<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>

Kalmar län fjärde sämst i landet p å medicinsk kompetens
- har endast 12 sjuksköterskor i ambulanssjukv ården

OSKARSHAMN (A/F) den 26 september -98
Kalmar län är fjärde sämst i landet när det gäller sjuksköterskekompetens i ambulanserna.
Det framg år av en nyligen utgiven rapport fr ån Socialstyrelsen om ambulanssjukv ården i landet.
Rapporten visar att Kalmar län endast har 12 sjuksköterskor i ambulanssjukv ården. Det kan jämföras med Jönköpings län som har 41 sjuksköterskor.

Ambulanssjukv ården i Kalmar län diskuterades vid en ambulanskonferens i Oskarshamn p å onsdagen, som förutom de inbjudna föreläsarna Louise Stensnäs, Socialstyrelsen och Kenneth Karlsson, Ambulansforum, samlade ett 100-tal ambulanspersonal i Kalmar län.

Det stora flertalet av ambulanssjukv årdarna i länet har bara 20 veckors ambulansutbildning.
Detta lär bli ett problem för landstinget bland annat eftersom Socialstyrelsen nu sätter stopp för ambulanssjukv årdarnas möjlighet att ge vissa mediciner p å personliga direktiv.
Landstingen f år nu fem år p å sig att anställa sjuksköterskor.

Orsaken är att kraven p å medicinsk kompetens inom ambulanssjukv ården ska vara likvärdiga med övrig hälso- och sjukv ård eftersom ambulanssjukv ården är en del denna.
Socialstyrelsen p åpekar att den snabba utvecklingen inom ambulanssjukv ården ställer krav p å högre grundkompetens och klinisk erfarenhet fr ån olika omr åden inom akutsjukv ården.

Ulf Trabjerg, som är ambulansöverläkare i Oskarshamn, säger till Barometern att ledningsorganisationen är medveten om problemet och har tagit till sig Socialstyrelsens rapport.
- Men det är m ånga bitar som ska analyseras och man har ännu inte hunnit ta n ågot beslut.
Det är oerhört viktigt att man värnar om den kompetens som finns hos ambulanssjukv årdarna. Man m åste försöka göra p å ett sätt s å man inte behöver göra sig av med den men samtidigt inte hindras att parallellt skapa sjuksköterskekompetens inom ambulanssjukv ården, p åpekar Trabjerg.

Kenneth Karlsson, som själv har varit ambulanssjukv årdare men vidareutbildat sig och är i dag narkossköterska p å universitetssjukhuset i Malmö, först år om ambulanssjukv årdarna blir oroliga. Han har själv haft oron och g ått igenom processen, säger han.

Kenneth Karlsson uppmärksammades 1996 d å han i en tio-poänguppsats kritiserade delegeringar inom ambulanssjukv ården. En uppsats som möttes av häftig kritik fr ån ambulanssjukv årdarna.
- Ambulanssjukv årdarna har bra kunskaper om teknisk utrustning, liksom att hitta, vilket är mycket viktigt när det är br åttom. Det är emellertid lika viktigt att det är sjuksköterskor som ger läkemedel, anser Kenneth Karlsson.

Peter Jonasson

<<<<<<<<    Detta är arkivmaterial    >>>>>>>>
[Hem]  [Ledare]  [Nyheter]  [Reportage]  [Forskning]  [Artiklar]  [Insändare]  [Notisen]  [Redaktion]

98/09/26