och bättre informationskanaler, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Om ett halvår kommer en beräkning av utryckningstiderna att göras. Region Skåne tar vid årsskiftet över ambulanssjukvården i egen regi från Helsingborgs brandförsvar. Kravet är att 90 procent av befolkningen ska nås på 15 minuter.
– Det klarar vi i dag. Vår ambition är att göra det även fortsättningsvis, säger Carl-Olof Wramby.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/05



Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor bildas

HÄRNÖSAND (A/F) den 5 juni 2004
Den 7-8 juni håller riksföreningen för ambulanssjuksköterskor sitt första möte. Det äger rum i konferenslokalen Landstingssalen, landstingets kansli, Storgatan 1, Härnösand och anordnas av Ambulansakademin.

För mer information, kontakta Anna Malmin, 0611-51 11 73, anna.malmin@avn.nu




Utbildning i prehospital sjukvårdsledning

Katastrofmedicinskt Centrum, Universitetssjukhuset Linköping, inbjuder till utbildning i prehospital sjukvårdsledning.
- Vi utbildar fakulteter i ett koncept som kallas och som baseras på det nationellt framtagna riktlinjerna från Socialstyrelsen, säger Anders Rüter och Helene Nilsson.

- Det finns lediga platser på "användarutbildningen". Denna utbildning äger rum den 26-27 augusti. Utbildningen är betald, även hotell om det behövs. Godkänd utbildning ger ett certifierat och utbildningen ges på uppdrag av Socialstyrelsen, säger Anders Rüter och Helene Nilsson.

Se vidare www.lio.se/kmc där även anmälningsblanketter finns.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/05



Ambulansen fyller 80 år

Idag lördag, 5 juni, kan gamla ambulanser och mycket annat med anknytning till ambulanssjukvård skådas vid ambulansstationen, Ludvika lasarett.

Ambulanssjukvården i Ludvika bjuder då in till öppet hus, med anledning av att man firar 80-årsjubileum, skriver Nya Ludvika Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/05



Ambulanssjukvårdare sägs upp

Fem ambulanssjukvårdare kommer att sägas upp i Sundsvall, Härnösand och Kramfors, skriver Sundsvalls Tidning.

I samma veva ser man över scheman och förändrade arbetssätt. Det framkommer i delårsrapporten efter fyra månader från Landstingsservice. Prognosen är att Landstingsservice kommer att gå back med 7,7 miljoner kronor 2004. Ambulanssjukvården står för 2,8 miljoner av underskottet.

Utöver att grundbemanningen minskas med fem personer kommer lokalytor att omprövas och sägas upp. Ekonomiska effekter av åtgärderna förväntas 2005 och senare.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/03



Ambulanspersonalen i Blekinge i toppform

Ambulanspersonalen i Blekinge har aldrig mått bättre och varit mindre sjuka. Satsningen på fysisk träning, kostrådgivning och utbildning har gjort att korttidsfrånvaron i stort sett är utrotad.

Arbetsskador och sjukskrivningar har minskat rejält bland ambulanspersonalen i Blekinge. Korttidsfrånvaron är i stort sett utrotad numera. Ambulanspersonalens fysik testas tre gånger om året och alla som ska anställas får genomgå en dags fysiska prov innan de anställs.
- Vi har satsat oerhört mycket på personalens träning, säger Ulf Andersson, avdelningschef på ambulansen i Karlskrona/Ronneby, till Blekinge Läns Tidning.

Tidigare fick personalen ofta arbetsskador i rygg och nacke. Numera är lyfttekniken en helt annan och personalen vältränad. Dessutom har personalen lärt sig stresshantering, fått kostrådgivning och tagit itu med sin eventuella övervikt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/06/03



Ambulans körde av vägen

Ytterligare en ambulansolycka inträffade på torsdagsmorgonen vid Näsland utanför Bjurholm. Det var en ambulans som körde av vägen under utryckning. En person uppges ha skadats vid olyckan, hur allvarligt är inte känt, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/05/06



Akutbil kolliderade med personbil

Sunderbys sjukhus akutbil 49 902 som var på väg att assistera en ambulans på riksväg 97 vid Sunderby kolliderade igår vid 16-tiden med en personbil. Två personer fick föras till sjukhus med lindrigare skador, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/04/30



Upphandling av RAKEL-systemet klart

STOCKHOLM (A/F) den 2 april 2004
Försvarets materielverk (FMV) har nu tecknat ett ramavtal för utbyggnad av RAKEL-systemet. Avtalet med Saab, som företräder ett konsortium med Nokia och Swedia Networks, innebär att det blir ett system som bygger på TETRA-standard. Krisberedskapsmyndigheten (KBM) arbetar nu med att analysera avtalet för att göra en beställning för utbyggnad av den första etappen, skriver RAKEL.




Adrenalin får ej inhaleras

STOCKHOLM (A/F) den 29 mars 2004
I ambulanssjukvårdens behandlingsriktlinjer i flera landsting ges behandlingsförslaget inhalation adrenalin vid olika tillstånd, t.ex. pseudokrupp och svåra allergiska besvär. Även SLAS har med inhalation adrenalin i sina behandlingsriktlinjer.

Nu ger Socialstyrelsen besked om att denna behandlingsmöjlighet ej är tillåten.
-I FASS finns inte beskrivet att injektionslösning Adrenalin (C01C A24) kan användas för inhalation. Injektionslösning Adrenalin får endast användas för injektion enligt indikationer i FASS.

- Detta gäller ordination via generella direktiv både till ambulanssjukvårdare och leg. sjuksköterskor, säger Sylvia Myrsell, ansvarig för ambulansfrågor på Socialstyrelsen, som tillägger att samråd har skett med jurist Pål Resare.




Ambulans i diket

Ambulansen 43 954 var på utryckning och skulle assistera sina kollegor vid en adress i Skogsbo utanför Avesta. Det snöade ymmigt i Dalarna under lördagsmorgonen och på sina håll var det ordentligt halt. Det gick inte bättre än att ambulansen tappade väggreppet och körde in i en elstolpe och därefter ned i diket. Ingen av de i ambulansen skadades men ambulansen fick bärgas från platsen, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/03/20



Akutbilar och läkarbilar ersätts med - läkarbil

LUND (A/F) den 17 mars 2004
KAMBER-Skåne har utarbetat en inriktningsplan: "Den nya strukturen för prehospital akutsjukvård i Skåne". Denna har tagits fram inom ramen för "Skånsk Livskraft - vård och hälsa" och den pågående ambulansupphandlingen.

I denna plan kan man bland annat läsa att akutbilar som bemannas med specialistsjuksköterska anestesi och läkarbilar (specialitet varierande) skall tas bort. Dessa vill KAMBER-Skåne istället ersätta med en – läkarbil som bemannas med prehospitalt/akutmedicinskt inriktade läkare och sjuksköterskor/ambulanssjukvårdare.

Läs mer på följande länk: https://www.skane.se/upload/Webbplatser/KAMBER/Dokument/511-Den%20nya%20prehospitala%20organisationen%20final%20edition.pdf




Sparkade ambulanspersonal

Ambulansen larmades sent på fredagskvällen till en adress i Sandviken där en person låg livlös. Framme vid platsen kunde man konstatera att den livlöse inte var livlös men väl ordentligt berusad. Då man försökte hjälpa mannen upp kom denne i bråk med en annan person och den kvinnliga ambulanspersonalen hamnade mitt mellan parterna och träffades av en spark i ansiktet, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/03/13



Ambulanssjukvårdare sägs upp

Tjugoen (21) ambulanssjukvårdare förlorar jobbet i Göteborg. Statistiken för 2003 säger att de inte behövs längre. De utbildades och påbörjade sina arbeten under hösten 2003. Detta till följd av en successiv ökning av behovet av ambulanssjukvård i Göteborg sedan 1995, som kulminerade under 2002.

I september 2003, när de utbildade var klara att gå i tjänst, såg verksamheten vikande siffror i statistiken. Därför får ambulanssjukvårdarna nu lämna sina jobb, skriver Göteborgs-Posten och Samverkan 112.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/03/12



Ambulanser användes trots körförbud

Två av Landstinget Västernorrlands ambulanser har använts i trafik trots att de haft körförbud. En av ambulanserna tillhör Sundsvalls ambulansstation och den andra Docksta.

Körförbuden uppmärksammades efter en granskning av Radio Västernorrland.
– Det är svårt att säga varför misstaget har kunnat ske men en av anledningarna är att vi inte haft ett tillräckligt gott kontrollsystem, säger ambulanschef Lars Norberg.

En annan orsak är att Vägverket bytt registreringssystem, skriver Sundsvalls Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/03/05



Ambulanshelikopter dras in

En av Stockholms ambulanshelikoptrar dras in, den som satts in sommartid. Nu får Stockholms läns landsting klara sig med en ambulanshelikopter i fortsättningen, men förhandlingar pågår med Akademiska sjukhuset i Uppsala om att även deras ambulanshelikopter kan användas i Stockholms län, men då främst i länets norra delar. Med indragningen av den extra ambulanshelikoptern sparar landstinget 3,5 miljoner kronor, skriver Upsala Nya Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/03/05



Dömd för hot mot ambulanspersonal

När ambulanspersonalen skulle hämta en skadad kvinna på en liten ort på Österlen, hotade den skadade kvinnans 48-årige man ambulanspersonalen till livet. Nu dömer Ystads tingsrätt 48-åringen för olaga hot till hundra dagsböter och villkorlig dom. Mannen ska också betala ett skadestånd på 5000 kronor till ambulanspersonalen, skriver Ystads Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/28



Tårgasspray mot ambulanspersonal gav åtal

En 20-årig kvinna från en ort mellan Tomelilla och Simrishamn åtalas vid Ystads tingsrätt för misshandel och ringa vapenbrott. Kvinnan skulle i fjol somras ha sprayat en ambulanspersonal vid två tillfällen med tårgasspray i ögonen. Ambulanspersonalen fick kraftig sveda i ögonen och tillfällig andnöd. Händelsen inträffade vid Folkets park i Sjöbo i samband med Sjöbo marknad, skriver Ystads Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/28



Ambulans krockade med lyktstolpe

Igår var en ambulans på väg från Ludvika lasarett till Grängesberg för ett brådskande sjukdomsfall. När ambulansen kom på Valhallavägen skulle en omkörning göras av en framförvarande personbil. Just när denna påbörjats svängde personbilen av och skulle företa en vänstersväng in på Björnstigen. För att inte köra in i den svängande bilen och den mötande trafiken tvingades ambulansföraren att göra en förlängd vänstersväng som slutade i en lyktstolpe. Lyckligtvis fanns inga personer på gångbanan och lyckligtvis undkom alla inblandade personer i fordonen utan fysiska skador.

Ambulansen blev dock så svårt tilltygad i fronten att den fick bärgas från platsen, skriver Falu-Kuriren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/24



Ambulanspersonal knivhotade

En patient som skulle hämtas i natt i Upplandsbro började efter en stund att hota ambulanspersonalen med kniv. Man lyckades dock avväpna patienten och få honom att ligga kvar i väntan på att polispatruller anlände för att bistå ambulanspersonalen, rapporterar Wighsnews.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/19



Ambulanssjukvård får nyckelroll

LUND (A/F) den 16 februari 2004
Ambulanssjukvården i Region Skåne har en nyckelroll och kan med hög kompetens tidigt inleda diagnostik och behandling i akuta situationer. Varje ambulans är fr.o.m. 2005 bemannad med specialistsjuksköterska.

För att säkerställa hög medicinsk säkerhet samt utveckla kvalitet och kompetens skall all prehospital verksamhet ha ett sammanhållet medicinskt ansvar och tydliga beslutsvägar.
Prehospitalt verksam läkare skall dygnet runt via telefon och telemedicin kunna bistå Skånes ambulansteam bl.a. med beslutsstöd, ordinationer, behandlingsförslag och rådgivning så att
patienter kan styras till rätt vårdnivå direkt.

Nuvarande akutbilsorganisation avvecklas. Vid behov av personalförstärkning
i akuta situationer skall dessa resurser tillgodoses inom den prehospitala vården, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.




Allt fler gulgröna ambulanser

GÖTEBORG (A/F) den 8 februari 2004
Allt fler gulgröna ambulanser kan ses på våra vägar. Landstinget Dalarna var först ut (se tidigare nyhet, reds anm), nu följer Räddningstjänsten Storgöteborg och Västra Götalandsregionen efter med en OLA-ambulans (36 888) och en ledningsbil (36 889).




Ambulansupphandling stoppad

Enligt SR Malmö så beslutade idag regionstyrelsen vid Region Skåne att avbryta den pågående ambulansupphandlingen. Samtidigt beslutade regionstyrelsen att återta driften i Sydvästra och Nordvästra Skåne - de distrikt där Malmö Brandkår och Helsingborgs Brandförsvar är entreprenörer.

Anledningen är Regeringsrättens dom innan jul om att kommuner inte får bedriva ambulanssjukvård. Nu får hela processen göras om, men distrikten ovan är undantagna och ambulanssjukvården kommer att drivas i egen regi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/05



Ny ambulansupphandling i Stockholm

STOCKHOLM (A/F) den 5 februari 2004
Nu är det åter dags för en ny upphandling av ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting (SLL). I förfrågningsunderlaget kan man läsa om flera nyheter. Bl.a. att SLL tar hem två av sju distrikt i egen regi. SLL inför även differentiering, med akutambulanser och transportambulanser. Akutambulanserna skall bemannas av en specialistsjuksköterska och en ambulanssjukvårdare. Transportambulansen skall bemannas av två ambulanssjukvårdare. Akutbilarna bemannas som tidigare med anestesisjuksköterska och ambulanssjukvårdare. Ambulansöverläkaren skall i fortsättningen vara anställd av ambulansentreprenören. Det välkända "Certifikatet slopas, men dess krav behålls.

Den intresserade kan hämta hem förfrågningsunderlaget på www.sll.se/upphandling och "Aktuella upphandlingar". Förfrågningsunderlaget omfattar perioden 2005-2010, med möjlighet till förlängning i två år. Anbudsgivare kan som mest få två av fem distrikt. Anbud skall vara inne senast 22 mars 2004.




Kommunala ambulanser kan bli lagliga

Regeringskansliet förbereder en lagändring för att göra det lagligt för kommuner att bedriva ambulansverksamhet. Det framgår av ett svar från kommunminister Lars-Erik Lövdén på en fråga som riksdagsmannen Kent Härstedt (s) från Helsingborg ställt, skriver SR Malmö.

- Hur snabbt reglerna kan ändras och hur snabbt förutsättningarna förändras för upphandlingsmöjligheterna i Skåne vågar jag inte uttolka, säger Kent Härstedt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/04



Ingen ambulansavgift i Västmanland

Nej, avgift för att åka ambulans och för sjuka barn på akuten blev för magstarkt. Tjänstemännens förslag från i november togs inte av politikerna i Västmanland.
- Det fanns bara inte, säger Glenn Andersson (s), landstingstyrelsens ordförande, till Vestmanlands Läns Tidning.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/04



Bra med vård innan ambulans

Vård innan ambulans, VIA, är ett samarbete i Nordmaling sedan fyra år mellan vårdcentralen och ambulanssjukvården. Det består i att två distriktssköterskor i Nordmaling blir larmade vid så kallade prio 1-larm, om ambulansen är upptagen. Något som slagit väl ut och kommer att vara kvar, skriver Västerbottens-Kuriren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/04



Utökning av ambulanssjukvården i Västmanland

Genom en omfördelning i Landstinget Västmanlands budget kommer ambulansstationerna i Sala och Fagersta att få ytterligare var sin ambulans, skriver Upsala Nya Tidning.

Därmed infrias ett tidigare löfte att stationera en tredje ambulans i Sala. Den kommer att finns på plats dagtid alla vardagar och dagtid varannan helg, det vill säga inte sju dagar i veckan som tanken från början var.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/02/01



RiskRonden 10 år

STOCKHOLM (A/F) den 26 januari 2004
En samling av historiska riskronder från perioden 1991–2000 finns nu tillgänglig på Socialstyrelsens webbplats (www.sos.se/plus/dokinfo.asp?valPubl_id=2004-109-1). Händelserna som beskrivs där har visserligen några år på nacken men många har samma aktualitet idag som då de beskrevs – läs och begrunda. Riskhändelser i vården skall undvikas – inte upprepas!




Ny intensivvårdsambulans i Region Skåne

Intensivvårdsambulansen 31 908 är Region Skånes egen, och en gemensam resurs för hela Region Skåne, men stationerad i Kristianstad och bemannad med två ambulanssjukvårdare. Vid mer avancerade transporter ska en anestesisjuksköterska följa med.

I mitten av februari är det tänkt att de första transporterna ska göras med den nya intensivvårdsambulansen. Den ska kunna vara disponibel inom två timmar, men helst ska den bokas dagen före, och då via SOS Alarm i Malmö.

Senaste versionen av intensivvårdsambulans, en Mercedes-Benz turbodiesel, är ett samverkansprojekt mellan KAMBER-Skåne, anestesikliniken och avdelningen för medicinsk teknik vid Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK). Projektet har löpt över ett och ett halvt år och haft en budget på 1,5 miljoner kronor, skriver Kristianstadsbladet.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/25



Ambulans orsakade krock

En ambulans med en brådskande transport var i går eftermiddag på väg mot Karlstad i det hala väglaget som rådde. På E18 förberedde ambulansen en omkörning. På sträckan finns vajerräcken och vägen växlar mellan att vara en- och tvåfilig. Just där ambulansen försökte göra omkörningen är vägsträckan enfilig. Men det finns ändå plats att köra om och föraren av ambulansen trodde att bilen framför skulle vika åt sidan ut mot vägrenen. Men i stället styrde den in mot vajerräcket, skriver Värmlands Folkblad.

Och ambulansen körde rakt in i bilen och hamnade med ena hjulparet uppe på vajerräcket. Ytterligare tre bilar var inblandade i seriekrocken och vägsträckan proppades igen. Patienten och två personer fick föras till sjukhus med lindriga skador efter seriekrocken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/24



Lustgas misstänks orsaka MS

KARLSTAD (A/F) den 22 januari 2004
Misstanken om sambandet mellan MS och lustgas är väl känd på anestesiavdelningar. Nu har det uppmätts sju gånger för höga halter av lustgas i ambulansens sjukhytt, 3500 ppm mot tillåtna 500 ppm.
- Resultatet har lett till att Västmanland endast använder lustgas utanför bilen, t.ex. vid reponeringar, säger Anders Sandvik, ambulanschef i Västmanlands läns landsting, som hänvisar till dess ambulansöverläkare Björn Ahlstedt.

Med anledning av ovanstående och eftersom en ambulanspersonal i Värmland har fått sjukdomen har Landstinget i Värmland beslutat att med omedelbar verka ta bort lustgasen från samtliga ambulanser.
- Vi gör detta i avvaktan på vidare utredning, säger Landstinget i Värmlands ambulansöverläkare Torsten Egonsson.

Fotnot: En blandning av 50 % lustgas och 50 % syrgas, t.ex. Kalinox (f.d. Entonox) och Medimix, används t.ex. vid reponeringar av frakturer och förlossningar.




Kommuner begär lagändring

För en månad sedan förlorade Malmö Brandkår ett mål i regeringsrätten. Regeringsrätten slog fast att det inte är en kommuns uppgift att köra ambulans i andra kommuner, skriver Helsingborgs Dagblad.

Beslutet sätter käppar i hjulen för Malmö Brandkår och även Helsingborgs Brandförsvar som hittills har skött ambulanssjukvården i två olika distrikt i Region Skåne. Nu går Helsingborg och Malmö samman just för att försöka få lagen ändrad. De ska vända sig till regeringen med en begäran att lagen ändras så att kommuner i fortsättningen kan bedriva ambulanssjukvård utan att bryta mot kommunallagen.

Senast den 1 januari 2005 måste en sådan lagändring träda i kraft. Annars missar både Malmö och Helsingborg möjligheten att vara med i ambulansupphandlingen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/17



Narkotika stals ur ambulansstation

Narkotikaklassad medicin stals ur ambulansstationen i Backe. Stölden skedde natten mot i fredags, 9 januari, skriver Länstidningen i Östersund. Den okände tog sig in i garaget och bröt upp ett låst kylskåp, som var förvaringsplats för medicin med utgånget datum. Tjuven fick med sig små mängder av Stesolid, Ventoline och adrenalin.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/15



Skadestånd för övertid

Vårdförbundet i Värmland har fått 250 000 kronor i skadestånd för att landstinget brutit mot övertidsbestämmelserna under 2001 för ett flertal anställda i ambulanssjukvården, skriver Vårdfacket.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/13



Ny ambulansstation i Halmstad

HALMSTAD (A/F) den 13 januari 2004
Nu ska ambulanstransporterna i Hallands södra delar bli snabbare och säkrare.
På måndag tas den nya ambulansstationen – Västervång – i bruk, skriver Landstinget Halland i ett pressmeddelande.

Enligt de mål som satts upp för ambulanstransporter i Halland ska 80 procent av de akuta transporterna nås inom 10 minuter. Det har, när Halmstad har vuxit, blivit allt svårare att i tid nå de expansiva västra delarna av tätorten och orterna längs kusten nordväst om Halmstad från den befintliga ambulansstationen på Ryttarevägen i stadens östra delar.
Lösningen är att dela upp ambulansverksamheten på två stationer. Den nya stationen, som fått namnet Ambulansstation Västervång, invigs nu på fredag och tas i bruk måndagen den 19 januari.




Region Skåne går över till gulgrönt

Allt fler landsting/regioner går över till gulgrönt - både på kläder och fordonsutmärkning (t.ex. Landstinget Dalarna). Nu senast är det Region Skåne som från och med den 1 januari 2005 går över till gulgröna kläder, enligt aktuellt förfrågningsunderlag "Ambulans 2005". Om det blir gulgrön fordonsutmärkning är okänt, dock skall ambulanserna konturmärkas för maximal synbarhet i mörker.

Vad gäller utmärkning av ambulanspersonalens kompetens på namn- och ryggskyltar anger Region Skåne följande: ambulanssjukvårdare och sjuksköterska ambulans. Dessutom skall Star of Life-symbolen finnas på ryggen på samtliga kläder.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/12



Årets FLISA-konferens i Växjö

VÄXJÖ (A/F) den 9 januari 2004
Årets FLISA-konferens äger rum i södra Sverige, närmare bestämt i Växjö den 27-29 september, uppger Samverkan 112. Konferensen planeras innehålla tre röda trådar:
Ambulansmedicin
Ambulansteknik
Ledarskap, organisation, framtidsperspektiv




Gemensamt kommunalt anbud på ambulanserna

Det blir ett kommunalt anbud på ambulanssjukvården i sydvästra Skåne trots Regeringsrättens utslag strax före jul.
- Vi tar det säkra före det osäkra, säger Ken Henningsson, brandchef i Malmö, till Trelleborgs Allehanda.

Det sista på kommunernas anbud skrevs på onsdagen, som också var sista dagen för att lämna anbud. Sedan skulle anbudet skrivas under av representanter för de fyra inblandade kommunerna, Trelleborg, Vellinge, Svedala och Malmö.
- Våra politiker har beslutat att lämna anbud trots Regeringsrättens utslag, säger Ken Henningsson. Vi lämnar in anbudet på försök och om det accepteras av Region Skåne så kommer en gemensam nämnd för ambulanssjukvården att bildas vid nästa årsskifte.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/08



Ambulanspersonal hotades

När ambulanspersonalen nyligen kom till en adress i Bjuv upptäckte de en man som låg på marken och krampade. Genast tog de hand om mannen. Men en släkting som fanns i närheten uppskattade inte detta utan gick till angrepp på ambulanspersonalen. Polis tillkallades. Trots släktingens hot tog ambulanspersonalen hand om mannen och körde honom till Helsingborg lasarett, skriver Helsingborgs Dagblad.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/05



Våld mot ambulanspersonal

En man i 55-årsåldern från Nyhammar har åtalats vid Falu tingsrätt som misstänkt för våld mot en kvinnlig ambulanspersonal. Mannen ska, enligt stämningsansökan, ha gripit tag i kvinnans överarmar och sedan ha dunkat hennes huvud flera gånger mot en dörrkarm.
Till stöd för åtalet finns vittnesberättelser dels från ambulansförarens kollega, dels från en annan person, skriver Falu-Kuriren.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/05



Ambulans av vägen

På söndagskvällen körde en ambulans av vägen i Västerås. Enligt uppgift till Wighsnews kom inga människor till skadad vid avåkningen.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/05



140 000 besök hos Ambulansforum 2003

MALMÖ (A/F) den 4 januari 2004
Intresset för Ambulansforum fortsatte att öka även förra året. Under 2003 besöktes forumet vid 140 000 tillfällen. Det är en 12%-ig ökning jämfört med 2002 då 125 000 besök registrerades. Ökningen i procent är är precis samma som förra årets ökning.




Infusionsväska stals ur ambulans

En ambulans blev kallad till Västra Storgatan i Hallsberg på fredagskvällen för att hämta en patient. Personalen parkerade och gick in för att gör sitt jobb. De var tillbaka på gatan efter en kort stund. Det var dock tillräckligt länge för någon oärlig typ skulle hinna gå in i ambulansen och stjäla en väska. Den hittades senare slängd bakom polisstationen i Hallsberg, och innehöll bland annat infusionslösningar, skriver Nerikes Allehanda.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/02



Svenska narkomaner ringer ogärna efter ambulans

Svenska narkomaner har överlag dåliga kunskaper om första hjälpen och är obenägna att kalla på ambulans när en kompis drabbats av överdos. I stället tar de till knep som att injicera mjölk eller lägga den drabbade i ett badkar med vatten.
- Vissa av tipsen är uppenbart helt galna, berättar Eva-Malin Antoniusson, antropolog vid Lunds universitet, till TT.

Tipsfloran har sin grogrund i motviljan mot att ringa efter en ambulans. I Sverige är risken för kännbara straff större för de narkomaner som ringer efter ambulans. Därför försöker kompisarna i stället att lösa situationen själva eller kalla på mer erfarna narkomaner.
- Det förekommer också dumpningar, alltså att den som drabbats av överdos lämnas åt sitt öde, säger Eva-Malin Antoniusson.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/02



Ambulanspersonal skadade
- körde in i lyktstolpe

Vid 21-tiden på måndagskvällen kom larmet om en trafikolycka i Östersund och flera ambulanser kallades till olycksplatsen. En av dem missade helt i rondellen vid slakteriet. Ambulansen gick rakt fram, över rondellen och körde slutligen in i en lyktstolpe. En sidoairbag utlöste. Båda fick föras till sjukhus, skriver Östersunds-Posten.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyheten publicerad 2004/01/02



Äldre Nyheter i korthet

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]