<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Ambulanspersonal i Östergötland uppvaktade Socialministern
Falcks kommenterar inte angrepp p å Socialstyrelsen

STOCKHOLM (A/F) den 8 oktober -98
I början av 90-talet stormade ambulansentreprenören och alltiallo koncernen Falcks in i den svenska ambulanssjukv ården. Konceptet var enkelt: Vi gör vad landstingen vill att vi skall göra. Drömmarna var stora om att lägga svensk ambulanssjukv ård under sig. Men det stannade nog vid bara drömmar. Idag utför Falcks endast ambulansverksamhet i Sveriges tv å absolut sämsta landsting vad beträffar medicinsk kompetens i form av sjuksköterskor i ambulans. Malmöhus län Landsting och Landstinget i Östergötland.

I samband med att Socialministern den 17/9 -98 besökte Linköping passade Falckpersonalen p å att manifestera om bland annat att kravet p å sjuksköterskeutbildning för ambulanssjukv årdare är en felsatsning fr ån Socialstyrelsen (mer info under Artiklar).

Falcks har sina rötter i Danmark där koncernen har mer än 90% av all ambulansverksamhet. I Danmark p åg år just nu en stor debatt om att den prehospitala akutsjukv ården m åste utvecklas och en rad internationella experter beskriver landets ambulanssjukv ård som p å U-lands niv å. Sjuksköterskans roll i dansk ambulanssjukv ård är därför av naturliga skäl i det närmaste obefintlig. Redaktionen för PAM fann det därav särskilt intressant att f å veta om Falck-koncernen stöder sin ambulanspersonals manifest och skickade därför den 23/9 -98 följande fr ågor:

Ställer sig Falcks bakom deras personals p åhopp p å Socialstyrelsen?

Är aktionen sanktionerad av Falcks?

Är det ett led i Falcks policy i Sverige att angripa och motsätta sig hälso- och sjukv årdsutveckling?

Om Falcks tar avst ånd fr ån aktionen, p å vilket sätt kommer Ni i s å fall att visa Ert avst ånd?

Nu visade det sig att trots ett antal p åminnelser och även skriftligt brev till koncernledningen i Sverige, s å väljer Falcks att inte svara. Vi vet med andra ord inte vad Falcks policy är i fr ågan, men erbjudandet st år självfallet öppet för Falcks att kommentera.

Kenneth Karlsson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/10/8