<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Aktiv Uppföljning i Jämtlands och Västernorrlands län visar att
Jämtland använder B årtaxi p å akuta ambulansuppdrag

STOCKHOLM (A/F) den 23 november -98
I en färsk projektrapport i serien "Aktiv Uppföljning" fr ån Socialstyrelsen kritiseras ambulanssjukv ården i Jämtland för kvalitetsproblem.
Det rör sig om att patienter som av SOS Alarm har bedömts och prioriterats som s k prio 1-3-uppdrag, ibland f år åka b årtaxi istället för ambulans, när det inte finns n ågon s ådan ledig. 1997 utfördes 886 s ådana transporter. V årdcentralerna i Jämtland har ocks å sv årigheter att skicka med sjukv årdspersonal för dessa transporter. Socialstyrelsen konstaterar att det inte finns n ågon medicinskt ansvarig person för den verksamhet som bedrivs under transporterna. Taxin har heller ingen sjukv årdsutrustning och föraren, som åker ensam, har endast 8 timmars sjukv årdsutbildning.
- Denna situation är helt emot Hälso- och sjukv årdslagen och kräver en omedelbar förändring, skriver Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen kommer därför, i sin verksamhetstillsyn, följa utvecklingen av detta.

Syftet med serien "Aktiv Uppföljning" är att belysa sjukv årdshuvudmännens styrformer för en l ångsiktig kvalitetsutveckling av ambulanssjukv ården i förh ållande till gällande ekonomiska villkor. I studien har m ålen för ambulanssjukv ården i Jämtlands och Västernorrlands län studerats, typ av styrformer för hur m ålen kan omsättas i den befintliga verksamheten samt belyst hur detta kan ske i ett l ångsiktigt perspektiv. Ekonomiska förutsättningar, samverkan med v årdgrannar och system för uppföljning har ocks å beskrivits.

Studien baseras p å rapporter och planeringsdokument fr ån de b åda länen samt av utredningsunderlag för omorganisationen i Jämtlands län. Intervjuer har gjorts med landstingsr åd, hälso- och sjukv årdsdirektörer, sjukhusdirektörer verksamhetschefer, ambulanschef och ambulansöverläkare; samtliga personer med beslutsansvar.

Studien visar att Socialstyrelsens riktlinjer avseende ambulanssjukv årdens utveckling p å sikt har utgjort en viktig utg ångspunkt inför den omorganisation man genomfört i Jämtlands län. Man har valt att integrera ambulanssjukv ården i den övriga akutsjukv ården. Därigenom anser man att möjligheter finns och har säkerställts för en l ångsiktig kvalitetsutveckling. Nya m ål och visioner kommer att utarbetas under 1998 inför flyttningen till akutomr ådet. Ett m ål är att snart ha en sjuksköterska p å varje station och s å sm åningom en sjuksköterska i varje ambulans.

I Västernorrland p åg år en diskussion om vilken organisation som bäst gagnar ambulanssjukv årdens utveckling och även där utgör Socialstyrelsens författningar ett underlag. I Västernorrlands m ålprogram nämns att kravet för anställning inom ambulanssjukv ården har ökat till legitimerad sjuksköterska med erfarenhet av akutsjukv ård och att alla ambulanser i framtiden skall vara bemannade med en sjuksköterska. I m ålprogrammet omnämns ocks å att utrusta vissa ambulanser för användning i glesbygd som sm å rullande sjukhus.

Ambulanssjukv ården i de b åda länen har befriats fr ån besparingskrav. Socialstyrelsen konstaterar att den l ångsiktiga kvalitetsutvecklingen i ambulanssjukv ården i sig innebär kostnadsökningar som framför allt för Jämtlands del kan bli tunga att klara. N ågra modeller eller system för kontroll och styrning har inte i n ågon större utsträckning kunnat identifieras i de b åda länen. Det finns dock etablerade kvalitetssystem och dataprogram som med realistiska och mätbara m ål inom en snar framtid kommer att kunna bidra till en fullgod uppföljning av verksamheterna.
- N ågon länsövergripande samverkan mellan de b åda länen sker inte för närvarande. Det tidigare v årdavtalet har upphävts med anledning av obalansen i patientflödena som gjorde att kostnaderna för Jämtlands del blev alltför stora, skriver Socialstyrelsen.

Peter Jonasson

Källa: Projektrapport fr ån Socialstyrelsen: "Styrformer för l ångsiktig kvalitetsutveckling inom ambulanssjukv ården". Av Louise Stensnäs, Beredskapsenheten. Artikelnummer 1998-85-1, oktober 1998.

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/11/23