<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Snabbare hjälp vid hjärtinfarkt i Stockholms län
- snabbtester prövas inom ambulanssjukv ården

STOCKHOLM (A/F) den 29 september -98
Patienter med bröstsmärtor kan vara sv åra att diagnostisera. Med hjälp av specifika biokemiska markörer (troponiner) kan ett blodprov avslöja inte bara hjärtinfarkter, utan ocks å även mindre hjärtmuskelskador.

Kliniska försök med snabbtester (Trop I och T) p åg år för tillfället inom ambulanssjukv ården i Stockholms läns landsting i samarbete med Södersjukhusets kardiologklinik.
- Vi hoppas att vi redan i hemmet ska kunna göra en riskbedömning av patienter med bröstsmärtor med hjälp av EKG och ett biokemiskt snabbtest, säger kardiolog Leif Svensson vid Södersjukhuset.

I en säkerhetsstudie i södra Stockholm är tv å ambulanser utrustade med ett minilaboratorium som ryms i en väska. Samtidigt som ambulanspersonalen tar ett EKG p å patienten, tas ocks å ett venöst blodprov. Provet analyseras direkt och information om EKG och eventuella förhöjda värden av markörer i blodet visas p å en skärm och skickas sedan iväg till en kardiolog p å Södersjukhuset. Han kan d å bedöma patienten och förbereda lämplig behandling.
Säkerhetsstudien väntas p åg å hela hösten, skriver Dagens Medicin.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/29